H βίβλος της Gaggia Classic

Δεν βγάζει καϊμάκι η μηχανή σας ή ο espresso σας αγγίζει την τελειότητα, μοιραστείτε τον πόνο ή την χαρά σας εδώ.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Alex D.
Όνομα: Αλέξανδρος
Μηχανή:: Gaggia Evolution
2η Μηχανή:: Aeropress
Μύλος:: Ascaso i1 mini
2ος Μύλος:: Ascaso i2 mini
Οι καφέδες μου:: Home roasted

Re: H βίβλος της Gaggia Classic

Δημοσίευση από Alex D. » Τρί Νοέμ 27, 2012 10:43 am

y.v έγραψε:Σιγουρα κάτι δεν έκανες σωστα και έβγαλες λάθος συμπεράσματα...
Το διπλό της Gaggia είναι ένα καλό καλαθάκι.
Ξαναδοκίμασα σήμερα το διπλό καλαθάκι της Gaggia με φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και προσαρμόζοντας κατάλληλα τον μύλο μου. Διαπίστωσα ότι όντως μπορεί να βγάλει 60 ml καφέ στα 25 sec. Πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα ήταν το ρύθμισμα του κοψίματος. Απλά μου κάνει εντύπωση που η ρύθμιση για τριπλό καφέ μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική από αυτή για το διπλό.

Οπότε όντως κάτι δεν έκανα σωστά και έβγαλα λάθος συμπεράσματα... :OOPS:

drharisis
Μηχανή:: gaggia classic
Μύλος:: vario
Οι καφέδες μου:: tailor - taf

Δημοσίευση από drharisis » Παρ Νοέμ 30, 2012 8:22 pm

παιδια υπαρχει κανενα tip για αφρογαλο με την classic( η να παραμεινω στο aeroccino??)....εχει καταληξει κανεις στη καλυτερη τεχνικη για temperature surfing??γιατι πρεπει να περιμενω 15 λεπτα για να ζεσταθει ...αφου και μετα απο 5 λεπτα.το φωτακι δειχνει οτι ειναι ετοιμη???σας ευχαριστω :cfstd:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best

Δημοσίευση από Christos » Παρ Νοέμ 30, 2012 8:33 pm

Off topic:
Προσπάθησε να μάθεις να σερφάρεις στο forum και μην κάνεις πολλαπλές ερωτήσεις που είναι για συζήτηση σε άλλα νήματα. Ευχαριστώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

drharisis

Δημοσίευση από drharisis » Παρ Νοέμ 30, 2012 8:57 pm

για το temperature surfing μεχρι στιγμης ριχνω 60 μλ νερου..να σβησει λιγο το φωτακι. το οποιο γρηγορα επανερχεται και τοτε κανω το shot..για καπουτσινο αν βγαλω το κατw τμημα μενει πολυ μικρο κομματι για να μπει στη κανατα...το δε αεροτσινο μου βγαζει πολλη σαπουναδα......παντως πινω καφεδακια που μου αρεσουν(αν και τελειως αρχαριος)....νομιζω ορθως ακυρωσα τελευταια στιγμη τη brerra

drharisis

Δημοσίευση από drharisis » Τετ Δεκ 05, 2012 11:01 pm

ενω περνω εκχυλισεις σε σωστο χρονο...μερικες φορες ο καφες ειναι καμενος(εχει σαν μια λευκη σταμπα κουμπιου πανω στη κρεμα)...τι φταιει???αφηνω τη μηχανη 20 λεπτα..κανω ενα φλασαρισμα 50 μλ και αφου αναψει το λαμπακι παλι κανω την εκχυλιση???προτασεις???ευχαριστω :OOPS:

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Τετ Δεκ 05, 2012 11:15 pm

Εδώ είσαι offtopic. Αυτό που παρατηρείς δεν συμβαίνει μόνο στην Classic αλλά μπορεί να συμβεί σε όλες τις μηχανές. Έχει δηλαδή να κάνει με την εκχύλιση και όχι με την μηχανή.

