Σίγουρο channelling...
- geathana
- Δημοσιεύσεις: 142
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Technika V
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Woodsman TAlΩς
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
- Τοποθεσία: Αθήνα
Σίγουρο channelling...
Καλησπέρα σας,
Είμαι νέος στο hobby και πειραματίζομαι ακόμα. Ο καφές που έχω τώρα είναι ο taf από Papua New Guinea, νομίζω δεν τον έχει στο site...
Βάζω 18,5γρ στο pf και μετά από 30". Έχω περίπου 42 γρ ρόφημα. Αν και έχω αρκετά fine κόψιμο και το καταλαβαίνω επειδή η πρώτη σταγόνα πέφτει περίπου στα 8-9 sec, μόλις ξεκινήσει η ροή σαν να εκχειλιζεται λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Παρατηρώντας το puck φαίνεται ξεκάθαρα το channelling. Θέλω να προσθέσω ότι έχω τον μαμά εξοπλισμό. Δεν έχω ούτε naked ούτε after market καλαθάκι λόγω 57mm... Επειδή ο μύλος μου δεν τον αλέθει αφράτο τον καφέ κάνω τι εξής. Τον αλεθω σε ένα κοντό ποτήρι του ούζου, σπάω τα γρομπαλακια όσο γίνεται με ενα ξυλάκι και στη συνέχεια το το τουμπαρω στο pf και κάνω ότι μπορώ με χτυπήματα με το χέρι και απαλά στον πάγκο. Στη συνέχεια με το tamper κοκ.
Η ερώτησή μου είναι, θα βοηθούσε ένα distribution tool? Η μήπως με τον εξοπλισμό μου να πάω σε πιο εύκολα καφεδάκια όπως τον anastazio που είναι καθ οδόν?
Δηλαδή να μην πεδευομαι άσκοπα με δύσκολους καφέδες αφού δεν διαθέτω την εμπειρία και τον εξοπλισμό όπως πιο καλό μύλο και καλύτερα καλαθάκια...
Υ. Γ. Τα αποτελέσματα που παίρνω δεν είναι τελείως απογοητευτικα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Αλλά μπαίνοντας, διαβάζοντας και ψάχνοντας, θέλω να ακούσω γνώμες μέχρι που μπορώ να πάω και να έχω μια άριστη εκχείλιση... Ώστε να μην αγοράσω τίποτα περίεργες Αιθιοπίες και χορτάσει ο νεροχύτης...
Είμαι νέος στο hobby και πειραματίζομαι ακόμα. Ο καφές που έχω τώρα είναι ο taf από Papua New Guinea, νομίζω δεν τον έχει στο site...
Βάζω 18,5γρ στο pf και μετά από 30". Έχω περίπου 42 γρ ρόφημα. Αν και έχω αρκετά fine κόψιμο και το καταλαβαίνω επειδή η πρώτη σταγόνα πέφτει περίπου στα 8-9 sec, μόλις ξεκινήσει η ροή σαν να εκχειλιζεται λίγο πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Παρατηρώντας το puck φαίνεται ξεκάθαρα το channelling. Θέλω να προσθέσω ότι έχω τον μαμά εξοπλισμό. Δεν έχω ούτε naked ούτε after market καλαθάκι λόγω 57mm... Επειδή ο μύλος μου δεν τον αλέθει αφράτο τον καφέ κάνω τι εξής. Τον αλεθω σε ένα κοντό ποτήρι του ούζου, σπάω τα γρομπαλακια όσο γίνεται με ενα ξυλάκι και στη συνέχεια το το τουμπαρω στο pf και κάνω ότι μπορώ με χτυπήματα με το χέρι και απαλά στον πάγκο. Στη συνέχεια με το tamper κοκ.
Η ερώτησή μου είναι, θα βοηθούσε ένα distribution tool? Η μήπως με τον εξοπλισμό μου να πάω σε πιο εύκολα καφεδάκια όπως τον anastazio που είναι καθ οδόν?
Δηλαδή να μην πεδευομαι άσκοπα με δύσκολους καφέδες αφού δεν διαθέτω την εμπειρία και τον εξοπλισμό όπως πιο καλό μύλο και καλύτερα καλαθάκια...
Υ. Γ. Τα αποτελέσματα που παίρνω δεν είναι τελείως απογοητευτικα και είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Αλλά μπαίνοντας, διαβάζοντας και ψάχνοντας, θέλω να ακούσω γνώμες μέχρι που μπορώ να πάω και να έχω μια άριστη εκχείλιση... Ώστε να μην αγοράσω τίποτα περίεργες Αιθιοπίες και χορτάσει ο νεροχύτης...
