Σελίδα 1 από 3

Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 09, 2016 7:49 pm
από chrismyrts
Καλησπέρα!

Θα ήθελα να ανεβάσω φώτο από τον εσπρέσο που εφτιαξα μετά την μετατροπή του pf μου και να ακούσω τις κριτικές σας.

Με 18 γρ καφέ (είναι ανοιχτός αρκετές μέρες) έβγαλα 60 περίπου ml (το σφηνάκι χωράει 65 ακριβώς). Έκανα tamping σε δύο δόσεις. Από το πάτημα του κουμπιού μέχρι και το κλείσιμο έκανε 30 ".

Η κρέμα του θεωρώ πως είναι λίγη. Αρχικά στη ροή μου δεν είχα κρέμα. Η κρέμα αρχισε να έρχεται από τη μέση και μετά. Φταίει ο μπαγιάτικος καφές;

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 09, 2016 8:12 pm
από georgis4
Με φρεσκοψημενο/φρεσκοαλεσμενο σιγουρα θα υπαρχουν καλυτερα αποτελεσματα ειδικα ως προς το γευστικο κομματι. Για καφε εμποριου παντως οπτικα δεν ειναι κακο το αποτελεσμα. (ειδικα αν μετα απο ελαφρυ ανακατεμα μενει η κρεμα).

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 09, 2016 8:56 pm
από chrismyrts
Γιώργο ευχαριστώ για την απάντηση.

Ο καφές είναι κομμένος στο coffee lab. Μονοποικιλιακός από βραζιλία.

Η κρέμα μένει σχετικά καλά μετά από ανακάτεμα. Μετά από ώρα αν τον αφήσεις, αρχιζει και ψιλογίνεται αφρός. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι φυσιολογικό.

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 10, 2016 3:22 am
από georgis4
Ε καλα δε μενει και για παντα στο φλιτζανι :mrgreen: Αν δοκιμασεις και αλλους καφεδες θα δεις διαφορα.(και οπτικη εννοω).Δοκιμασε και καποιον απο κολομβια.(απο εκει που παιρνω φρεσκο και ψηνουν οι ιδιοι μου ειπαν οτι φετος η κολομβια πηγε πολυ καλα σε ποιοτητα παραγωγη).Επισης να δοκιμασεις sidamo καποια στιγμη και αν δεν εχεις μυλο ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ. :coffee: Αλλο να τον κρατας κομμενο τον καφε και αλλο να τον κοβεις εκεινη την ωρα.Προσφατα ειδα την διαφορα και εγω.

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 11, 2016 11:23 pm
από chrismyrts
Ασχημα τα νέα! Αφού έφτιαξα τον εσπρέσο που παράθεσα πιο πάνω στις φώτο, ήμουν αισιόδοξος και πίστευα ότι ήμουν σε καλό δρόμο. Οι επόμενοι 2 καφέδες ήταν χωρίς καιμάκι.

Πίστευα ότι φταίει ο καφές. Κυριακή, χθες, πήγα taf για να πάρω καφέ αλλά ήταν κλειστό. Πήρα έναν lavazza rosa από supermarket για δοκιμή. Ήξερα ότι δεν θα πιω καφέ της προκοπής αλλά ήθελα να δοκιμάσω αν θα κάνει καιμάκι. ΜΑΠΑ! Τίποτα από κρέμα! Μαύρο ζουμί βγήκε!

Σήμερα πέρασα από taf και πήρα rosebud και έναν από Κολομβία που μου πρότειναν τα παιδιά εκεί. Ενω περίμενα πολλή κρέμα, τελικά πήρα ενα πολύ λεπτό στρώμα που διαλύθηκε γρήγορα. Από γεύση ήταν πολύ καλοί οι καφέδες, ίσως λίγο περισσότερη οξύτητα είχαν από ότι περίμενα.

Τι μπορεί να κάνω λάθος?

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 13, 2016 12:37 pm
από chrismyrts
Χθες έβγαλα ένα αρκετά καλό εσπρεσάκι. 30 ml από 18 γρ καφέ. Βλακεία μου που δεν πήρα χρόνο!
4.jpg
5.jpg
6.jpg
7.jpg
Επειδή θέλω να σιγουρευτώ για τη μετατροπή που έχω κάνει, σας παραθέτω φώτο με τα μέρη που έχω αφαιρέσει από το pf καθώς και το basket μου για να μου πείτε αν χρειάζεται αλλαγή.
1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg
ΥΓ1. Μέτρησα θερμοκρασία νερού που βγήκε από τη μηχανή με κουμπωμένο pf (αλλά χωρίς καφέ) στο (ζεσταμένο) φλυτζάνι περίπου 71. Θεωρώ πως έχοντας και καφέ μέσα θα έπεφτε λίγο ακόμα και θα έφτανε κάτω από 70 (κοντά σους 65- 67?) που είναι μια επιθυμητή θερμοκρασία, σωστά;
ΥΓ2. Το μαύρο πλαστικό σκέφτομαι να το ξαναβάλω. Δεν αλλάξει κάτι σχετικά με την πίεση. Θέλω να δοκιμάσω μήπως έχω καλύτερη ροή στην έξοδο.

