Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- miza
- Δημοσιεύσεις: 8
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 22, 2012 6:52 am
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: Gaggia Baby Black
- Μύλος:: Ascaco i-mini
- Τοποθεσία: Ίλιον
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ευχαριστώ παιδιά, ρυθμίζοντας το μύλο να κόβει πιο λεπτά, χωράει 18gr το καλαθάκι μου και βγάζει ποιοτικό καφέ. Ίσος βγάζει λίγο λιγότερο, αλλά δεν έχω πάρει δοσομετρικό ποτηράκι για να δω τις λεπτομέρειες.
-
- Δημοσιεύσεις: 40
- Εγγραφή: Δευ Μαρ 26, 2012 7:15 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: Gaggia Baby Black
- Μύλος:: Ascaso i2-mini
- Τοποθεσία: ΧΑΙΔΑΡΙ, ΑΤΤΙΚΗ
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Παιδια, βοήθεια έχω περίπου το ίδιο πρόβλημα με τον miza. Έχω την baby black και μύλο ascaso ι2, έχω αγοράσει και ζυγαριά αλλά το θέμα μου είναι αφού κάνω ότι είναι σωστό δηλαδή διπλός 14g (βάζω λίγο παραπάνω περιπου 14,5) μου βγαίνει όπως λέει ο φίλος στην αρχή μαύρος και μετά απο κάποια δευτερόλεπτα κιτρινίζει με σκοπό να το σταματάω στα 22s. Ξέρω ότι θα μου πείτε για τον καφέ αλλα το δοκιμάζω με illy και mauro. Δεν καταλαβαίνω κατα πόσο παίζει ρόλο εάν είναι μπαγιάτικος ο καφές απο την στίγμη που τους έχω σε κόκκους. Και αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι ότι με το που βγάζω το pf βλέπω νερό πάνω στο απο τον καφέ και όχι όπως ξερουμε τον στερεό καφέ. Μπορεί να παίζει ρόλο το η πίεση του tamping?Βοήθεια.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Και ο καφές σε κόκκο χαλάει, απλά πιο αργά (μπριζόλα/κιμάς). Ο καφές είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας, οπότε θα σου συνιστούσα να δοκιμάσεις και τους καφέδες που ο κυρίως όγκος των μελών μας παρουσιάζει στην ενότητα με τους καφέδες.
ΥΓ Ενημέρωσε το προφίλ σου με το μικρό σου όνομα και την πόλη σου. Ευχαριστώ.
ΥΓ Ενημέρωσε το προφίλ σου με το μικρό σου όνομα και την πόλη σου. Ευχαριστώ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλησπέρα σας.
Μετά από περίπου 40 μέρες προσπαθειών με τις δύο μηχανούλες μου
έχω καταφέρει(νομίζω τουλάχιστον) να βελτιώσω λιγάκι τους καφέδες που πίνω.
Βέβαια μετά από αρκετό διάβασμα μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία:
Διάβασα ότι το "σωστό" χρονικό διάστημα για την παραγωγή διπλού καφέ
είναι τα 20-25 δευτερόλεπτα για την παραγωγή 60ml καφέ.
Έχοντας αυτό σαν μπούσουλα έχω καταφέρει να φτάσω στα 16-17 δευτερόλεπτα
(αρχικά ήτανε αρκετά λιγότερα) για να έχω 60ml περίπου καφέ.
Πρέπει να πλησιάσω και άλλο στα 25 δέυτερα ή αυτό ισχύει μόνο για τις μηχανές
με non pressurized καλαθάκι?Ξέχασα να αναφέρω ότι της δικής μου είναι pressurized.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μήπως παραδίδει κανείς ιδιαίτερα μαθήματα κατ'οίκον?
Γιατί παρόλο που είμαι λάτρης του espresso είμαι ακόμα ολίγον τι ΑΣΧΕΤΟΣ.
Μετά από περίπου 40 μέρες προσπαθειών με τις δύο μηχανούλες μου
έχω καταφέρει(νομίζω τουλάχιστον) να βελτιώσω λιγάκι τους καφέδες που πίνω.
Βέβαια μετά από αρκετό διάβασμα μου έχει δημιουργηθεί η εξής απορία:
Διάβασα ότι το "σωστό" χρονικό διάστημα για την παραγωγή διπλού καφέ
είναι τα 20-25 δευτερόλεπτα για την παραγωγή 60ml καφέ.
