Lelit pl41 plust
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Lelit pl41 plust
Νομιζω οτι το θεμα ειναι στα γραμμαρια και οχι στην αποσταση απο τη ντουζιερα . Οταν χρησιμοποιω εναν πιο light roast καφε οπου δηλαδη στον ιδιο ογκο δινει περισσοτερα γραμμαρια λογω περισσοτερης υγρασιας στον κοκο τοτε στο καλαθακι που χρησιμοποιω ειμαι γυρω στα 17-17.5 γραμμαρια . Οταν χρησιμοποιω εναν καφε medium -> dark roast για τον ιδιο ογκο παλι παιρνω 15.5-16 γραμμαρια . Στην πρωτη περιπτωση με τα 17-17.5 ο καφες δεν κολλαει ποτέ στην showerscreen ενω στη 2η παντα . Δοκιμαστε το κι εσεις κ ενημερωστε
* να πω οτι οι δοσολογίες πιο πανω ειναι σχεδον οι μεγιστες για το καλαθακι που χρησιμοποιω,οποια σημαντικη αυξηση στη δοση βρισκει showerhead πριν το brewing
Κατι ασχετο ομως με το κολλημα στη ντουζιερα , υπαρχει τροπος να αφαιρεθει για καθαρισμο η shower plate;(εννοω το μεταλικο μερος πανω απο τη σητα που αφαιρειται με τη βιδα)
* να πω οτι οι δοσολογίες πιο πανω ειναι σχεδον οι μεγιστες για το καλαθακι που χρησιμοποιω,οποια σημαντικη αυξηση στη δοση βρισκει showerhead πριν το brewing
Κατι ασχετο ομως με το κολλημα στη ντουζιερα , υπαρχει τροπος να αφαιρεθει για καθαρισμο η shower plate;(εννοω το μεταλικο μερος πανω απο τη σητα που αφαιρειται με τη βιδα)
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Lelit pl41 plust
Η άποψή μου είναι ότι από 15 έως 17,5 είναι τεράστια απόσταση και χρειάζεσαι 2 διαφορετικά καλαθάκια.
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Lelit pl41 plust
Μιλάμε για 2 διαφορετικους καφεδες Χαρη η αποσταση(ογκος) παραμενει ιδια με τα γραμμαρια καφε που λεω , αυτος ειναι κ ο λογος που πιστευω οτι το βαρος παιζει ρολο και οχι ο ογκοςharryv έγραψε:Η άποψή μου είναι ότι από 15 έως 17,5 είναι τεράστια απόσταση και χρειάζεσαι 2 διαφορετικά καλαθάκια.
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit pl41 plust
https://www.youtube.com/watch?v=n0IrAMb_r7cnodasgr έγραψε:Κατι ασχετο ομως με το κολλημα στη ντουζιερα , υπαρχει τροπος να αφαιρεθει για καθαρισμο η shower plate;(εννοω το μεταλικο μερος πανω απο τη σητα που αφαιρειται με τη βιδα)
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Lelit pl41 plust
Okeeey, εμενα γιατι βγαινει μονο η σιτα τοτε? Μαλλον θελει λιγο ζορισμαJazz έγραψε:https://www.youtube.com/watch?v=n0IrAMb_r7cnodasgr έγραψε:Κατι ασχετο ομως με το κολλημα στη ντουζιερα , υπαρχει τροπος να αφαιρεθει για καθαρισμο η shower plate;(εννοω το μεταλικο μερος πανω απο τη σητα που αφαιρειται με τη βιδα)
Σ ευχαριστω Σταυριανα
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit pl41 plust
Πάντα τη 1η φορά, όλα βγαίνουν λιγάκι πιο δύσκολα/ζόρικα (σήτες, φλάντζες, holder, o-ring, ακροφύσιο κοκ). Μη φοβηθείς. Απλά τράβα το plate να 'ξεκολλήσει'. Υγρασία και πιθανά έλαια του καφέ, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία του μετάλλου, "κρατούν" ισχυρά το holder.nodasgr έγραψε:Okeeey, εμενα γιατι βγαινει μονο η σιτα τοτε? Μαλλον θελει λιγο ζορισμα
Σ ευχαριστω Σταυριανα
Μην ευχαριστείς! Για αυτό είμαστε εδώ. Να ρωτάμε και να απαντάμε.
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Lelit pl41 plust
Ε ενταξει πως κανενας δεν ειναι υποχρεωμενος να απαντησει Αν θες δοκιμασε κ αυτο που ανεφερα παραπανω για τα γραμμαρια μπας και καταληξουμε καπου
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Lelit pl41 plust
Νώντα, δε μπορώ να το δοκιμάσω αυτό, γιατί δουλεύω πλέον μόνο με light και medium to light καφέδες, και μόνο με VST. Δουλεύοντας on demand με 200gr κόκκο στο hopper τον Ε10, και ουσιαστικά εκμεταλλευόμενη πλήρως τα ηλεκτρονικά του με το χρόνο άλεσης, ό,τι specialty καφέ και να βάλω μέσα, ο χρόνος μου παίζει από 3.00 - 3.50 sec και ο καφές της "δόσης" μου είναι πάντα 18-20gr. Οι αλλαγές από καφέ σε καφέ, είναι πολύ μικρές εφόσον κινούμαι σε συγκεκριμένη κατηγορία. Άντε το πολύ πολύ από ένα blend πχ Speciality από CUP10, να πέσω 5 μονάδες στην άλεση (κολάρο), σε σχέση με μια Αιθιοπία από τον ίδιο roaster. Ο όγκος μου πάνω κάτω, είναι σταθερός.