Θα σου πρότεινα να ανοίξεις καινούριο νήμα στις τεχνικές παρασκευής όπου θα παρουσιάζεις την εκχύλιση σου με απόλυτη λεπτομέρεια όπως: καφές, roast date, γραμμάρια, όγκο, χρόνο, περιγραφή γεύσης, (ιδεατά και video) και μόνο τότε μπορούμε να βρούμε κάποια άκρη.
Για το ερώτημα σου, σημαίνει ότι ο καφές σου είναι υπερεκχυλισμένος.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Σάβ Δεκ 08, 2012 5:25 pm

Απλό mod προθέρμανσης για Gaggia Classic

Θα σας παρουσιάσω ένα απλό mod προθέρμανσης του νερού πριν αυτό φτάσει στο boiler για μηχανές Gaggia μαζί με όλα τα υλικά που απαιτούνται και link για να τα αγοράσετε. Προσοχή απλό εννοώ σε υλοποίηση και όχι σε δυσκολία αφού θα χρειαστεί να αφαιρέσετε το boiler από την μηχανή. Πράγμα όχι και τόσο δύσκολο βέβαια (μόνα εργαλεία που απαιτούνται το κατάλληλο γαλλικό κλειδί για τις συνδέσεις και ένα allen για τις βίδες που κρατάνε το boiler στο σασί) αρκεί να σημειώσετε που μπαίνει κάθε καλώδιο για να μην γίνει κάποιο λάθος.

Όλα τα μεγέθη σωλήνων είναι Φ.6 εξωτερικά και Φ.4 εσωτερικά, και όλα τα ρακόρ 1/8''. Σε όλες τις συνδέσεις βάζουμε 2 στρώσεις τεφλόν για στεγανοποίηση και σφίγγουμε καλά.

1) Ξεκινάμε αφαιρώντας το boiler από την Classic. Συνδέουμε στην OPV μια γωνία θηλυκή - αρσενική [ http://goo.gl/xoPOs ] για να βοηθήσουμε τον χαλκοσωλήνα να πάρει την σωστή κλίση. Συνδέουμε στη γωνία ένα θηλυκό ρακόρ χαλκοσωλήνα [ http://goo.gl/nmv7X ] και αφού δουλέψουμε τον χαλκοσωλήνα [ http://goo.gl/mUtY4 ] με το χέρι τον συνδέουμε.

Μερικές παρατηρήσεις.

Σχετικά με το μήκος του χαλκοσωλήνα: πρέπει να κάνει τουλάχιστον 4 περιστροφές γύρω από το boiler. Με δύο μέτρα σωλήνα κάνει περίπου 5 και χωράει γύρω στα 25ml νερού. Καλύτερα πάρτε λίγο παραπάνω και κόψτε τον.
Σχετικά με την επαφή με το boiler: μπροστά το boiler της Gaggia είναι ισιό. Εκεί πρέπει να βρείτε κάποιο αντικείμενο που να χωράει και να γεμίζει αυτόν τον χώρο. Εγώ έβαλα ένα πολύ μικρό αλουμινένιο filter από μια παλιά εσπρεσσιέρα. Στα σημεία που ακουμπάει ο σωλήνας με το boiler καλό θα ήταν να μπει λίγη παστούλα CPU για ακόμη καλύτερη μεταφορά θερμότητας. Ιδιαίτερη βάση να δωθεί στο πλάι του boiler όπως κοιτάμε την μηχανή από μπροστά, όπου και είναι τοποθετημένα τα θερμοστοιχεία.

Μια αρχική εικόνα με 1 μέτρο σωλήνα για τις αρχικές μου δοκιμές:
boiler.jpg
2) Αφού τυλίξουμε τον χαλκοσωλήνα όσο καλύτερα μπορούμε βάζουμε το δεύτερο θηλυκό ρακόρ στην άλλη άκρη του και στη συνέχεια συνδέουμε ένα αρσενικό ρακόρ για σωληνάκι Teflon [ http://goo.gl/aiuhG και http://goo.gl/LI2Kr ]. Τοποθετούμε και το σωληνάκι και βάζουμε το boiler πίσω στην μηχανή.

