Νέος με Gaggia Baby.

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Απάντηση
Veyron
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ Απρ 22, 2018 12:44 pm

Νέος με Gaggia Baby.

Δημοσίευση από Veyron » Κυρ Απρ 22, 2018 1:27 pm

Καλησπέρα, Χρόνια Πολλά, Χριστός Ανέστη!!!

Αγόρασα μεταχειρισμένη μία Gaggia Baby.
Δυστυχώς δεν έχει τις οδηγίες χρήσεως μέσα, αλλά αυτό το βρίσκω στο διαδίκτυο.

Αυτό όμως που δεν νομίζω να καταλάβω, είναι το πλήκτρο που πρέπει να επιλέξω και πως να κάνω Freddo Espresso.
Είχε και πάρα πολλά φίλτρα, που ούτε αυτά νομίζω να καταλάβω από τις οδηγίες που ακριβώς χρησιμεύουν.

Σας παραθέτω φωτογραφίες σε Link (συγνώμη για την ταλαιπωρία) και ευελπιστώ στην βοήθεια σας.

1) http://prntscr.com/j8itc0

2) Μέσα http://prntscr.com/j8iuxk από κάτω http://prntscr.com/j8ixsl είναι ρηχό οπότε μάλλον για μονό.

3) Μέσα http://prntscr.com/j8iw04 από κάτω http://prntscr.com/j8iw6h

4) Μέσα http://prntscr.com/j8iwmh από κάτω http://prntscr.com/j8iwvl

5 Δεύτερο χερούλι http://prntscr.com/j8iyhg από κάτω http://prntscr.com/j8iyu3

Υπάρχει ακόμα ένα φίλτρο, αλλά κάπως τα έχω μπερδέψει με τις φωτογραφίες έτσι όπως τις έβγαλα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Άβαταρ μέλους
christos.k
Δημοσιεύσεις: 231
Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
Όνομα: Χρηστος
Μηχανή:: Lelit Mara X
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Compak K3
Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
Τοποθεσία: Νεο Φαληρο

Re: Νέος με Gaggia Baby.

Δημοσίευση από christos.k » Κυρ Απρ 22, 2018 2:05 pm

Χρόνια πολλά και Καλορίζικη.

Τα φίλτρα με μία τρύπα από κάτω είναι τα λεγόμενα pressurized. Είναι χρήσιμα μόνο σε περίπτωση που χρησιμοποιείς προ αλεσμένο καφέ.
Τα άλλα με πολλές τρύπες από κάτω προϋποθέτουν χρήση μύλου.

Τα δύο πρώτα δείχνουν όντως μόνα και τα δύο επόμενα δίπλα ίσως και τριπλά.
Μετρώντας το ύψος τους μπορούμε να σου δώσουν πληροφορίες.

Η διαδικασία για φρέντο απαιτεί ένα διπλό εσπρέσσο. Μία τυπική συνταγή περιλαμβάνει 14 έως 20 γραμμάρια καφέ και ένα ρόφημα 50 έως 60 ml.

Ψάχνοντας στο τμήμα του φόρου με τις συνταγές θα βρεις πολλές πληροφορίες.

Καλή αρχή.

Veyron
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ Απρ 22, 2018 12:44 pm

Re: Νέος με Gaggia Baby.

Δημοσίευση από Veyron » Κυρ Απρ 22, 2018 3:24 pm

Σε ευχαριστώ για τις πρώτες πληροφορίες.

Δυστυχώς ο χρόνος ακόμα και τα Σ.Κ. είναι ελάχιστος για να ψάξω ακόμα και τα βασικά.
Είχα μία AEG Easypresso 110 και κάπως την πάλευα μαζί της.

Το κουμπί το πρώτο από τα αριστερά το πατάς για να αρχίσεις να τρέχει νερό και το ξαναπατάς για να σταματήσει όταν κριθεί ότι είναι εντάξει;

Άβαταρ μέλους
christos.k
Δημοσιεύσεις: 231
Εγγραφή: Δευ Ιαν 30, 2012 2:45 pm
Όνομα: Χρηστος
Μηχανή:: Lelit Mara X
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Compak K3
Οι καφέδες μου:: Nine grams, Handpickers, Blend 65
Τοποθεσία: Νεο Φαληρο

Re: Νέος με Gaggia Baby.

Δημοσίευση από christos.k » Κυρ Απρ 22, 2018 4:59 pm

Όντως το πρώτο κουμπί ενεργοποιεί την αντλία.

Συμβιωσα και εγώ 2,5 χρόνια με μία ίδια μηχανη και μπορώ να σου πω ότι μόλις μάθεις τα χούγια της θα απολαύσεις πολύ καλό καφέ.

Προτείνω αν πιάνουν λίγο τα χέρια σου να κάνεις τη μετατροπή της OPV με το ελατήριο ώστε να ρυθμίσεις την πίεση στα 9 bar.

Veyron
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Κυρ Απρ 22, 2018 12:44 pm

Re: Νέος με Gaggia Baby.

