ΜΥΛΟΣ COMPAK K3 I EUREKA MIGNON?
- Luckees
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Re: ΜΥΛΟΣ COMPAK K3 I EUREKA MIGNON?
Θα σου στείλω pm για να μη χαλάμε το νήμα
Φίλε αποστόλη κατ αρχάς ευχαριστώ για την απάντηση..
Θα ήθελά να ρωτήσω αυτή η αλλάγη στον μύλο απο πχ. Κ3 σε masser θα αλλάξει κάτι στο φλιντζάνι ?
Θα ήθελά να ρωτήσω αυτή η αλλάγη στον μύλο απο πχ. Κ3 σε masser θα αλλάξει κάτι στο φλιντζάνι ?
- georgevag
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Oscar 2
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec221
- Μύλος:: DF83
Καπου ειχα διαβασει, μαλλον σε ξενο site, οτι η διαφορα στο φλιτζανι απο k3 σε SJ ηταν μικρη. Εκει που εκανε τη διαφορα ηταν απο SJ σε Compak k10. Ισως υπαρχουν μελη που πηγαν απο k3 σε SJ και μπορουν να απαντησουν.
- Jazz
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
Δε ξέρω προσωπικά από k3 σε SJ. Αλλά από k3 σε k10, η απόσταση είναι ... τεράστια! Έκανα δοκιμές στη μηχανή μου με αλεσμένο καφέ από k10, και ήταν λες και έπινα άλλο καφέ...
- Luckees
Έχει σημασία ποια είναι η αφετηρία σου και που θέλεις να φτάσεις. Αν είσαι αρχάριος -όπως ήμουν κι εγώ- ο K3 είναι μια χαρά να κάνεις το "αγροτικό" σου (φαντάζομαι το ίδιο και ο Mignon). Με τον καιρό κ αποκτώντας εμπειρία θα έρθουν νέες απαιτήσεις. Θα δεις ότι ο καλύτερος μύλος με τα μεγαλύτερα μαχαίρια δεν ταλαιπωρεί τόσο πολύ τον καφέ κ αυτό το καταλαβαίνεις στη γεύση, τα κωνικά μαχαίρια (αξίζει να δεις κ τον ascaso i2) δίνουν πιο αφράτο αλεσμένο καφέ κ αναδεικνύουν τα αρώματα κ τα φρούτα κ.ο.κ.
Mε την πάροδο του χρόνου θα αντιληφθείς αυτό που λέγεται κατά κόρον εδώ μέσα, αλλά σχεδόν όλοι κάνουμε πως δεν ισχύει: "Ο μύλος είναι εξίσου σημαντικός με τη μηχανή, αν όχι πιο σημαντικός", οπότε αξίζει να επενδύσεις εκεί.
Mε τα σημερινά μυαλά θα πήγαινα σίγουρα σε κάτι με κωνικά κ μάλλον με κάθετη άλεση. Ήδη μαζεύω πληροφορίες για τον επερχόμενο Sette αλλά απ' οτι διαβάζω υπάρχουν αρκετά θεματάκια που θέλουν διερεύνηση. Περιμένω την επίσημη παρουσίασή του από το barista κ βλέπουμε.
Mε την πάροδο του χρόνου θα αντιληφθείς αυτό που λέγεται κατά κόρον εδώ μέσα, αλλά σχεδόν όλοι κάνουμε πως δεν ισχύει: "Ο μύλος είναι εξίσου σημαντικός με τη μηχανή, αν όχι πιο σημαντικός", οπότε αξίζει να επενδύσεις εκεί.
Mε τα σημερινά μυαλά θα πήγαινα σίγουρα σε κάτι με κωνικά κ μάλλον με κάθετη άλεση. Ήδη μαζεύω πληροφορίες για τον επερχόμενο Sette αλλά απ' οτι διαβάζω υπάρχουν αρκετά θεματάκια που θέλουν διερεύνηση. Περιμένω την επίσημη παρουσίασή του από το barista κ βλέπουμε.
