Brasilia project
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Brasilia project
Είχα μια παραγγελία από το χωριό (πεθερός), για μια μηχανή που να φτιάχνει καλό εσπρέσο, να κάνει καπουτσίνο, να μην έχει πολλά κουμπιά, να είναι εύκολη, να είναι καλή ποιότητα και να είναι και όμορφη. Το μέγεθος δεν είναι πρόβλημα, χώρος υπάρχει. Και να μην ξεπεράσουμε τα 200 ευρώ!!! (Ο μύλος είναι σε άλλο budget) Επειδή θα πίνω και εγώ από εκεί στις διακοπές, είπα να δώσω λίγη προσοχή στο όλο θέμα και να την κόψω στα μέτρα μου.
Για καινούργια ούτε συζήτηση. Κοιτούσα στα μεταχειρισμένα και είχα διαλέξει κάποιες, αλλά για να μην πολυλογώ βρήκα μία Brasilia. Τιμή … σχεδόν τζάμπα. Το μοντέλο είναι Cappuccino Del1 ή Century, δεν είμαι σίγουρος. Είναι μια HX μηχανή με περίπου 3 λίτρα boiler.
Η κατάσταση που την πήρα δεν ήταν και η καλύτερη. Έπρεπε να γίνει γενική επισκευή και καθαριότητα. Κατέληξα σε επίπεδο βίδας - ελατηρίου και αφού καθάρισα τα πάντα (τι είχε μέσα το boiler …), άρχισε το δέσιμο. Η μηχανή δούλεψε σαν ελβετικό ρολόι … περίπου.
Διαρροή καμία. Το boiler δεν άνοιγε την αντίσταση αν δεν έβλεπε την στάθμη του νερού να είναι εκεί που έπρεπε. Η αντλία λειτούργησε κανονικά και γέμισε το boiler. Η πίεση πήγε αρκετά αργά (συγκριτικά με την bz99) στα 1,4 bar. Η πίεση στο group ήταν στα 12 bar και όλες οι βαλβίδες λειτουργούσαν κανονικά. Αλλά η έξοδος στο group δεν ήταν πάνω από 86 βαθμούς.
Αφού ρύθμισα τον ποιοτικότατο πρεσοστάτη να παίζει μεταξύ 1,2 και 1,6 bar, μέτρησα την θερμοκρασία στο boiler και την είδα να είναι από 118 έως 120 βαθμούς, έκανα πάλι μέτρηση στο group και απλά πήγε έως 89 βαθμούς. Πιστεύω ότι και τα 1,6 bar είναι στο πάνω όριο.
Εδώ να πω ότι το group το βρήκα στα manual με το όνομα ‘be group’ (παραλλαγή του ‘b61 group’ ?). Είναι επαγωγικό και έχει ένα προθάλαμο των 20-25ml περίπου. Το boiler είναι σε οριζόντια θέση και ο επαγωγικός σωλήνας είναι μονός, απλός και είναι όλος βυθισμένος μέσα στο νερό σε αντίθεση με την bezzera bz99s που είναι κάθετο το boiler, οπότε κάποιο μέρος του βρίσκεται στον ατμό - ότι και να σημαίνει αυτό. Ίσως η μηχανή να είναι ρυθμισμένη έτσι και να δίνει αυτές τις θερμοκρασίες. Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει? Πάντως ο επαγωγικός σωλήνας είναι πεντακάθαρος και εσωτερικά και εξωτερικά, δεν υπάρχει ίχνος από άλατα ή βρώμα στην μηχανή. Για να σιγουρευτώ είπα να φτιάξω ένα εσπρεσάκι. Ρύθμισα και την πίεση στα 9 bar. Και όντως υπήρχε μια ξινίλα στον αγαπημένο μου από το Burundi καφέ. Σε μια μπαγιατίλα, που δανείστηκα, τα πήγε περίφημα.
Έτσι έκανα μια μόντα (μην βαράτε, μην βρίζετε γιατί δούλεψε) και έβαλα δύο μέτρα χάλκινου σωλήνα, γύρω από το boiler, για να θερμάνω το νερό πριν μπεί στον επαγωγικό σωλήνα.
