Σελίδα 2 από 4

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 27, 2018 10:30 am
από Christos
Ένας σημαντικότατος λόγος για να απέχεις από τις εκχυλίσεις που βλέπεις σε video. Βουρ για αγορά μύλου (δες σχετικές συζητήσεις στην ενότητα των μύλων). Espresso χωρίς δικό σου μύλο δεν γίνεται.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 27, 2018 11:13 pm
από nick_reth
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Διαβάζοντας εδώ μάλλον είναι μονόδρομος ο μύλος.
Για 4 καφέδες τη μέρα τι μύλο μου προτείνεις για αγορά; Ισως και μεταχειρισμένος αν βρεθεί σε καλή κατάσταση.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 31, 2018 10:05 pm
από evaskal
Γιώργο δεν έχει τόση σημασία πόσους καφέδες πίνεις αλλά τι χρήματα είσαι διατεθιμένος να δώσεις. Ανάλογα το μπάτζετ επιλέγεις και τον ανάλογο μύλο. Όσο καλύτερος ο μύλος τόσο πιο εύκολα θα γίνονται τα πράγματα. Εγώ για παράδειγμα για τους 5 -6 διπλούς την ημέρα αν είχα χρήματα θα τα έδινα ευχαρίστως για ένα πολύ καλό εργαλείο. Είναι το μικρόβιο του χόμπυ βλέπεις. Πολλοί εδώ μέσα έχουν δώσει τρελά λεφτά για τους 5-6 καφέδες. Οπότε το μπάτζετ έχει τον πρώτο λόγο. Κι ένας χειροκίνητος μύλος σίγουρα είναι μακραν καλύτερος από το να ψάχνεις την σωστή άλεση στα τυφλά. Ειμαι παθών και μαθών.

Τώρα για καφέ από coffee island της περιφέρειας και ειδικά αλεσμένο δεν το συνιστώ :a014: ο καφές μένει πολύ καιρό στο συλό, δεν ανανεώνεται και μπαγιατεύει. Πίνεις από του μαγαζιού που είναι φρέσκος μέσα στη γυάλα του μύλου και λες ας πάρω και για το σπίτι. Αυτός από το συλό ομως δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ήπιες λίγο πριν. Το ίδιο ισχύει και για τα σακουλάκια.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 31, 2018 10:27 pm
από nick_reth
Βαγγέλη σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες που αναφέρεις.
Στην εποχή μας τα μπάτζετ δηστυχώς είναι περιορισμένα.
Αν μπορείς πρότεινε μου κάποιο μύλο χειροκίνητο ή με ρεύμα αλλά οικονομικό και που
μπορώ να τον αγοράσω. Είμαι σχετικά καινούργιος στο άθλημα του espresso αλλά θέλω ότι κάνω στη ζωή μου να είναι σωστό και να μου αρέσει. Εδω διαβάζοντας βλέπω κάποιους επιστήμονες στο θέμα αλλά νομίζω ότι υπάρχει και μια δόση υπερβολής.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 01, 2018 12:10 am
από ioannisz
Γιώργο χόμπυ χωρίς υπερβολή δεν υπάρχει. Γνώμη μου.
Στην θέση που είσαι, ήμουν και εγώ αλλά αποφάσισα να κάνω αρκετή υπομονή πριν ξεκινήσω το ταξίδι.
Μέχρι τώρα δεν έχω πάρει τίποτα καινούργιο, όλα ήταν μεταχειρισμένα και κάποια και ταλαιπωρημένα. Αλλά μπορείς να ασχοληθείς γιατί η γνώση υπάρχει και την βρίσκεις εύκολα. Θα σου προτείνω λοιπόν δύο μύλους που είχα στο παρελθόν και ήταν τίμιοι. Ένας Graef 702 που μου έσπαγε λίγο τα νεύρα και ο Ascaso i2 που αν εξαιρέσω τις σφαλιάρες που του έδινα (για την κατακράτηση) μου άρεσε πολύ. Και οι δύο αυτοί (σαν μεταχειρισμένοι πάντα) βρίσκονται σε καλή κατηγορία τιμής - άσε που υπάρχουν πάντα και οι ευκαιρίες. Χωρίς λοιπόν να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη αυτοί οι δύο μπορούν να σε κάνουν να γουρλώσεις τα μάτια από την διαφορά γεύσης με την τωρινή σου κατάσταση.
Αν έχεις κάποιον γνωστό, που έχει καλό εξοπλισμό, δοκίμασε καφεδάκι για να μπεις στο πνεύμα. Είσαι και μακριά. Αλλά σε όμορφη πόλη.
Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 01, 2018 6:51 am
από veba
Καλημέρα