Για να δω αυτό που λες εσύ, θα πρέπει να γυρίσω σε συμβατικό καλαθάκι και να προμηθευτώ κάποιον medium to dark. Με το 1ο δεν έχω κανένα θέμα και αν θες το δοκιμάζω με τους καφέδες μου έχω, αλλά με το 2ο δυσκολεύομαι... Δε θα ήθελα να αγοράσω κάποιον τύπου commercial, γιατί δε θα τον ευχαριστώ εξίσου και θα δυσκολευτώ να τον καταναλώσω στη παρούσα φάση που πίνω ακόμα ζεστό. Είναι και κιλού πανάθεμα τους, χαχα. Με danesi Gold ή Lavazza pienaroma, θα δοκιμάσω σίγουρα το κατακαλόκαιρο που το freddo 'τραβάει'.
Πάντως, σχετικά με το "κόλλημα" στη ντουζιέρα, θυμάμαι ότι όσο χρησιμοποιούσα το συμβατικό κλασικό basket, δεν είχα τέτοιο θέμα, με τη προϋπόθεση πως τηρούσα τη σωστή απόσταση από τη σήτα. Μέχρι να πάρω το συμβατικό το 12άρι (14άρι ή όπως αλλιώς λέγεται, το μικρό τέλος πάντως, και όχι το τριπλό), τέτοιο θέμα συναντούσα στην περίπτωση του underdosing. Αν ο όγκος μου ήταν ok, δεν είχα θέμα καθώς το μπισκότο ήταν συμπαγές και έβγαινε ολάκερο.
Τέτοιο θέμα ωστόσο μπορεί να σου παρουσιαστεί και στη περίπτωση που τραβάς το ratio παραπάνω από όσο χρειάζεται, οπότε λασπώνεις το puck, το νερό δε φεύγει όλο στη τρίοδη, και το μπισκότο διογκώνεται περισσότερο/ σπάει και κολλάει στο τέλος του extraction στη σήτα σου. Επίσης, θα πρότεινα να δεις και τη θερμοκρασία σου. Δοκίμασε στους medium to dark, να κάνεις ότι έκανες, αλλά να κατεβάσεις τη θερμοκρασία στους ~92 max. (πχ σε μένα αυτό θεωρώ είναι max 101 pid). Βάλε κανονικά όσα gr βλέπεις ότι "χωράνε" για να είσαι σωστός (16 πχ όπως λες), πάτα πιο δυνατά (εδώ σε παίρνει, σε αντίθεση με τους πολύ light που έχω διαπιστώσει ότι δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα με ελαφρύ tamping και finer άλεση), σταμάτα την εκχύλιση σου στα 40gr ΜΑΧ! (σε ratio δηλ max 1:2,5 στους κοινούς commercial) -καλύτερα στα 34gr για μένα, και μη ξεφύγεις από τα 30 sec βαριά βαριά. Για να μη πω και 25sec... Ό,τι commercial έχω δουλέψει (από Hausbrandt σε Lavazza, και από Portioli σε Danesi) εκεί αποδίδουν όλοι τα αναμενόμενα.
Για δοκίμασε και τα παραπάνω και δώσε feedback μετά να δούμε πως θα κινηθούμε, χαχα.
Για να δω αυτό που λες εσύ, θα πρέπει να γυρίσω σε συμβατικό καλαθάκι και να προμηθευτώ κάποιον medium to dark. Με το 1ο δεν έχω κανένα θέμα και αν θες το δοκιμάζω με τους καφέδες μου έχω, αλλά με το 2ο δυσκολεύομαι... Δε θα ήθελα να αγοράσω κάποιον τύπου commercial, γιατί δε θα τον ευχαριστώ εξίσου και θα δυσκολευτώ να τον καταναλώσω στη παρούσα φάση που πίνω ακόμα ζεστό. Είναι και κιλού πανάθεμα τους, χαχα. Με danesi Gold ή Lavazza pienaroma, θα δοκιμάσω σίγουρα το κατακαλόκαιρο που το freddo 'τραβάει'.
Πάντως, σχετικά με το "κόλλημα" στη ντουζιέρα, θυμάμαι ότι όσο χρησιμοποιούσα το συμβατικό κλασικό basket, δεν είχα τέτοιο θέμα, με τη προϋπόθεση πως τηρούσα τη σωστή απόσταση από τη σήτα. Μέχρι να πάρω το συμβατικό το 12άρι (14άρι ή όπως αλλιώς λέγεται, το μικρό τέλος πάντως, και όχι το τριπλό), τέτοιο θέμα συναντούσα στην περίπτωση του underdosing. Αν ο όγκος μου ήταν ok, δεν είχα θέμα καθώς το μπισκότο ήταν συμπαγές και έβγαινε ολάκερο.