Και ναι, η θερμοκρασία πήγε στους 93 - 94 βαθμούς και ο καφές μου είχε την σωστή γεύση. Με τον τρόπο αυτό και με διαφορετικά cooling flush, μπορώ να κατεβάζω την θερμοκρασία, άμα θέλω. Έχω όμως τώρα την επιλογή. Ξέρω ότι δεν είναι ορθόδοξο αυτό που έκανα, αλλά αφού δουλεύει θερμικά και δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα ασφάλειας (υπάρχουν και οι ανεπίστροφες), τότε γιατί όχι? Είναι πάντως υπό αξιολόγηση. Αυτά μπορούσα να κάνω για το θερμικό προφίλ της μηχανής.
Για να ζεσταθεί θέλει 40 λεπτά, αλλά και πάλι την έχω ανοιχτή πάνω στον πάγκο, οπότε μάλλον δεν είναι αυτή η προθέρμανση της όταν θα κλειστεί.
Αν όλα πάνε καλά θα πιάσω και την περίπτωση του pressure profile.
Τώρα δεν μένει παρά να βρώ ένα δοχείο νερού για αυτήν και να την ντύσω. Δεν μένουν πολλά μέχρι τα 200, αλλά αν δείξει καλή συμπεριφορά, ας μπούμε και λίγο μέσα. Θα κάνω κάποιες αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση και θα χρησιμοποιήσω ξύλο, γιατί μου έρχεται πιο κοντά στις δυνατότητες μου και πιο οικονομικά από το να φτιάξω το σιδερένιο κουβούκλιο της. Αυτό που δεν βρίσκω ακόμη είναι το δοχείο νερού. Αν κάποιος ξέρει κάτι, ας μου δώσει κατευθύνσεις.
( Να υπενθυμίσω ότι οι εργασίες που έγιναν δεν είναι για άτομα που δεν έχουν εμπειρία στο αντικείμενο και γνώσεις στα θέματα ασφαλείας. Η υγεία μας πάνω από όλα. )
Για καινούργια ούτε συζήτηση. Κοιτούσα στα μεταχειρισμένα και είχα διαλέξει κάποιες, αλλά για να μην πολυλογώ βρήκα μία Brasilia. Τιμή … σχεδόν τζάμπα. Το μοντέλο είναι Cappuccino Del1 ή Century, δεν είμαι σίγουρος. Είναι μια HX μηχανή με περίπου 3 λίτρα boiler.
Η κατάσταση που την πήρα δεν ήταν και η καλύτερη. Έπρεπε να γίνει γενική επισκευή και καθαριότητα. Κατέληξα σε επίπεδο βίδας - ελατηρίου και αφού καθάρισα τα πάντα (τι είχε μέσα το boiler …), άρχισε το δέσιμο. Η μηχανή δούλεψε σαν ελβετικό ρολόι … περίπου.
Διαρροή καμία. Το boiler δεν άνοιγε την αντίσταση αν δεν έβλεπε την στάθμη του νερού να είναι εκεί που έπρεπε. Η αντλία λειτούργησε κανονικά και γέμισε το boiler. Η πίεση πήγε αρκετά αργά (συγκριτικά με την bz99) στα 1,4 bar. Η πίεση στο group ήταν στα 12 bar και όλες οι βαλβίδες λειτουργούσαν κανονικά. Αλλά η έξοδος στο group δεν ήταν πάνω από 86 βαθμούς.
Αφού ρύθμισα τον ποιοτικότατο πρεσοστάτη να παίζει μεταξύ 1,2 και 1,6 bar, μέτρησα την θερμοκρασία στο boiler και την είδα να είναι από 118 έως 120 βαθμούς, έκανα πάλι μέτρηση στο group και απλά πήγε έως 89 βαθμούς. Πιστεύω ότι και τα 1,6 bar είναι στο πάνω όριο.
