Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του forum και χρόνια πολλά!
Μετά από αρκετούς μηνες διαβάσματος αρχικά και πειραματισμών στη συνέχεια, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια εκχύλιση, που πιστεύω ήταν καλή και θα ήθελα βέβαια τη γνώμη των εμπειροτέρων.
Χρησιμοποίησα 18 γραμμάρια από τον Colombian Supremo της URoast. Άλεση σε μύλο Mazer Super Jolly. Στη συνέχεια ανακάτεψα τον αλεσμένο καφέ που είχα βάλει στο καλαθάκι της μηχανής (Gaggia Baby 06) με μια οδοντογλυφίδα. Για να μη χυθεί ο καφές από τα τοιχώματα του καλαθιού, χρησιμοποίησα ένα κωνικό δοχείο, που έχω φτιάξει από το μισό άνω τμήμα ενός δοχείου παιδικού γιαουρτιού, το οποίο μόλις που εισέρχεται και ετσι σφηνώνει στο καλαθάκι. Έπειτα χτύπησα το portafilter στον πάγκο, να καθήσει λίγο ο καφές μέσα στο καλαθάκι. Στη συνέχεια χρησιμοποίησα το εργαλείο ομοιόμορφης κατανομής του καφέ που φαίνεται στην εικόνα. Τέλος πάτησα τον καφέ με σταθερή πίεση. Παραθέτω εικόνες από την προετοιμασία, το βίντεο της εκχύλισης[youtube]https://youtu.be/1S2ibPaAjW8[/youtube] και εικόνες από το puck από την πάνω και κάτω πλευρά και βέβαια τον καφέ στο φλυτζάνι.
εκχυλιση espresso
-
- Δημοσιεύσεις: 29
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 26, 2016 8:24 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia baby 06 + PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: KUDU: Ethiopia Guji Allona
- Τοποθεσία: Αθήνα
εκχυλιση espresso
- Συνημμένα
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: εκχυλιση espresso
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο δε βγαίνουν συμπεράσματα. Αν εσένα σου άρεσε στη γεύση, τότε είναι όλα καλά.
Αλλά αφού έκανες το κόπο και ανέβασες όλο το post να σου πω τι βλέπω εγώ :
(α) Δε θα χτύπαγα το PF. Κι αυτό γιατί το χτύπημα ανισοκατανέμει τα fines και δημιουργεί σπασίματα στο puck.
(β) Αφού χρησιμοποιείς το Κινέζο για κατανομή (στην ουσία leveling κάνει), εγώ θα έκοβα πιο ψιλά και θα ρύθμιζα τον Κινέζο για μεγαλύτερο βάθος ώστε να μη χρειαστώ καθόλου tamping μετά.
(γ) Το δαχτυλίδι γύρω από το puck δείχνει ότι η περιοχή εκεί υπερεκχυλίστηκε. Πρέπει είτε να σπρώξεις περισσότερο καφέ στην περιφέρεια είτε να πας σε καλαθάκι με πιο κάθετα τοιχώματα.
Από τις φωτογραφίες και τα βίντεο δε βγαίνουν συμπεράσματα. Αν εσένα σου άρεσε στη γεύση, τότε είναι όλα καλά.
Αλλά αφού έκανες το κόπο και ανέβασες όλο το post να σου πω τι βλέπω εγώ :
(α) Δε θα χτύπαγα το PF. Κι αυτό γιατί το χτύπημα ανισοκατανέμει τα fines και δημιουργεί σπασίματα στο puck.
(β) Αφού χρησιμοποιείς το Κινέζο για κατανομή (στην ουσία leveling κάνει), εγώ θα έκοβα πιο ψιλά και θα ρύθμιζα τον Κινέζο για μεγαλύτερο βάθος ώστε να μη χρειαστώ καθόλου tamping μετά.
(γ) Το δαχτυλίδι γύρω από το puck δείχνει ότι η περιοχή εκεί υπερεκχυλίστηκε. Πρέπει είτε να σπρώξεις περισσότερο καφέ στην περιφέρεια είτε να πας σε καλαθάκι με πιο κάθετα τοιχώματα.
-
- Δημοσιεύσεις: 29
- Εγγραφή: Πέμ Μάιος 26, 2016 8:24 am
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Gaggia baby 06 + PID
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: KUDU: Ethiopia Guji Allona
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: εκχυλιση espresso
Σ’ ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές!
Σίγουρα η γεύση είναι που μετράει κι εμένα μου άρεσε αρκετά.
Το χτύπημα το έκανα για να μην πέσει ο καφες μετά το ανακάτεμα. Θα προσπαθήσω να βρω τρόπο να ανακατεύω και να τον μετακινώ έτσι ώστε μετά την αφαίρεση του κώνου να μη χυθεί εκτός καλαθιού ο καφες.
Έχω ένα καλαθάκι με κάθετα τοιχώματα αλλά χωράει περισσότερο καφέ. Θα δοκιμάσω μ αυτό κ βλέπουμε
Σίγουρα η γεύση είναι που μετράει κι εμένα μου άρεσε αρκετά.
Το χτύπημα το έκανα για να μην πέσει ο καφες μετά το ανακάτεμα. Θα προσπαθήσω να βρω τρόπο να ανακατεύω και να τον μετακινώ έτσι ώστε μετά την αφαίρεση του κώνου να μη χυθεί εκτός καλαθιού ο καφες.
Έχω ένα καλαθάκι με κάθετα τοιχώματα αλλά χωράει περισσότερο καφέ. Θα δοκιμάσω μ αυτό κ βλέπουμε