Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 02, 2016 3:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees
- Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής
Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Καλησπέρα σε όλους και Καλή Χρονιά με υγεία!
Εδω και καιρό εχω παρατηρήσει πρόβλημα στη θερμοκρασία της μηχανής μου Lelit PL41 TEM PID, όταν φτιάχνω αφρόγαλα.
Συγκεκριμένα κάνω τη συγκεριμένη ρουτίνα συνέχεια δηλαδή περίμενω να φτάσει η θερμοκρασία στους 37ο C κάνω μια εκτόνωση 3-4 δεύτερα και μετά ξεκινάω να φτιάχνω αφρόγαλα. Όμως η θερμοκρασία πέφτει πολύ γρήγορα δηλαδή περίπου 1 βαθμό το δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα μετά βιας να μπορώ να φτίαχνω αφρόγαλο.Μέχρι να φτάσει τους 50 οC το αφρογαλα ,που σταματάω ,η θερμοκρασία μπορεί να έχει φτάσει και τους 105οC ενώ παλιότερα έφτανε 115-120 ο C μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τι μπορεί να φταίει;
Εδω και καιρό εχω παρατηρήσει πρόβλημα στη θερμοκρασία της μηχανής μου Lelit PL41 TEM PID, όταν φτιάχνω αφρόγαλα.
Συγκεκριμένα κάνω τη συγκεριμένη ρουτίνα συνέχεια δηλαδή περίμενω να φτάσει η θερμοκρασία στους 37ο C κάνω μια εκτόνωση 3-4 δεύτερα και μετά ξεκινάω να φτιάχνω αφρόγαλα. Όμως η θερμοκρασία πέφτει πολύ γρήγορα δηλαδή περίπου 1 βαθμό το δευτερόλεπτο με αποτέλεσμα μετά βιας να μπορώ να φτίαχνω αφρόγαλο.Μέχρι να φτάσει τους 50 οC το αφρογαλα ,που σταματάω ,η θερμοκρασία μπορεί να έχει φτάσει και τους 105οC ενώ παλιότερα έφτανε 115-120 ο C μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τι μπορεί να φταίει;
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Μήπως έχει πιάσει άλατα η αντίσταση και δεν αποδίδει όπως πρώτα; Κάνεις τακτικά αφαλάτωση;
Το ότι περιμένεις να φτάσει η θερμοκρασία τους 37C δεν το πολυ-έπιασα. Αυτό που σε νοιάζει είναι πρώτα να κάνεις μια εκτόνωση του ακροφυσίου για να φύγει το λίγο συσσωρευμένο νερό και να περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα να ανακάμψει η πίεση βλέποντας το μανόμετρο. Μετά παίρνεις την κρύα γαλατιέρα και κάνεις το αφρόγαλα έως ότου η θερμοκρασία του γάλατος να φτάσει τους 60C άντε 65C. Στους 50C σταματάς μόνο αν ο ατμός είναι ισχυρός και βλέπεις ότι ανεβαίνει γρήγορα (για να μη ξεπεράσεις τον στόχο). Αν αντίθετα βλέπεις οτι το πράγμα πάει αργά δεν χρειάζεσαι το όριο των 50C, κοιτάς το θερμόμετρο και αποσύρεις ακριβώς στην επιθυμητή θερμοκρασία.
Το ότι περιμένεις να φτάσει η θερμοκρασία τους 37C δεν το πολυ-έπιασα. Αυτό που σε νοιάζει είναι πρώτα να κάνεις μια εκτόνωση του ακροφυσίου για να φύγει το λίγο συσσωρευμένο νερό και να περιμένεις λίγα δευτερόλεπτα να ανακάμψει η πίεση βλέποντας το μανόμετρο. Μετά παίρνεις την κρύα γαλατιέρα και κάνεις το αφρόγαλα έως ότου η θερμοκρασία του γάλατος να φτάσει τους 60C άντε 65C. Στους 50C σταματάς μόνο αν ο ατμός είναι ισχυρός και βλέπεις ότι ανεβαίνει γρήγορα (για να μη ξεπεράσεις τον στόχο). Αν αντίθετα βλέπεις οτι το πράγμα πάει αργά δεν χρειάζεσαι το όριο των 50C, κοιτάς το θερμόμετρο και αποσύρεις ακριβώς στην επιθυμητή θερμοκρασία.
-
- Δημοσιεύσεις: 539
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 18, 2018 12:55 pm
- Όνομα: Αναστασια
- Μηχανή:: Silvia V3 mod
- 2η Μηχανή:: La Pavoni Pro
- Μύλος:: Compak k10
- 2ος Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: φρέσκοι και λάιτ
- Τοποθεσία: Τήνος
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Λογικά εννοεί να γράψει το Pid 137 βαθμούς.
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 02, 2016 3:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees
- Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Σωστά 137 εννοώ στο PID. Αφαλάτωση έκανα αρχές Οκτώβρη και χρησμιοποιώ φίλτρο ρητίνης. Θα ξανακάνω βέβαια άμεσα. Αν είχε γεμίσει όμως το boiler άλατα δεν θα είχα θέμα και κατά την εκχύλιση με τη θερμοκρασία;
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Γιώργο, καλησπέρα!
