Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Πιστεύω ότι και τα 2 υπόλοιπα καλαθάκια είναι για μονό εσπρέσσο, απλά σου δίνει τη δυνατότητα να παίξεις με διαφορετικές ποσότητες.
Ένα ωραίο σχετικό topic στο coffeesnobs.au (αργεί να ανοίξει το link) όπου συνοπτικά καταγράφεται ότι τα μονά καλαθάκια δεν μπορούν να παράγουν αξιόλογο καφέ.
Ένα ωραίο σχετικό topic στο coffeesnobs.au (αργεί να ανοίξει το link) όπου συνοπτικά καταγράφεται ότι τα μονά καλαθάκια δεν μπορούν να παράγουν αξιόλογο καφέ.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Thanx my friend...ήδη ξεκίνησα να χρησιμοποιώ το διπλό καλαθακι και πράγματι το αποτέλεσμα είναι καλύτερο..
- xrhstaras
- Δημοσιεύσεις: 264
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 19, 2011 6:12 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto MK3
- Μύλος:: Mazzer mini E
- Οι καφέδες μου:: Cuba Serano Superior
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ναι δεν γεμίζει τέρμα το καλαθάκι. Πολύ γενικά θα δεις πως έχει μια γραμμή που ξεχωρίζει στα τοιχώματα. Εκεί περίπου όταν πατηθεί θα τη σκεπάζει οριακά . Εμπειρικά 7 - 7,5 γραμμάρια για εμένα = γεμίζω μέχρι λίγο από πάνω από τη γραμμή , περνώ το δείχτη χρησιμοποιώντας την άρθρωση στη μέση του δαχτύλου για να φύγει η περίσσια ποσότητα (ναι το έχω μετρήσει άπειρες φορές και πάντα μένουν 7 - 7,5 γρ , αλλά έχει να κάνει και με το χέρι ) και πατάς. Η στάθμη του καφέ είναι πάντα στο ίδιο σημείο τα τελευταία 2 χρόνια που πίνω μονούς .Savvas έγραψε:στο μονο καλαθακι της Silvia το οποιο μπορειτε να το δειτε εδω http://www.cerinicoffee.com/Filter_Bask ... o_1cup.asp
πως πρεπει να βαλω τον καφε?
ο καφες πρεπει να ειναι μοναχα στο μεσο οπου ειναι και οι τρυπες ή μπορω να γεμισω το καλαθακι μεχρι και τα τοιχοματα?
Το λεω αυτο γιατι εβαλα 7γρ. καφε και εφτασε μεχρι τα τοιχοματα...ετσι πρεπει να γεμιζει?
Υ.Γ υπάρχουν και εργαλεία για να βγάζεις την ποσότητα αλλά δεν με βολεύουν .
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Παιδιά μια ερώτηση. Όταν λέμε 50ml εννούμε με την κρέμα από ότι έχω διαβάσει στα άλλα posts.
Σήμερα λοιπόν μια που μου ήρθε η ζυγαριά (yeah!) επιτέλους, μέτρησα 19γμ και έκανα έναν Sweet Blue, πολύ όμορφη ροή στο naked, 26secs, άψογη κρέμα. Επειδή όμως στο εντομεταξύ έπρεπε να κατέβω για 5-6 λεπτά κάτω όταν γύρισα τα 50ml με κρέμα στο δοσομετρικό είχαν γίνει 30ml καφές και 5ml κρέμα. Σίγουρα αναμενόμενο να πέφτει η κρέμα, μήπως όμως στον υπολογισμό πρέπει να υπολογιστεί και αυτό; Επειδή στην ουσία έκανα 30ml καφέ με 19γμ καφέ, μήπως πρέπει να τον αφήνω να τρέχει στα 70ml με κρέμα για να έχω σωστό αποτέλεσμα;
Γευστικά ήταν πολύ καλός ο καφές.
Σήμερα λοιπόν μια που μου ήρθε η ζυγαριά (yeah!) επιτέλους, μέτρησα 19γμ και έκανα έναν Sweet Blue, πολύ όμορφη ροή στο naked, 26secs, άψογη κρέμα. Επειδή όμως στο εντομεταξύ έπρεπε να κατέβω για 5-6 λεπτά κάτω όταν γύρισα τα 50ml με κρέμα στο δοσομετρικό είχαν γίνει 30ml καφές και 5ml κρέμα. Σίγουρα αναμενόμενο να πέφτει η κρέμα, μήπως όμως στον υπολογισμό πρέπει να υπολογιστεί και αυτό; Επειδή στην ουσία έκανα 30ml καφέ με 19γμ καφέ, μήπως πρέπει να τον αφήνω να τρέχει στα 70ml με κρέμα για να έχω σωστό αποτέλεσμα;
Γευστικά ήταν πολύ καλός ο καφές.
