Μιχάλη, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημαντικότητα εάν κάποιος ορίζει την ελάχιστη ποσότητα σε 6g αντί των 7g. Σημασία έχει εάν αυτό που πήρες ήταν ένας καλός espresso που σου άρεσε. Προσωπικά αδυνατώ να βρω έναν καφέ από αυτούς που έχω δοκιμάσει μέχρι στιγμής που με 6g καφέ θα μου έδινε 30ml ρόφημα που να πίνονταν με τα δικά μου πάντα γευστικά κριτήρια.Michalis_cy έγραψε:...
6 γραμμάρια ή λιγότερο δεν είναι πολύ λίγα για μονό;
Στην πρώτη δημοσίευση του νήματος αναφέρεται ως ελάχιστη ποσότητα τα 7 γραμμάρια.
Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
- Βασιλης Α.
- Δημοσιεύσεις: 257
- Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
- Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
- 2η Μηχανή:: LP Prof. 83
- Μύλος:: Monolith Flat
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Σημερα δοκιμασα να φτιαξω τον sweet blue απο taf, με RD 23/03/13. Εχοντας ρυθμισει τον vario στο fine τερμα πανω στη macro επιλογη και στη micro 1 πριν το τελος πηρα ενα καφε ( στα 18γραμ.) αρκετα καλο, αργη εκχυλιση 35 δευτερολεπτα τα 60ml περιπου με γυμνο pf.Ειχε κανει πολυ ωραιο καιμακι, τοσο ωραιο που τον ηπια και δεν εβγαλα φωτογραφια. Το προβλημα ομως ηρθε μετα, αλλαξα τις ρυθμισεις στο vario, πηγα τη macro στο -1 απο το fine και αφησα τη micro στο -1 απο το τελος. Καταστροφη, οι χρονοι χαθηκαν και αρχισε να πιτσιλαει τον καφε παντου η μηχανη. Οτι και να δοκιμασα συνεχεια ο καφες πετιεται παντου και δεν μπορω να ξαναπετυχω αργη εκχυλιση με τιποτα. Χαλασα 250gr sweet blue χωρις να τον χαρω καθολου παρα μονο στην αρχη. Το πιτσιλισμα οφειλεται σε κακο tamping? Στα γραμμαρια ειμαι οκ, ξαναγυρισα το μυλο στις αρχικες ρυθμισεις αλλα δεν σταματαει αυτο το ρημαδοπιτσιλισμα. Καθε βοηθεια ευπροσδεκτη!
-
- Δημοσιεύσεις: 65
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 04, 2014 10:34 am
- Μηχανή:: Classic + PID Rex
- 2η Μηχανή:: Bialeti Moka Express
- Μύλος:: Porlex Tall
- Οι καφέδες μου:: Speciality
- Τοποθεσία: Καλαμάτα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Εφόσον στο μονό καλαθάκι ( για μονό εσπρέσο ) θέλουμε μια ροή 1ml/sec και στο διπλό καλαθάκι ( για διπλό εσπρέσο ) 2ml/sec, στο τριπλό καλαθάκι η ροή πρέπει να είναι 3ml/sec, δηλαδή σε χρόνο 24-30 sec πρέπει να έχουμε στο ποτήρι 72-90 ml για έναν τριπλό εσπρέσο.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Καλησπέρα,
προσπαθώ τις τελευταίες ημέρες να πετύχω έναν καλό εσπρέσσο δοκιμάζοντας τον Taresso Tigrato (RD 18/09). Τον επέλεξα γιατί από ότι διάβασα είναι ένας γλυκός καφές.
Στην τελευταία προσπάθεια:
1. Άφησα τη μηχανή και το κλείστρο με το καλαθάκι να ζεσταθούν περίπου 15 λεπτά
2. Γέμισα το διπλο καλαθάκι (non-pressurised) με περίπου 19 γρ. (δεν έχω ακόμα ζυγαριά ακριβείας). Ο καφές κομμένος στο -2 του Porlex (δηλαδή η 2η πιο λεπτή ρύθμιση).
3. Σχετικά ελαφρύ tamping
4. Άφησα να τρέξει νερό από το group ώσπου να σβήσει η λυχνία
5. Μέτρησα 10" αφότου άναψε ξανά η λυχνία και πάτησα το κουμπί για τον εσπρέσσο (σε προηγούμενη προσπάθεια μέτρησα 7" χωρίς διαφορά)
6. Σε 25" πήρα 60 ml, το μισό περίπου ποτηράκι γεμάτο με κρέμα
7. Ο καφές ήταν πολύ πικρός και δεν μπόρεσα να τον πιω
Σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες, οι χρόνοι και οι ποσότητες είτε ήταν off, είτε ήταν παραπλήσιες, αλλά το αποτέλεσμα ακριβώς το ίδιο: πολύ πικρός καφές.
Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συμβουλή και διόρθωση.
Ευχαριστώ
προσπαθώ τις τελευταίες ημέρες να πετύχω έναν καλό εσπρέσσο δοκιμάζοντας τον Taresso Tigrato (RD 18/09). Τον επέλεξα γιατί από ότι διάβασα είναι ένας γλυκός καφές.
Στην τελευταία προσπάθεια:
1. Άφησα τη μηχανή και το κλείστρο με το καλαθάκι να ζεσταθούν περίπου 15 λεπτά
2. Γέμισα το διπλο καλαθάκι (non-pressurised) με περίπου 19 γρ. (δεν έχω ακόμα ζυγαριά ακριβείας). Ο καφές κομμένος στο -2 του Porlex (δηλαδή η 2η πιο λεπτή ρύθμιση).
3. Σχετικά ελαφρύ tamping
4. Άφησα να τρέξει νερό από το group ώσπου να σβήσει η λυχνία
5. Μέτρησα 10" αφότου άναψε ξανά η λυχνία και πάτησα το κουμπί για τον εσπρέσσο (σε προηγούμενη προσπάθεια μέτρησα 7" χωρίς διαφορά)
6. Σε 25" πήρα 60 ml, το μισό περίπου ποτηράκι γεμάτο με κρέμα
7. Ο καφές ήταν πολύ πικρός και δεν μπόρεσα να τον πιω
Σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες, οι χρόνοι και οι ποσότητες είτε ήταν off, είτε ήταν παραπλήσιες, αλλά το αποτέλεσμα ακριβώς το ίδιο: πολύ πικρός καφές.
Είμαι ανοιχτός σε οποιαδήποτε συμβουλή και διόρθωση.
Ευχαριστώ
- tristanos
- Δημοσιεύσεις: 105
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 25, 2012 11:43 am
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia Baby
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Οι καφέδες μου:: Taf και ότι φρέσκο πέσει στα χέρια μου!
- Τοποθεσία: Αθήνα-Βύρωνας
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Η πικράδα στον καφέ συνήθως είναι αποτέλεσμα υψηλής θερμοκρασίας. Περιμένεις πολύ την μηχανή (10 δεύτερα) αφού σου ανάψει το λαμπάκι δοκίμασε να κάνεις την εκχύλιση σου και πάτησε λίγο παραπάνω με το tamper ώστε να πάρεις 50 ml σε 25 δευτερόλεπτα.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Επιπρόσθετα σε αυτά που σου έγραψε ο Δημήτρης, μπορεί να έχεις και σημαντικά θέματα διανομής του καφέ με έντονο channeling που έχει ως αποτέλεσμα από εκεί που περνάει επιλεκτικά το νερό ο καφές να υπερεκχυλίζεται.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Όντως ξεκινώντας την εκχύλιση αμέσως μόλις ανάψει η λυχνία βελτιώθηκε ο καφές, και σε 1-2 περιπτώσεις δεν ήταν πικρός (ούτε βέβαια και γλυκός όπως θα έπρεπε). Πάντως και με το πιο ψιλό κόψιμο του Porlex, δεν κατάφερα να πάρω 50ml. Σε αυτό φταίει, μάλλον, το πάτημα που δεν ήταν αρκετά δυνατό.
Φαίνεται ότι το βασικό πρόβλημα είναι το channeling. Κάνω finger levelling και αφού πατήσω με το πατητήρι (αγοραστό 58mm) βλέπω ότι μένει μια υποψία καφέ στις άκρες στο καλαθάκι αφού έχει καθίσει ο υπόλοιπος καφές. Αυτό σημαίνει ότι το πατητήρι μου είναι πιο μικρό ή απλά είναι λάθος στην τεχνική;
Επίσης, κατά την εκχύλιση βλέπω σε ορισμένες περιπτώσεις τη ροή του καφέ να αλλάζει, να μην είναι δηλαδή συνεχής.
Είχα δει ένα βίντεο στο φόρουμ με έναν barista να μην κάνει tamping. Θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή η τεχνική;
Υ.Γ. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα βίντεο με την εκχύλιση.