-
- Δημοσιεύσεις: 467
- Εγγραφή: Δευ Οκτ 07, 2019 12:58 pm
- Όνομα: Νικος
- Μηχανή:: Bezzera Unica
- Μύλος:: Niche Zero
- Τοποθεσία: Γαλατσι
Re: Σίγουρο channelling...
Μια λυση που κανουμε αρκετοι εδω μεσα ειναι το wdt. Ψαξε το λιγο κ θα δεις τι ειναι. Πρακτικα, εχοντας τον καφε μεσα στο καλαθι, με το πισω μερος μια βελονας που την καρφωνουμε πχ σε ενα φελο για να την κραταμε, κανουμε κυκλους ανακατευοντας τον καφε. Αλλος κανει σπυρα απο μεσα προς τα εξω, αλλος πολλαμικρα κυκλακια, αλλος 8ρια, εχω δει πολλες τεχνικες, δες τι σου ταιριαζει καλυτερα.
Απλα χρειαζεσαι γυμνο για να δεις τι απεδωσε κ τι οχι απο αυτα που δοκιμαζεις, αλλιως πας στα τυφλα.
Κ το leveler καλο ειναι. Εχω κ εγω κ χρησιμοποιω, αλλα νομιζω το wdt ειναι που κανει τη διαφορα για μενα.
Απλα χρειαζεσαι γυμνο για να δεις τι απεδωσε κ τι οχι απο αυτα που δοκιμαζεις, αλλιως πας στα τυφλα.
Κ το leveler καλο ειναι. Εχω κ εγω κ χρησιμοποιω, αλλα νομιζω το wdt ειναι που κανει τη διαφορα για μενα.
- geathana
- Δημοσιεύσεις: 142
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Technika V
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Woodsman TAlΩς
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Σίγουρο channelling...
Ευχαριστώ πολύ για την πληροφορία... Το είχα δει, αλλά δεν του είχα δώσει την πρέπουσα προσοχή. Θα το κάνω οπωσδήποτε αυτό... Το googlαρα και είδα και πολλές πατέντες κιόλας...
Αλλά θέλω κιόλας τα πιο έμπειρα μέλη να με πληροφορήσουν και να με βοηθήσουν, βάσει του εξοπλισμού μου και της ρουτίνας μου (ένα espresso και 2 freddo espresso ημερησίως) πώς θα ήταν καλύτερα να χαράξω διαδρομή δοκιμάζοντας... Αξίζει να δοκιμάζω single origin ή με το freddo ΜΗΝ? Με τον εξοπλισμό μου θα μπορέσω ποτέ να εκχειλισω σωστά δύσκολο καφέ?? Η είναι απαραίτητο π.χ vst καλάθι και τζάμπα θα πεδευτω με το lelit??
Αλλά θέλω κιόλας τα πιο έμπειρα μέλη να με πληροφορήσουν και να με βοηθήσουν, βάσει του εξοπλισμού μου και της ρουτίνας μου (ένα espresso και 2 freddo espresso ημερησίως) πώς θα ήταν καλύτερα να χαράξω διαδρομή δοκιμάζοντας... Αξίζει να δοκιμάζω single origin ή με το freddo ΜΗΝ? Με τον εξοπλισμό μου θα μπορέσω ποτέ να εκχειλισω σωστά δύσκολο καφέ?? Η είναι απαραίτητο π.χ vst καλάθι και τζάμπα θα πεδευτω με το lelit??
- georgevag
- Δημοσιεύσεις: 158
- Εγγραφή: Κυρ Οκτ 02, 2016 12:16 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Oscar 2
- 2η Μηχανή:: Delonghi ec221
- Μύλος:: DF83
- Τοποθεσία: Καβάλα
Re: Σίγουρο channelling...
Από πίεση τι βλέπεις; Ελπίζω να μη βαράει τίποτα 15αρια..
- geathana
- Δημοσιεύσεις: 142
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Technika V
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Woodsman TAlΩς
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Σίγουρο channelling...
Απ ότι θυμάμαι δεν πάει πάνω από 10,5 στην αρχή στα ζόρια μέχρι να πέσει η πρώτη σταγόνα. Θα το παρατηρήσω αύριο αυτό τώρα που το έθιξες...
Re: Σίγουρο channelling...
Σαν νέος στην παρασκευή του εσπρέσσο,αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις καλά τον εξοπλισμό σου,μύλο και καφετιέρα και άσε τις δοκιμές με τους μονοποικιλιακούς και λοιπούς εξωτικούς καφέδες για το μέλλον.
