Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Ο θερμοστάτης στο κόκκινο κύκλο , έχει ένα λεπτό σύρμα που πρέπει να πηγαίνει στο boiler και να μπαίνει σε μία τρύπα που υπάρχει. Δεν είναι σύρμα αλλά πολύ λεπτό σωληνάκι που εσωτερικά μέσω ενός υγρού συνήθως πιέζει τις επαφές μέσα στον θερμοστάτη. Οταν το boiler ζεσταθεί τότε υπάρχει εκτόνωση του υγρού προς τον θερμοστάτη. Η βίδα ρυθμίζει την ευαισθησία
τις πίεσης μέσω ενός ελατηρίου στον θερμοστάτη.
τις πίεσης μέσω ενός ελατηρίου στον θερμοστάτη.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Για το service στη Αθήνα σου είπα να τους ρωτήσεις γιατί αυτοί πρέπει να ξέρουν την μηχανή αυτή και τί μπορείς να κάνεις και τί όχι.
Κάποιος που ξέρει αυτή την μηχανή μπορεί να σε βοηθήσει help από φωτογραφίες δεν μπορεί να γίνει.
Κάποιος που ξέρει αυτή την μηχανή μπορεί να σε βοηθήσει help από φωτογραφίες δεν μπορεί να γίνει.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Άμα έχεις ποντιακή ρίζα (και μάλιστα μισή!) αυτά παθαίνεις και μετά γινεσαι ρεζίλι!Artisti έγραψε:Για το service στη Αθήνα σου είπα να τους ρωτήσεις γιατί αυτοί πρέπει να ξέρουν την μηχανή αυτή και τί μπορείς να κάνεις και τί όχι.
Κάποιος που ξέρει αυτή την μηχανή μπορεί να σε βοηθήσει help από φωτογραφίες δεν μπορεί να γίνει.
Σε ευχαριστώ
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Λοιπόν έκανα αυτό που μου είπες σήμερα (πολύ τρέξιμο τις τελευταίες μέρες της εβδομάδας στην δουλειά) και όντως μειώθηκε ο ατμός. Βέβαια αυτό είναι μόνο οπτικό, τώρα πρέπει να βρω ένα θερμόμετρο να μετρηθεί το νερό και δεν ξέρω τι θερμόμετρο θα μου κάνει,να μετρήσω το νερό από ένα φλυτζάνι ή πάνω στο group και το τελευταίο πως;veba έγραψε:Καλησπέρα kimonas
Όσο μπορώ να δω από τις φώτο που ανέβασες , η μηχανή πιθανών δεν έχει ρυθμιστή πίεσης.
Την θερμοκρασία την ελέγχει ο θερμοστάτης στον κόκκινο κύκλο.
Θα γυρίσεις την βίδα αριστερά και θα ανάψεις την μηχανή. Μόλις σου δείξει ότι είναι έτοιμη πάτα το κουμπί του καφέ και δες αν μειώθηκε ο ατμός ή αν έχεις τρόπο να μετρήσεις την θερμοκρασία του νερού.
Θα πρέπει να είναι σε χαμηλότερη θερμοκρασία και θα υπάρξει και μείωση τις πίεσης μια που δεν θα έχεις ατμό.
Πήρα τηλέφωνο στην αντιπροσωπεία,εμμέσως πλην σαφώς δεν θέλουν να δώσουν καμία πληροφορία από το τηλέφωνο (μπορεί να είναι από θερμοστάτη,μπορεί από πολλούς άλλους παράγοντες ήταν τα λόγια του τεχνικού χωρίς να τον ρωτήσω εγώ) και όταν τους είπα για την απόσταση αφού εγώ μένω Θεσσαλονίκη μου σύστησαν να γραφτώ σε ένα άλλο forum για καφέ και να βρω ένα άλλο μέλος το οποίο είναι τεχνικός και φίλος του τεχνικού που μίλησε μαζί μου και μένει στη Θεσσαλονίκη.Artisti έγραψε:Για το service στη Αθήνα σου είπα να τους ρωτήσεις γιατί αυτοί πρέπει να ξέρουν την μηχανή αυτή και τί μπορείς να κάνεις και τί όχι.