- Sandman
- Δημοσιεύσεις: 445
- Εγγραφή: Δευ Ιούλ 19, 2010 10:26 am
- Όνομα: Ερμης
- Μηχανή:: ECM Barista
- Μύλος:: Mahlkonig Vario
- 2ος Μύλος:: Rancilio MD 50
- Οι καφέδες μου:: San Pedro, Estate Blend
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ναι, με την κρεμα.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
φιλε Ιωσηφ ο διπλος εσπρεσσο που πινουμε σχεδον ολοι εδω ειναι 60 ml μαζι με την κρεμα οτι ml λοιπον και να θες να βγαλεις στο ποτηρι σου θα τα υπολογισεις με την κρεμα.
το ποσο θα κατεβει η σταθμη μετα λογο κρεμας(σε αλλο καφε λιγοτερο σε αλλο περισσοτερο)ειναι αλλο θεμα
το ποσο θα κατεβει η σταθμη μετα λογο κρεμας(σε αλλο καφε λιγοτερο σε αλλο περισσοτερο)ειναι αλλο θεμα
- focus
- Δημοσιεύσεις: 594
- Εγγραφή: Δευ Δεκ 20, 2010 4:48 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Isomac Tea II
- 2η Μηχανή:: † Ariete Prestige †
- Μύλος:: Macap M4 Stepless
- Οι καφέδες μου:: La Margarita,Hasbean:La Fany Bourbon
- Τοποθεσία: Χανιά
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Όπως είχαμε συζητήσει ξανά στο παρελθόν, βρίσκω καλύτερη τακτική να ζυγίζω το καφέ κατά της διάρκεια της εκχύλισης. Μερικά πλεονεκτήματα:
- Καθώς περνάνε οι μέρες από το RD, ο καφές δίνει όλο και λιγότερη κρέμα. Με τη ζύγιση έχουμε πάντα σταθερή αναλογία καφέ/εσπρέσσο (κατά μάζα)
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο φλιτζάνι θες (ιδανικά πορσελάνινο) και όχι απαραιτήτως γυάλινο δοσομετρικό.
- Μπορείς να παρατηρήσεις και να καταγράψεις πιο εύκολα τη ροή της εκχύλισης (μάζα εσπρέσσο ανά μονάδα χρόνου) και να εντοπίσεις τυχόν channeling που κρύβεται κάτω από το κώνο
-
- Δημοσιεύσεις: 189
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 08, 2011 7:02 pm
- Όνομα: Παναγιώτης
- Μηχανή:: rancilio silvia v3
- 2η Μηχανή:: 82 C Plaisio
- Μύλος:: mahlkoenig vario
- Οι καφέδες μου:: Sweet blue , Ιlly Medium roasted
- Τοποθεσία: Ζεφυρι Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Αν και ειναι απο εταιρια tamper τα λεει ολα βεβαια εδω αναφερει και κοπανιμα στα πλαγια ... http://www.youtube.com/watch?v=H4KvSMc1 ... r_embedded το παραθετο καθως μια εικονα= χιλιες λεξεις
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Εγώ βρίσκω πολύ χρήσιμο, το να σημειώνω (σε ένα αρχείο Excel) παραμέτρους όπως:
- Καφές (π.χ. Sweet Blue) και το ποσοστό, σε περίπτωση που βάλω πάνω από μία ποικιλία (π.χ. 70% - 30%)
- Roast date
- Μύλος
- Διαβαθμίσεις (π.χ. για τον Vario 7 κλικ από το "coarser")
- Χρόνος κοπής, για όποιον έχει timer
- Ποσότητα αλεσμένου (π.χ. 18gr)
- Μηχανή
- Χρόνος εκχύλισης (π.χ. 30sec)
- Ποσότητα καφέ (π.χ. 60ml)
- Σχόλια, με εντυπώσεις ή οτιδήποτε άλλο
- Καφές (π.χ. Sweet Blue) και το ποσοστό, σε περίπτωση που βάλω πάνω από μία ποικιλία (π.χ. 70% - 30%)
- Roast date
- Μύλος
- Διαβαθμίσεις (π.χ. για τον Vario 7 κλικ από το "coarser")
- Χρόνος κοπής, για όποιον έχει timer
- Ποσότητα αλεσμένου (π.χ. 18gr)
- Μηχανή
- Χρόνος εκχύλισης (π.χ. 30sec)
- Ποσότητα καφέ (π.χ. 60ml)
- Σχόλια, με εντυπώσεις ή οτιδήποτε άλλο
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλη σας μερα! προσφατα αγορασα μια gaggia color οπου μεσα εχει 2 φιλτρα, 1 για μονο και 1 για διπλο. εχω το εξης προβλημα. με το διπλο φιλτρο και διπλη δοση καφε μου βγαζει 60ml σε 25 δευτερολεπτα. ακριβως το ιδιο μου βγαζει και με το μονο φιλτρο..(60ml σε 25 δευτερολεπτα). κανω κατι λαθος? πως μπορω να πετυχω μονο?(το μονο φιλτρο βγαζει τα 30 ml σε 13 δευτερολεπτα). τα φωτα σας!