Ίσως είναι oftopic μιας και το θέμα είναι COMPAK K3 ή EUREKA MIGNON αλλά μια και αναφέρθηκε ο Mazzer
και για να υπάρχει μια κάποια συνέχεια τα γράφω εδώ. Κάθε αλλαγή από το συντονιστή σεβαστή!
Aν και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον Κ3, η αμφιβολία πάντα φώλιαζε στο μυαλό μου.
Έτσι δανείστηκα ένα Mazzer SJ (καινούργιος στα 15kg περίπου)για μερικές ημέρες από ένα κολλητό
και τους "έστησα" για να δω τι μπορεί να κάνει ένας μύλος υπερτριπλάσιας τιμής.
Συμπεράσματα :
-Ποιότητα άλεσης στα ίδια ακριβώς επίπεδα. Καμιά απολύτως διαφορά
-Αποτέλεσμα στο φλιτζάνι ακριβώς το ίδιο. Έκανα πολλαπλές δοκιμές σε esspreso, V60 και aeropress, και με διάφορους καφέδες.
-Ποιότητα κατασκευής : Σαφώς ανώτερος ο Mazzer. Ακλόνητος! Όντως για μια ζωή!
Βέβαια με οικιακή χρήση και κύκλο αλλαγής μαχαιρών στα 350 kg και ο Compak νομίζω ότι είναι για μια ζωή.
-Πρακτικότητα για οικιακή χρήση: Νικητής Compak Κ3! Εμένα το Doser και δεν μου αρέσει και δεν με βολεύει καθόλου.
Δεν μπορείς να κάνεις εύκολα καλή κατανομή απευθείας στο portafilter. Λερώνεις και πιο πολλά. Στον Κ3, ειδικά αφού βγάλεις
το "πορτάκι" σιλικόνης από την έξοδο, με ένα πινελάκι (εγώ χρησιμοποιώ μια συρμάτινη ιδιοκατασκευή) είναι πανεύκολο
να βγάλεις τα πάντα από μέσα. Καθαρά και τακτοποιημένα.
-Αισθητική άποψη : Mazzer ! Είναι εντυπωσιακός! Θυμίζει Hammer! Θα τον ήθελα στον πάγκο μου.
Εν κατακλείδι η διαφορά των δύο μύλων έγκειται στη χρήση για την οποία προορίζονται. Ο μεν Mazzer είναι καθαρά επαγγελματικός,
μεγάλης αντοχής για μεγάλη χρήση. Ο δε Compak περισσότερο προσανατολίζεται σε οικιακή ή επαγγελματικά για μικρές ποσότητες
πχ, decafeine ή για μικρά μαγαζιά με μικρή κατανάλωση.
Αν αγόραζα τώρα ξανά μύλο σε αυτή την τιμή θα ξαναέπαιρνα το Compak K3. Τον Mazzer θα τον προτιμούσα μόνο στην περίπτωση που
θα ήταν το πολύ 50€ πιο ακριβώς λόγω αισθητικής και μόνο. Απο κεί και πάνω δεν το συζητάω καν. Όπως επίσης δεν συζητάω καν για μεταχειρισμένο.
Δηλαδή αν ήταν καλός ποιο μαγαζί και γιατί να τον πουλήσει; Γιατί οι περισσότεροι ξεζουμίζονται και σμπρώχνονται από μαγαζια. Μήπως νοιάζονται
τόσο πολύ οι μαγαζάτορες γαι τον καφέ που μας σερβίρουν και τον αλλάζουν για αναβάθμιση; Δεν νομίζω.
Η δοκιμές έγιναν με την Lelit PL91T.
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εμπειρία, εκφράζουν προσωπικά γούστα, δεν χρησιμοποίησα όργανα ακριβείας και μπορεί να
διαφωνήσουν κάποιοι. Πραγματικά δεν έχω σκοπό ούτε διάθεση να πείσω κανένα ή να έρθω σε αντιπαράθεση.
και για να υπάρχει μια κάποια συνέχεια τα γράφω εδώ. Κάθε αλλαγή από το συντονιστή σεβαστή!
