Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Pluetsy
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Τετ Δεκ 06, 2017 11:08 pm
Όνομα: Στελιος
Μηχανή:: Singer ES-110
2η Μηχανή:: -
Μύλος:: La San Marco SM90/T
2ος Μύλος:: -
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab Kenya , Carpo Espresso
Τοποθεσία: Ανω Γλυφαδα - Αττικη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Pluetsy » Πέμ Φεβ 08, 2018 12:39 pm

Καλησπερα σε ολους ^_^
Εμενα που η Πιεση Bar ειναι 15 ενω το ιδανικο ειναι 8-10 τι πρεπει να κανω? Στην εσπρεσσιερα μου δεν νομιζω οτι υπαρχει τροπος να αλλαξω το 15 και να το ελαττωσω.Να κοψω τον καφε μου στο fine και να ελπιζω για το καλυτερο?Τωρα κοβω καφε σε κατι λιγοτερο απο fine...Και μου βγαζει τον καφε στα 6 δευτερολεπτα και εχω την διπλη δοση (2 και κατι Oz) στα 15 δευτερολεπτα.Τι μου προτεινετε να δοκιμασω? Δεν λεω οτι ο καφες ειναι χαλια απλα ισως να μπορω να πετυχω κατι καλυτερο!!

Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από phoinix_gr » Πέμ Φεβ 08, 2018 12:59 pm

Θα πρεπει να στοχεύεις σε εκχύλιση απο 25-35 δευτερόλεπτα, με ratio απο 1:2 με 1:3 για αρχή.
Οπου ratio η αναλογία ροφήματος espresso προς τον καφέ. (Αν βαλεις 15 γραμμαρια καφέ, και παρεις 30 γραμμάρια ρόφημα εχεις αναλογία 1:2 )

15 δευτερόλεπτα ειναι πολυ γρηγορα, θα πρεπει να κόψεις ακόμα πιο ψιλα.
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Christos » Πέμ Φεβ 08, 2018 1:01 pm

Πάρε έναν καφέ φρεσκοψημένο από Έλληνα roaster. Λογικά θα έχεις καλύτερη αντίσταση στο νερό αφού κόβεις ψιλά μέχρι και σε σημείο να μπουκώσει η μηχανή.
Εάν δεν, έλεγξε και εάν ο μύλος σου κόβει καλά.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
Pluetsy
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: Τετ Δεκ 06, 2017 11:08 pm
Όνομα: Στελιος
Μηχανή:: Singer ES-110
2η Μηχανή:: -
Μύλος:: La San Marco SM90/T
2ος Μύλος:: -
Οι καφέδες μου:: Coffee Lab Kenya , Carpo Espresso
Τοποθεσία: Ανω Γλυφαδα - Αττικη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Pluetsy » Πέμ Φεβ 08, 2018 6:09 pm

Ευχαριστω και τους 2 σας παιδες <3 Θα τα δοκιμασω αυριο πουρνο πουρνο και θα σας πω τα αποτελεσματα ^_^

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Ιουν 01, 2018 11:45 pm

Γενικές αρχές για τον παραδοσιακό Ιταλικό εσπρέσσο σύμφωνα με το Comitato Italiano del Caffè.
  • Πίεση εκχύλισης πάνω απο 8 Bar
  • Ταχύτητα εκχύλισης απο 0,5 εως και 1,3 gr/sec
  • Θερμοκρασία εκχύλισης 90 με 96 βαθμοί C
  • Δόση αλεσμένου καφέ απο 7 εως και 9 γρ (απο 14 εως 18γρ για το διπλό)
  • Ολικά διαλυτά στερεά πάνω απο 5 %
  • Με βάση τη μονή δόση καφέ ,η ποσότητα του εσπρέσσο πρέπει να ειναι απο 13 μέχρι 26γρ.Δηλαδή μιλάει για αναλογία εκχύλισης απο 1:2 εως και 1:3
  • Η κρέμα του εσπρέσσο πρέπει να μένει ακέραια για 120'' στο φλυτζάνι χωρίς να κανει καθόλου τρύπα
  • Χρόνος εκχύλισης 20 με 27'' απο τη στιγμή που θα πέσει η πρώτη σταγόνα.Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με οτι ξέραμε ,καθότι δεν υπολογίζει το preinfusion το οποίο είναι χρονικά διαφορετικό σε κάθε μηχανή.

