Macap MC4 και clumping.

Χωρίς καλό μύλο για espresso απλά ξεχάστε την παρασκευή ποιοτικού espresso.
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Macap MC4 και clumping.

Δημοσίευση από Christos » Σάβ Ιουν 04, 2011 10:01 am

Με αφορμή την δημοσίευση του Γιώργου (focus)
viewtopic.php?f=6&t=1223#p18148
θα ήθελα πολύ να διαβάσω και τις απόψεις των κατόχων των MC4 και ιδανικά, συνοδευόμενες από κάποιο video ή φωτογραφίες.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

anepro

Re: Macap MC4 και clumping.

Δημοσίευση από anepro » Σάβ Ιουν 11, 2011 4:48 pm

Αυτό τον καιρό που δεν έχει και τόση υγρασία το clumping είναι ανύπαρκτο θα έλεγα. Θα ανεβάσω videο σε λίγες μέρες. Θα είναι και High Definition. Μόνο αυτό σας λέω.

Άβαταρ μέλους
psycho
Όνομα: Νίκος
Μηχανή:: Simonelli Musica
Μύλος:: Mazzer SJ
Οι καφέδες μου:: Aleta Wondo/Sidama zone

Δημοσίευση από psycho » Σάβ Ιουν 11, 2011 6:16 pm

Είναι πολύ καλός ο μύλος και μου φαίνεται οτι ο τίτλος τον αδικεί λιγάκι.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Κυρ Ιουν 12, 2011 12:44 am

Να πω και εγω την γνωμη μου αν και δεν εχω ασχοληθει και πολυ με το θεμα οποτε να συγχωρησετε παρακαλω την απλοτητα του σκεπτικου μου καθως και την αφελεια που πιθανον να υπαρχει.
Οταν παρατηρηθει λοιπον συσωματωση πρεπει να καθαριστουν καλα τα μαχαιρια και ολος ο χωρος εσωτερικα. Αν υπαρχουν εστω και λιγα σβωλιασματα αυτα οφειλονται κυριως στο στομωμα του καφε στην εξοδο.Εγω που το βοηθαω με ενα ξυλακι δεν εχω προβλημα.
Νομιζω και εγω πως ο τιτλος αδικει τον μυλο ο οποιος εχει καταξιωθει στο στερεωμα του χωρου εδω και πολυ καιρο και απο χρηστες των γνωστων φορουμ του εξωτερικου.
Πραγματικα δεν βλεπω να εχει θεμα τοσο ιδιαιτερο σε σχεση με ολους τους υπολοιπους που να αξιζει να το ξεχωρισουμε και να το επιβεβαιωσουμε με βιντεο.Εμενα μου αρεσει προσωπικα πχ η αλεση του anfim περισσοτερο απο του macap αλλα οχι και η κατασκευη του.Ακομα περισσοτερο με τρελαινει η αλεση του md50 και του mazzer.
Ομως εγω εχω τον Μ4 και οχι τον ΜC4 ο οποιος δεν μου αρεσει καθολου γιατι δεν σου δινει την δυνατοτητα να βοηθας την εξοδο του καφε ετσι ωστε να αποφευγεις το clumping τελειως.
Οποτε συνοψιζω πως οντως ο mc4 κανει λιγο clumping λογω της εξοδου του και οχι λογω burrs και γι αυτο δεν τον εχω προτεινει σε κανεναν για αγορα ποτε.Προτιμω με το ντοσερ για ολους τους παραπανω λογους.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιουν 12, 2011 11:33 am

Ο τίτλος δεν αδικεί καθόλου τον μύλο γιατί δεν γίνεται κανένας χαρακτηρισμός σχετικά με το clumping που παρατηρείται. Δεν γράφει πχ "υπερβολικό clumping από τον MC4". Δεν βρίσκω τίποτα το κακό στην διερεύνηση του θέματος από την εμπειρία των παιδιών που τον έχουν και μάλιστα με video.
Γιατί αυτός ο μύλος συγκεκριμένα;
Γιατί απλούστατα από άποψη τιμής και δυνατοτήτων φαίνεται να είναι η αμέσως επόμενη επιλογή από τον Anfim Best που δυστυχώς είναι stepped. Τίποτα παραπάνω.
Σχετικά με την καταξίωση του MC4 στο εξωτερικό επίσης θα διαφωνήσω. Λίγα τα σχετικά άρθρα σε σχέση με άλλους μύλους, όπως και τα reviews στο coffeegeek.

http://www.coffeegeek.com/reviews/grind ... 4/orianm42
http://temesblog.blogspot.com/2006/05/macap-mc4_30.html

Έκανα πολύ διάβασμα και μέχρι το 2009 η αίσθηση μου είναι ότι υπήρχε θέμα με το clumping λόγω της κακής σχεδίασης της εξόδου του καφέ. Το θέμα κυρίως ξεκίνησε από την παρουσίαση του ακριβότερου Μ4D από τον Dan Kehn του home-barista.com
http://www.home-barista.com/reviews/mac ... html#45709
http://www.home-barista.com/reviews/mac ... 28-10.html

Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους.