Aν και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από τον Κ3, η αμφιβολία πάντα φώλιαζε στο μυαλό μου.
Έτσι δανείστηκα ένα Mazzer SJ (καινούργιος στα 15kg περίπου)για μερικές ημέρες από ένα κολλητό
και τους "έστησα" για να δω τι μπορεί να κάνει ένας μύλος υπερτριπλάσιας τιμής.
Συμπεράσματα :
-Ποιότητα άλεσης στα ίδια ακριβώς επίπεδα. Καμιά απολύτως διαφορά
-Αποτέλεσμα στο φλιτζάνι ακριβώς το ίδιο. Έκανα πολλαπλές δοκιμές σε esspreso, V60 και aeropress, και με διάφορους καφέδες.
-Ποιότητα κατασκευής : Σαφώς ανώτερος ο Mazzer. Ακλόνητος! Όντως για μια ζωή!
Βέβαια με οικιακή χρήση και κύκλο αλλαγής μαχαιρών στα 350 kg και ο Compak νομίζω ότι είναι για μια ζωή.
-Πρακτικότητα για οικιακή χρήση: Νικητής Compak Κ3! Εμένα το Doser και δεν μου αρέσει και δεν με βολεύει καθόλου.
Δεν μπορείς να κάνεις εύκολα καλή κατανομή απευθείας στο portafilter. Λερώνεις και πιο πολλά. Στον Κ3, ειδικά αφού βγάλεις
το "πορτάκι" σιλικόνης από την έξοδο, με ένα πινελάκι (εγώ χρησιμοποιώ μια συρμάτινη ιδιοκατασκευή) είναι πανεύκολο
να βγάλεις τα πάντα από μέσα. Καθαρά και τακτοποιημένα.
-Αισθητική άποψη : Mazzer ! Είναι εντυπωσιακός! Θυμίζει Hammer! Θα τον ήθελα στον πάγκο μου.
Εν κατακλείδι η διαφορά των δύο μύλων έγκειται στη χρήση για την οποία προορίζονται. Ο μεν Mazzer είναι καθαρά επαγγελματικός,
μεγάλης αντοχής για μεγάλη χρήση. Ο δε Compak περισσότερο προσανατολίζεται σε οικιακή ή επαγγελματικά για μικρές ποσότητες
πχ, decafeine ή για μικρά μαγαζιά με μικρή κατανάλωση.
Αν αγόραζα τώρα ξανά μύλο σε αυτή την τιμή θα ξαναέπαιρνα το Compak K3. Τον Mazzer θα τον προτιμούσα μόνο στην περίπτωση που
θα ήταν το πολύ 50€ πιο ακριβώς λόγω αισθητικής και μόνο. Απο κεί και πάνω δεν το συζητάω καν. Όπως επίσης δεν συζητάω καν για μεταχειρισμένο.
Δηλαδή αν ήταν καλός ποιο μαγαζί και γιατί να τον πουλήσει; Γιατί οι περισσότεροι ξεζουμίζονται και σμπρώχνονται από μαγαζια. Μήπως νοιάζονται
τόσο πολύ οι μαγαζάτορες γαι τον καφέ που μας σερβίρουν και τον αλλάζουν για αναβάθμιση; Δεν νομίζω.
Η δοκιμές έγιναν με την Lelit PL91T.
Τα παραπάνω αποτελούν προσωπική εμπειρία, εκφράζουν προσωπικά γούστα, δεν χρησιμοποίησα όργανα ακριβείας και μπορεί να
διαφωνήσουν κάποιοι. Πραγματικά δεν έχω σκοπό ούτε διάθεση να πείσω κανένα ή να έρθω σε αντιπαράθεση.
- Artisti
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Θα τον ξαναγόραζες ακόμα και όταν ξέρεις ότι μπορεί να σου κάτσει το "καλό κομμάτι" ?
Έχεις ξανακούσει μύλο να φρακάρει από τον καφέ για τον Κ3 το ακούσαμε και αυτό.
Ίσως αποτέλεσμα της λογικής μεγάλα μαχαίρια μικρό μοτέρ.
