Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
kimona καλησπέρα
Υπέθεσα ότι θα είχες κάποια krups μια που της είχες αναφέρει στην αρχή.
Οι μηχανές που μέτρησες χωρίς να είμαι σίγουρος πιθανών να ανήκουν στην κατηγορία hx . Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά, η θερμοκρασία εξαρτάτε από τον χρόνο την ροή κλπ. Ας μείνουμε στην κατηγορία της δικής σου μηχανής.
Ο σκοπός τον μετρήσεων σε μηχανές παρόμοιες με την δική σου είναι για να δούμε που βρίσκετε το θερμόμετρο που έχεις.
άναψε την μηχανή σου για 30 πχ λεπτά και πάρε μέτρηση από το νερό. προσπάθησε να την φτάσεις στους 90 βαθμούς σταδιακά μια και πιθανών έχεις σφάλμα προς τα κάτω στο θερμόμετρο.
(σταδιακά εννοώ ελαφριά στρίψιμο της βίδας δεξιά για αύξηση θερμοκρασίας , και αναμονή 10 -15 λεπτών για την νέα μέτρηση.)
Αφού φτάσεις περίπου 90 βαθμούς φτιάξε καφέ τραβώντας βίντεο, για να δούμε και λίγο δράση. Θα γεμίσεις καφέ το καλαθάκι όσο χωράει (μέχρι πάνω) , αν ξέρουμε και τα γραμμάρια , ακόμα καλύτερα θα τον πατήσεις δυνατά και θα ανεβάσεις το βίντεο. θα έχεις το κινητό κοντά στην μηχανή, και θα τραβάς από το πλάι. Θέλω να ακούγετε όσο γίνετε η αντλία. Καφέ ίσως να μπορείς να πάρεις έτοιμο συσκευασμένο. Ο συσκευασμένος θα δώσει ένα καλό αποτέλεσμα. Φυσικά δεν ανταγωνίζεται μύλο που μπορείς να δουλέψεις στα όρια, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτριο προς καλό αποτέλεσμα. Οι καφέδες οι συσκευασμένοι είναι συνήθως στα ¨μέτρα¨ αυτών των μηχανών.
Τώρα από το ηχητικό και το οπτικό αποτέλεσμα ίσως να μπορέσουμε να δούμε παρακάτω.
Η ακρίβεια στην πίεση και την θερμοκρασία φυσικά και έχουν σημασία αλλά εφόσον η μηχανή ανταποκριθεί σε κάποια στάνταρ.
Αν στους περίπου 90 - 92 βαθμούς με το θερμόμετρο σου με 15-20 γραμμάρια πατημένο συσκευασμένο καφέ βγεί γαλλικός τότε θα κοιτάξουμε άλλα πράγματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε σε τοποθέτηση ρυθμιστή πίεσης , και ηλεκτρονικού θερμοστάτη.
Θα απαντάω στα μηνύματα σου αλλά λόγο δουλειάς ίσως με μικρή καθυστέρηση.
Υπέθεσα ότι θα είχες κάποια krups μια που της είχες αναφέρει στην αρχή.
Οι μηχανές που μέτρησες χωρίς να είμαι σίγουρος πιθανών να ανήκουν στην κατηγορία hx . Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά, η θερμοκρασία εξαρτάτε από τον χρόνο την ροή κλπ. Ας μείνουμε στην κατηγορία της δικής σου μηχανής.
Ο σκοπός τον μετρήσεων σε μηχανές παρόμοιες με την δική σου είναι για να δούμε που βρίσκετε το θερμόμετρο που έχεις.
άναψε την μηχανή σου για 30 πχ λεπτά και πάρε μέτρηση από το νερό. προσπάθησε να την φτάσεις στους 90 βαθμούς σταδιακά μια και πιθανών έχεις σφάλμα προς τα κάτω στο θερμόμετρο.
(σταδιακά εννοώ ελαφριά στρίψιμο της βίδας δεξιά για αύξηση θερμοκρασίας , και αναμονή 10 -15 λεπτών για την νέα μέτρηση.)