Για την συγκεκριμένη μηχανή gaggia μετά το 2015 .
Υπάρχει σε αυτήν την μηχανή έλεγχος πίεσης ? (από την κατασκευή της).
Συνήθως όταν το καλαθάκι (ή το portafilter ) δεν είναι ελεύθερο, από τον κατασκευαστή σε μία μηχανή, υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχει έλεγχος στην πίεση.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 01, 2018 2:09 pm
από nick_reth
ioannisz έγραψε:
Πέμ Νοέμ 01, 2018 12:10 am
Γιώργο χόμπυ χωρίς υπερβολή δεν υπάρχει. Γνώμη μου.
Στην θέση που είσαι, ήμουν και εγώ αλλά αποφάσισα να κάνω αρκετή υπομονή πριν ξεκινήσω το ταξίδι.
Μέχρι τώρα δεν έχω πάρει τίποτα καινούργιο, όλα ήταν μεταχειρισμένα και κάποια και ταλαιπωρημένα. Αλλά μπορείς να ασχοληθείς γιατί η γνώση υπάρχει και την βρίσκεις εύκολα. Θα σου προτείνω λοιπόν δύο μύλους που είχα στο παρελθόν και ήταν τίμιοι. Ένας Graef 702 που μου έσπαγε λίγο τα νεύρα και ο Ascaso i2 που αν εξαιρέσω τις σφαλιάρες που του έδινα (για την κατακράτηση) μου άρεσε πολύ. Και οι δύο αυτοί (σαν μεταχειρισμένοι πάντα) βρίσκονται σε καλή κατηγορία τιμής - άσε που υπάρχουν πάντα και οι ευκαιρίες. Χωρίς λοιπόν να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη αυτοί οι δύο μπορούν να σε κάνουν να γουρλώσεις τα μάτια από την διαφορά γεύσης με την τωρινή σου κατάσταση.
Αν έχεις κάποιον γνωστό, που έχει καλό εξοπλισμό, δοκίμασε καφεδάκι για να μπεις στο πνεύμα. Είσαι και μακριά. Αλλά σε όμορφη πόλη.
Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε.
Γιάννη ευχαριστώ πολύ για όσα γράφεις!
Εχω μείνει έκπληκτος με το κόσμο εδώ, όλοι σας είστε τόσο ευγενικοί και με διάθεση να βοηθήσετε!
Προφανώς θα συμφωνήσω για την ομορφιά της πόλης μου και όσο πάει γίνεται και πιο όμορφη!
Υπάρχει κάποιο site που καταχωρούνται αγγελίες για μύλους; Εχω δει εδώ αγγελίες βέβαια αλλά να δω κι αν υπάρχουν και άλλες επιλογές.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 01, 2018 2:14 pm
από nick_reth
veba έγραψε:
Πέμ Νοέμ 01, 2018 6:51 am
Καλημέρα

Για την συγκεκριμένη μηχανή gaggia μετά το 2015 .
Υπάρχει σε αυτήν την μηχανή έλεγχος πίεσης ? (από την κατασκευή της).
Συνήθως όταν το καλαθάκι (ή το portafilter ) δεν είναι ελεύθερο, από τον κατασκευαστή σε μία μηχανή, υποψιάζομαι ότι δεν υπάρχει έλεγχος στην πίεση.
Εξωτερικά δεν φαίνεται έχει κάτι να ελέγχει την πίεση.
Στη συσκευασία δεν έχει καλαθάκι ελεύθερο. Αγόρασα ένα 5 € αλλά μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό με
αυτό. Λίγο καϊμάκι και πικρόξυνος καφές!! Με το pressurized που είχε από τη μάνα της είναι πολύ καλύτερος.
Ισως να φταίει ο μύλος όπως γράφουν όλοι εδώ, δεν ξέρω. Μπορώ να κάνω κάτι με αυτή τη μηχανή για καλύτερο αποτέλεσμα με το ελεύθερο; Ευχαριστώ.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 01, 2018 2:33 pm
από veba
Γειά nick_reth

εάν η μηχανή δεν έχει κάποιο σύστημα να κρατάει την πίεση σταθερή, τότε είναι δύσκολο αυτό που προσπαθείς να κάνεις.
Ένας τρόπος να δεις που βρίσκετε η πίεση της μηχανής είναι ένα μανόμετρο στο portafilter. Μπορείς να κοιτάξεις εδώ viewtopic.php?f=5&t=6028&start=10#p82721 και να δείς τις φωτογραφίες του Luckees.
Έχω την υποψία ότι δεν έχει έλεγχο στην πίεση.

Re: Χρηση non pressurized καλαθιου

Δημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 01, 2018 2:49 pm
από evaskal
Αν μπορείς πρότεινε μου κάποιο μύλο χειροκίνητο ή με ρεύμα αλλά οικονομικό και που
μπορώ να τον αγοράσω.
Γιώργο υπάρχουν πολλές επιλογές για όλα τα βαλάντια. Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ χειροκίνητο και δεν έχω προσωπική άποψη όμως ξέρω οτι είναι πολύ καλές επιλογές και δοκιμασμένες οι Hario, Ρorlex και Kinu. Υπάρχουν πολλές πληροφορίες σχετικά στο αντίστοιχο topic του Φόρουμ. Από ηλεκτρικό μια πολύ καλή entry level επιλογή είναι πράγματι ο Ascaso i-mini I2. Είμαι κάτοχος του μύλου και μπορώ να πω οτι σε οικιακό περιβάλλον κάνει καλή δουλειά. Είναι λίγο φασαριόζικος αλλά παλεύεται. Δυστυχώς, είναι αρκετά τσιμπημένος αυτό το καιρό όμως με λίγη υπομονή σίγουρα θα βρεις κάποια καλή ευκαιρία στις αγγελίες του Φόρουμ. Καινούριο με τη σημερινή του τιμή δεν ξέρω αν θα τον επέλεγα.

Όπως και να έχει το μόνο σίγουρο είναι οτι δεν γίνεται να φτιάξεις εσπρέσο χωρίς μύλο. Οι ξινίλες και οι πικρίλες που αναφέρεις είναι προϊόν λανθασμένης άλεσης αλλά και μπαγιάτικου καφέ.