Επανέρχομαι στο ημιτελές review προκειμένου να συμπληρώσω νέα στοιχεία από την διαδικασία παρασκευής home espresso delonghi!
καταρχήν ευχαριστώ φίλε kirkat κι οι καφέδες καλή θα είναι! (από τις σούπες που πίνω έξω πάντως καλύτεροι θα'ναι!!)
Να αναθεωρήσω τα περί θορύβου που ανέφερα παραπάνω. Η μηχανή όταν δεν πατάει καλά σε στερεό έδαφος κάνει φασαρία, ενώ σε ένα σταθερό τραπέζι, ή πάγκο ή στην δική μου περίπτωση πλυντήριο ο θόρυβος είναι ελάχιστος εντός του φυσιολογικού. Ωστόσο το μεγάλο μειονέκτημα της μηχανής είναι το μικρό μέγεθος, πρέπει να την κρατάει κανείς δυνατά προκειμένου να κουμπώσει το φίλτρο στην μηχανή. Το φίλτρο, όπως ήδη έχω πει είναι το κλασσικό αντιπαθητικό φίλτρο της delonghi με θήκη που δεν κουμπώνει (μια στις τρις περιπτώσεις καταλήγει στα σκουπίδια όταν επιχειρήται το άδειασμα των υπολειμμάτων του καφέ που μόλις παρασκευάστηκε) έχει βέβαια εκείνο το πλαστικό κινητό μέρος για να το κρατάει κανείς αλλά θα σπάσει, όπως συνέβη και με το προηγούμενο φίλτρο, στην πρώτη πτώση(στους 8 μήνες που είχα την προηγούμενη δικαιολογείται μια πτώση του φίλτρου, αν και τραγικό λάθος μπορεί να συμβεί).
Χρησιμοποίησα όλες αυτές τις μέρες καφέ illy dark roasted σε κόκκους.
έφτιαξα γύρο στους 15 καφέδες (δεν τους έπινα κιόλας). ΟΙ παρατηρήσεις μου, σε σχέση με την προηγούμενη μηχανή ετούτη έχει πιο δυνατή ροή, πράγμα που σημαίνει πως εάν ο καφές είναι χοντροκομμένος το νερό κυλάει πολύ γρήγορα και ο καφές δεν πίνεται. Δοκίμασα με ψιλοκομμένο κανονική δόση, χοντροκομμένο κανονική δόση, ψιλοκομμένο με παραπάνω δόση και χοντροκομμένο με παραπάνω δόση. όλες οι περιπτώσεις χοντροκομμένου καφέ απορρίπτονται, στην περίπτωση του ψιλοκομμένου καφέ αλλά με υπερβολική δόση (όχι απλά παραπάνω) δηλαδή δόση για διπλό espresso η μηχανή πραγματικά ζορίστηκε. Χρειάστηκε τουλάχιστο 30 με 40 sec για να εμφανίσει την πρώτη σταγόνα. Το αποτέλεσμα ίσως για έναν διπλό θα ήταν ικανοποιητικό, πιστεύω.
Τέλος ο καλύτερος καφές προέκυψε με κανονική με λίγο παραπάνω δόση ψιλοκομμένου καφέ, δεν μέτρησα το χρόνο παρασκευής αλλά οι πρώτες σταγόνες είναι παχύρρευστες και δίνουν έναν άξιο restretto (το οποίο όμως δεν ανταποκρίνεται ακόμα πλήρως στις απαιτήσεις μου, θα χρειαστούν μερικά ακόμα πειράματα)
ωστόσο στα πλαίσια της παρουσίασης άφησα να τρέξει περισσότερο νερο:
και το τελικό:
το καϊμάκι είναι ικανοποιητικό στα πλαίσια του illy dark roasted παρόλο που με την παλαιά delonghi είχα πετύχει και καλύτερα αποτελέσματα. Εκείνο που μου αρέσει περισσότερο είναι το άρωμα. η μηχανή έχασε γρήγορα, μετά τους πρώτους καφέδες, το άρωμα της μηχανής αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με την γεύση. Η γεύση ακόμα δεν έχει προσεγγίσει τα φυσιολογικά στάνταρ, δεν ξέρω εάν οφείλεται στο γεγονός οτι η μηχανή είναι καινούρια και αν σε λίγο καιρό θα είναι εντάξει. Παρατήρησα νερό στο φίλτρο μετά την παρασκευή με χοντροκομμένο καφέ, δεν είχε νερό μόνο στην περίπτωση του διπλού με ψιλοκομμένο καφέ, ενώ λιγο νερό είχε στον ψιλοκομμένο μονό.
Μόλις έχω νεά και για την γεύση, θα ολοκληρώσω την παρουσίαση της delonghi.