Αφού φτάσεις περίπου 90 βαθμούς φτιάξε καφέ τραβώντας βίντεο, για να δούμε και λίγο δράση. Θα γεμίσεις καφέ το καλαθάκι όσο χωράει (μέχρι πάνω) , αν ξέρουμε και τα γραμμάρια , ακόμα καλύτερα θα τον πατήσεις δυνατά και θα ανεβάσεις το βίντεο. θα έχεις το κινητό κοντά στην μηχανή, και θα τραβάς από το πλάι. Θέλω να ακούγετε όσο γίνετε η αντλία. Καφέ ίσως να μπορείς να πάρεις έτοιμο συσκευασμένο. Ο συσκευασμένος θα δώσει ένα καλό αποτέλεσμα. Φυσικά δεν ανταγωνίζεται μύλο που μπορείς να δουλέψεις στα όρια, αλλά θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτριο προς καλό αποτέλεσμα. Οι καφέδες οι συσκευασμένοι είναι συνήθως στα ¨μέτρα¨ αυτών των μηχανών.
Τώρα από το ηχητικό και το οπτικό αποτέλεσμα ίσως να μπορέσουμε να δούμε παρακάτω.
Η ακρίβεια στην πίεση και την θερμοκρασία φυσικά και έχουν σημασία αλλά εφόσον η μηχανή ανταποκριθεί σε κάποια στάνταρ.
Αν στους περίπου 90 - 92 βαθμούς με το θερμόμετρο σου με 15-20 γραμμάρια πατημένο συσκευασμένο καφέ βγεί γαλλικός τότε θα κοιτάξουμε άλλα πράγματα. Σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσουμε σε τοποθέτηση ρυθμιστή πίεσης , και ηλεκτρονικού θερμοστάτη.
Θα απαντάω στα μηνύματα σου αλλά λόγο δουλειάς ίσως με μικρή καθυστέρηση.
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 31, 2017 1:03 am
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- 2η Μηχανή:: Ascaso Dream
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Santos 40a
- Οι καφέδες μου:: Lavazza Pienaroma Illy
- Τοποθεσία: Ευοσμος Θεσσαλονικη
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Φιλε Κιμωνα ειμαι Ευοσμο. Αν θελεις φερε τη μηχανη να τη δω. Αν δεν εισαι τεχνικος πιο πολυ θα μπερδευτης η θα κανεις ζημια. Συνηθως τα προβληματα ειναι απλα και λυνονται γρηγορα.
Η μηχανουλα φαινεται καλη , συνηθως οι ιδιοκτητες δεν ξερουν να τις χειριστουν ασε για τον καφε και την αλεση και στο τελος τις ξεφορτωνωνται απογοητευμενοι. Κωστας.
Η μηχανουλα φαινεται καλη , συνηθως οι ιδιοκτητες δεν ξερουν να τις χειριστουν ασε για τον καφε και την αλεση και στο τελος τις ξεφορτωνωνται απογοητευμενοι. Κωστας.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Αν και με τον kimona μιλήσαμε μέσω μηνυμάτων θα κάνω μία διευκρίνηση στα παραπάνω που έγραψα.
Ο λόγος που ζήτησα να χρησιμοποιήσει καφέ αλεσμένο έτοιμο συσκευασμένο είναι γιατί ξέρω περίπου την άλεση. Επίσης ζήτησα να βάλει μέχρι επάνω καφέ και να τον πιέσει δυνατά έτσι ώστε να χρειαστούμε μεγαλύτερη πίεση . Η μηχανή του επειδή δεν έχει ρυθμιστή πίεσης και η αντλία δείχνει να είναι η κλασική ulka η πίεση αν η αντλία είναι καλή θα φτάσει γύρω στα 15 bar στο boiler ο καφές θα βγει και από τις μεταβολές του ήχου της αντλίας βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Αν φυσικά η αντλία δεν μπορεί να πρεσάρει ο ηχος δεν μεταβάλετε και δεν θα μπορέσει να περάσει και τον καφέ. Φυσικά στο service τοποθετούμε όργανο και μετράμε τα bar που είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος.
