Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
tz3s
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
Όνομα: Φώτης
Μηχανή:: Lelit MaraX
Μύλος:: Eureka Mignon Spec
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από tz3s » Παρ Ιουν 05, 2020 2:09 pm

PublicDomain έγραψε:
Παρ Ιουν 05, 2020 1:21 pm
δεν μπορείς...

αυτό κάνουν οι καφετέριες και όλος ο κόσμος νομίζει ότι πρέπει να ρίξει μέσα στο καφέ 2-3 κουταλιές ζάχαρη να φτιάξει!!

μετά θα σου πει αγόρασα nespresso και το πίνω το ίδιο καφεδάκι με έξω!!
Τι δεν μπορω?

Υπαρχουν καφετεριες που κανουν χειροτερο καφε και απο Νεσπρεσο... Αυτο δεν σημαινει οτι ειναι ολες. Αλλα και παλι ειναι λιγο ασχετο με το θεμα αυτο :yellow:

xenos
Δημοσιεύσεις: 174
Εγγραφή: Τρί Φεβ 26, 2019 9:35 am
Όνομα: Xenophon
Μηχανή:: Lelit Plust
Μύλος:: Eureka Mignon Sp.
2ος Μύλος:: Graef cm702

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από xenos » Παρ Ιουν 05, 2020 2:24 pm

Εγώ προσωπικά βγάζω ένα κλικ παραπάνω (δλδ ~37-38γρ) και συμπληρώνω με κρύο νερό.
Μου φαίνεται καλύτερη ιδέα από το να τραβάω τόσο την εκχύλιση.

Άβαταρ μέλους
PublicDomain
Δημοσιεύσεις: 821
Εγγραφή: Τρί Ιαν 17, 2017 8:27 pm
Μηχανή:: Bezzera Unica PID
2η Μηχανή:: Lelit pl41 em
Μύλος:: Niche Zero
2ος Μύλος:: Lelit PL043MMI
Οι καφέδες μου:: caffeistas, hasbean, lasramblas
Τοποθεσία: www.e-spresso.gr

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από PublicDomain » Παρ Ιουν 05, 2020 2:57 pm

tz3s έγραψε:
Παρ Ιουν 05, 2020 2:09 pm
PublicDomain έγραψε:
Παρ Ιουν 05, 2020 1:21 pm
δεν μπορείς...

αυτό κάνουν οι καφετέριες και όλος ο κόσμος νομίζει ότι πρέπει να ρίξει μέσα στο καφέ 2-3 κουταλιές ζάχαρη να φτιάξει!!

μετά θα σου πει αγόρασα nespresso και το πίνω το ίδιο καφεδάκι με έξω!!
Τι δεν μπορω?

Υπαρχουν καφετεριες που κανουν χειροτερο καφε και απο Νεσπρεσο... Αυτο δεν σημαινει οτι ειναι ολες. Αλλα και παλι ειναι λιγο ασχετο με το θεμα αυτο :yellow:
δεν μπορείς από 17γρ καφέ να βγάλεις 50 γρ εσπρέσο

οι καφετέριες το κάνουν αυτό για να γεμίζει το ποτήρι όπως θέλει ο καταναλωτής

ο καταναλωτής στην πλειοψηφία δεν έχει γευτεί καλό εσπρέσο εκτός πχ και αν πήγε Ιταλία

άρα νομίζει ότι έτσι χάλια είναι το εσπρέσο....
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
www.e-spresso.gr

odys2008
Δημοσιεύσεις: 230
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Όνομα: Οδυσσέας
Μηχανή:: ECM Classika PID
Μύλος:: Niche Zero
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από odys2008 » Παρ Ιουν 05, 2020 3:16 pm

Καλύτερα να συμπληρώνεις λίγο νερό παρά να τραβάς την εκχύλιση. Και εγώ αυτό κάνω

Τραβώντας την εκχύλιση τόσο ο καφές γίνεται πολύ πικρός.

Μην ανησυχείς για το αν θα βγεί αραιός, όλο μου παραπονιούντε πόσο δυνατός βγαίνει. Αυτό γίνεται γιατί στα καφέ βάζουν 14 γρ καφέ, όσο και να το τραβήξεις παραπάνω γεύση καφέ δεν θα βγάλεις, μόνο πίκρα.

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 482
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από Gespresso » Παρ Ιουν 05, 2020 3:38 pm

Σωστές οι παραπάνω παρατηρήσεις. Δυστυχώς ο Έλληνας νομίζει ότι ο φρέντο εσπρέσο πρέπει να έχει τον όγκο του φραπέ.

tz3s
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
Όνομα: Φώτης
Μηχανή:: Lelit MaraX
Μύλος:: Eureka Mignon Spec
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από tz3s » Παρ Ιουν 05, 2020 3:45 pm

Συμφωνω.

Αλλα οπως μου ειχαν πει και την πρωτη μερα που επιασα δουλεια σε μεγαλη εταιρια ποτων, το ποτο πινεται οπως γουσταρει ο καθενας. Ουισκι μανταρινι θελει? Ουισκι μανταρινι τοτε! :priest:

παω να δοκιμασω στα 40 και 35 ml τωρα :b050:

Άβαταρ μέλους
Delis
Δημοσιεύσεις: 272
Εγγραφή: Παρ Φεβ 03, 2012 12:29 am
Όνομα: Παντελης
Μηχανή:: MOD. BRERA
2η Μηχανή:: CLASSIC PID
Μύλος:: ASCASO I2
2ος Μύλος:: K3 TOUCH
Οι καφέδες μου:: ETHIOPIA.COLOMBIA.KENYA AA

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από Delis » Παρ Ιουν 05, 2020 3:47 pm

Καλησπερα, εγω θα σου προτεινα εαν χρησιμοποιεις ιταλικους καφεδες "κονσερβα" να ξεκιναγες με 15γρ καφε και εκχυλιση 60μλ σε 25-30 δευτερα μαξ!