3) Βγάζουμε το μαμίσιο σωληνάκι από την αντλία και με την βοήθεια ενός θηλυκού ρακόρ [ http://goo.gl/lmxys ] συνδέουμε την όλη κατασκευή στην αντλία, με προσοχή καθώς δεν κουμπώνει πάρα πολύ. Το σωληνάκι Teflon, αντί να δουλέψουμε σε όλο το μήκος με χαλκοσωλήνα, μπαίνει για 2 λόγους: πρώτον μας διευκολύνει στις κινήσεις καθώς είναι αρκετά εύκαμπτο και δεύτερον δεν μεταφέρει θερμότητα στα καλώδια και την αντλία.

Παράδειγμα εγκατεστημένου mod:
installed.jpg
Αφού εγκαταστήσουμε τα πάντα, κάνουμε μερικά εκτεταμένα backflush για να δοκιμάσουμε την αντοχή του κυκλώματος σε πίεση (με το χέρι έτοιμο να βγάλει την μπρίζα σε περίπτωση διαρροής). Με σωστή εφαρμογή teflon και γερό σφίξιμο δεν πρέπει να τρέχει σταγόνα. Είμαστε έτοιμοι!

Σχετικά με την θερμοκρασία του νερού. Μετρημένα με πολύμετρο η θερμοκρασία του χαλκοσωλήνα μετά από 15 λεπτά προθέρμανσης είναι από 60 έως 80 βαθμούς κελσίου ανάλογα το σημείο και πόσο καλά πατάει στο boiler. Πράγμα που σημαίνει πως κατά τα πρώτα 20ml περίπου περιορίζουμε δραστικά την πτώση θερμοκρασίας.

Ξανά μετρημένο με πολύμετρο βάζοντας ένα κομμένο ποτηράκι styrofoam με μια μικρή τρύπα για να έχουμε μικρή ροή και με χρήση PID στην μηχανή (περισσότερα για αυτό αργότερα) πήρα τις εξής μετρήσεις κατά Μ.Ο. (5 μετρήσεις, 15 λεπτά ανάμεσα στην μέτρηση, ροή 50ml σε 15 sec):
πριν το mod: DT 10.2 C
μετά το mod: DT 5.6 C

Με ρύθμιση λοιπόν της αρχικής θερμοκρασίας κατά βούληση βλέπουμε πως με το mod μπορούμε δίνοντας μια αρκετά μεγάλη θερμοκρασία (πχ 95C) μπορούμε να μείνουμε στην "κλίμακα" του espresso καθόλη την διάρκεια της εκχύλισης, κάτι που πριν ήταν ευσεβής πόθος.

Συμπεράσματα στην γεύση προσεχώς καθώς οι δοκιμές και τα mods στην συγκεκριμένη μηχανή συνεχίζονται.

nikatsip

Δημοσίευση από nikatsip » Κυρ Δεκ 09, 2012 8:37 pm

Off topic:
Αυτό βελτιώνει (ελαχιστοποεί) τη λεγόμενη intrashot διαφορά θερμοκρασίας; Ή τα έχω μπλέξει;

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Δεκ 09, 2012 8:44 pm

Σωστά το κατάλαβες.

Άβαταρ μέλους
afonic
Όνομα: Ιωσήφ
Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Anfim Best
Οι καφέδες μου:: Barista Shop
Επικοινωνία:

Δημοσίευση από afonic » Τρί Απρ 02, 2013 12:56 am

Τέσσερις μήνες μετά, το mod δουλεύει ρολόι και μαζί με το PID πιστεύω πως έχω πιει καλύτερα καφεδάκια σε αυτή την Classic παρά στην "καλή" μου. Δυστυχώς με την διαστολή-συστολή ο χαλκοσωλήνας κουνιέται αρκετά και θέλει συχνά άνοιγμα. Μάλλον θα τον κολλήσω για να μένει σταθερός. Επίσης στα αρνητικά ο αρκετά αυξημένος θόρυβος της μηχανής εξαιτίας των κραδασμών που προκαλούνται από την όλη κατασκευή (ίσως να βελτιωθεί και αυτός με κόλλημα).

Είδωμεν...

Απάντηση