Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- Pluetsy
- Δημοσιεύσεις: 9
- Εγγραφή: Τετ Δεκ 06, 2017 11:08 pm
- Όνομα: Στελιος
- Μηχανή:: Singer ES-110
- 2η Μηχανή:: -
- Μύλος:: La San Marco SM90/T
- 2ος Μύλος:: -
- Οι καφέδες μου:: Coffee Lab Kenya , Carpo Espresso
- Τοποθεσία: Ανω Γλυφαδα - Αττικη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλησπερα σε ολους ^_^
Εμενα που η Πιεση Bar ειναι 15 ενω το ιδανικο ειναι 8-10 τι πρεπει να κανω? Στην εσπρεσσιερα μου δεν νομιζω οτι υπαρχει τροπος να αλλαξω το 15 και να το ελαττωσω.Να κοψω τον καφε μου στο fine και να ελπιζω για το καλυτερο?Τωρα κοβω καφε σε κατι λιγοτερο απο fine...Και μου βγαζει τον καφε στα 6 δευτερολεπτα και εχω την διπλη δοση (2 και κατι Oz) στα 15 δευτερολεπτα.Τι μου προτεινετε να δοκιμασω? Δεν λεω οτι ο καφες ειναι χαλια απλα ισως να μπορω να πετυχω κατι καλυτερο!!
Εμενα που η Πιεση Bar ειναι 15 ενω το ιδανικο ειναι 8-10 τι πρεπει να κανω? Στην εσπρεσσιερα μου δεν νομιζω οτι υπαρχει τροπος να αλλαξω το 15 και να το ελαττωσω.Να κοψω τον καφε μου στο fine και να ελπιζω για το καλυτερο?Τωρα κοβω καφε σε κατι λιγοτερο απο fine...Και μου βγαζει τον καφε στα 6 δευτερολεπτα και εχω την διπλη δοση (2 και κατι Oz) στα 15 δευτερολεπτα.Τι μου προτεινετε να δοκιμασω? Δεν λεω οτι ο καφες ειναι χαλια απλα ισως να μπορω να πετυχω κατι καλυτερο!!
- phoinix_gr
- Δημοσιεύσεις: 113
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
- Όνομα: Ακης
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Θα πρεπει να στοχεύεις σε εκχύλιση απο 25-35 δευτερόλεπτα, με ratio απο 1:2 με 1:3 για αρχή.
Οπου ratio η αναλογία ροφήματος espresso προς τον καφέ. (Αν βαλεις 15 γραμμαρια καφέ, και παρεις 30 γραμμάρια ρόφημα εχεις αναλογία 1:2 )
15 δευτερόλεπτα ειναι πολυ γρηγορα, θα πρεπει να κόψεις ακόμα πιο ψιλα.
Οπου ratio η αναλογία ροφήματος espresso προς τον καφέ. (Αν βαλεις 15 γραμμαρια καφέ, και παρεις 30 γραμμάρια ρόφημα εχεις αναλογία 1:2 )
15 δευτερόλεπτα ειναι πολυ γρηγορα, θα πρεπει να κόψεις ακόμα πιο ψιλα.
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Πάρε έναν καφέ φρεσκοψημένο από Έλληνα roaster. Λογικά θα έχεις καλύτερη αντίσταση στο νερό αφού κόβεις ψιλά μέχρι και σε σημείο να μπουκώσει η μηχανή.
Εάν δεν, έλεγξε και εάν ο μύλος σου κόβει καλά.
Εάν δεν, έλεγξε και εάν ο μύλος σου κόβει καλά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Pluetsy
- Δημοσιεύσεις: 9
- Εγγραφή: Τετ Δεκ 06, 2017 11:08 pm
- Όνομα: Στελιος
- Μηχανή:: Singer ES-110
- 2η Μηχανή:: -
- Μύλος:: La San Marco SM90/T
- 2ος Μύλος:: -
- Οι καφέδες μου:: Coffee Lab Kenya , Carpo Espresso
- Τοποθεσία: Ανω Γλυφαδα - Αττικη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ευχαριστω και τους 2 σας παιδες <3 Θα τα δοκιμασω αυριο πουρνο πουρνο και θα σας πω τα αποτελεσματα ^_^
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Γενικές αρχές για τον παραδοσιακό Ιταλικό εσπρέσσο σύμφωνα με το Comitato Italiano del Caffè.
http://comitcaf.it/wp-content/uploads/2 ... e-2018.pdf
- Πίεση εκχύλισης πάνω απο 8 Bar
- Ταχύτητα εκχύλισης απο 0,5 εως και 1,3 gr/sec
- Θερμοκρασία εκχύλισης 90 με 96 βαθμοί C
- Δόση αλεσμένου καφέ απο 7 εως και 9 γρ (απο 14 εως 18γρ για το διπλό)
- Ολικά διαλυτά στερεά πάνω απο 5 %
- Με βάση τη μονή δόση καφέ ,η ποσότητα του εσπρέσσο πρέπει να ειναι απο 13 μέχρι 26γρ.Δηλαδή μιλάει για αναλογία εκχύλισης απο 1:2 εως και 1:3
- Η κρέμα του εσπρέσσο πρέπει να μένει ακέραια για 120'' στο φλυτζάνι χωρίς να κανει καθόλου τρύπα
- Χρόνος εκχύλισης 20 με 27'' απο τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη σταγόνα.Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με οτι ξέραμε ,καθότι δεν υπολογίζει το preinfusion το οποίο είναι χρονικά διαφορετικό σε κάθε μηχανή.