Ο λόγος που ζήτησα να χρησιμοποιήσει καφέ αλεσμένο έτοιμο συσκευασμένο είναι γιατί ξέρω περίπου την άλεση. Επίσης ζήτησα να βάλει μέχρι επάνω καφέ και να τον πιέσει δυνατά έτσι ώστε να χρειαστούμε μεγαλύτερη πίεση . Η μηχανή του επειδή δεν έχει ρυθμιστή πίεσης και η αντλία δείχνει να είναι η κλασική ulka η πίεση αν η αντλία είναι καλή θα φτάσει γύρω στα 15 bar στο boiler ο καφές θα βγει και από τις μεταβολές του ήχου της αντλίας βγαίνουν κάποια συμπεράσματα. Αν φυσικά η αντλία δεν μπορεί να πρεσάρει ο ηχος δεν μεταβάλετε και δεν θα μπορέσει να περάσει και τον καφέ. Φυσικά στο service τοποθετούμε όργανο και μετράμε τα bar που είναι και ο πιο σίγουρος τρόπος.
-
- Δημοσιεύσεις: 33
- Εγγραφή: Τρί Ιαν 31, 2017 1:03 am
- Όνομα: Κωστας
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- 2η Μηχανή:: Ascaso Dream
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- 2ος Μύλος:: Santos 40a
- Οι καφέδες μου:: Lavazza Pienaroma Illy
- Τοποθεσία: Ευοσμος Θεσσαλονικη
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Κιμωνα δε μπορω να στειλω πμ αλλα σε καλεσα πριν λιγο. Εχω μαγαζι στον Ευοσμο στην Πλατωνος 78 με φιλτρα νερου. Φερτην αυριο να τη δω αλλα παρε με πρωτα ενα τηλ για να ειμαι σιγουρα στο μαγαζι και να μην λειπω σε δουλεια. Στο μαγαζι εχω ολα τα μεσα οπως μυλο Santos 40a για να δοκιμασουμε με σωστα κομμενο καφε και φυσικα εργαλεια.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Λοιπόν σήμερα πήρα την Βραζιλιάνα μου και την πήγα στο φίλο Κώστα (simergr).
Την βάλαμε κάτω (την έβαλε δηλαδή.) και της βγάλαμε το λάδι.Μετρησε ο άνθρωπος θερμοκρασία του θερμοστάτη με σωστό θερμόμετρο ,εκεί βέβαια δεν καταφέραμε πολλά γιατί ο θερμοστάτης δεν κατεβαίνει εκεί που πρέπει (97 βαθμούς κελσίου στο pf η χαμηλότερη)
Μετρήσαμε και πίεση (πολλά τα bar 15 έδειξε το όργανο)κάναμε και δοκιμή με φρεσκοκομμένο καφέ από μύλο και είδαμε ότι καφέ βγάζει κρέμα καϊμάκι κανει,αλλά αν βάλουμε μια βαλβίδα opv και ένα pid για να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει και την πίεση ώστε το αποτέλεσμα να είναι και ικανοποιητικο.
Οπότε πλώρη για opv,pid και φυσικά τον πολύτιμο μύλο.
Ο Κώστας βοήθησε αρκετά μου έδειξε πολλά με πολύ διάθεση,άνθρωπος με καλές γνώσεις στον εσπρέσσο και με πολλές γνώσεις στο τεχνικό κομμάτι. Είδα πολλές μηχανές στο χώρο του κι όλες πέρασαν από τα χέρια του για να γίνουν λειτουργικές.
Έφυγα από τον χώρο του έχοντας υπόψιν ότι έχω μια εν δυνάμει καλλονή.
Την βάλαμε κάτω (την έβαλε δηλαδή.) και της βγάλαμε το λάδι.Μετρησε ο άνθρωπος θερμοκρασία του θερμοστάτη με σωστό θερμόμετρο ,εκεί βέβαια δεν καταφέραμε πολλά γιατί ο θερμοστάτης δεν κατεβαίνει εκεί που πρέπει (97 βαθμούς κελσίου στο pf η χαμηλότερη)
Μετρήσαμε και πίεση (πολλά τα bar 15 έδειξε το όργανο)κάναμε και δοκιμή με φρεσκοκομμένο καφέ από μύλο και είδαμε ότι καφέ βγάζει κρέμα καϊμάκι κανει,αλλά αν βάλουμε μια βαλβίδα opv και ένα pid για να κατεβάσουμε τη θερμοκρασία εκεί που πρέπει και την πίεση ώστε το αποτέλεσμα να είναι και ικανοποιητικο.
Οπότε πλώρη για opv,pid και φυσικά τον πολύτιμο μύλο.