Πάντως υπάρχει και ο αντίλογος που έχει να κάνει με το πως ο μύλος χρησιμοποιείται και που δεν είναι τίποτα παραπάνω από το να κρατάει κάποιος την έξοδο του μύλου καθαρή στο τέλος της ημέρας και την επόμενη να θυσιάζει λίγο καφέ. Τίποτα δηλαδή το διαφορετικό από ότι γίνεται ή θα έπρεπε να γίνεται με όλους τους μύλους.
http://www.home-barista.com/advice/what ... 10099.html

Βέβαια κάποια άλλη τεχνική όπως η παρακάτω προσωπικά εμένα δεν θα με εξέφραζε.

Προσωπικά πιστεύω ότι ο μύλος πλέον δεν έχει κάποιο σοβαρό θέμα με το clumping όπως ενδεχομένως θα φανεί και από το video του Παναγιώτη και ο μόνος λόγος που έγραψα όλα τα παραπάνω είναι για τα κατ΄εμέ αχρείαστα σχόλια ότι ο εν λόγω μύλος αδικείται με μια απλή ερώτηση μου.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Κυρ Ιουν 12, 2011 1:35 pm

Δεν νομιζω να υπαρχει διαφωνια αλλα και να υπαρχει δεν αποτελει λογο αυτο για εντασεις.Δεν λυνουμε και το πολιτικο προβλημα της χωρας εδω. :coffee:
Δεν θα εβλεπα λοιπον και εγω θεμα με τον τιτλο εδω αν υπηρχε τιτλος τετοιος για ολους τους μυλους.Ομως δεν υπαρχει οποτε και μονο διαβαζωντας αυτον τον τιτλο στοχοποιουμε τον συγκεκριμενο μυλο.(μηπως πρεπει;)
Αφου λοιπον εχει ηδη στοχοποιηθει :lol: πρεπει να συμφωνησω (οπως ηδη το εχω κανει πιο πανω)πως ο μυλος κανει clumbing λογω της εξοδου του.Εγω δυστηχως λογω αγγλικων δεν μπορω να διαβασω ολα αυτα που μπορειτε εσεις και χαιρομαι γι αυτο.Ειμαι πιο ξεκουραστος :lol:
Αλεσα στον δικο μου χωρις να χρησιμοποιησω ξυλακι στην εξοδο και ειδα οτι και ο Μ4 εκανε clumbing.Oταν λοιπον στομωνει ο καφες στην εξοδο γινεται αυτο.Απο οσο ειδα στις φωτο βαζωντας μια σιτα στην εξοδο ειτε ενα με δυο συρματακια οι εταιριες αποφευγουν το φαινομενο.Ο anfim εχει ενα τετοιο συρματακι απο οσο ειδα.Ομως κρατιεται ο καφες με αυτο τον τροπο στην εξοδο οποτε ο καθαρισμος επιβαλεται για να μην παρουμε μπαγιατικο καφε την επομενη μερα.
Οποτε νικο για τον συγκεκριμενο μυλο μηπως τελικα ο τιτλος ειναι σωστος μιας και υπαρχει ενα θεμα;

Υ.Γ.Το ξαναειπα αλλα δεν μπορω να κρατηθω και θελω να το ξαναπω.Ο anfim στην ομοιομορφια και στο clumbing δε παιζεται.Σε σχεση κιολας με τον MC4 ας ειναι και stepped εγω θα τον επαιρνα.