Πάρε ένα φθηνό εμπορικό ή ένα φρέσκο από καφεκοπτείο και προσπάθησε να φτιάξεις καφέ όπως ξέραμε τόσα χρόνια που δεν υπήρχαν wtd και leveler .Ίσιωσε τον καφέ με το δάχτυλο σπρώχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, πάτα με το tamper με 15 κιλά περίπου δύναμη και προσπάθησε να βγάλεις γεύση στα 25-30 δευτερόλεπτα περίπου.Όταν το καταφέρεις αυτό να το κάνεις με συνέπεια,ξεκίνα να ψάχνεσαι και για έξτρα εξοπλισμούς και μονοποικιλιακούς καφέδες
Πάρε ένα φθηνό εμπορικό ή ένα φρέσκο από καφεκοπτείο και προσπάθησε να φτιάξεις καφέ όπως ξέραμε τόσα χρόνια που δεν υπήρχαν wtd και leveler .Ίσιωσε τον καφέ με το δάχτυλο σπρώχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, πάτα με το tamper με 15 κιλά περίπου δύναμη και προσπάθησε να βγάλεις γεύση στα 25-30 δευτερόλεπτα περίπου.Όταν το καταφέρεις αυτό να το κάνεις με συνέπεια,ξεκίνα να ψάχνεσαι και για έξτρα εξοπλισμούς και μονοποικιλιακούς καφέδες
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος stasta την Δευ Σεπ 07, 2020 9:13 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- geathana
- Δημοσιεύσεις: 142
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Technika V
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Woodsman TAlΩς
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Σίγουρο channelling...
Νομίζω ότι πρέπει να δοκιμάσω ελάχιστα πιο coarse κόψιμο και ελάχιστα πιο ελαφρύ tamping. Νομίζω ότι το παρακάνω με τη δύναμη.
Σίγουρα και ανάδευση με wdt
Σίγουρα και ανάδευση με wdt
- geathana
- Δημοσιεύσεις: 142
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Technika V
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Woodsman TAlΩς
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Σίγουρο channelling...
Αυτό θα κάνω οπωσδήποτε. Όπως είπα περιμένω το Anastazio blend από valcafestasta έγραψε: ↑Δευ Σεπ 07, 2020 9:11 pmΣαν νέος στην παρασκευή του εσπρέσσο,αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μάθεις καλά τον εξοπλισμό σου,μύλο και καφετιέρα και άσε τις δοκιμές με τους μονοποικιλιακούς και λοιπούς εξωτικούς καφέδες για το μέλλον.
Πάρε ένα φθηνό εμπορικό ή ένα φρέσκο από καφεκοπτείο και προσπάθησε να φτιάξεις καφέ όπως ξέραμε τόσα χρόνια που δεν υπήρχαν wtd και leveler .Ίσιωσε τον καφέ με το δάχτυλο σπρώχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις, πάτα με το tamper με 15 κιλά περίπου δύναμη και προσπάθησε να βγάλεις γεύση στα 25-30 δευτερόλεπτα περίπου.Όταν το καταφέρεις αυτό να το κάνεις με συνέπεια,ξεκίνα να ψάχνεσαι και για έξτρα εξοπλισμούς και μονοποικιλιακούς καφέδες
-
- Δημοσιεύσεις: 174
- Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
- Όνομα: Xenophon
- Μηχανή:: Lelit Plust
- Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
- 2ος Μύλος:: Graef cm702
Re: Σίγουρο channelling...
Όπως σου ειπαν, ξεκινα από τα εύκολα. Έχεις βαλει πολλούς παράγοντες στην εξίσωση και έχεις μπλεχτεί.
Θέλει λίγο χρόνο να παίρνεις ταφ και να πίνεις ταφ. Αν και ο pianetta blue όπως και να τον βγαλεις, πινεται ευχάριστα.
Θέλει λίγο χρόνο να παίρνεις ταφ και να πίνεις ταφ. Αν και ο pianetta blue όπως και να τον βγαλεις, πινεται ευχάριστα.
- geathana
- Δημοσιεύσεις: 142
- Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: ECM Technika V
- 2η Μηχανή:: Hario V60
- Μύλος:: Woodsman TAlΩς
- 2ος Μύλος:: Comandante C40
- Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: Σίγουρο channelling...
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου. Το πρώτο μου καφεδάκι ήταν ο pianetta Light blue και έχω την εντύπωση ότι τον έβγαζα προς το τέλος του αξιοπρεπώς.
Δηλαδή σε γενικές γραμμές για να μαθαίνω, όσο πιο Light roast τόσο πιο δύσκολος ο καφές?