Ο Κώστας βοήθησε αρκετά μου έδειξε πολλά με πολύ διάθεση,άνθρωπος με καλές γνώσεις στον εσπρέσσο και με πολλές γνώσεις στο τεχνικό κομμάτι. Είδα πολλές μηχανές στο χώρο του κι όλες πέρασαν από τα χέρια του για να γίνουν λειτουργικές.
Έφυγα από τον χώρο του έχοντας υπόψιν ότι έχω μια εν δυνάμει καλλονή.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
καλησπέρα kimonas
Με την θερμοκρασία έτσι όπως τα γράφεις κάτι πιθανών δεν πάει καλά , μάλλον στο γράψιμο.
Ο θερμοστάτης του τύπου της μηχανής σου είναι φθηνός , με καλά χαρακτηριστικά. Για την περίπτωση που χρειάζεται αντικατάσταση.
Νομίζω ότι έτσι όπως είναι η μηχανή , μπορείς να πάρεις καλό καφέ με κάποια προσπάθεια - εμπειρία. Όλες οι μηχανές αυτού του τύπου δεν έχουν ρύθμιση στην πίεση , ούτε ακρίβεια στην θερμοκρασία καλύτερη από αυτή που έχεις. Φυσικά ο έλεγχος της πίεσης βοηθάει περισσότερο στο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιήσεις μύλο, μια και έχεις δυνατότητα πειραματισμού. Οι συσκευασμένοι καφέδες δίνουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε μια τέτοια μηχανή. Φυσικά για να φτάσεις σε αποτελέσματα πιο οριακά , και η πίεση στο boiler πρέπει να μην ξεπερνά τα 9-10 bar και φυσικά η θερμοκρασία να μην έχει μεγάλο κυματισμό.
Για ότι με ρωτάς στο μήνυμα δεν έχω κάνει κάτι αλλά θα το κοιτάξω. Τέλος μια και έχω και gaggia baby (νεα) στο service θα ανεβάσω βίντεο με πιέσεις και θερμοκρασίες για να δεις και να συζητήσουμε. Προς το παρόν δες στο τέλος από αυτό το video την πίεση μιαs gaggia
Με την θερμοκρασία έτσι όπως τα γράφεις κάτι πιθανών δεν πάει καλά , μάλλον στο γράψιμο.
Ο θερμοστάτης του τύπου της μηχανής σου είναι φθηνός , με καλά χαρακτηριστικά. Για την περίπτωση που χρειάζεται αντικατάσταση.
Νομίζω ότι έτσι όπως είναι η μηχανή , μπορείς να πάρεις καλό καφέ με κάποια προσπάθεια - εμπειρία. Όλες οι μηχανές αυτού του τύπου δεν έχουν ρύθμιση στην πίεση , ούτε ακρίβεια στην θερμοκρασία καλύτερη από αυτή που έχεις. Φυσικά ο έλεγχος της πίεσης βοηθάει περισσότερο στο αποτέλεσμα όταν χρησιμοποιήσεις μύλο, μια και έχεις δυνατότητα πειραματισμού. Οι συσκευασμένοι καφέδες δίνουν ικανοποιητικό αποτέλεσμα σε μια τέτοια μηχανή. Φυσικά για να φτάσεις σε αποτελέσματα πιο οριακά , και η πίεση στο boiler πρέπει να μην ξεπερνά τα 9-10 bar και φυσικά η θερμοκρασία να μην έχει μεγάλο κυματισμό.
Για ότι με ρωτάς στο μήνυμα δεν έχω κάνει κάτι αλλά θα το κοιτάξω. Τέλος μια και έχω και gaggia baby (νεα) στο service θα ανεβάσω βίντεο με πιέσεις και θερμοκρασίες για να δεις και να συζητήσουμε. Προς το παρόν δες στο τέλος από αυτό το video την πίεση μιαs gaggia
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Την θερμοκρασία την μέτρησε ο φίλος ο Κώστας με ψηφιακό θερμόμετρο με τον αισθητήρα στο portafilter εκεί που βγαίνει ο καφές και το λέω γιατί μου επισήμανε ότι στο σημείο εκεί πρέπει να είναι γύρω στο 85 αν θυμάμαι καλά και μου έδειξε και στην δική του την gaggia classic στο ίδιο σημείο μέτρησης το 85. Από ότι μου είπε 94 -95 έχει στην εκχύλιση.Και το αποτέλεσμα που πήραμε από καφέ από την brazilia έφερνε καμένο καφέ στην γεύση.