Εδώ να πω ότι το group το βρήκα στα manual με το όνομα ‘be group’ (παραλλαγή του ‘b61 group’ ?). Είναι επαγωγικό και έχει ένα προθάλαμο των 20-25ml περίπου. Το boiler είναι σε οριζόντια θέση και ο επαγωγικός σωλήνας είναι μονός, απλός και είναι όλος βυθισμένος μέσα στο νερό σε αντίθεση με την bezzera bz99s που είναι κάθετο το boiler, οπότε κάποιο μέρος του βρίσκεται στον ατμό - ότι και να σημαίνει αυτό. Ίσως η μηχανή να είναι ρυθμισμένη έτσι και να δίνει αυτές τις θερμοκρασίες. Μήπως ξέρει κάποιος να μου πει? Πάντως ο επαγωγικός σωλήνας είναι πεντακάθαρος και εσωτερικά και εξωτερικά, δεν υπάρχει ίχνος από άλατα ή βρώμα στην μηχανή. Για να σιγουρευτώ είπα να φτιάξω ένα εσπρεσάκι. Ρύθμισα και την πίεση στα 9 bar. Και όντως υπήρχε μια ξινίλα στον αγαπημένο μου από το Burundi καφέ. Σε μια μπαγιατίλα, που δανείστηκα, τα πήγε περίφημα.
Έτσι έκανα μια μόντα (μην βαράτε, μην βρίζετε γιατί δούλεψε) και έβαλα δύο μέτρα χάλκινου σωλήνα, γύρω από το boiler, για να θερμάνω το νερό πριν μπεί στον επαγωγικό σωλήνα.
Και ναι, η θερμοκρασία πήγε στους 93 - 94 βαθμούς και ο καφές μου είχε την σωστή γεύση. Με τον τρόπο αυτό και με διαφορετικά cooling flush, μπορώ να κατεβάζω την θερμοκρασία, άμα θέλω. Έχω όμως τώρα την επιλογή. Ξέρω ότι δεν είναι ορθόδοξο αυτό που έκανα, αλλά αφού δουλεύει θερμικά και δεν φαίνεται να έχει κάποιο πρόβλημα ασφάλειας (υπάρχουν και οι ανεπίστροφες), τότε γιατί όχι? Είναι πάντως υπό αξιολόγηση. Αυτά μπορούσα να κάνω για το θερμικό προφίλ της μηχανής.
Για να ζεσταθεί θέλει 40 λεπτά, αλλά και πάλι την έχω ανοιχτή πάνω στον πάγκο, οπότε μάλλον δεν είναι αυτή η προθέρμανση της όταν θα κλειστεί.
Αν όλα πάνε καλά θα πιάσω και την περίπτωση του pressure profile.
Τώρα δεν μένει παρά να βρώ ένα δοχείο νερού για αυτήν και να την ντύσω. Δεν μένουν πολλά μέχρι τα 200, αλλά αν δείξει καλή συμπεριφορά, ας μπούμε και λίγο μέσα. Θα κάνω κάποιες αλλαγές στην εσωτερική διαρρύθμιση και θα χρησιμοποιήσω ξύλο, γιατί μου έρχεται πιο κοντά στις δυνατότητες μου και πιο οικονομικά από το να φτιάξω το σιδερένιο κουβούκλιο της. Αυτό που δεν βρίσκω ακόμη είναι το δοχείο νερού. Αν κάποιος ξέρει κάτι, ας μου δώσει κατευθύνσεις.
( Να υπενθυμίσω ότι οι εργασίες που έγιναν δεν είναι για άτομα που δεν έχουν εμπειρία στο αντικείμενο και γνώσεις στα θέματα ασφαλείας. Η υγεία μας πάνω από όλα. )
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Brasilia project
Τρελό μαστοριλίκι! Πολλά μπράβο! Ωραία και η πατέντα με την προθέρμανση!
Γιατί όμως ο hx σωλήνας δεν έπιανε θερμοκρασία χωρίς την προθέρμανση; Μήπως δεν είναι βυθισμένος αρκετά μέσα στο νερό;
Γιατί όμως ο hx σωλήνας δεν έπιανε θερμοκρασία χωρίς την προθέρμανση; Μήπως δεν είναι βυθισμένος αρκετά μέσα στο νερό;
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Brasilia project
Αν δεις Αποστόλη υπάρχει εκεί από πάνω και ο αισθητήρας για το ύψος του νερού. Τον έβγαλα και είδα το μήκος του. Δεν έφτανε καν στον σωλήνα HX. Παρ' όλα αυτά τον ανέβασα πιο πάνω για λίγο και η μηχανή πρόσθεσε επιπλέον νερό. Αλλά η θερμοκρασία ήταν πάντα ίδια (88 - 89). Δεν ανέβασα πιο πολύ το boiler γιατί νομίζω ότι τα 1,6bar και οι 120 βαθμοί πρέπει να είναι η κανονική του λειτουργία.
