Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από phoinix_gr » Δευ Δεκ 11, 2017 11:40 am

Νεός στον χώρο.

Προερχόμενος απο el-cheepo Delonghi Espresso μηχανή, αποφάσισα να κανω το βήμα και να αγοράσω μια Gaggia Classic - την καλή την παλια- , και μαζι οτι σαβούρα ειχε να μου δώσει το μελος "rallakias" :lol: ( μυλο, πατητήρι, χρονόμετρο, ζυγαριά).
Μετα απο εντατικά μαθήματα απο τον Βασίλη, και κανα μισόκιλο καφέ στον νεροχύτη, εχω καταφέρει και εχω μια σχετική σταθερότητα και επαναληψιμότητα σε αποτέλεσμα, τουλάχιστο γύρω απο την θεωρία ενός "καλου" φλιτζανιού.

Σε γενικές γραμμες ο στόχος ειναι:
  • Ratio γύρω στο 2,25
  • Χρόνος διύλησης απο 25-30 sec
  • No Channeling
τον οποιό εχω καταφέρει και επαναλαμβάνω σχετικά συχνα

Προσπαθώ και καταγράφω ρυθμίσεις/παρατηρήσεις ετσι ώστε να έχω ενα ιστορικό στο οποίο μπορώ να ανατρέξω, και να βγάλω κάποια συμπεράσματα. Τωρα τελευταία προσθέτω και βίντεο απο την διύληση με naked pf, για καλύτερο documentation.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... =745904592

Αν και τα φλιτζάνια μου, δεν ειναι κακα, αντιμετωπίζω ενα μόνιμο πρόβλημα στην γλώσσα μου, σχετικά με ξινίλα. Απ'όσο καταλαβαίνω αυτό "δείχνει"" προς υποδιύληση ή/και χαμηλή θερμοκρασία διύλισης. Βεβαια υπαρχει περίπτωση να μπερδεύω την οξύτητα του καφε, με ξινίλα, παρολλα αυτα αυτο δεν αλλάζει το γεγονός οτι το καλύτερο φλιτζάνι για μένα θα ήταν φλιτζάνι λιγότερο ξινό στην γεύση μου.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να διορθωθεί ?

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από Luckees » Δευ Δεκ 11, 2017 1:09 pm

Φίλε Άκη καλησπέρα, καταρχάς τον εσπρέσο τον εκχυλίζουμε, "διύλιση" κάνουμε σε κανα πετρέλαιο ή σε κανα κώνωπα :lol: :lol:
Έχεις δοκιμάσει κανά ήσυχο blendακι ή πήγες κατευθείαν στα σκληρά μονοποικιλιακά;

Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από phoinix_gr » Δευ Δεκ 11, 2017 1:13 pm

Luckees έγραψε:Φίλε Άκη καλησπέρα, καταρχάς τον εσπρέσο τον εκχυλίζουμε, "διύλιση" κάνουμε σε κανα πετρέλαιο ή σε κανα κώνωπα :lol: :lol:
Έχεις δοκιμάσει κανά ήσυχο blendακι ή πήγες κατευθείαν στα σκληρά μονοποικιλιακά;
:OOPS:
Εισαι σωστός Αποστόλη. Ειπαμε newbie εδω..

Ο "εκχυλιζόμενος" καφές ειναι Lavazza Tierra. Ευκολο εμπορικό καφεδάκι, το οποίο απ'οσο εχω καταλάβει μπορεί να "φάει ξύλο" και συγχωρεί σφάλματα.

Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από phoinix_gr » Κυρ Δεκ 17, 2017 5:16 pm

Δεν παει καλά το Brewing Mastery...