λογικα θα σου βγει καπως αδυναμο το αποτελεσμα οποτε μετα ανεβαζεις μισο εως ενα γραμμαριο καφε χωρις να πειραξεις το κοψιμο και κρινεις το αποτελεσμα..

καπως ετσι ξεκινησα κι εγω καποτε πριν ασχοληθω με φρεσκοψημενους καφεδες!

ελπιζω να βοηθησα..
GAGGIA BRERA MOD, GAGGIA CLASSIC PID, ASCASO I2, K3 TOUCH...

Άβαταρ μέλους
Gespresso
Δημοσιεύσεις: 482
Εγγραφή: Παρ Μάιος 27, 2016 9:39 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: Rancilio Silvia V5
2η Μηχανή:: Hario V60
Μύλος:: Mignon Specialita
2ος Μύλος:: Graef cm800
Οι καφέδες μου:: Όλοι και από λίγο!

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από Gespresso » Παρ Ιουν 05, 2020 3:48 pm

Σωστα. Βέβαια στο μάρκετινγκ λένε ότι ο πελάτης εκπαιδεύεται κιόλας!
Συνέχισε την προσπάθεια και θα τα καταφέρεις!

Άβαταρ μέλους
vsiorikis
Δημοσιεύσεις: 95
Εγγραφή: Κυρ Απρ 12, 2020 2:59 am
Όνομα: Vassilis
Μηχανή:: Gaggia Baby Dosata
Μύλος:: Eureka Specialitá
Οι καφέδες μου:: Round Cup Villa Caldas
Επικοινωνία:

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από vsiorikis » Τετ Ιουν 24, 2020 12:28 pm

tz3s έγραψε:
Παρ Ιουν 05, 2020 11:56 am

Για το μοιρασμα εχω ενα ειδικο εργαλειακι (του οποιου μου διαφευγει η ονομασια τωρα), οποτε το στριβω και job is done.
Φώτη καλησπέρα, στα λεγόμενά σου διαπιστώνω κάτι που ίσως στη ροή των γραφομένων να διέφυγε και ίσως γι' αυτό δεν πετυχαίνεις τους χρόνους.
Αυτό το ειδικό εργαλειάκι που λες λέγεται κατανεμητής ή distributor αγγλιστί. Μετά από αυτό κάνεις πάτημα στον καφέ με tamper;
Επειδή δεν είναι απαραίτητο να τα κάνεις και τα 2, απλά βεβαιώσου ότι έχεις βάλει τον κατανεμητή στο κατάλληλο βάθος για να πετυχαίνεις και την ισοκατανομή αλλά και την συμπίεση.
Αλλιώς το μόνο που καταφέρνεις είναι να έχεις ένα επίπεδο κέικ καφέ, το οποίο όμως δεν έχει την κατάλληλη πυκνότητα, το νερό ρέει πολύ εύκολα και έχεις έξοδο στα ίδια γραμμάρια, σε μικρότερο χρόνο και λιγότερη εκχύλιση.
I'm not questioning your powers of observation. I'm merely remarking upon the paradox of asking a masked man who he is!

tz3s
Δημοσιεύσεις: 43
Εγγραφή: Πέμ Αύγ 30, 2018 4:39 pm
Όνομα: Φώτης
Μηχανή:: Lelit MaraX
Μύλος:: Eureka Mignon Spec
Οι καφέδες μου:: Στο ψαξιμο και παλι...

Re: Ενα χρονο μετα, και ειμαστε παλι στην αρχη

Δημοσίευση από tz3s » Τετ Ιουν 24, 2020 12:34 pm

[/quote]

Φώτη καλησπέρα, στα λεγόμενά σου διαπιστώνω κάτι που ίσως στη ροή των γραφομένων να διέφυγε και ίσως γι' αυτό δεν πετυχαίνεις τους χρόνους.
Αυτό το ειδικό εργαλειάκι που λες λέγεται κατανεμητής ή distributor αγγλιστί. Μετά από αυτό κάνεις πάτημα στον καφέ με tamper;
Επειδή δεν είναι απαραίτητο να τα κάνεις και τα 2, απλά βεβαιώσου ότι έχεις βάλει τον κατανεμητή στο κατάλληλο βάθος για να πετυχαίνεις και την ισοκατανομή αλλά και την συμπίεση.
Αλλιώς το μόνο που καταφέρνεις είναι να έχεις ένα επίπεδο κέικ καφέ, το οποίο όμως δεν έχει την κατάλληλη πυκνότητα, το νερό ρέει πολύ εύκολα και έχεις έξοδο στα ίδια γραμμάρια, σε μικρότερο χρόνο και λιγότερη εκχύλιση.
[/quote]

Καλησπερα Βασιλη, τελικα καταφερα με την βοηθεια των παιδιων να βρω τα βηματα μου. Με τον distributor φερνω απλα σε σωστη κατανομη τον καφε και μετα παταω (οχι με πολυ δυναμη) με το ταμπερ.
Ειμαι πλεον αρκετα ευχαριστημενος με τους καφεδες μου :coffee:

Απάντηση