Τέτοιο θέμα ωστόσο μπορεί να σου παρουσιαστεί και στη περίπτωση που τραβάς το ratio παραπάνω από όσο χρειάζεται, οπότε λασπώνεις το puck, το νερό δε φεύγει όλο στη τρίοδη, και το μπισκότο διογκώνεται περισσότερο/ σπάει και κολλάει στο τέλος του extraction στη σήτα σου. Επίσης, θα πρότεινα να δεις και τη θερμοκρασία σου. Δοκίμασε στους medium to dark, να κάνεις ότι έκανες, αλλά να κατεβάσεις τη θερμοκρασία στους ~92 max. (πχ σε μένα αυτό θεωρώ είναι max 101 pid). Βάλε κανονικά όσα gr βλέπεις ότι "χωράνε" για να είσαι σωστός (16 πχ όπως λες), πάτα πιο δυνατά (εδώ σε παίρνει, σε αντίθεση με τους πολύ light που έχω διαπιστώσει ότι δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα με ελαφρύ tamping και finer άλεση), σταμάτα την εκχύλιση σου στα 40gr ΜΑΧ! (σε ratio δηλ max 1:2,5 στους κοινούς commercial) -καλύτερα στα 34gr για μένα, και μη ξεφύγεις από τα 30 sec βαριά βαριά. Για να μη πω και 25sec... Ό,τι commercial έχω δουλέψει (από Hausbrandt σε Lavazza, και από Portioli σε Danesi) εκεί αποδίδουν όλοι τα αναμενόμενα.
Για δοκίμασε και τα παραπάνω και δώσε feedback μετά να δούμε πως θα κινηθούμε, χαχα.
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Lelit pl41 plust
Υπέθεσα οτι θα περισευε και κανενα μπαγιατικος στο σπιτι χαχα , σιγα δεν πειραζει μην το σκεφτεσαι .
Εγω με Pienaroma - Tierra και Super Crema με εκχυλησεις "1-2" και "1-2.2" στα 26-28 sec (98-100 C offset 0) και 15-16 γραμμαρια με οποιονδηποτε απο τους παραπανω εχω το γνωστο κολλημα . Πιστευω αν βαλω το μαμα και παω στα 17 γραμμαρια δεν θα το εχω το θεμα, θα το τσεκαρω αυριο.
Yπαρχει περιπτωση να ειναι θεμα μυλου; Σε καποιο αλλο νημα ειδα οτι σε συγκριση ο mignon με τον ascaso αφηνε καποια ποσοτητα νερου πανω απο το puck μετα την εκχυληση. (Ωστοσο δεν ξερω κατα το ποσο το κοψιμο ηταν παρομοιο ή αν κατι αλλο μπορει να επιρρεαζε την εκχυληση)
Εγω με Pienaroma - Tierra και Super Crema με εκχυλησεις "1-2" και "1-2.2" στα 26-28 sec (98-100 C offset 0) και 15-16 γραμμαρια με οποιονδηποτε απο τους παραπανω εχω το γνωστο κολλημα . Πιστευω αν βαλω το μαμα και παω στα 17 γραμμαρια δεν θα το εχω το θεμα, θα το τσεκαρω αυριο.
Yπαρχει περιπτωση να ειναι θεμα μυλου; Σε καποιο αλλο νημα ειδα οτι σε συγκριση ο mignon με τον ascaso αφηνε καποια ποσοτητα νερου πανω απο το puck μετα την εκχυληση. (Ωστοσο δεν ξερω κατα το ποσο το κοψιμο ηταν παρομοιο ή αν κατι αλλο μπορει να επιρρεαζε την εκχυληση)
-
- Δημοσιεύσεις: 74
- Εγγραφή: Δευ Ιουν 03, 2013 12:52 am
- Μηχανή:: Lelit PL41 Plust PID
- Μύλος:: DF64
Re: Lelit pl41 plust
Καλησπέρα! Θέλω να αναφέρω ένα πρόβλημα να δω αν το έχει συναντησει κάποιος άλλος και αν υπάρχει κάποια λύση. Πολλές φορές αφού φτιάξω καφέ κανονικά και κανω backflush το pf δεν ξεκουμπώνει έυκολα. Θέλει δύναμη και στην ουσιά είναι σα να έχει ανεβάσει πίεση και όταν ξεκουμπώσει κανει ενα "τσαφ". Στη συνέχεια το pf δεν ξανακουμπώνει γιατί στο "τσαφ" η φλατζα κατεβαίνει λίγο πιο χαμηλά και δε μπαινει το pf στις εγκοπές. Αποτέλεσμα, κάθε φορά να πρέπει να ξεκουμπώνω τη ντουζιέρα, να βγάζω τη φλάτζα και να τα τοποθετώ πάλι απο την αρχή. Καμιά ιδέα??