KENWOOD ES471
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 16, 2018 11:27 pm
KENWOOD ES471
Καλησπερα στην παρεα,.. ειμαι καινουργιος στο χωρο του home espresso και μπαινοντας εδω ετσι απλα να παρω καμια τεχνινη παρασκευης εχω κολησει μερες διαβαζοντας το ποσο σημαντικο ειναι καποια πραγματα για να απολαυσεις εναν σωστο καφε.
Η ιστορια εχει ως εξης , μου χαρισε ο αδερφος του μια μηχανη (αυτη του τιτλου) και αρχισα να φτιαχνω τα πρωτα freddo espresso ..με βοηθησε παρα πολυ το forum σε αυτο το σημειο . ο καφες μου ειναι αξιοπρεπης, πηγα και πηρα για αρχη απο supermarket lavaza αλεσμενο 250gr . .
εχω και ζυγαρια ακριβειας οποτε παω 16γρ καφε σε 45gr εκχυλισμα και πιστευω οτι εχω βρει τη δοσολογια ...
Τωρα η απορια μου εχει ως εξης ,, ολοι λενε οτι θα δω μεγαλη διαφορα αν παρω μυλο.. αξιζει αραγε με μια τετοια μηχανη να κανω αυτη την κινηση θα δω καποια διαφορα? Η γευση για τα δικα μου δεδομενα ειναι αρκετα καλη. βεβαια σε καφετεριες εχω πιει και καλυτερους , αλλα τις πιο πολλες φορες χειροτερους καφεδες, το μονο που με προβληματιζει ακομα ειναι η διαρκεια του αφρου. σε 1 ωρα εχει εξαφανιστει. υπαρχει καποιοις τροπος να εχει διαρκεια _ αυτα απο μενα. καλως σας βρηκα ελπιζω να μη σας κουρασα
Η ιστορια εχει ως εξης , μου χαρισε ο αδερφος του μια μηχανη (αυτη του τιτλου) και αρχισα να φτιαχνω τα πρωτα freddo espresso ..με βοηθησε παρα πολυ το forum σε αυτο το σημειο . ο καφες μου ειναι αξιοπρεπης, πηγα και πηρα για αρχη απο supermarket lavaza αλεσμενο 250gr . .
εχω και ζυγαρια ακριβειας οποτε παω 16γρ καφε σε 45gr εκχυλισμα και πιστευω οτι εχω βρει τη δοσολογια ...
Τωρα η απορια μου εχει ως εξης ,, ολοι λενε οτι θα δω μεγαλη διαφορα αν παρω μυλο.. αξιζει αραγε με μια τετοια μηχανη να κανω αυτη την κινηση θα δω καποια διαφορα? Η γευση για τα δικα μου δεδομενα ειναι αρκετα καλη. βεβαια σε καφετεριες εχω πιει και καλυτερους , αλλα τις πιο πολλες φορες χειροτερους καφεδες, το μονο που με προβληματιζει ακομα ειναι η διαρκεια του αφρου. σε 1 ωρα εχει εξαφανιστει. υπαρχει καποιοις τροπος να εχει διαρκεια _ αυτα απο μενα. καλως σας βρηκα ελπιζω να μη σας κουρασα
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: KENWOOD ES471
Στο τελευταίο σου ερώτημα απάντησες μόνος σου.
Αυτό που βγάζει η μηχανή σου και όλες οι άλλες σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι αφρός δεν είναι κρέμα του καφέ.
Για παραχθεί η κρέμα θέλει συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης που η μηχανή σου δεν μπορεί να παράξει.
Και όπως λέει και ο Τόνι Σφήνος
"αφρός ήταν και πάειει"
Αυτό που βγάζει η μηχανή σου και όλες οι άλλες σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι αφρός δεν είναι κρέμα του καφέ.
Για παραχθεί η κρέμα θέλει συγκεκριμένες συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης που η μηχανή σου δεν μπορεί να παράξει.
Και όπως λέει και ο Τόνι Σφήνος
"αφρός ήταν και πάειει"
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 16, 2018 11:27 pm
Re: KENWOOD ES471
Το πρόβλημα του αφρου λύθηκε. Έβαζα μόνο ένα παγκάκι στο χτυπημα. Τώρα βάζω τρία και φτιάχνει πιο παχύ αφρό που διαρκεί.
