Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό Edesso » Πέμ. Ιαν. 14, 2016 10:00 pm

Οι αναφορες προυποθετουν υπαρξη μυλου, σωστη τεχνικη, φρεσκο καφε και unpressurised καλαθακι, αλλιως δεν μπορουμε να σε βοηθησουμε :c034:
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
 
Δημοσιεύσεις: 1066
Εγγραφή: Τετ. Φεβ. 13, 2013 4:46 pm
Τοποθεσία: Έδεσσα
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή: V60/Bonavita
Μύλος: Compak K10
2ος Μύλος: porlex more steps
Οι καφέδες μου: cup10 mokka

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό lazostat » Παρ. Ιαν. 15, 2016 3:38 pm

Ευχαριστω φιλε. :OOPS:
lazostat
 
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Τετ. Δεκ. 30, 2015 4:51 pm

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό tyxodioktis » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 12:00 am

Καλησπέρα

ερώτηση...
τα ml του καφέ τα μετράμε μαζί με την κρέμα η χωρίς? Ιδιαίτερα σε μερικούς καφέδες με πολύ κρέμα έχει μεγάλη διαφορά.
tyxodioktis
 
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: Πέμ. Φεβ. 13, 2014 12:17 am
Όνομα: Ανδρέας
Μηχανή: Gaggia Classic PID
2η Μηχανή: Nes Gusto
Μύλος: Ascasio i1 Steel
2ος Μύλος: Porlex Tall
Οι καφέδες μου: Ακόμα στο ψάξιμο...

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό harryv » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 7:49 am

Μαζί.
harryv
 
Δημοσιεύσεις: 404
Εγγραφή: Κυρ. Δεκ. 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή: French press :((
Μύλος: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου: Προς το παρόν απέξω

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό Luckees » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 9:22 am

Αντρέα μέτρα gr να βρεις την υγειά σου.
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 725
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 12:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: NS Oscar
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό tyxodioktis » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 11:03 am

Luckees έγραψε:Αντρέα μέτρα gr να βρεις την υγειά σου.


θα το δοκιμάσω και αυτό...απλά ενώ έχω ένα χρόνο την μηχανή, έχω και μύλο, παράγγειλα και Pid τώρα, δεν έχω καταφέρει να πετύχω σταθερή ποιότητα. Μια μερα φιλώ το χέρι μου που τα κατάφερα και μια μέρα χάλι μαύρο.
δεν εχω σταθεροποιήσει παραμέτρους ακόμα, αλλάζω συχνά καφέδες κτλ...

Ερώτηση να μετράω γραμμάρια? Να βάλω την ζυγαριά κάτω από το ποτηράκι ( υπερβολικός ε? ) η απλά να μετρήσω τα σωστά γραμάρια παραγόμενου ροφήματος και να τα κάνω αναγωγή στα ml οπότε για κάθε είδους καφέ απλά να αλλάζω ανάλογα τα ml?
πωπω νομιζω οτι υπερβάλλουμε λίγο πάντως...
tyxodioktis
 
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: Πέμ. Φεβ. 13, 2014 12:17 am
Όνομα: Ανδρέας
Μηχανή: Gaggia Classic PID
2η Μηχανή: Nes Gusto
Μύλος: Ascasio i1 Steel
2ος Μύλος: Porlex Tall
Οι καφέδες μου: Ακόμα στο ψάξιμο...

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό an19gi75 » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 11:58 am

Για να κάνεις το ml γραμμάρια, πρέπει να ξέρεις την πυκνότητα και αφού μιλάμε με το καϊμάκι θα μπλέξεις, γιατί θες τη μέση πυκνότητα. Βάλε καλύτερα τη ζυγαριά με το ποτηράκι από κάτω από το portafilter, και μέτρα απευθείας τα γραμμάρια, σε σχέση με τα γραμμάρια καφέ που βάζεις, ώστε να βγει το ratio που θες για στόχο.
Άβαταρ μέλους
an19gi75
 
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: Κυρ. Μαρ. 25, 2012 1:55 pm
Τοποθεσία: Νίκαια
Όνομα: Τάσος
Μηχανή: lelit pl41em
2η Μηχανή: Delonghi ECO 310.R
Μύλος: graef cm800
Οι καφέδες μου: σε αναζήτηση

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό an19gi75 » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 12:10 pm

Άβαταρ μέλους
an19gi75
 
Δημοσιεύσεις: 98
Εγγραφή: Κυρ. Μαρ. 25, 2012 1:55 pm
Τοποθεσία: Νίκαια
Όνομα: Τάσος
Μηχανή: lelit pl41em
2η Μηχανή: Delonghi ECO 310.R
Μύλος: graef cm800
Οι καφέδες μου: σε αναζήτηση

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό Luckees » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 12:43 pm

Γιατί βρίσκεις υπερβολικό να ζυγίζεις το ρόφημα; Αν ζυγίζεις τους κόκκους πριν, καλό θα ήταν να ζυγίζεις και το τελικό αποτέλεσμα. Για να μην πω και ενδιάμεσα για να δεις αν έχεις μεγάλη παρακράτηση. Το καλό με τη ζυγαριά ειδικά για ένα αρχάριο, όπως κ εγώ, είναι ότι αποτελεί μια σταθερά στην πληθώρα μεταβλητών μέσα στη συνταγή. Τουλάχιστον θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ότι δεν κάνεις κάποιο λάθος και θα ασχοληθείς με τα υπόλοιπα βήματα που είναι πολύ δύσκολο να κρατήσεις ίδια σε μια ρουτίνα (διαφορετική συμπεριφορά του καφέ στο πέρασμα του χρόνου, κατανομή, πάτημα, θερμοκρασία νερού κλπ).
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 725
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 12:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: NS Oscar
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευσηαπό tyxodioktis » Δευτ. Μαρ. 28, 2016 11:17 pm

Παναθεμα σας, να ξερα το χώσιμο που θα ετρωγα για να πιω εναν σοβαρό εσπρέσσο...
tyxodioktis
 
Δημοσιεύσεις: 41
Εγγραφή: Πέμ. Φεβ. 13, 2014 12:17 am
Όνομα: Ανδρέας
Μηχανή: Gaggia Classic PID
2η Μηχανή: Nes Gusto
Μύλος: Ascasio i1 Steel
2ος Μύλος: Porlex Tall
Οι καφέδες μου: Ακόμα στο ψάξιμο...

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ESPRESSO

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες