Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
-
- Δημοσιεύσεις: 19
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2020 9:10 am
- Όνομα: Μάριος
- Μηχανή:: ECM classika pid
- 2η Μηχανή:: gaggia Classic 2019
- Μύλος:: eureka specialita
- 2ος Μύλος:: comandante c40
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
καλησπέρα! προσπαθώ να φτιάξω έναν haugsbrandt gourmet και έχω το εξής πρόβλημα. με αναλογία 1:2 , 1:2,5 και δοκιμές απο 15-18 gram και χρόνους 25-35 sec δεν μπορώ να τον εκχυλήσω με τίποτα. πάντα υποεκχυλησμένος με extration 17% αντε λίγο πιο πάνω αλλα στη γευση πάλι χάλια . εχω δοκιμάσει να ανεβάσω και τη θερμοκρασία με το κουμπί του ατμου στη gaggia αλλα πάλι τα ίδια. (στο γυμνό φαίνεται καλή η εκχύληση) τι μπορεί να φταίει?
-
- Δημοσιεύσεις: 102
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 17, 2014 10:37 am
- Όνομα: Θωμάς
- Μηχανή:: Gaggia Classic 41/11
- Μύλος:: Mazzer Super Jolly
- Οι καφέδες μου:: Σε αναζήτηση
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Είναι λογικό ενω βγάζω καφέ με πλούσια κρέμα σε διπλό espresso μετά από λίγα λεπτά να χάνεται και να πέφτει ή κρέμα;
-
- Δημοσιεύσεις: 467
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Υπαρχει κανενας που να εχει ρυθμισει την αντλια/OPV σε χαμηλη πιεση?
Εχω παει πειραματικα στα 7 bar κ νομιζω οτι ειναι μια χαρα το αποτελεσμα.
Εχω παει πειραματικα στα 7 bar κ νομιζω οτι ειναι μια χαρα το αποτελεσμα.
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Είναι θέμα γούστου
Σε πολύ ψημένους καφέδες μπορεί να φέρει καλύτερο αποτέλεσμα, σε ελαφρά ψημένους που πρέπει να πιεστούν για να βγάλουν ότι έχουν, δεν το βλέπω...
Είναι πάντως θέμα γούστου και μηχανής
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
- BasilTh
- Δημοσιεύσεις: 216
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 26, 2017 4:35 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- 2η Μηχανή:: Aeropress
- Μύλος:: Pharos Motorized
- 2ος Μύλος:: Major mod ssp v-rpm
- Οι καφέδες μου:: Acidity is not a crime
- Τοποθεσία: Θεσσαλονικη
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Αυτή την περίοδο έχω περάσει στην Unica δύο επιπλέον OPV.
Πέρα από την εργοστασιακή στα 9 bar υπάρχουν άλλες δύο, ρυθμισμένες στα 3 και 6 bar αντίστοιχα για να πειραματιστώ με pressure profile.
Από τα μέχρι τώρα συμπεράσματα στα 6 bar μετρώ μια μείωση της ροής κατά 15%. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν αλλάζουμε το gicleur από 0,7 σε 0,5mm. Η γεύση νομίζω ότι έγινε πιο < μαλακή >.
Βρίσκομαι σε φάση πειραματισμού και μετρήσεων, προσπαθώντας να εντάξω λειτουργικά τις τρείς διαφορετικές πιέσεις στην καθημερινή χρήση της μηχανής.
Πάντως νομίζω ότι από τα 6bar και πάνω εξακολουθούμε να μιλάμε για espresso σαν τρόπο παρασκευής καφέ. Μην ξεχνάμε ότι οι Lever μηχανές μονού ελατηρίου δουλεύουν σε αυτή την πίεση καθώς και ότι η Decent έχει προφίλ που κινούνται σε αυτή την περιοχή.
Πέρα από την εργοστασιακή στα 9 bar υπάρχουν άλλες δύο, ρυθμισμένες στα 3 και 6 bar αντίστοιχα για να πειραματιστώ με pressure profile.
Από τα μέχρι τώρα συμπεράσματα στα 6 bar μετρώ μια μείωση της ροής κατά 15%. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει όταν αλλάζουμε το gicleur από 0,7 σε 0,5mm. Η γεύση νομίζω ότι έγινε πιο < μαλακή >.
Βρίσκομαι σε φάση πειραματισμού και μετρήσεων, προσπαθώντας να εντάξω λειτουργικά τις τρείς διαφορετικές πιέσεις στην καθημερινή χρήση της μηχανής.
Πάντως νομίζω ότι από τα 6bar και πάνω εξακολουθούμε να μιλάμε για espresso σαν τρόπο παρασκευής καφέ. Μην ξεχνάμε ότι οι Lever μηχανές μονού ελατηρίου δουλεύουν σε αυτή την πίεση καθώς και ότι η Decent έχει προφίλ που κινούνται σε αυτή την περιοχή.
-
- Δημοσιεύσεις: 467
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Πολυ ενδιαφέροντα αυτα που λέτε, να σας πω κ εγω αυτα που εχω δει.
Βασιλη, οντως ο καφές εχει γινει πιο μαλακος οπως λες. Ειναι διαφορετικός. Και νομίζω η κρεμα δεν ειναι τοσο εντονη.
Η μεγαλη διάφορα που εχω δει ειναι στη ροη, μου δίνει την εντύπωση πως δεν καταρεει το πακ κ μπορεις να βγάλεις μακρες εκχυλισεις.