Κάποιος που ξέρει αυτή την μηχανή μπορεί να σε βοηθήσει help από φωτογραφίες δεν μπορεί να γίνει.
Σ'ευχαριστώ πάντως για την βοήθεια
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Έπρεπε να ρωτήσεις αν υπάρχουν ανταλλακτικά για αυτή την μηχανή πχ ο θερμοστάτης και το λάστιχο του group και το κόστος τους.
Αφού είναι service για Brasilia πρέπει να ξέρει.
Αφού είναι service για Brasilia πρέπει να ξέρει.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Καλησπέρα kimonas
Η μηχανή σου είναι απλή. Αν η κατάσταση της είναι καλή, (boiler grup κλπ) και αποφασίσεις να την φτιάξεις, τότε είναι εύκολο και να φτιάξεις την θερμοκρασία , και να προσθέσεις και μια βαλβίδα έτσι ώστε να φτιάξεις την πίεση , και να έχεις αρκετή βελτίωση, στο τελικό αποτέλεσμα. Η βίδα του θερμοστάτη που γύρισες αριστερά , λογικά κατέβασε την θερμοκρασία στο boiler.
Η μηχανή σου είναι απλή. Αν η κατάσταση της είναι καλή, (boiler grup κλπ) και αποφασίσεις να την φτιάξεις, τότε είναι εύκολο και να φτιάξεις την θερμοκρασία , και να προσθέσεις και μια βαλβίδα έτσι ώστε να φτιάξεις την πίεση , και να έχεις αρκετή βελτίωση, στο τελικό αποτέλεσμα. Η βίδα του θερμοστάτη που γύρισες αριστερά , λογικά κατέβασε την θερμοκρασία στο boiler.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Καλησπέρα,
Πήρα ένα απλό θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και μέτρησα την θερμοκρασία του νερού που έβγαινε από το group σε φλυτζάνι,αλλά επειδή ξέρω ότι η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα έβαλα το θερμόμετρο στο group και το νερό έπεφτε πάνω του.
Η πρώτη μέτρηση με την βίδα γυρισμένη αριστερά έδειξε 85 βαθμούς κελσίου. Την γύρισα λίγο δεξιά έφτασα στους 90 βαθμούς καθώς διαβάζοντας πιο πάνω μου είπαν ότι η σωστή θερμοκρασία εκχύλισης είναι στου 95-96 βαθμούς.
Βέβαια όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία φτάνουμε στο αποτέλεσμα του βίντεο όπου ο ατμός ανεβαίνει και το νερό μειώνεται.Πιο πάνω δεν το ανέβασα να δω 95 βαθμούς ακόμα
Σίγουρα θέλω να την φτιάξω και αν έχω οδηγίες έχω την διάθεση να την φτιάξω όπως μου λες.
Πήρα ένα απλό θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και μέτρησα την θερμοκρασία του νερού που έβγαινε από το group σε φλυτζάνι,αλλά επειδή ξέρω ότι η θερμοκρασία πέφτει γρήγορα έβαλα το θερμόμετρο στο group και το νερό έπεφτε πάνω του.
Η πρώτη μέτρηση με την βίδα γυρισμένη αριστερά έδειξε 85 βαθμούς κελσίου. Την γύρισα λίγο δεξιά έφτασα στους 90 βαθμούς καθώς διαβάζοντας πιο πάνω μου είπαν ότι η σωστή θερμοκρασία εκχύλισης είναι στου 95-96 βαθμούς.
Βέβαια όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία φτάνουμε στο αποτέλεσμα του βίντεο όπου ο ατμός ανεβαίνει και το νερό μειώνεται.Πιο πάνω δεν το ανέβασα να δω 95 βαθμούς ακόμα
Σίγουρα θέλω να την φτιάξω και αν έχω οδηγίες έχω την διάθεση να την φτιάξω όπως μου λες.