Έχοντας αυτό σαν μπούσουλα έχω καταφέρει να φτάσω στα 16-17 δευτερόλεπτα
(αρχικά ήτανε αρκετά λιγότερα) για να έχω 60ml περίπου καφέ.
Πρέπει να πλησιάσω και άλλο στα 25 δέυτερα ή αυτό ισχύει μόνο για τις μηχανές
με non pressurized καλαθάκι?Ξέχασα να αναφέρω ότι της δικής μου είναι pressurized.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Μήπως παραδίδει κανείς ιδιαίτερα μαθήματα κατ'οίκον?
Γιατί παρόλο που είμαι λάτρης του espresso είμαι ακόμα ολίγον τι ΑΣΧΕΤΟΣ.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Χάρη διάβασε το πρώτο post ξανά σε αυτό το νήμα. 20s είναι γρήγορη εκχύλιση.
Έχεις ένα πολύ καλό setup και είναι κρίμα να το χρησιμοποιείς με pressurized καλαθάκια. Κάπου μου φαίνεται υπάρχουν πληροφορίες για το από που μπορείς να αγοράσεις διπλό καλαθάκι κλασικό.
Έχεις ένα πολύ καλό setup και είναι κρίμα να το χρησιμοποιείς με pressurized καλαθάκια. Κάπου μου φαίνεται υπάρχουν πληροφορίες για το από που μπορείς να αγοράσεις διπλό καλαθάκι κλασικό.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Χρήστο σε ευχαριστώ για την άμεση απάντηση και για τα καλά σου λόγια για το set up.
Η αλήθεια είναι ότι εσείς με "εμπνέυσατε" ή με ωθήσατε σε αυτήν την αγορά,όταν πριν από
3 μήνες περίπου έπεσα πάνω σε αυτό το φόρουμ.
Έχω καταλάβει ότι ο χρόνος που πετυχαίνω είναι λιγότερος από το προβλεπόμενο με βάση τα λεγόμενα σας.Το ερώτημα ήταν αν αυτός ο χρόνος ισχύει και για τα pressurized καλαθάκια
όπως το δικό μου.
Επίσης η προηγούμενη μηχανή μου που όμως δε συνδυάζονταν με τον μύλο (μία delonghi του 2007)
είχε non pressurized καλαθάκι.Υπάρχει περίπτωση να ταιριάζει?
Αν ναι τότε θα το δοκιμάσω όταν επιστρέψω Θεσ/νικη και συναντήσω την παλιά μηχανή.
Η αλήθεια είναι ότι εσείς με "εμπνέυσατε" ή με ωθήσατε σε αυτήν την αγορά,όταν πριν από
3 μήνες περίπου έπεσα πάνω σε αυτό το φόρουμ.
Έχω καταλάβει ότι ο χρόνος που πετυχαίνω είναι λιγότερος από το προβλεπόμενο με βάση τα λεγόμενα σας.Το ερώτημα ήταν αν αυτός ο χρόνος ισχύει και για τα pressurized καλαθάκια
όπως το δικό μου.
Επίσης η προηγούμενη μηχανή μου που όμως δε συνδυάζονταν με τον μύλο (μία delonghi του 2007)
είχε non pressurized καλαθάκι.Υπάρχει περίπτωση να ταιριάζει?
Αν ναι τότε θα το δοκιμάσω όταν επιστρέψω Θεσ/νικη και συναντήσω την παλιά μηχανή.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο με τον χρόνο αλλά με το γεγονός ότι το pressurized σου "παραμορφώνει" και την πληροφορία για το εάν το κόψιμο σου είναι το κατάλληλο για μια σωστή εκχύλιση. Μπορεί δηλαδή να έχεις χοντροκομμένο τον καφέ , οι χρόνοι να βγαίνουν spot on στα 25s αλλά να παίρνεις για παράδειγμα έναν αδύνατο υποεκχυλισμένο καφέ.
Το καλαθάκι της Delonghi δεν θα κάνει οπότε πρέπει να αγοράσεις άλλο. Είναι τόσο φτηνό που δεν αξίζει να συζητάμε. Βέβαια δεν θυμάμαι εάν θα πρέπει να αλλάξεις και την shower screen στις Ascaso, θα το κοιτάξω. Επικοινώνησε με http://antonisloumidis.gr/
για να ρωτήσεις για τιμές.
Εάν πάλι επιμείνεις να χρησιμοποιείς τo pressurized, ξέχνα τους χρόνους εάν είσαι από 20s και πάνω, και εστίασε καθαρά στις αλλαγές που παρατηρείς στην γεύση με τις αλλαγές στο κόψιμο του καφέ. Ξινίζει πχ, κόψε λίγο ψιλότερα, πικρίζει κόψε λίγο πιο χοντρά κτλ.