Άβαταρ μέλους
Βαγγελης ο καφετζης
Μηχανή:: ECM Mechanika III PR
Μύλος:: Compak K10 conic
2ος Μύλος:: Χειροκίνητος sozen
Οι καφέδες μου:: Φρέσκοι specialty

Δημοσίευση από Βαγγελης ο καφετζης » Κυρ Ιουν 12, 2011 2:14 pm

Δεν πιστεύω οτι ο τίτλος κατηγορεί τον μύλο απο την στιγμή που υπάρχει έντονο clumping(παρατήρηση απο τα βίντεο και εμπειρία απο doserless).
Άσε που δεν παραπέμπει σε κατάφαση ο τίτλος,αλλά είναι σαν να ρωτάει,ΑΝ και ΠΟΣΟ clumping υπάρχει (κατά την γνώμη μου).Το θέμα είναι πως δεν απαντάνε οι κάτοχοι που είναι και ειδικοί,αλλά δυστυχώς εμείς.Ο τίτλος αυτό θέλει να κάνει.Να μαζέψει πληροφορίες για να μάθουμε περισσότερα και αν είναι να μπεί στις προτιμήσεις.
Πάντως όταν έψαχνα και εγώ για μύλο δεν είχα βρει και πολλά άρθρα με αναλύσεις.

Συμφωνώ με τον woodsman για την επιλογή μύλου με δοσομετρητή.

Off topic:
Οφείλω και εγώ ένα βίντεο.Τώρα που έχω χρόνο θα ετοιμαστεί..

Άβαταρ μέλους
focus
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Isomac Tea II
2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
Μύλος:: Macap M4 Stepless
Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon

Δημοσίευση από focus » Τρί Ιουν 14, 2011 3:39 am

Ναι και ένα video από εμένα που φαίνεται ο βαθμός του clumping του Macap M4. Ο καφές είναι ο Don Jose ενώ η υγρασία του χώρου κοντά στο 40%. :) Μετά τον doser δεν μένουν παρά ελάχιστα clupms.

Σημ. Ο παλιός μύλος Delonghi που φαίνεται δίπλα στον Macap είναι μόνο για τον ελληνικό, αν και ούτε εκεί τα καταφέρνει ικανοποιητικά. :|

Στο επόμενο video με καφέ Finca Mama Mina το clumping είναι εντονότερο. Και πάλι όμως μετά τον doser και με το σχετικό χτύπημα στη μεταλλική διχάλα για το pf, δε νομίζω να παραμένουν σβόλοι. :roll:

Δε ξέρω αν έχει τη σημασία του αλλά δεν έχω καθαρίσει σχολαστικά το μύλο (άνοιγμα των μαχιαριών κτλ ) τους τελευταίους 2 μήνες. Απλά κάθε εβδομάδα ρουφάω με την ηλεκτρική σκούπα υπολείμματα από τον doser και από τα μαχαίρια αφαιρώντας τον doser.

woodsman43

Δημοσίευση από woodsman43 » Τρί Ιουν 14, 2011 9:43 am

Αν και ο μυλος δεν ειναι ο MC4 για τον οποιο γινεται ο λογος στην ουσια προκειται για το ιδιο πραγμα μονο που ειναι καπως χειροτερα τα πραγματα με τον MC4 λογω του οτι δεν εχουμε ευκολη προσβαση για ταυτοχρονο καθαρισμο της εξοδου την ωρα της αλεσης..Μετα απο λυσιμο και καθαρισμα και των μαχαιριων και του burrs hopper το δικο μου clumbing ελλατωθηκε πολυ σε σχεση με του focus ωστοσο δεν εξαφανιστηκε τελειως.Και δεν διαλυεται παντα με το χτυπημα του pf μιας και βλεπω μερικες φορες τρυπουλες στο πακ μετα την εγχυλιση η μικρα βαθουλωματα.Αναγκαστικα λοιπον βοηθαω τον καφε στην εξοδο του με ενα πινελακι την ωρα που αλεθω διαλυωντας ετσι τελειως το clumbing εν τη γεννεση του.Δυστηχως η ευτηχως ετσι ειναι τα πραγματα.

Υ.γ.Μονο με mod μπορει να δωθει οριστικη λυση :mrgreen:

anepro

Δημοσίευση από anepro » Τρί Ιουν 14, 2011 11:47 am

Το clumping του δικού μου ελαττώθηκε (σχεδόν εκμηδενίστηκε) μετά τον καθαρισμό με Grindz. Σημειωτέον, ότι ο καθαρισμός έγινε μετά από ένα 3μηνο χρήσης. Και τώρα, ενάμιση μήνα σχεδόν μετά τον καθαρισμό δεν παρατηρώ κάτι το ιδιαίτερο. Όπως είπαν και παραπάνω τα παιδιά το έντονο clumping το παρατήρησα με συγκεκριμένα χαρμάνια (Conquistador, Finca Mama Mina και περισσότερο νομίζω στον San Pedro). Μπορεί να ήταν και η σχετική υγρασία υψηλή τότε λόγω εποχής (μέσον του χειμώνα και μετά άνοιξη με τις βροχές) και να επηρέασε σημαντικά.

Απάντηση