λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Γεια σε όλους
εδώ και κάποιους μήνες προσπαθώ να φτιάξω καφέ με LELIT PLUST PID,
έχω καταφέρει κάποια λίγα πράγματα, ειδικά από τη στιγμή που πήρα naked portafilter.
Με αφορμή το γεγονός του ότι όλα τα νούμερα είναι σωστά (γραμμάρια/χρόνος εκχύλησης/θερμοκρασία) και η γεύση μέτρια μου έχει δημιουργηθεί μια απορία:
Προσπαθώ να καταλάβω αν το κόψιμο που κάνω είναι σωστό, αλλά παρατήρησα πως ας πουμε ότι τον έχω κόψει πιο χοντρό από ότι πρέπει και τον έχω πατήσει επίσης πιο δυνατά από όσο πρέπει, οι χρόνοι εκχύλισης είναι σωστοί αλλά η γεύση προφανώς λάθος. Άρα αν ο χρόνος εκχύλισης εξαρτάται και από το πάτημα και από το κόψιμο, πως μπορώ να αποφασίσω πιο είναι το σωστό κόψιμο;
Οι καφέδες που κάνω γενικά έχουν απλά πικρή γεύση (όχι καμμένο) χωρίς άλλα ιδιαίτερα αρώματα ή επιγεύσεις και όσοι πειραματισμοί κάνω είτε κάνουν αργή την εκχύλιση και βγαίνει κάρβουνο ο καφές, είτε δεν ξέρω πως (μάλλον δεν πίεσα σωστά;) ξινίζει.
Καμία συμβουλή σε αυτό το θέμα;
εδώ και κάποιους μήνες προσπαθώ να φτιάξω καφέ με LELIT PLUST PID,
έχω καταφέρει κάποια λίγα πράγματα, ειδικά από τη στιγμή που πήρα naked portafilter.
Με αφορμή το γεγονός του ότι όλα τα νούμερα είναι σωστά (γραμμάρια/χρόνος εκχύλησης/θερμοκρασία) και η γεύση μέτρια μου έχει δημιουργηθεί μια απορία:
Προσπαθώ να καταλάβω αν το κόψιμο που κάνω είναι σωστό, αλλά παρατήρησα πως ας πουμε ότι τον έχω κόψει πιο χοντρό από ότι πρέπει και τον έχω πατήσει επίσης πιο δυνατά από όσο πρέπει, οι χρόνοι εκχύλισης είναι σωστοί αλλά η γεύση προφανώς λάθος. Άρα αν ο χρόνος εκχύλισης εξαρτάται και από το πάτημα και από το κόψιμο, πως μπορώ να αποφασίσω πιο είναι το σωστό κόψιμο;
Οι καφέδες που κάνω γενικά έχουν απλά πικρή γεύση (όχι καμμένο) χωρίς άλλα ιδιαίτερα αρώματα ή επιγεύσεις και όσοι πειραματισμοί κάνω είτε κάνουν αργή την εκχύλιση και βγαίνει κάρβουνο ο καφές, είτε δεν ξέρω πως (μάλλον δεν πίεσα σωστά;) ξινίζει.
Καμία συμβουλή σε αυτό το θέμα;
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Καλησπέρα,
για να σε βοηθήσουμε πραγματικά πρέπει να μας πεις: τι μύλο έχεις, τι καφέ χρησιμοποιείς, με τι συνταγή (ratio και χρόνος και θερμοκρασία στο pid) τον φτιάχνεις και ίσως και πιο καλαθάκι έχεις.
για να σε βοηθήσουμε πραγματικά πρέπει να μας πεις: τι μύλο έχεις, τι καφέ χρησιμοποιείς, με τι συνταγή (ratio και χρόνος και θερμοκρασία στο pid) τον φτιάχνεις και ίσως και πιο καλαθάκι έχεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Ειναι λάθος να παίζεις και με το κοψιμο και με το πάτημα. Το σωστό ειναι το πατημα σου να ειναι σταθερο πάντα (είτε 15κιλά , είτε25 κιλά πίεση κτλ)και να μεταβάλλεις την άλεση σου για να αλλάξει ο χρονος της εκχύλισης.
Αν
Αν
αλλά ο καφές ειναι πικρός ή ξινός , τότε μάλλον φταίει η θερμοκρασία σου. Κοίταξε το και επανέλα στο θέμα.όλα τα νούμερα είναι σωστά (γραμμάρια/χρόνος εκχύλησης/θερμοκρασία)
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Ακριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Αν εννοείς 96 με offset (δηλαδή "πραγματική" θερμοκρασία στο group 96) τότε η πολύ υψηλή θερμοκρασία σου καίει τον καφέ (εκτός κι να χρησιμοποιείς κάποιο πολύ dark roast). Αν παίζεις με medium roast καφέδες δοκίμασε στους 93.Scolopax έγραψε: ↑Τετ Φεβ 02, 2022 9:48 pmΑκριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Ευχαριστω για την απαντηση.