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 16, 2018 11:27 pm
Re: KENWOOD ES471
το θεμα ειναι να παρω μυλο τωρα η οχι? για καινουργια μηχανη θα περιμενω λιγο καιρο...
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: KENWOOD ES471
Δημήτρη καλημέρα.
Καταρχάς η μηχανή που έχεις δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φτιάξεις σωστό εσπρέσο. Άρα στο μόνο που θα σε βοηθήσει ο μύλος είναι απλά ο καφές να είναι φρεσκοκομμένος λίγο πριν την εκχύλιση. Αν ο καφές σου είναι ποιοτικός και όχι από σούπερ, με τον μύλο θα είναι σίγουρα πιο μυρωδάτος. Από τη στιγμή όμως που η μηχανή δεν έχει ούτε τη θερμοκρασία, ούτε την πίεση είναι άγνωστο αν θα είναι και πιο γευστικός.
Η πρότασή μου είναι να πάρεις ένα φτηνό χειροκίνητο, να βάλεις ένα φρέσκο μπλεντάκι και να δοκιμάσεις. Αν το αποτέλεσμα δεν σου κάτσει έχασες ένα μικρό ποσό, αν η γεύση σου αρέσει ένας χειροκίνητος ποτέ δεν πάει χαμένος ακόμα και αν προχωρήσεις και αλλάξεις μηχανή.
Ο αφρός στον freddo δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να σε προβληματίζει διότι δεν είναι απαραίτητο οτι ο υπερβολικός αφρός, που στέκεται λες και είναι φραπέ, είναι ένδειξη πετυχημένου καφέ. Το ζήτημα είναι να έχει γίνει σωστά η εκχύλιση και να είναι γευστική. Η σωστή κρέμα φαίνεται όταν ο καφές είναι ζεστός.
Καταρχάς η μηχανή που έχεις δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να φτιάξεις σωστό εσπρέσο. Άρα στο μόνο που θα σε βοηθήσει ο μύλος είναι απλά ο καφές να είναι φρεσκοκομμένος λίγο πριν την εκχύλιση. Αν ο καφές σου είναι ποιοτικός και όχι από σούπερ, με τον μύλο θα είναι σίγουρα πιο μυρωδάτος. Από τη στιγμή όμως που η μηχανή δεν έχει ούτε τη θερμοκρασία, ούτε την πίεση είναι άγνωστο αν θα είναι και πιο γευστικός.
Η πρότασή μου είναι να πάρεις ένα φτηνό χειροκίνητο, να βάλεις ένα φρέσκο μπλεντάκι και να δοκιμάσεις. Αν το αποτέλεσμα δεν σου κάτσει έχασες ένα μικρό ποσό, αν η γεύση σου αρέσει ένας χειροκίνητος ποτέ δεν πάει χαμένος ακόμα και αν προχωρήσεις και αλλάξεις μηχανή.
Ο αφρός στον freddo δεν ξέρω γιατί θα έπρεπε να σε προβληματίζει διότι δεν είναι απαραίτητο οτι ο υπερβολικός αφρός, που στέκεται λες και είναι φραπέ, είναι ένδειξη πετυχημένου καφέ. Το ζήτημα είναι να έχει γίνει σωστά η εκχύλιση και να είναι γευστική. Η σωστή κρέμα φαίνεται όταν ο καφές είναι ζεστός.
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 16, 2018 11:27 pm
Re: KENWOOD ES471
Σε ευχαριστώ πολυ για τις πληροφορίες. Προς το παρών πήρα ένα μύλο Graef702 να παίξω λίγο με το άλεσμα και αργότερα θα φροντίσω να πάρω και μια μηχανή της προκοπής λοιπόν. Έχω βάλει σκοπό να φτάσω σε καλό επιπεδο
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 16, 2018 11:27 pm
Re: KENWOOD ES471
Καλησπέρα ξανά. Για να μην ξεκιναω νέο θέμα. Εν συνεχεία της κουβέντας μας εδώ ήρθε ο graef αλλά για να πάρω 50-60ml το βάζω στο 25.. δοκίμασα να βγάλω τη βίδα (με τη φορά του ρολογιου) αλλά δεν ξεβειδωνει. Μάλλον πρέπει να αφαιρέσω μια ροδέλα.. Τι προτειτενε?