Δεν βρήκα κάποιο λόγο που να εξηγεί την χαμηλή θερμοκρασία. Γι αυτό κατέληξα σε αυτήν την πατέντα. Το ψάχνω όμως.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Δεν βρήκα κάποιο λόγο που να εξηγεί την χαμηλή θερμοκρασία. Γι αυτό κατέληξα σε αυτήν την πατέντα. Το ψάχνω όμως.
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Brasilia project
''Ρε παλικαράκι'' , πας να μας τρελάνεις ?
Τι ειnαι αυτά που κάνεις ?Παίρνεις το σαπάκι το λύνεις ολόκληρο και το κάνεις καινούριο?Και σαν να μην έφτανε αυτό κάνεις και μόντα για προθέρμανση του νερού?Τι άλλο θα δούμε απο τα χέρια σου!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
Για να σοβαρευτώ και λίγο και να έρθω στο θέμα ,προφανώς η μηχανή κατασκευστικά προορίζεται για commercial καφέδες και πιθανώς dark ιταλικά χαρμάνια-σίγουρα οχι για μονοποικιλιακά και άλλα ''ξύδια'' που πίνουμε εδω μέσα.Παρόλα αυτά την έφερες στα μέτρα σου με πολύ έξυπνο τρόπο .Δοχείο νερού σίγουρα θα βρείς στο ebay η στο http://www.doikas.com κάτι που να σου ταιριάζει στις διαστάσεις και μετά να το ταιριάξεις εσύ όπως νομίζεις στο κουτι που θα φτιάξεις.
Προχώρα ακάθεκτος στο δρόμο που χάραξες και όταν εισαι έτοιμος να αρχίσεις και τις τρόποποιήσεις μηχανών σε άλλους ,πες μου να σου στείλω την Unica να την κάνεις dual boiler!
Τι ειnαι αυτά που κάνεις ?Παίρνεις το σαπάκι το λύνεις ολόκληρο και το κάνεις καινούριο?Και σαν να μην έφτανε αυτό κάνεις και μόντα για προθέρμανση του νερού?Τι άλλο θα δούμε απο τα χέρια σου!!!ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!
Για να σοβαρευτώ και λίγο και να έρθω στο θέμα ,προφανώς η μηχανή κατασκευστικά προορίζεται για commercial καφέδες και πιθανώς dark ιταλικά χαρμάνια-σίγουρα οχι για μονοποικιλιακά και άλλα ''ξύδια'' που πίνουμε εδω μέσα.Παρόλα αυτά την έφερες στα μέτρα σου με πολύ έξυπνο τρόπο .Δοχείο νερού σίγουρα θα βρείς στο ebay η στο http://www.doikas.com κάτι που να σου ταιριάζει στις διαστάσεις και μετά να το ταιριάξεις εσύ όπως νομίζεις στο κουτι που θα φτιάξεις.
Προχώρα ακάθεκτος στο δρόμο που χάραξες και όταν εισαι έτοιμος να αρχίσεις και τις τρόποποιήσεις μηχανών σε άλλους ,πες μου να σου στείλω την Unica να την κάνεις dual boiler!
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Brasilia project
Thanks
Και εγώ μάλλον εκεί καταλήγω (ότι προορίζεται για commercial καφέδες).
Έχω ψάξει τον κοντοχωριανό (Δόικα) αλλά δεν βρίσκω κάτι στις διαστάσεις που θέλω. Μάλλον θα προσαρμόσω το ίδιο που έχει η bz99s.
Στείλε μου εσύ την Unica και αν την ξαναπάρεις πίσω να μου τρυπήσεις την μύτη.
Κάνεις ένα σημαντικό λάθος όμως. Δεν είναι για διπλό boiler η μηχανή σου. Για arduino είναι.
Και εγώ μάλλον εκεί καταλήγω (ότι προορίζεται για commercial καφέδες).
