Να ξεκινησω απο το τελος και αναποδα:
Theo164 έγραψε:είναι ένας τόσο σοβαρός παράγοντας στη γεύση?
Ναι, η σταθεροτητα της θερμοκρασιας ειναι πολυ σημαντικη. Αν εβαζα τους παραγοντες στη σειρα πρωτα η ποιοτητα και η φρεσκαδα του καφε και μετα η σταθεροτητατα της θερμοκρασιας, ειδες ξεχασα το μυλο στη 1η θεση μαζι με το καφε.
Μιας που μιλησα για καφε...
Theo164 έγραψε:είμαι ακόμα αρχάριος και δοκιμάζω κομερτικαλ καφέδες για να μην χαραμίζω άλλους καλύτερους
οχι φιλε, προσωπικη μου αποψη παντα, μην ασχολεισαι καν με commercial καφεδες, για ποιο λογο να πινεις τα σκουπιδια και τη robusta που σου βαζουν, εκτος και αν θες η robusta να σου κανει την εκχυλιση και τη κρεμα για σενα ή σου αρεσουν.
Οι μονοποικιλιακοι καφεδες που θα βρεις στους ΕΛΛΗΝΕΣ ψηστες εχουν ιδια τιμη ή ειναι πολυ πιο φθηνοι απο τους commercial που ανεφερες και ειναι specialty και φρεσκοι. Θα μπορεσεις να αναγνωρισεις πιο ευκολα γευσεις, να μαθει ο ουρανισκος σου
Theo164 έγραψε: η θερμοκρασια του νερού συνδέται αμεσα με το ποσο light η dark roast είναι και ο καφές και οι 2 αυτές παράμετροι καθορίζουν την ποσότητα στο φλιτζάνι
Εσυ αποφασιζεις και η γευση σου
, δηλ. γενικα καλο ειναι σε dark roast να μην εχεις υψηλες θερμοκρασιες και η εκχυλισεις να ειναι σε μικρους χρονους, απο τα "καρβουνακια" περναει πιο ευκολα το νερο και τα καρβουνακια περνανε πιο ευκολα στο νερο.
Σε light roast η θερμοκρασια ειναι θεμα γευσης που θες, σε χαμηλες θερμοκρασιες θα παρεις εντονες οξυτητες που μπορει να μην σ αρεσουν, σε υψηλες θερμοκρασιες προσπαθεις να μετριασεις, να γλυκανεις και να σοκαλατισεις το τελικο σου αποτελεσμα δηλ. να "ψησεις" εσυ τον καφε στη εκχυλιση, το νερο δεν περναει τοσο ευκολα σε σχεση με το dark roast και ολα αυτα σου δινουν την δυνατοτητα να τραβηξεις περισσοτερο σε χρονο για να παρεςι και περισσοτερα απο τον καφε.
Παντως καθε καφες, αναλογα με το ψησιμο που θα κανει ο ψηστης συμπεριφερεται διαφορετικα, πχ εχω πιει τον ιδιο καφε Guatemala Antigua Acate σε τρια δοφορετικα προφιλ ψησιματος και στο φλυτζανι ειχα τρεις διαφορετικους καφεδες γευστικα.
ή οσον αφορα τους χρονους και τις ποσοτητες: καφες στα 30-35sec με 50-55 ml εδινε γευσεις και σωμα που δεν με ικανοποιουσαν και τοσο, ε στα 15-20sec με 20-25 ml (κατοπιν προτροπης του ψηστη) πηρα αλλο κοσμο