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 4:42 pm
από chrismyrts
Παιδιά χρειάζομαι βοήθεια.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί από την μία μέρα στην άλλη βγάζω από αρκετά καλό καφεδάκι έως μαυρουζούμι χωρίς καιμάκι.

Χθες, έκανα πολλές δοκιμές (καμιά 10αριά) και στους περισσότερους δεν είχε σχεδόν καθόλου καιμάκι. Σε 1-2 είχε μια απειροελάχιστη στρώση που δεν κάλυπτε όλη την επιφάνεια του καφέ. Ο καφές ήταν κομμένος την προηγούμενη ημέρα.

Μπορείτε να με κατατοπίσετε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Ανέβασα και προχθές το καφεδάκι που έβγαλα αλλά και φώτο από την μετατροπή του pf. Αν έχει κάποιος άποψη, θα μου ήταν πολύτιμη!

Ευχαριστώ!

ΥΓ. Παρατηρώ ότι δεν μπορώ να ελέγξω τον χρόνο ροής. Η ροή μου είναι πάντα σχεδόν ίδια ανεξάρτητα από το πάτημά μου. Σημαίνει κάτι αυτό; Να ανεβάσω ένα βίντεο;

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 5:31 pm
από Edesso
Να με συμπαθας φιλε μου αλλα εισαι αδιορθωτος, που πας χωρις μυλο??? Γιατι πετας τα λεφτα σε αλεσμενους :a134:

Και ελεφαντας να κανει το πατημα παλι την ιδια ροη θα χεις και μετα το 15' απο την αλεση " να ζησουμε να τον θυμομαστε" :priest:
Προφανως και το κοψιμο δεν ειναι το καταλληλο, τι αλλο ... :a014:

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 6:09 pm
από sakis1988
chrismyrts έγραψε:Παιδιά χρειάζομαι βοήθεια.

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί από την μία μέρα στην άλλη βγάζω από αρκετά καλό καφεδάκι έως μαυρουζούμι χωρίς καιμάκι.

Χθες, έκανα πολλές δοκιμές (καμιά 10αριά) και στους περισσότερους δεν είχε σχεδόν καθόλου καιμάκι. Σε 1-2 είχε μια απειροελάχιστη στρώση που δεν κάλυπτε όλη την επιφάνεια του καφέ. Ο καφές ήταν κομμένος την προηγούμενη ημέρα.

Μπορείτε να με κατατοπίσετε γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό;

Ανέβασα και προχθές το καφεδάκι που έβγαλα αλλά και φώτο από την μετατροπή του pf. Αν έχει κάποιος άποψη, θα μου ήταν πολύτιμη!

Ευχαριστώ!

ΥΓ. Παρατηρώ ότι δεν μπορώ να ελέγξω τον χρόνο ροής. Η ροή μου είναι πάντα σχεδόν ίδια ανεξάρτητα από το πάτημά μου. Σημαίνει κάτι αυτό; Να ανεβάσω ένα βίντεο;

χρειαζεσαι εναν μυλο για να δοκιμασεις πιο ψιλο η χοντρο κοψιμο.(μαλλον πιο λεπτο)
πλαστικο ταμπερ εχεις ?

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 15, 2016 6:18 pm
από chrismyrts
Όντως δεν έχω μύλο. Κι αυτό, όχι γιατί δεν γνωρίζω την χρησιμότητά του και την αξία του, αλλά γιατί κάνω μια προσπάθεια οικονομικά να πάρω έναν καλό και όχι έναν που δεν θα αξίζει. Δυστυχώς πρέπει να κάνω λίγη υπομονη.

Για να το ξεκαθαρισω: Δεν επιζητώ τον τέλειο εσπρέσσο. Αλλά θεωρώ πως ένα καφέ που να έχει λίγο καιμάκι μπορώ να βγάλω ακόμα και χωρίς μύλο, όπως φαίνεται και στις φώτο που έχω παραθέσει. Για να μην έχει καθόλου καιμάκι, θεωρώ πως κάτι κάνω λάθος. Αυτό προσπαθώ να εντοπίσω ώστε όταν πάρω μύλο να είμαι έτοιμος.

Σάκη, έχω πάρει ταμπερ από TAF μεταλικό 53mm.