Έχω ψάξει τον κοντοχωριανό (Δόικα) αλλά δεν βρίσκω κάτι στις διαστάσεις που θέλω. Μάλλον θα προσαρμόσω το ίδιο που έχει η bz99s.
Στείλε μου εσύ την Unica και αν την ξαναπάρεις πίσω να μου τρυπήσεις την μύτη.
Κάνεις ένα σημαντικό λάθος όμως. Δεν είναι για διπλό boiler η μηχανή σου. Για arduino είναι.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10
- phoinix_gr
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
- Όνομα: Ακης
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
Re: Brasilia project
Αεροπλάνο η Brasilia.
Εισαι κομαντο τα εχουμε ξαναπει. Μπραβο
ΥΓ.:
Ποτε θα βάλουμε μπαρομετρο στην Classic?
Εισαι κομαντο τα εχουμε ξαναπει. Μπραβο
ΥΓ.:
Ποτε θα βάλουμε μπαρομετρο στην Classic?
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug
- ioannisz
- Δημοσιεύσεις: 197
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
- Όνομα: Γιάννης
- Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
- Μύλος:: Mazzer kony
- 2ος Μύλος:: niche zero
- Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
- Τοποθεσία: Μαρούσι
Re: Brasilia project
Οφείλω να δώσω και τις τελικές φωτογραφίες του project.
Άλλαξα και την αντλία βάζοντας μια Fluid-o-Tech (προίκα από την bz99). Το έκανα γιατί μου έδινε την δυνατότητα να παίξω με την ροή του νερού. Έτσι μπορώ με τον περιστροφικό διακόπτη στο κέντρο (κάτω από το δεξί κουμπί), όπου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία βάνα με γλώσσα, να ρυθμίζω την ροή του νερού από 1,9 gram ανά δετερόλεπτο, έως 5,5 gram ανά δετερόλεπτο. Η μέτρηση είναι χωρίς portafilter. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να έχω όσο ομαλή αύξηση της πίεσης θέλω, αλλά κυρίως να παίξω με preinfusion που φτάνει μέχρι και τα 20 δευτερόλεπτα μέχρι να δώ τις πρώτες σταγόνες.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα το έχω φτιάξει και στην bz99 όπου το δουλεύω καθημερινά εδώ και κάτι εβδομάδες και θα δώσω γευστικές λεπτομέρειες και video στο άλλο post μόλις βρώ λίγο χρόνο.
Ξέρω ότι αυτή η λειτουργία δεν είναι για εκεί που προορίζεται η μηχανή, αλλά δεν αλλάζει καθόλου την λειτουργία της αν κρατήσεις την βάνα τελείως κλειστή.
Εντάξει, υπάρχουν μικρά λαθάκια που κάποιος πρέπει να τα δεί από πολύ κοντά και αφορούν τα διάκενα.Άλλαξα και την αντλία βάζοντας μια Fluid-o-Tech (προίκα από την bz99). Το έκανα γιατί μου έδινε την δυνατότητα να παίξω με την ροή του νερού. Έτσι μπορώ με τον περιστροφικό διακόπτη στο κέντρο (κάτω από το δεξί κουμπί), όπου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία βάνα με γλώσσα, να ρυθμίζω την ροή του νερού από 1,9 gram ανά δετερόλεπτο, έως 5,5 gram ανά δετερόλεπτο. Η μέτρηση είναι χωρίς portafilter. Αυτό μου δίνει την δυνατότητα να έχω όσο ομαλή αύξηση της πίεσης θέλω, αλλά κυρίως να παίξω με preinfusion που φτάνει μέχρι και τα 20 δευτερόλεπτα μέχρι να δώ τις πρώτες σταγόνες.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα το έχω φτιάξει και στην bz99 όπου το δουλεύω καθημερινά εδώ και κάτι εβδομάδες και θα δώσω γευστικές λεπτομέρειες και video στο άλλο post μόλις βρώ λίγο χρόνο.
Ξέρω ότι αυτή η λειτουργία δεν είναι για εκεί που προορίζεται η μηχανή, αλλά δεν αλλάζει καθόλου την λειτουργία της αν κρατήσεις την βάνα τελείως κλειστή.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10