Τα επίπεδα μαχαίρια αντίθετα με τα κωνικά κρατάνε το μέσο όρο στη γεύση και όχι τα άκρα.
Έχεις ξανακούσει μύλο να φρακάρει από τον καφέ για τον Κ3 το ακούσαμε και αυτό.
Ίσως αποτέλεσμα της λογικής μεγάλα μαχαίρια μικρό μοτέρ.
Τα επίπεδα μαχαίρια αντίθετα με τα κωνικά κρατάνε το μέσο όρο στη γεύση και όχι τα άκρα.
- georgevag
- Μηχανή:: Oscar 2
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec221
- Μύλος:: DF83
Αν θυμαμαι καλα αυτο συνέβη στον ελαττωματικό μυλο της Jazz και μονο οταν τον χειρίζονταν οι γονεις της ενω αυτη απουσιαζε. Πχ μια ρυθμιση να εγινε σε fine ενω ηταν σβηστος ειναι λογος για να συμβει αυτο.Artisti έγραψε: Έχεις ξανακούσει μύλο να φρακάρει από τον καφέ για τον Κ3 το ακούσαμε και αυτό
Το αποτελεσμα εδειξε οτι εαν εισαι σε εγγυηση, αν και η eurogat εκανε τον κινεζο, με ενα email στην compak λύνονται ολα...
Φυσικά και θα τον ξανααγόραζα Γιώργο, μετά δε την "κόντρα" με τον Mazzer και με το 1/3 προς 1/4 της τιμής του Mazzer.
Όσο για το "τυχερό" κομμάτι, όλοι μας είδαμε πως αντέδρασε άμεσα η Compak στο μύλο της Σταυριάνας. Επιπλέον δεν νομίζω ότι
μόνο ο Compak έχει "τυχερά" κομάτια.
Το ότι δεν είναι ο καλύτερος μύλος του κόσμου είναι γνωστό αλλά ένας άριστος οικιακός μύλος σε εκλπηκτική τιμή. Πιστεύω
μου δίνει το 90% από τον καφέ. Τώρα αν είναι να πληρώσω 1.000€ παραπάνω για να πάω στο 95%, όχι δεν θα πάω γιατί
δεν το έχω ανάγκη, δεν θα το καταλάβω σίγουρα
και κυρίως δεν τα έχω. Αν τα είχα ίσως να πήγαινα και στα 2.000 € παραπάνω.
Για μεταχειρισμένο ούτε κουβέντα για τους λόγους που είπα παραπάνω.
Όσο για το "τυχερό" κομμάτι, όλοι μας είδαμε πως αντέδρασε άμεσα η Compak στο μύλο της Σταυριάνας. Επιπλέον δεν νομίζω ότι
μόνο ο Compak έχει "τυχερά" κομάτια.
Το ότι δεν είναι ο καλύτερος μύλος του κόσμου είναι γνωστό αλλά ένας άριστος οικιακός μύλος σε εκλπηκτική τιμή. Πιστεύω
μου δίνει το 90% από τον καφέ. Τώρα αν είναι να πληρώσω 1.000€ παραπάνω για να πάω στο 95%, όχι δεν θα πάω γιατί
δεν το έχω ανάγκη, δεν θα το καταλάβω σίγουρα
και κυρίως δεν τα έχω. Αν τα είχα ίσως να πήγαινα και στα 2.000 € παραπάνω.
Για μεταχειρισμένο ούτε κουβέντα για τους λόγους που είπα παραπάνω.
Όσο για το φρακάρισμα, Γιώργο (georgevag) και Γιώργο (Artisti) συνέβηκε στον καινούργιο μύλο της Σταυριάνας και οφείλοταν σε ανθρώπινο λάθος.georgevag έγραψε:Αν θυμαμαι καλα αυτο συνέβη στον ελαττωματικό μυλο της Jazz και μονο οταν τον χειρίζονταν οι γονεις της ενω αυτη απουσιαζε. Πχ μια ρυθμιση να εγινε σε fine ενω ηταν σβηστος ειναι λογος για να συμβει αυτο.Artisti έγραψε: Έχεις ξανακούσει μύλο να φρακάρει από τον καφέ για τον Κ3 το ακούσαμε και αυτό
Το αποτελεσμα εδειξε οτι εαν εισαι σε εγγυηση, αν και η eurogat εκανε τον κινεζο, με ενα email στην compak λύνονται ολα...