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: KENWOOD ES471
Έχεις ανοίξει το ίδιο θέμα και σε άλλο νήμα, οπότε η συζήτηση να συνεχιστεί σε αυτό το νήμα.dimitriseas έγραψε: ↑Παρ Οκτ 19, 2018 10:22 pmΚαλησπέρα ξανά. Για να μην ξεκιναω νέο θέμα. Εν συνεχεία της κουβέντας μας εδώ ήρθε ο graef αλλά για να πάρω 50-60ml το βάζω στο 25.. δοκίμασα να βγάλω τη βίδα (με τη φορά του ρολογιου) αλλά δεν ξεβειδωνει. Μάλλον πρέπει να αφαιρέσω μια ροδέλα.. Τι προτειτενε?
viewtopic.php?f=6&t=3962&start=200#p82541
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 11
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 04, 2018 5:28 pm
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plust
- Μύλος:: Eureka Club E
- Οι καφέδες μου:: Area 51 Ethiopia Yirgacheffe
Re: KENWOOD ES471
Η πρώτη μου μηχανή ήταν μια Kenwood ES630, σαν ξαδερφάκι ας πούμε της 471. Την είχα πάρει €70 από €200 που είχε γιατί ήταν προϊόν βιτρίνας. Θεωρώ ότι άν είχα δώσει €200 το Media Markt θα ήταν τώρα στάχτη και εγώ στη φυλακή, καθώς είναι μια κακή μηχανή. Πέρα από το ότι έχει χαλάσει 4-5 φορές (ηλεκτρονικά, ηλεκτροβάνες, αντιστάσεις κ.α.) και θα ήταν για πέταμα αν δεν έπιαναν τα χέρια μου, έχει πολλά προβλήματα λόγω κακής σχεδίασης.
Το μεγαλύτερο είναι ότι δεν πιάνει αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εκχυλίσεις καφέ. Σε δικές μου μετρήσεις το νερό ποτέ δεν έπιασε πάνω από 88ο βαθμούς στο portafilter ενώ και στη μόνη λύση που βρήκα, να τη γυρίζεις πρώτα σε λειτουργεία steam και να αφήνεις ένα χρονικό κενό για να πέσει η θερμοκρασία, πάλι δεν κατάφερα να έχω νερό σταθερά πάνω από 90ο.
Αν τα ίδια ισχύουν και για τη δική σου μηχανή, θα πρότεινα να μην επενδύσεις όχι μόνο λεφτά αλλά και χρόνο για να βελτιώσεις τους καφέδες που φτιάχνεις με αυτή. Αν θυμάμαι καλά με γύρω στα €200 μπορείς να πάρεις μια Gaggia από τις αγγελίες του forum.
Το μεγαλύτερο είναι ότι δεν πιάνει αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εκχυλίσεις καφέ. Σε δικές μου μετρήσεις το νερό ποτέ δεν έπιασε πάνω από 88ο βαθμούς στο portafilter ενώ και στη μόνη λύση που βρήκα, να τη γυρίζεις πρώτα σε λειτουργεία steam και να αφήνεις ένα χρονικό κενό για να πέσει η θερμοκρασία, πάλι δεν κατάφερα να έχω νερό σταθερά πάνω από 90ο.
Αν τα ίδια ισχύουν και για τη δική σου μηχανή, θα πρότεινα να μην επενδύσεις όχι μόνο λεφτά αλλά και χρόνο για να βελτιώσεις τους καφέδες που φτιάχνεις με αυτή. Αν θυμάμαι καλά με γύρω στα €200 μπορείς να πάρεις μια Gaggia από τις αγγελίες του forum.
-
- Δημοσιεύσεις: 43
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 16, 2018 11:27 pm
Re: KENWOOD ES471
Σε ευχαριστώ για την απαντηση. Ήταν η πρώτη μου μηχανή και ήταν και δώρο από τον αδερφό μου. . Επειδή πιάνει το χέρι μου ήθελα να πειραματιστω. Έφτασα μέχρι να αφαιρώ τη βαλβίδα για να κανω non pressurized το καλάθι αλλά τα έκανα χειροτερα. Ήδη έχω παραγγείλει μια gaggia classic γιατί και γω απογοητεύτηκα. Ειδικά τώρα τελευταία όταν τη βάζω να ζεσταθεί κάποιες φορές νιώθω ότι έχει διαροη ατμού (σφυριζει) . Δε θα ασχοληθώ άλλο θα την αφήσω στην ακρη