Οφσετ 0 οπως ειναι απ το εργοστασιο.
Θα συνεχισω την απαντηση με φωτο κλπα μεσα στην ημερα
Οφσετ 0 οπως ειναι απ το εργοστασιο.
Θα συνεχισω την απαντηση με φωτο κλπα μεσα στην ημερα
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Εγγραφή: Σάβ Ιούλ 25, 2020 1:15 am
- Όνομα: Άκης
- Μηχανή:: Classika pid
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Φαντάζομαι light roast ήθελε να γράψει, γιατί για dark roast πας σε πιο χαμηλή θερμοκρασία από τους medium...DgSensei έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 03, 2022 1:31 amΑν εννοείς 96 με offset (δηλαδή "πραγματική" θερμοκρασία στο group 96) τότε η πολύ υψηλή θερμοκρασία σου καίει τον καφέ (εκτός κι να χρησιμοποιείς κάποιο πολύ dark roast). Αν παίζεις με medium roast καφέδες δοκίμασε στους 93.Scolopax έγραψε: ↑Τετ Φεβ 02, 2022 9:48 pmΑκριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 341
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Να συμπληρώσω ότι οι "χρόνοι" είναι ένας μπούσουλας για να ξεκινήσεις από κάπου, δεν είναι απαράβατοι. Η εκχύλιση και η γεύση, ανάλογα με τον καφέ, μπορεί να σε οδηγήσει και εκτός.
- DgSensei
- Δημοσιεύσεις: 313
- Εγγραφή: Κυρ Μάιος 12, 2019 4:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic PID
- Μύλος:: Eureka Mignon Crono
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Ναι ακριβώς. Έκανα λάθος λόγω βιασύνης!Spacof έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 03, 2022 8:39 amΦαντάζομαι light roast ήθελε να γράψει, γιατί για dark roast πας σε πιο χαμηλή θερμοκρασία από τους medium...DgSensei έγραψε: ↑Πέμ Φεβ 03, 2022 1:31 amΑν εννοείς 96 με offset (δηλαδή "πραγματική" θερμοκρασία στο group 96) τότε η πολύ υψηλή θερμοκρασία σου καίει τον καφέ (εκτός κι να χρησιμοποιείς κάποιο πολύ dark roast). Αν παίζεις με medium roast καφέδες δοκίμασε στους 93.Scolopax έγραψε: ↑Τετ Φεβ 02, 2022 9:48 pmΑκριβως οτι περιγραφει ο φιλος παραπανω
Αντιμετωπιζω με λελιτ pl41tem μο specialita.2.5 κιλα
Καφε κ
Μονο ενας ειχε ερωματα γευση ουτε πρικριλα ουτε ξυνιλα.
Την επομενη ημερα με την
Ιδια ρυθμιση στο μυλο ο καφες ετρεχε εκοψα πιο λεπτα
Κ χρονους μπορει να ειμαι οκ αλλα το γευστικο αποτελεσμα πολυ κατω του μετριου.θερμοκρασια στο 96
Απογοητευση σκετη
"In the PL41TEM machine, the temperature probe/sensor, is placed on the metal surface of the coffee boiler,
therefore the difference between the temperature detected on the boiler and the temperature at the exit of the coffee spout is approx. 8°C.
So, if you set a set-point of 96/98°C, with zero as off-set, you can dispense a coffee approx. at 90°C. "
Οπότε αφού εσύ έχεις 96 με 0 offset σημαίνει ότι κάνεις καφέ με θερμοκρασία στους 88 που είναι πάρα πολύ χαμηλό. Ανέβασε τη θερμοκρασία στους 101 με offset 0 ή στους 93 με offset -8 και ξαναδοκίμασε.
Re: λεπτό κόψιμο vs δυνατό πάτημα
Σε taresso ανεβηκα στο 98 βλεπω οντως οτι η κρεμα ειναι πιο πηχτη και εγινε πιο σκουροχρωμη.
19γραμμαρια καφε σε 35 ροφημα 30δευτερολεπτα
Με μυλο eureka specialita και με καλο ανακατεμα του καφε με φελο και βελονες που εφτιαξα.το μπισκοτο βγαινει ομοιομορφα. Καθε σχολιο συμβουλη κριτικη καλοδεχουμενη
19γραμμαρια καφε σε 35 ροφημα 30δευτερολεπτα
Με μυλο eureka specialita και με καλο ανακατεμα του καφε με φελο και βελονες που εφτιαξα.το μπισκοτο βγαινει ομοιομορφα. Καθε σχολιο συμβουλη κριτικη καλοδεχουμενη