Σήμερα είχαμε έκρηξη, κυριολεκτικά.
Κάνοντάς διάφορες δοκιμές, Στο μαμά καλαθάκι της Gaggia έβαλα αντι για τα συνηθισμένα 16 γραμμάρια καφέ, 18 γραμμάρια. Σε συνδυασμό με δυνατό πάτημα, ειχα τα ακόλουθα αποτελέσματα:




https://i.imgur.com/puqpIiR.jpg
https://i.imgur.com/ncYc8mK.jpg
https://i.imgur.com/vyQs3rx.png

Περιττό να αναφέρω οτι η κουζίνα έγινε εμπόλεμη ζώνη. Πολλά τα μπαρ.
Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα, επικίνδυνο το άθλημα. :priest:
Συνημμένα
2D32BD0C-748A-4287-9650-E33F904784D5.jpg

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από Luckees » Κυρ Δεκ 17, 2017 9:31 pm

:shock: τι λες τώρα!...έσπασε το καλαθάκι; :o
Aφού δεν είχες κάποιο ατύχημα πάλι καλά...κάθε εμπόδιο για καλό, πρόσω ολοταχώς για νέο vst καλαθάκι!

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από Gaggia BC » Κυρ Δεκ 17, 2017 9:53 pm

Τι καλαθακι ηταν????

Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από phoinix_gr » Κυρ Δεκ 17, 2017 9:58 pm

Luckees έγραψε::shock: τι λες τώρα!...έσπασε το καλαθάκι; :o

Aφού δεν είχες κάποιο ατύχημα πάλι καλά...κάθε εμπόδιο για καλό, πρόσω ολοταχώς για νέο vst καλαθάκι!
Ναι έσπασε.. Ευτυχώς, δεν τραυματίστηκε κανεις.

Για τα VST διαβάζω οτι ειναι αρκετά δυσκολα. Και δεν ξέρω μηπως δεν μου κάνουν, μιας και δεν εχω ιδαίτερη τριβή με το άθλημα. Επιπλέον θέλουν πολυ καλο μύλο, ο graef δεν νομίζω να τραβαει.
Αν πρότεινες, ποιο θα πρότεινες συγκεκριμένα, 18 γρ?

Αυτο κανει? http://www.barista.gr/el/vst-precision- ... ket-18gr-4
Gaggia BC έγραψε:Τι καλαθακι ηταν????
Υποθέτω το μαμα Gaggia, χωρίς να είμαι σίγουρος. Την μηχανή την έχω πάρει μεταχειρισμένη, και μαζί ήταν και το συγκεκριμένο καλαθάκι.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από Christos » Δευ Δεκ 18, 2017 8:18 am

Πω πω! :shock:
Πάλι καλά δεν έγινε κάτι πολύ κακό.
Μπορείς να ανεβάσεις μια φωτό από το εσωτερικό του καλαθιού; Μάλλον πρέπει να είναι generic και όχι Gaggia.
Πάντως επειδή από την χρήση καταπονούνται ή παραμορφώνονται ίσως να πρέπει να τα αλλάζουμε σε κάποιο εύλογο (?) διάστημα τόσο για λόγους εκχύλισης αλλά και ασφάλειας.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από Rallakias » Δευ Δεκ 18, 2017 8:43 am

Το πιθανοτερο είναι ο λόγος για τον οποίο έσπασε το καλάθι να μην ηταν το δυνατό ταμπινγκ αλλα το παραγέμισμα με καφέ.Γεμίζοντας το καλάθι με πολύ καφέ (για το μέγεθός του) ,ο καφές ακουμπάει πάνω στη σίτα.Μόλις βραχεί ο καφες φουσκώνει και μην έχοντας που αλλού να εκτονώσει την διόγκωση ,πιέζει το καλάθι προς τα κάτω.Ενδεικτικά αναφέρεται οτι το φούσκωμα αυτό ειναι παρόμοιο με του ξύλου που βρέχετε-σχετικά μικρο αλλα αρκετά δυνατό.

Δες ενα βίντεο με ενα μάλλον παραγεμισμένο καλάθι και πώς κυρτώνει απο την πίεση (στο 0:34) :



Κάτι τέτοιο μάλλον έγινε και στο δικό σου καλάθι απλά δεν άντεξε και παραλίγο να έχετε θύματα.

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Becoming a Brewing Master - Gaggia Classic Pre 2015

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Δεκ 18, 2017 9:44 am

Η παραπανω πιεση δεν θα επρεπε να διοχετευτει προς την OPV? Μηπως θα επρεπε να το κοιταξει ο φιλος?

Απάντηση