Το καλαθάκι της Delonghi δεν θα κάνει οπότε πρέπει να αγοράσεις άλλο. Είναι τόσο φτηνό που δεν αξίζει να συζητάμε. Βέβαια δεν θυμάμαι εάν θα πρέπει να αλλάξεις και την shower screen στις Ascaso, θα το κοιτάξω. Επικοινώνησε με http://antonisloumidis.gr/
για να ρωτήσεις για τιμές.
Εάν πάλι επιμείνεις να χρησιμοποιείς τo pressurized, ξέχνα τους χρόνους εάν είσαι από 20s και πάνω, και εστίασε καθαρά στις αλλαγές που παρατηρείς στην γεύση με τις αλλαγές στο κόψιμο του καφέ. Ξινίζει πχ, κόψε λίγο ψιλότερα, πικρίζει κόψε λίγο πιο χοντρά κτλ.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Λογω εξοπλισμου θα σου προτεινα να παρεις ενα non ppf και να δοκιμασεις φρεσκοκαβουρδισμενους καφεδες ,και ειμαι σιγουρος οτι θα δεις ,οτι χαραμιζες τη μηχανη σου τοσο καιρο:)
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Σας ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις σας.
Επικοινώνησα σήμερα με το κατάστημα του Λουμίδη στην Αθήνα,
από όπου κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ αγόρασε το συγκεκριμμένο
καλαθάκι (όπως είδα σήμερα σε άλλο post),αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα
καθώς όπως μου είπαν έπαψαν να δουλέυουν τις ascaso.
Θα το κοιτάξω κάποια άλλη στιγμή διεξοδικότερα.
Παρήγγειλα πάντως 3 ειδών καφεδάκια από το κατάστημα και μου τα στέλνουν
στη Σκύρο όπου βρίσκομαι τώρα με μόνο 3 ευρώ μεταφορικά,όταν άλλο μαγαζί
πάλι από Αθήνα με το οποίο επικοινώνησα προ 2 ημερών μου είχε ζητήσει 12ευρώ.
Αν είμαι off topic ζητώ συγγνώμη.
Επικοινώνησα σήμερα με το κατάστημα του Λουμίδη στην Αθήνα,
από όπου κάποιο άλλο μέλος του φόρουμ αγόρασε το συγκεκριμμένο
καλαθάκι (όπως είδα σήμερα σε άλλο post),αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει τίποτα
καθώς όπως μου είπαν έπαψαν να δουλέυουν τις ascaso.
Θα το κοιτάξω κάποια άλλη στιγμή διεξοδικότερα.
Παρήγγειλα πάντως 3 ειδών καφεδάκια από το κατάστημα και μου τα στέλνουν
στη Σκύρο όπου βρίσκομαι τώρα με μόνο 3 ευρώ μεταφορικά,όταν άλλο μαγαζί
πάλι από Αθήνα με το οποίο επικοινώνησα προ 2 ημερών μου είχε ζητήσει 12ευρώ.
Αν είμαι off topic ζητώ συγγνώμη.
- Giwrgos
- Δημοσιεύσεις: 448
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 04, 2012 9:16 pm
- Όνομα: ΓΙΩΡΓΟΣ
- Μηχανή:: Gaggia Classic
- Μύλος:: Ascaso I Mini I-2
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλημερα,
δοκιμασα να φτιαξω καφε με σκονη που πηρα απο καφετερια μιας και δεν εχει ερθει ακομα ο μυλος μου,αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν αυτο που περιμενα..
Παρατηρησα επισης οτι στο καλαθακι που ειναι ο καφες,οτι ηταν σε "λασπωδες" κατασταση..Συνηθως δεν πρεπει να ειναι ποιο στεγνος και ποιο συμπαγες ας πουμε?Ή κανω λαθος?
δοκιμασα να φτιαξω καφε με σκονη που πηρα απο καφετερια μιας και δεν εχει ερθει ακομα ο μυλος μου,αλλα το αποτελεσμα δεν ηταν αυτο που περιμενα..
Παρατηρησα επισης οτι στο καλαθακι που ειναι ο καφες,οτι ηταν σε "λασπωδες" κατασταση..Συνηθως δεν πρεπει να ειναι ποιο στεγνος και ποιο συμπαγες ας πουμε?Ή κανω λαθος?