Προσπαθώ να καταλαβω τι πιεση ταιριάζει στα medium-light roasts. Θα πονταρα τα λεφτα μου στα 7-8 bar, αλλα το σχολιο του Γιώργου με προβλημάτισε.
Το επομενο βημα ειναι να παρω ενα καφε κ να δοκιμασω να τον βγαλω στα 7,8,9,10,11 bar ωστε να αποκτήσω αποψη κ ο ιδιος
Βασιλη, οντως ο καφές εχει γινει πιο μαλακος οπως λες. Ειναι διαφορετικός. Και νομίζω η κρεμα δεν ειναι τοσο εντονη.
Η μεγαλη διάφορα που εχω δει ειναι στη ροη, μου δίνει την εντύπωση πως δεν καταρεει το πακ κ μπορεις να βγάλεις μακρες εκχυλισεις.
Προσπαθώ να καταλαβω τι πιεση ταιριάζει στα medium-light roasts. Θα πονταρα τα λεφτα μου στα 7-8 bar, αλλα το σχολιο του Γιώργου με προβλημάτισε.
Το επομενο βημα ειναι να παρω ενα καφε κ να δοκιμασω να τον βγαλω στα 7,8,9,10,11 bar ωστε να αποκτήσω αποψη κ ο ιδιος
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2020 12:11 pm
- Όνομα: Menelaos
- Μηχανή:: Rancilio Silvia ProX
- Μύλος:: Eureka Mignon Zero
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλημέρα σε όλους, μια ερώτηση για τους χρόνους εκχύλισης. Σε περίπτωση που η μηχανή έχει preinfusion, συνεχίζω και υπολογίζω τον χρόνο από το πάτημα του κουμπιού; Η προσθέτω στον συνολικό χρόνο της εκχύλισης και τα δευτερόλεπτα του preinfusion (πχ αν θέλω εκχύλιση στα 30sec, με 3 sec preinfusion υπολογίζω 33sec συνολική εκχύλιση;)
-
- Δημοσιεύσεις: 27
- Εγγραφή: Τρί Μάιος 05, 2020 12:11 pm
- Όνομα: Menelaos
- Μηχανή:: Rancilio Silvia ProX
- Μύλος:: Eureka Mignon Zero
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλημέρα σε όλους, μια ερώτηση για τους χρόνους εκχύλισης. Σε περίπτωση που η μηχανή έχει preinfusion, συνεχίζω και υπολογίζω τον χρόνο από το πάτημα του κουμπιού; Η προσθέτω στον συνολικό χρόνο της εκχύλισης και τα δευτερόλεπτα του preinfusion (πχ αν θέλω εκχύλιση στα 30sec, με 3 sec preinfusion υπολογίζω 33sec συνολική εκχύλιση;)
- After
- Δημοσιεύσεις: 1040
- Εγγραφή: Τετ Νοέμ 24, 2010 9:11 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: Rancilio Epoca st1
- Μύλος:: Mazzer Major
- Οι καφέδες μου:: Hello Africa
- Τοποθεσία: Αθηνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Ο χρόνος πάντα υπολογίζεται από τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη σταγόνα στο πακ
Από εκεί και πέρα ότι κάνουμε είναι ένα προφίλ, οποίο και να είναι αυτό
Από εκεί και πέρα ότι κάνουμε είναι ένα προφίλ, οποίο και να είναι αυτό
Aν ειχε λαλια ο νεροχυτης.........
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
2 γρήγορες ερωτησεις->
Α)Είναι λάθος στις μηχανές με μόνο boiler να φτιάχνουμε πρώτα το αφρογαλο για το cappuccino και μετά τον καφε(προφανώς με flush στο ενδιάμεσο)?
Έτσι το κάνω εάν και δεν το έχω δει πουθενά, θεωρώ ότι λόγο θερμοκρασίας θα ζεσταθεί καλύτερα/ταχυτερα το group/πορταφιλτερ
Β)Γιατί μένει σταθερός ο "ιδανικός" χρόνος εκχυλισης (25-30sec) άσχετα από το καλαθάκι που έχουμε (μόνο/διπλό/τριπλο)?
Έστω ότι στοχεύουμε σε αναλογία 1:2->
Στην μια περίπτωση θέλουμε να βγάλουμε 18gr υγρού από 9 gr καφέ και στην άλλη 36gr από 18gr καφέ και στην τελευταία 54gr από 27gr καφέ.
Δεν θα έπρεπε να αυξάνετε και ο χρόνος εκχυλισης αντίστοιχα?
Α)Είναι λάθος στις μηχανές με μόνο boiler να φτιάχνουμε πρώτα το αφρογαλο για το cappuccino και μετά τον καφε(προφανώς με flush στο ενδιάμεσο)?
Έτσι το κάνω εάν και δεν το έχω δει πουθενά, θεωρώ ότι λόγο θερμοκρασίας θα ζεσταθεί καλύτερα/ταχυτερα το group/πορταφιλτερ
Β)Γιατί μένει σταθερός ο "ιδανικός" χρόνος εκχυλισης (25-30sec) άσχετα από το καλαθάκι που έχουμε (μόνο/διπλό/τριπλο)?
Έστω ότι στοχεύουμε σε αναλογία 1:2->
Στην μια περίπτωση θέλουμε να βγάλουμε 18gr υγρού από 9 gr καφέ και στην άλλη 36gr από 18gr καφέ και στην τελευταία 54gr από 27gr καφέ.
Δεν θα έπρεπε να αυξάνετε και ο χρόνος εκχυλισης αντίστοιχα?