Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
johnnypirea
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Δευ Δεκ 24, 2018 12:35 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Lelit pl 41 em
Μύλος:: Graef cm 802
Οι καφέδες μου:: Hausbrandt blend 65 lavazza
Τοποθεσία: Ηλιουπολη

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnnypirea » Τετ Οκτ 07, 2020 8:02 pm

Καλησπέρα θέλω την άποψη σας κυκλοφορεί από belogia και όχι μόνο ακόμα και σε κινέζικα site διπλό πατητήρι δλδ επιφάνεια ισιωματος και από την άλλη πλευρά πάτημα αλλά πέρα από belogia στα 60€ για 57mm (έχω lelit 41pm) από Ελλάδα όσο και να έψαξα υπάρχουν Amazon κλπ μόνο 51 , 53, 58, 58.5 τι γίνεται τόσο δύσκολη διάσταση είναι τα 57mm??

Άβαταρ μέλους
geathana
Δημοσιεύσεις: 142
Εγγραφή: Τρί Σεπ 01, 2020 11:44 am
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: ECM Technika V
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Woodsman TAlΩς
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Round cup, Samba, Mokka, Area 51
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από geathana » Τετ Οκτ 07, 2020 8:12 pm


Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnsin » Τετ Οκτ 07, 2020 9:00 pm


johnnypirea
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Δευ Δεκ 24, 2018 12:35 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Lelit pl 41 em
Μύλος:: Graef cm 802
Οι καφέδες μου:: Hausbrandt blend 65 lavazza
Τοποθεσία: Ηλιουπολη

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnnypirea » Τετ Οκτ 07, 2020 9:53 pm

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις εγώ λέω για αυτο
https://hotelexequip.gr/product/%CE%B4% ... a-tbt-270/

thanos9999
Δημοσιεύσεις: 89
Εγγραφή: Δευ Ιουν 29, 2020 1:11 am
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Lelit pl042 temd pid
Μύλος:: Eureka mignon specia
2ος Μύλος:: Lelit pl043 mmi
Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato, taf (hacienda blend)

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από thanos9999 » Πέμ Οκτ 08, 2020 4:41 pm

Και εγω αυτο εχω το 57,4mm belogia. είναι καλύτερο σε διασταση απο το 57mm. Και αυτο της lelit 57,35mm νομίζω είναι. Γενικά και εγω δυσκολεύτηκα για την διασταση αυτη, ειναι λιγο παραξενη... Μιλαμε παντα για τα εργοστασιακα καλαθακια της lelit γιατι νομιζω ειχα διαβασει καπου στο forum οτι τα ascaso θελουν 57mm οχι μεγαλυτερο

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnsin » Πέμ Οκτ 08, 2020 5:26 pm

Ναι δεν έχεις άδικο τα ασκασο 57 τα δίνει εγώ είχα πάρει ένα ασκασο από τον barista.gr είχε καλύτερες τρύπες λίγο ποιο κοντό στο ύψος, άλλα η διάμετρος ήταν η ίδια με τις λελιτ . Η διαφορές στην εκχύλιση τεράστια αν έχεις κομμένο pf θα καταλάβεις.
https://www.barista.gr/el/kalathaki-57mm-14gr-17gr

johnnypirea
Δημοσιεύσεις: 29
Εγγραφή: Δευ Δεκ 24, 2018 12:35 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: Lelit pl 41 em
Μύλος:: Graef cm 802
Οι καφέδες μου:: Hausbrandt blend 65 lavazza
Τοποθεσία: Ηλιουπολη

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnnypirea » Πέμ Οκτ 08, 2020 8:02 pm

Πάντως θεωρώ ότι αυτό το διπλό της belogia στα 60 € είναι λίγο υπερβολή βέβαια είναι και το μόνο που βρήκα στα 57mm από εκεί και πέρα υπάρχουν άπειρα στα κινεζομαγαζα τα οποία δεν ξέρω τι ποιότητα προσφέρουν σε διαφορετική περίπτωση αγορά ενός belogia ced και tamper ένα 57.4 που έχω της motta

thanos9999
Δημοσιεύσεις: 89
Εγγραφή: Δευ Ιουν 29, 2020 1:11 am
Όνομα: Θάνος
Μηχανή:: Lelit pl042 temd pid
Μύλος:: Eureka mignon specia
2ος Μύλος:: Lelit pl043 mmi
Οι καφέδες μου:: Taresso tigrato, taf (hacienda blend)