Jazz έγραψε:Γεια σου ρε Γιώργο! Με το post σου πήγε η καρδιά μου στη θέση της. Μέχρι να γράψεις στο νήμα, και τι δεν είχα δοκιμάσει: με συνδετήρα προσπάθησα, λίγο με τη μύτη της βελόνας προσπάθησα, με την περυσινή κάρτα διαρκείας του ΠΑΟ προσπάθησα (χώραγε ίσα ίσα, αλλά δεν ήθελα να σπρώξω και να πιέσω την κατάσταση), με τη λαβίδα του εργαστηρίου μου, δοκίμασα... Τίποτα. Δύο ώρες άκαρπη προσπάθεια με αγκαλιά το μύλο και τον φακό από επάνω! Χαχα. Ώσπου διαβάζω το post σου, και λέω ωραία θα γυρίσω το μαχαίρι προς της έξοδο του καφέ για να βγει η σιλικόνη. Έλα που φοβόμουνα όμως να ασκήσω δύναμη γιατί ήταν τελείως μαγκωμένα... Και κάπου εκεί να σου ο αδερφός μου που είχε βγει προηγουμένως βόλτα. Του λέω το πρόβλημα, και με την ίδια άνεση που ανοίγει κάθε φορά τα βαζάκια που εγώ δε μπορώ, κάνει μια κίνηση, και τσουπ... γυρνάνε τα μαχαίρια και βγαίνει η γλωσσίτσα! ...Ανακούφιση! Παίρνω μετά ένα άλεν κλειδί και τη βγάζω εντελώς. Επανατοποθετώ τα μαχαίρια, και βάζω με προσοχή σε λειτουργία το μύλο. Ευτυχώς ΟΛΑ καλά! Δοκίμασα και να κόψω κιόλας. (Μίλησε κανείς για clamping?? Ελάχιστο σβόλιασμα χωρίς την άθλια γλώσσα, που η ύπαρξή της κόντεψε να με στείλει μια ώρα αρχύτερα! χαχαgeorgevag έγραψε:Χαχαχα...την πρωτη μερα μου συνεβει! Με το χερι γυρνα το..κ σιγα θα βγαλεις την σφινωμενη σιλικονη! Μαλλον για να καθαρισεις την εξοδο εσπρωξες τη γλωσσα και την πηρε το μεταλλο του κατω μαχαιριου! Και εμενα μου κοπηκαν τα ποδια τη πρωτη μερα μεχρι να καταλαβω τι παιζει! Δεν ειναι τιποτα.Βγαλε και την υπολοιπη σιλικονη!)
Να σαι καλά Γιώργο, και πάλι ευχαριστώ!
- Luckees
Να σου πω την αλήθεια με SJ δεν έχει τύχει να κόψω.Η δικιά μου εμπειρία όταν δοκίμασα τον ίδιο καφέ μετά από άλεση στον Κ3 και σε ενα Mahlkoenig Vario φίλου, ήταν οτι υπήρχε γευστικό χ-ά-σ-μ-α. Αλλά κ από πιο φτηνό μύλο έχω δει διαφορες πχ από Fiorenzato. Για να μην πω για τον ταπεινο hario που εξέπληξε ευχάριστα.
Τέσπα, απόψεις κ γούστα είναι αυτά, αλλά χρήσιμο είναι οτι έχεις κ τους 2 κ μετέφερες την εμπειρία σου στο φίλο που ρώτησε για k3/sj συγκεκριμένα.
Τέσπα, απόψεις κ γούστα είναι αυτά, αλλά χρήσιμο είναι οτι έχεις κ τους 2 κ μετέφερες την εμπειρία σου στο φίλο που ρώτησε για k3/sj συγκεκριμένα.