Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8746
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από Christos » Παρ Ιαν 25, 2019 12:12 pm

Πλέον το μονός και διπλός espresso βάση δοσολογίας και όγκου είναι παρωχημένες έννοιες. Εσύ θα ακολουθείς αυτό που σου υποδεικνύει η γεύση σου και θα υπολογίζεις σε γραμμάρια, πχ βάζεις 18g αλεσμένου καφέ (στο κατάλληλης χωρητικότητας καλαθάκι) και παίρνεις ένα εσπρέσο 36g (1:2 αναλογία) και δεν πετάς τίποτα.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

johnino
Δημοσιεύσεις: 40
Εγγραφή: Τρί Μάιος 15, 2012 5:15 pm
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Handpresso
Μύλος:: Χειροκινητος Porlex
2ος Μύλος:: Eureka Mignon
Τοποθεσία: ΠΑΤΡΑ

Re: Διπλός και μονός espresso, γενικές παράμετροι.

Δημοσίευση από johnino » Δευ Ιαν 28, 2019 7:12 pm

Προφανως περι ορεξεως ουδεις λογος. Γραφω ομως, επειδη αν δηλωσεις πως πινεις μονο εσπρεσσο εδω μεσα αντμετωπιζεσαι σαν
ειδικη περιπτωση. Αφου παραθεσω το λινκ http://www.espressoitaliano.org/files/F ... lq_it.pdf λεω πως σε ολες τις καφετεριες του κοσμου ο εσπρεσσο ειναι μονος εκτος αν ζητησεις διπλο. Συμφωνω πως αν φτιαξεις διπλο ειναι πιο ευκολο να φτασεις σε καλο αποτελεσμα. Χρησιμοποιοω τελικα μονο καλαθακι IMS 7-9g με πολυ καλο αποτελεσμα πινοντας 2-4 καφεδες την ημερα με τη μηχανη μου η σε καφετεριες, Καφε για τον καφε!

Απάντηση