Για την πίεση το όργανο έδειξε πάνω από 15 προς το 17 αν είδα καλά.
Για την πίεση το όργανο έδειξε πάνω από 15 προς το 17 αν είδα καλά.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Την πίεση την είδες καλά , η αντλία που έχεις φτάνει τα 17 bar αλλά η ροή είναι μικρή.
Με την θερμοκρασία ίσως κάτι δεν καταλαβαίνω. Η θερμοκρασία του νερού στην μηχανή σου είναι ρυθμιζόμενη. Φυσικά και το boiler και ότι ακουμπάει σε αυτό αποκτά σε ανάλογο χρόνο πολύ κοντινή θερμοκρασία με αυτή που έχεις ρυθμίσει στο νερό.
Φυσικά δεν υπάρχει στα μικρά boiler η δυνατότητα να τραβήξεις ελεύθερα νερό και να μην πέσει η θερμοκρασία. Έχεις μπρούντζινο boiler αν το βλέπω καλά από την φωτογραφία , και υποθέτω ότι έχει και κάποιο πάχος . Έχει καλά χαρακτηριστικά ο μπρούτζος και βελτιώνω ντε ανάλογα με το πάχος του .
Με την θερμοκρασία ίσως κάτι δεν καταλαβαίνω. Η θερμοκρασία του νερού στην μηχανή σου είναι ρυθμιζόμενη. Φυσικά και το boiler και ότι ακουμπάει σε αυτό αποκτά σε ανάλογο χρόνο πολύ κοντινή θερμοκρασία με αυτή που έχεις ρυθμίσει στο νερό.
Φυσικά δεν υπάρχει στα μικρά boiler η δυνατότητα να τραβήξεις ελεύθερα νερό και να μην πέσει η θερμοκρασία. Έχεις μπρούντζινο boiler αν το βλέπω καλά από την φωτογραφία , και υποθέτω ότι έχει και κάποιο πάχος . Έχει καλά χαρακτηριστικά ο μπρούτζος και βελτιώνω ντε ανάλογα με το πάχος του .
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Στον θερμοστάτη,όσο κι αν στρίψαμε την βίδα που ρυθμίζει την θερμοκρασία προς τα αριστερά δεν έκανε μεγάλη διαφορά.Την πήγαμε τέρμα αριστερά και η διαφορά στην θερμοκρασία ήταν 5 βαθμούς από εκεί που ήταν πριν,όπου ήταν στους 102 (με το δικό μου θερμόμετρο έβλεπα 95 αλλά με το ψηφιακό είδαμε 102)
Όπως το είπες το μποιλερ ειναι μπρούτζινο 300ml και όντως όσο τραβάς νερό ή θερμοκρασία πέφτει αλλά δεν την είδα κάτω από 93 με 92.(έτσι με συμβούλεψε να κάνω καφέ ο Κώστας μέχρι να αλλάξω θερμοστάτη κατεβάζοντας την θερμοκρασία με φλασαρισμα)
Όπως το είπες το μποιλερ ειναι μπρούτζινο 300ml και όντως όσο τραβάς νερό ή θερμοκρασία πέφτει αλλά δεν την είδα κάτω από 93 με 92.(έτσι με συμβούλεψε να κάνω καφέ ο Κώστας μέχρι να αλλάξω θερμοστάτη κατεβάζοντας την θερμοκρασία με φλασαρισμα)
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Καλημέρα
Θα κοιτάξω μήπως βρεθεί σχέδιο για να δούμε τι χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής. Είναι εύκολο (και φθηνός) να τοποθετήσεις έναν καινούριο και να δουλεύει σωστά η μηχανή σου. (έστω και πρόχειρα)
Θα κοιτάξω μήπως βρεθεί σχέδιο για να δούμε τι χρησιμοποιεί ο κατασκευαστής. Είναι εύκολο (και φθηνός) να τοποθετήσεις έναν καινούριο και να δουλεύει σωστά η μηχανή σου. (έστω και πρόχειρα)