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Πρίν φτάσεις σε ακριβείς ρυθμίσεις κλπ, θα σου προτείνω να κάνεις κάτι να δούμε γενικότερα που βρίσκετε συγκριτικά η κατάσταση.
Αν έχεις άλλη εσπρεσσομηχανή πάρε αντίστοιχα μέτρηση θερμοκρασίας όπως έκανες και με την gaggia. Έτσι θα δούμε συγκριτικά της θερμοκρασίες. Δεν είναι σωστός ο τρόπος αλλά αν από την άλλη μηχανή πίνεις καφές καλύτερο θα δούμε τι θα πει και το θερμόμετρο σου. (πάντα συγκριτικά)
Για να πάρεις μέτρηση καλύτερη από μία μηχανή και περισσότερο απο την δική σου υπάρχουν διάφοροι παράγοντες.
Η δική σου μηχανή υποθέτω από τον τύπο του θερμοστάτη ότι το άκρο που μετράει την θερμοκρασία βρίσκετε σε ένα σωληνάκι τυφλό που είναι καρφωμένο - κολλημένο στο επάνω σημείο του boiler. (τυφλό ενοώ ότι από την μία μεριά είναι ταπωμένο και δεν μπαίνει μέσα νερό)
Το σωληνάκι μέσα έχει μόνο αέρα και το σωληνάκι του θερμοστάτη ακουμπάει στο εσωτερικό του τυφλού σωλήνα.
Όταν το νερό μόλις ανάψεις την μηχανή φτάσει πχ 90 βαθμούς και ο θερμοστάτης σταματήσει την αντίσταση , τότε η θερμοκρασία στο μέταλλο του boiler είναι μικρότερη.
Το μέταλλο αφού η αντίσταση είναι μέσα στο νερό θα φτάσει μετά από μερικούς κύκλους λειτουργίας του θερμοστάτη στην ίδια θερμοκρασία με το νερό . Έτσι θα πρέπει να αφήνεις κάποια ώρα την μηχανή αναμμένη , πρίν ξεκινήσεις να μετρήσεις.
Επίσης θα πρέπει η μέτρηση να γίνει λίγο μετά από το σβήσιμο του θερμοστάτη. Αυτό μια και ο θερμοστάτης θα ενεργοποιήσει την αντίσταση ξανά αφού θα πέσει πιθανών 3 βαθμούς η θερμοκρασία του νερού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τοποθετούμε ηλεκτρονικούς θερμοστάτες. Στον ηλεκτρονικό θερμοστάτη έχεις την δυνατότητα μικρού διαφορικού μεταξύ on-off όπως και πολλά άλλα.
Πάρε λοιπών μέτρηση με το ίδιο θερμόμετρο και τον ίδιο τρόπο από άλλη μηχανή να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα
Αν έχεις άλλη εσπρεσσομηχανή πάρε αντίστοιχα μέτρηση θερμοκρασίας όπως έκανες και με την gaggia. Έτσι θα δούμε συγκριτικά της θερμοκρασίες. Δεν είναι σωστός ο τρόπος αλλά αν από την άλλη μηχανή πίνεις καφές καλύτερο θα δούμε τι θα πει και το θερμόμετρο σου. (πάντα συγκριτικά)
Για να πάρεις μέτρηση καλύτερη από μία μηχανή και περισσότερο απο την δική σου υπάρχουν διάφοροι παράγοντες.
Η δική σου μηχανή υποθέτω από τον τύπο του θερμοστάτη ότι το άκρο που μετράει την θερμοκρασία βρίσκετε σε ένα σωληνάκι τυφλό που είναι καρφωμένο - κολλημένο στο επάνω σημείο του boiler. (τυφλό ενοώ ότι από την μία μεριά είναι ταπωμένο και δεν μπαίνει μέσα νερό)
Το σωληνάκι μέσα έχει μόνο αέρα και το σωληνάκι του θερμοστάτη ακουμπάει στο εσωτερικό του τυφλού σωλήνα.