http://comitcaf.it/wp-content/uploads/2 ... e-2018.pdf
-
- Δημοσιεύσεις: 208
- Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
- Όνομα: Βαγγέλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
- 2η Μηχανή:: Saeco 8325
- Μύλος:: Compak K10 Conic
- 2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
- Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
- Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Πολύ καλές πληροφορίες!!!
Ξεκαθαρίζονται έτσι αρκετά πράγματα.
Ξεκαθαρίζονται έτσι αρκετά πράγματα.
- Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Πρόσφατα άλλαξα μηχανή και ξεκίνησα δοκιμές για να βρω το σωστό κόψιμο. Έπειτα από ~10 καφέδες έχω φτάσει σε εκχύλιση με τα ακόλουθα στοιχεία για διπλό espresso:
* 17 gr κομμένου καφέ
* 60 ml ρόφημα
* 27" εκχύλιση
* 9,5 bar πίεση
* Καφές Taresso Tigrato
Ερώτηση 1
Από ότι έχω διαβάσει θα πρέπει να κάνω άλλο κόψιμο για μόνο espresso, σωστά;
Αν ναι έχει κάποιος ένα rule of thumb σχετικά με το που να ξεκινήσω; πχ "Κοψ'το περίπου 20% πιο χοντρό και προχώρησε από εκεί
Ερώτηση 2
Γενικά η Lelit Pl41 EM κάνει παχύ καϊμάκι. Τα ml πως τα μετράω; Εκεί που βρίσκεται η στάθμη του καϊμακίου (κλείνεται αλήθεια το καϊμάκι; bonus ερώτηση ), ή εκεί που βρίσκεται η στάθμη του "σώματος" του καφέ;
Είμαι σίγουρος πως κάπου θα έχουν καλυφθεί τα παραπάνω στο forum, επομένως ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Ωστόσο δεν έχω καταφέρει να βρω τις απαντήσεις.
* 17 gr κομμένου καφέ
* 60 ml ρόφημα
* 27" εκχύλιση
* 9,5 bar πίεση
* Καφές Taresso Tigrato
Ερώτηση 1
Από ότι έχω διαβάσει θα πρέπει να κάνω άλλο κόψιμο για μόνο espresso, σωστά;
Αν ναι έχει κάποιος ένα rule of thumb σχετικά με το που να ξεκινήσω; πχ "Κοψ'το περίπου 20% πιο χοντρό και προχώρησε από εκεί
Ερώτηση 2
Γενικά η Lelit Pl41 EM κάνει παχύ καϊμάκι. Τα ml πως τα μετράω; Εκεί που βρίσκεται η στάθμη του καϊμακίου (κλείνεται αλήθεια το καϊμάκι; bonus ερώτηση ), ή εκεί που βρίσκεται η στάθμη του "σώματος" του καφέ;
Είμαι σίγουρος πως κάπου θα έχουν καλυφθεί τα παραπάνω στο forum, επομένως ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Ωστόσο δεν έχω καταφέρει να βρω τις απαντήσεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 161
- Εγγραφή: Πέμ Αύγ 07, 2014 5:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
- Μύλος:: Baratza sette 270wi
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Με τα ml μετράς όγκο..οπότε βάζεις στην μέτρηση και το καϊμάκι..
- Gespresso
- Δημοσιεύσεις: 482
- Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Mignon Specialita
- 2ος Μύλος:: Graef cm800
- Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να φτιάχνει μονό εσπρεσσο, με χρήση του μονού καλαθιού.
Σχετικά με το καιμακι, νομίζω είναι περισσότερο θέμα φρεσκάδας του καφέ πάρα μηχανής.
Σχετικά με το καιμακι, νομίζω είναι περισσότερο θέμα φρεσκάδας του καφέ πάρα μηχανής.
- Earendil
- Δημοσιεύσεις: 212
- Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
- Όνομα: Dimitris
- Μηχανή:: ECM Classika PID II
- Μύλος:: Eureka M. Specialita
- Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ευχαριστώ Gespresso. Τι κάνεις όμως όταν πίνεις μόνο εσύ espresso στο σπίτι και κυρίως μονό;
Αν φτιάχνω διπλό και χύνω το ένα φλυτζάνι πρακτικά θα πετάω το μισό σακουλάκι που αγοράζω
Αν φτιάχνω διπλό και χύνω το ένα φλυτζάνι πρακτικά θα πετάω το μισό σακουλάκι που αγοράζω