http://comitcaf.it/wp-content/uploads/2 ... e-2018.pdf

evaskal
Δημοσιεύσεις: 208
Εγγραφή: Δευ Μάιος 19, 2014 10:59 am
Όνομα: Βαγγέλης
Μηχανή:: Expobar Brewtus IV-R
2η Μηχανή:: Saeco 8325
Μύλος:: Compak K10 Conic
2ος Μύλος:: Mazzer Super Jolly E
Οι καφέδες μου:: Assado, Mokka, Τaf, Cup10 και μπαγιάτικο
Τοποθεσία: Ρέθυμνο Κρήτης

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από evaskal » Κυρ Ιουν 03, 2018 10:06 pm

Πολύ καλές πληροφορίες!!!
Ξεκαθαρίζονται έτσι αρκετά πράγματα.

Άβαταρ μέλους
Earendil
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: ECM Classika PID II
Μύλος:: Eureka M. Specialita
Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Earendil » Σάβ Ιαν 19, 2019 11:52 pm

Πρόσφατα άλλαξα μηχανή και ξεκίνησα δοκιμές για να βρω το σωστό κόψιμο. Έπειτα από ~10 καφέδες έχω φτάσει σε εκχύλιση με τα ακόλουθα στοιχεία για διπλό espresso:
* 17 gr κομμένου καφέ
* 60 ml ρόφημα
* 27" εκχύλιση
* 9,5 bar πίεση
* Καφές Taresso Tigrato

Ερώτηση 1
Από ότι έχω διαβάσει θα πρέπει να κάνω άλλο κόψιμο για μόνο espresso, σωστά;
Αν ναι έχει κάποιος ένα rule of thumb σχετικά με το που να ξεκινήσω; πχ "Κοψ'το περίπου 20% πιο χοντρό και προχώρησε από εκεί

Ερώτηση 2
Γενικά η Lelit Pl41 EM κάνει παχύ καϊμάκι. Τα ml πως τα μετράω; Εκεί που βρίσκεται η στάθμη του καϊμακίου (κλείνεται αλήθεια το καϊμάκι; bonus ερώτηση :lick: ), ή εκεί που βρίσκεται η στάθμη του "σώματος" του καφέ; :a014:

Είμαι σίγουρος πως κάπου θα έχουν καλυφθεί τα παραπάνω στο forum, επομένως ζητώ προκαταβολικά συγγνώμη. Ωστόσο δεν έχω καταφέρει να βρω τις απαντήσεις.

user76
Δημοσιεύσεις: 161
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 07, 2014 5:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Lelit PL41TEM PID
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από user76 » Κυρ Ιαν 20, 2019 12:08 am

Με τα ml μετράς όγκο..οπότε βάζεις στην μέτρηση και το καϊμάκι..

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 482
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Gespresso » Κυρ Ιαν 20, 2019 7:30 pm

Δύσκολα θα βρεις κάποιον που να φτιάχνει μονό εσπρεσσο, με χρήση του μονού καλαθιού.

Σχετικά με το καιμακι, νομίζω είναι περισσότερο θέμα φρεσκάδας του καφέ πάρα μηχανής.

Άβαταρ μέλους
Earendil
Δημοσιεύσεις: 212
Εγγραφή: Σάβ Δεκ 15, 2018 6:01 pm
Όνομα: Dimitris
Μηχανή:: ECM Classika PID II
Μύλος:: Eureka M. Specialita
Οι καφέδες μου:: Kenya AA Ndumberi | Colombia El Cedral

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Earendil » Πέμ Ιαν 24, 2019 8:52 pm

Ευχαριστώ Gespresso. Τι κάνεις όμως όταν πίνεις μόνο εσύ espresso στο σπίτι και κυρίως μονό;
Αν φτιάχνω διπλό και χύνω το ένα φλυτζάνι πρακτικά θα πετάω το μισό σακουλάκι που αγοράζω

Απάντηση