Όντως ξεκινώντας την εκχύλιση αμέσως μόλις ανάψει η λυχνία βελτιώθηκε ο καφές, και σε 1-2 περιπτώσεις δεν ήταν πικρός (ούτε βέβαια και γλυκός όπως θα έπρεπε). Πάντως και με το πιο ψιλό κόψιμο του Porlex, δεν κατάφερα να πάρω 50ml. Σε αυτό φταίει, μάλλον, το πάτημα που δεν ήταν αρκετά δυνατό.
Φαίνεται ότι το βασικό πρόβλημα είναι το channeling. Κάνω finger levelling και αφού πατήσω με το πατητήρι (αγοραστό 58mm) βλέπω ότι μένει μια υποψία καφέ στις άκρες στο καλαθάκι αφού έχει καθίσει ο υπόλοιπος καφές. Αυτό σημαίνει ότι το πατητήρι μου είναι πιο μικρό ή απλά είναι λάθος στην τεχνική;
Επίσης, κατά την εκχύλιση βλέπω σε ορισμένες περιπτώσεις τη ροή του καφέ να αλλάζει, να μην είναι δηλαδή συνεχής.
Είχα δει ένα βίντεο στο φόρουμ με έναν barista να μην κάνει tamping. Θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή η τεχνική;
Υ.Γ. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα βίντεο με την εκχύλιση.
- afonic
- Δημοσιεύσεις: 1421
- Εγγραφή: Παρ Σεπ 30, 2011 1:40 pm
- Όνομα: Ιωσήφ
- Μηχανή:: Nuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Anfim Best
- Οι καφέδες μου:: Barista Shop
- Τοποθεσία: Κως / Θεσσαλονίκη
- Επικοινωνία:
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
To ότι ο καφές πρέπει να είναι "γλυκός" μην το δένεις και κόμπο. Οι γεύσεις και τα αρώματα του espresso είναι πολύπλοκα και θα σου πάρει καιρό να αποκτήσεις "παλέτα". Δώσε βάση σε τι σε ευχαριστεί σαν γεύση και αν είσαι Αθήνα δοκίμασε οπωσδήποτε αρκετές φορές espresso σε κάποιο 3rd wave καφέ.
Πιστεύω σαν αρχάριος καλύτερα να πατάς δυνατά. Μπορείς να δοκιμάσεις πριν το κυρίως tamping με απαλά tamping (μόνο με το βάρος του tamper) σε κίνηση σταυρού πάνω - κάτω - αριστερά - δεξιά να καθαρίσεις τον καφέ από το πλάι πριν το κυρίως tamping. Είναι γνωστό και ως Staub tamp, αν και για καλύτερη υλοποίηση θα χρειαζόσουν 57mm portafilter.
Τέλος η μηχανή σου όπως είναι, και ειδικά ο μύλος σου έχουν συγκεκριμένες (περιορισμένες) δυνατότητες. Οπότε μέχρι να έχεις στα χέρια σου κάτι καλύτερο προσπάθησε να βρεις έναν καφέ που ταιριάζει σε ότι έχεις στην διαθεσή σου και παρέμεινε σε αυτόν.
Πιστεύω σαν αρχάριος καλύτερα να πατάς δυνατά. Μπορείς να δοκιμάσεις πριν το κυρίως tamping με απαλά tamping (μόνο με το βάρος του tamper) σε κίνηση σταυρού πάνω - κάτω - αριστερά - δεξιά να καθαρίσεις τον καφέ από το πλάι πριν το κυρίως tamping. Είναι γνωστό και ως Staub tamp, αν και για καλύτερη υλοποίηση θα χρειαζόσουν 57mm portafilter.
Τέλος η μηχανή σου όπως είναι, και ειδικά ο μύλος σου έχουν συγκεκριμένες (περιορισμένες) δυνατότητες. Οπότε μέχρι να έχεις στα χέρια σου κάτι καλύτερο προσπάθησε να βρεις έναν καφέ που ταιριάζει σε ότι έχεις στην διαθεσή σου και παρέμεινε σε αυτόν.
-
- Δημοσιεύσεις: 222
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 1:09 pm
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: QM Silvano Evo
- Μύλος:: Niche zero
- Τοποθεσία: Λευκωσία
Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.
O καλύτερος τρόπος (πιο σωστός) για παρασκευή ριστρέττο ποιός είναι;
α) Στα ίδια γραμμάρια για κανονική δόση, κόβουμε πιο ψιλά; ή
β) Στο ίδιο κόψιμο, χρησιμοποιούμε περισσότερα γραμμάρια;
α) Στα ίδια γραμμάρια για κανονική δόση, κόβουμε πιο ψιλά; ή
β) Στο ίδιο κόψιμο, χρησιμοποιούμε περισσότερα γραμμάρια;