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από thanos9999 » Πέμ Οκτ 08, 2020 9:36 pm

johnsin έγραψε:
Πέμ Οκτ 08, 2020 5:26 pm
Ναι δεν έχεις άδικο τα ασκασο 57 τα δίνει εγώ είχα πάρει ένα ασκασο από τον barista.gr είχε καλύτερες τρύπες λίγο ποιο κοντό στο ύψος, άλλα η διάμετρος ήταν η ίδια με τις λελιτ . Η διαφορές στην εκχύλιση τεράστια αν έχεις κομμένο pf θα καταλάβεις.
https://www.barista.gr/el/kalathaki-57mm-14gr-17gr
Δηλαδη μου προτείνεις καλύτερα τα ascaso? Οντως μονο με 57mm tamper το δουλεύεις? Ισυει και οτι ειναι λιγο μικροτερο σε χωρητικότητα? Εχουν διαφορες αυτα τα 2?
1)https://www.barista.gr/el/kalathaki-57mm-14gr-17gr
2)https://www.bluestarcoffee.eu/ascaso-57 ... -579-p.asp

Άβαταρ μέλους
johnsin
Δημοσιεύσεις: 764
Εγγραφή: Τρί Απρ 28, 2020 11:29 am
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: Lelit pl41em Anna
Μύλος:: Cunill Tranquilo
2ος Μύλος:: Mignon Specialita
Οι καφέδες μου:: Mokka,Cup 10,Taf,Round Cup,Tareso
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρητης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από johnsin » Πέμ Οκτ 08, 2020 11:43 pm

Ναι βγαίνει καλύτερη και σωστότερη η εκχύλιση.Το ταμπερ είναι 57,4 και είναι ακριβώς στην διάμετρο του καλαθάκι.
πήρα και το κομμένο της λελιτ και είχε το ίδιο καλαθάκι για 20 γρ. και έτσι είμαι καλυμμένος.

manos0013
Δημοσιεύσεις: 85
Εγγραφή: Τρί Δεκ 08, 2020 9:53 am
Όνομα: Manos
Μηχανή:: Lelit Elizabeth
Μύλος:: Baratza sette 270wi
Οι καφέδες μου:: Jacobs prof,hacienda blend,cup 10
Τοποθεσία: Ηράκλειο Κρήτης

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από manos0013 » Κυρ Δεκ 27, 2020 2:04 am

johnsin έγραψε:
Πέμ Ιουν 04, 2020 5:29 pm
Μη μπερδεύεσαι αν χρησιμοποιήσεις καφέ της σειράς βάζε 16 γραμμάρια και βγάλε την εκχύλιση 25-27 δεύτερα τα 60 γραμμάρια. αυτό σαν μπούσουλας δεν είναι κανόνας. αν με το κόψιμο σου βγει λιγότερα γραμμάρια και σου αρέσει το αφήνεις κει.
Στον specialty καφέ συνήθως βάζουμε περισσότερα γραμμάρια πάνω από 18.5 και οι ποιο πολλοί θέλουν και παραπάνω χρόνο ,συνήθως γράφουν μια μέση τιμή σαν μπούσουλας για να πας στο περίπου γευστικά αμέσως.
Σημαντικό μια παράμετρο να αλλάζεις την φορά γιατί θα μπερδευτείς.
Μπορουμε με 16 γρ να βγάλουμε 60 γρ? Εννοώ σίγουρα αν παίξεις με την αλεση θα καταφέρεις να το βγάλεις μεταξύ 25-30 δευτερολέπτων,το θέμα όμως είναι να πίνεται !
2 βδομάδες έχω ξεκινήσει και ασχολούμαι με τον εσπρέσο,το καλύτερο αποτελεσμα το έιχα με 17.5 γρ καφέ όπου πήρα 43 γρ ρόφημα σε 28 -29 δευτερόλεπτα. Το θέμα που έχω και γω είναι ότι μου φαίνεται πολύ λίγος για φρεντο. Προσπάθησα να πάρω και παραπάνω.. ρόφημα (50-60 γρ) με 18 -18.5 γρ καφέ αντίστοιχα,αλλά δεν τα κατάφερα .Πολύ πικριλα . Όσο και αν έριξα θερμοκρασία ή χοντρυνα και τον καφέ προκειμένου να έχω πιο γρήγορη εκχυλιση...δεν μπόρεσα να τον γλυκανω.
Έχετε κάτι να προτείνετε?
Ευχαριστώ!

Απάντηση