Ποια είναι η ρουτίνα καθαρισμού σου για το ακροφύσιο; Αν φτιάχνεις συχνά cappuccino, δεν αρκεί η εκτόνωση μετά τη χρήση και τα βασικά βήματα. Μια φορά την εβδομάδα (ανάλογα και με τη χρήση, μπορεί και μια φορά ανά 2), θα πρέπει να χρησιμοποιείς pulymilk ή κάποιο αντίστοιχο προϊόν διαφορετικής μάρκας. Θα κάνεις τις διαδοχικές πλύσεις σου με τη γαλατιέρα και το pulimilk και θα ξεβιδώνεις την μύτη του wand, αφήνοντας το ακροφύσιο (και τη μύτη) μέσα στη ζεστή γαλατιέρα για 20 λεπτά. Και μετά με ανάλογο τρόπο θα ξεπλένεις. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείς και το κλασικό βουρτσάκι για τα ακροφύσια (κόστος ~2€), για να το καθαρίζεις εσωτερικά.
Με την παραπάνω διαδικασία, το διατηρείς καθαρό από υπολείμματα γάλακτος και λοιπές 'βρωμιές'.
Με την αφαλάτωση επίσης, (όπου εννοείται αφήνεις σημαντικά 'νεκρά' χρονικά διαστήματα, ανάμεσα στις εκάστοτε ενεργοποιήσεις αντλίας όπου το νερό θα τρέξει από grouphead ή από wand) εξασφαλίζεις ότι δε θα έχεις άλατα στην αντίσταση.
Κάνε τα δυο παραπάνω, και βλέποντας και κάνοντας μετά.
Ποια είναι η ρουτίνα καθαρισμού σου για το ακροφύσιο; Αν φτιάχνεις συχνά cappuccino, δεν αρκεί η εκτόνωση μετά τη χρήση και τα βασικά βήματα. Μια φορά την εβδομάδα (ανάλογα και με τη χρήση, μπορεί και μια φορά ανά 2), θα πρέπει να χρησιμοποιείς pulymilk ή κάποιο αντίστοιχο προϊόν διαφορετικής μάρκας. Θα κάνεις τις διαδοχικές πλύσεις σου με τη γαλατιέρα και το pulimilk και θα ξεβιδώνεις την μύτη του wand, αφήνοντας το ακροφύσιο (και τη μύτη) μέσα στη ζεστή γαλατιέρα για 20 λεπτά. Και μετά με ανάλογο τρόπο θα ξεπλένεις. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιείς και το κλασικό βουρτσάκι για τα ακροφύσια (κόστος ~2€), για να το καθαρίζεις εσωτερικά.
Με την παραπάνω διαδικασία, το διατηρείς καθαρό από υπολείμματα γάλακτος και λοιπές 'βρωμιές'.
Με την αφαλάτωση επίσης, (όπου εννοείται αφήνεις σημαντικά 'νεκρά' χρονικά διαστήματα, ανάμεσα στις εκάστοτε ενεργοποιήσεις αντλίας όπου το νερό θα τρέξει από grouphead ή από wand) εξασφαλίζεις ότι δε θα έχεις άλατα στην αντίσταση.
Κάνε τα δυο παραπάνω, και βλέποντας και κάνοντας μετά.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Μετά την εκχύλιση διαπιστώνεις από τις ενδείξεις του pid οτι η θερμοκρασία κάνει περισσότερη ώρα να επανέλθει απ' ότι παλιότερα;
Αν έχει πιάσει άλατα η αντίσταση υπολειτουργεί ως προς τον χρόνο ανάκαμψης της θερμοκρασίας (παίρνει δλδ περισσότερη ώρα να θερμάνει το νερό που σημαίνει και περισσότερη κατανάλωση), όχι οτι δεν μπορεί να φτάσει την τιμή που έχεις θέσει. Εκεί θα πήγαινε το μυαλό μου από την αρχική περιγραφή ότι στο τέλος της διαδικασίας βλέπεις στο pid 105C ενώ παλιότερα είχες παραπάνω, δλδ στον ίδιο χρόνο το νερό αργεί να θερμανθεί ξανά με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό.
Εικασία κάνω βέβαια, το πιο σίγουρο είναι να ανοίξεις το boiler και να δεις σε τι κατάσταση είναι εσωτερικά, ώστε να το αποκλείσεις σαν ενδεχόμενο.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
μαλλον κατι τετοιο εννοει ...
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 02, 2016 3:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees
- Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την άμεση απάντηση!!
Θα ξεκινήσω με αφαλάτωση! Καπουτσινο κάνω 1-2 τη βδομάδα, δυστηχώς με pulymilk δεν το χω καθαρίσει ποτέ ούτε με το βουρτάκι παρόλο που το έχω. Φοβόμουν βασικά να ξεβιδώσω το ακριφύσιο
Θα ξεκινήσω με αφαλάτωση! Καπουτσινο κάνω 1-2 τη βδομάδα, δυστηχώς με pulymilk δεν το χω καθαρίσει ποτέ ούτε με το βουρτάκι παρόλο που το έχω. Φοβόμουν βασικά να ξεβιδώσω το ακριφύσιο
-
- Δημοσιεύσεις: 93
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 02, 2016 3:49 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Ascaso i-mini i2
- Οι καφέδες μου:: Hausbrandt Gourmet, Taf, C.I coffees
- Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής
Re: Πρόβλημα στη θερμοκρασία όταν φτιάχνω αφρόγαλα
Δυστηχώς μετά απο αφαλάτωση 3 ωρών εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο πρόβλημα..μάλιστα τώρα το PID δεν έφτασε καν τους 137 οC αλλά μέχρι τους 135 και μετά έπεφτε...θα δοκιμάω και με pullymilk.
Επίσης το ακριφύσιο πως ακριβώς βγαίνει;
Επίσης το ακριφύσιο πως ακριβώς βγαίνει;