Δημοσίευση από Veyron » Κυρ Απρ 22, 2018 7:51 pm

Δεν γνωρίζω πως γίνεται κάτι τέτοιο και ας πιάνουν τα χέρια μου, οπότε καλό είναι να την αφήσω ως έχει, εκτός και αν υπάρχει κάποιος γνώστης εδώ στην Θεσσαλονίκη και το φτιάξει.

Το πρώτο βήμα το έμαθα. Πατάω, περιμένω, ξαναπατάω και σταματάει (όταν έρθει η σωστή ώρα εννοείται).

Η επόμενη ερώτηση είναι: Για ποιον λόγο να μην χρησιμοποιείς το ίδιο φίλτρο για προ αλεσμένο καφέ με τον καφέ που αλέθεις με δικό σου μύλο;
Αν η κοπή είναι η ίδια τι μπορεί να αλλάζει;
Εκτός και αν το κόβεις πάρα πολύ ψιλό και χρειάζεσαι περισσότερες τρύπες για να γίνεται η εκχύλιση πιο γρήγορα;

Μάλλον πολλές ερωτήσεις έχω ακόμα, όπως και σε τι χρησιμεύει το δεύτερο χερούλι που έχει σταθερό το φίλτρο με τις πολλές τρύπες.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Νέος με Gaggia Baby.

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Απρ 23, 2018 10:43 am

Καλημέρα και μεγειά η μηχανή!

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνεις είναι να βρεις το manual και να το διαβάσεις καλά! Να εξοικειωθείς με τη μηχανή, να γνωρίσεις την ορολογία της, να καταλάβεις σε ποια κατάσταση πρέπει να έρθει μέχρι να πατήσεις το κουμπί για να κάνεις καφέ (θέλει προθέρμανση και πρέπει να ανεβάσει πίεση) και να μάθεις τις απαραίτητες διαδικασίες για τη συντήρησή της. Καταλαβαίνω ότι πήρες μια νέα μηχανή και αδημονείς να πιεις τον τέλειο καφέ, αλλά δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο προτού αφιερώσεις λίγο προσωπικό χρόνο για να διαβάσεις 5 βασικά πράγματα.

Όπως σου είπε και ο φίλος πιο πάνω διαθέτεις 2 ειδών "καλαθάκια" ή "φίλτρα". Αυτό με τη μία τρύπα λέγεται pressurized δλδ είναι ένα καλάθι που λόγω κατασκευής επιτρέπει να αναπτυχθεί συγκεκριμένη πίεση, κατά συνέπεια ότι αλεσμένο καφέ και να βάλεις είτε λεπτο-κομμένο είτε χονδρο-κομμένο η πίεση θα είναι η ίδια (συνήθως όχι η ιδανική). Τα υπόλοιπα καλαθάκια με τις πολλές τρύπες λέγονται unpressurized και η πίεση/ρυθμός ροής ρυθμίζεται μέσω του επιπέδου άλεσης του καφέ, εξου και η αναγκαιότητα αγοράς μύλου. Εδώ οι πολλές τρύπες δεν σημαίνουν και πιο γρήγορη εκχύλιση.Το μικρότερο καλάθι (αυτό που χωράει λιγότερο καφέ) είναι για μονή δόση ~7-9g, το αμέσως επόμενο για διπλή δόση ~14-20g και το τελευταίο για τριπλή δόση (δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ). Το σύνηθες είναι να δουλεύουμε το καλάθι για τη διπλή δόση.
Η διαφορά ποιότητας στην εκχύλιση μεταξύ αποτελέσματος pressurized και unpressurized είναι τεράστια λόγω των διαφορετικών συνθηκών κατά τη διαδικασία της εκχύλισης. Οι συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας που συνυπάρχουν στα unpressurized καλαθάκια είναι πιο σωστές, ώστε να δημιουργηθεί ο ιδανικός ρυθμός ροής μέσα σε συγκεκριμένο εύρος χρόνου. Ξεκίνα να διαβάζεις εδώ.

Το δεύτερο "χερούλι" που έχεις, ονομάζεται "κλείστρο" ή "portafilter" και το φίλτρο/καλαθάκι που έχει κουμπωμένο πάνω του μπορεί να αφαιρεθεί με ένα ελαφρύ χτύπημα από κάτω προς τα πάνω. Έχει την ιδιομορφία ότι από κάτω είναι κομμένο, δεν έχει δηλαδή ένα ή δύο "εκροείς" ή "spouts", ώστε να βλέπεις τον καφέ να βγαίνει κατευθείαν από το καλάθι. Είναι εξαιρετικά χρήσιμο ειδικά για ένα αρχάριο διότι μπορεί να δει αν το επίπεδο της άλεσης, η κατανομή του καφέ και το tamping είναι στο σωστό δρόμο. Ψάξε στο φόρουμ με λέξεις κλειδιά "γυμνό", "naked", "σφουγγαρίστρα"... :a016:

Απάντηση