Όταν το νερό μόλις ανάψεις την μηχανή φτάσει πχ 90 βαθμούς και ο θερμοστάτης σταματήσει την αντίσταση , τότε η θερμοκρασία στο μέταλλο του boiler είναι μικρότερη.
Το μέταλλο αφού η αντίσταση είναι μέσα στο νερό θα φτάσει μετά από μερικούς κύκλους λειτουργίας του θερμοστάτη στην ίδια θερμοκρασία με το νερό . Έτσι θα πρέπει να αφήνεις κάποια ώρα την μηχανή αναμμένη , πρίν ξεκινήσεις να μετρήσεις.
Επίσης θα πρέπει η μέτρηση να γίνει λίγο μετά από το σβήσιμο του θερμοστάτη. Αυτό μια και ο θερμοστάτης θα ενεργοποιήσει την αντίσταση ξανά αφού θα πέσει πιθανών 3 βαθμούς η θερμοκρασία του νερού. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τοποθετούμε ηλεκτρονικούς θερμοστάτες. Στον ηλεκτρονικό θερμοστάτη έχεις την δυνατότητα μικρού διαφορικού μεταξύ on-off όπως και πολλά άλλα.
Πάρε λοιπών μέτρηση με το ίδιο θερμόμετρο και τον ίδιο τρόπο από άλλη μηχανή να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Καλημέρα veba,
Σήμερα πήγα σε ένα φίλο που έχει μαγαζί και από σύμπτωση έχει μια brazilia portofino με μόνο group (brazilia lady η δική μου κι όχι gaggia!) Και μέτρησα με το θερμόμετρο μου το νερό που τρέχει από το ακροφύσιο νερού(όχι ατμού!).Η θερμοκρασία που μέτρησα ήταν 90 βαθμοί κελσίου,έχω την εντύπωση ότι πρέπει να χάνει 2 βαθμούς το θερμόμετρο καθώς το συγκρινα με ένα άλλο σε θερμοκρασία σώματος (είναι ευαίσθητο πολύ το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και δοκίμασα) και μου έδειξε 2 βαθμούς κάτω από ότι το θερμόμετρο για πυρετό (ένα ηλεκτρονικό). Βέβαια δεν ξέρω κι αν από το συγκεκριμένο ακροφύσιο το νερό έχει ίδια θερμοκρασία από ότι στο group(φαντάζομαι πως ναι γιατί από εκεί κάνουν τον νες )
Ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή
Σήμερα πήγα σε ένα φίλο που έχει μαγαζί και από σύμπτωση έχει μια brazilia portofino με μόνο group (brazilia lady η δική μου κι όχι gaggia!) Και μέτρησα με το θερμόμετρο μου το νερό που τρέχει από το ακροφύσιο νερού(όχι ατμού!).Η θερμοκρασία που μέτρησα ήταν 90 βαθμοί κελσίου,έχω την εντύπωση ότι πρέπει να χάνει 2 βαθμούς το θερμόμετρο καθώς το συγκρινα με ένα άλλο σε θερμοκρασία σώματος (είναι ευαίσθητο πολύ το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και δοκίμασα) και μου έδειξε 2 βαθμούς κάτω από ότι το θερμόμετρο για πυρετό (ένα ηλεκτρονικό). Βέβαια δεν ξέρω κι αν από το συγκεκριμένο ακροφύσιο το νερό έχει ίδια θερμοκρασία από ότι στο group(φαντάζομαι πως ναι γιατί από εκεί κάνουν τον νες )
Ευχαριστώ και πάλι για την υπομονή
Re: Newbie-εσπρεσσομηχανή 0-1 help!!!
Τώρα έκανα και μια μέτρηση σε μια επαγγελματική ranchilio με 2 group (δεν ξέρω πιοια) με το θερμόμετρο στο group και μου έβγαλε 85 βαθμούς (?)