Αρχικά να εξηγηθώ. Έχω μηχανή lelit plust pid και μύλο Mazzer SJ, αλλά μέχρι να ολοκληρώσω την μετασκευή του μύλου σε doserless (Ζητάνε 100 ευρώ για τα απαιτούμενα έτοιμα ανταλλακτικά οπότε θα πάω σε παντέντα) και μέχρι να τελειώσω τα απομεινάρια του ετοιμοκομμένου απο super market, ακόμα και για εγκυκλοπαιδικούς λόγους θέλω να ρωτήσω τις απόψεις σας καθώς αντιμετωπίζω το εξής θέμα:
Έχω ΠΑΡΑ πολύ γρήγορη εκχύλιση της τάξης των 60-70γρ ήδη μέσα σε 10 sec.
Ο καφές δεν έχει ίχνος από καιμάκι και προφανώς δεν χρειάζεται να μιλήσω για γεύση. Το Pid είναι καλορυθμισμένο όσον αφορά την σταθερότητα, με την θερμοκρασία άνευ offset να είναι στους 98-99. Προφανως εδώ η θερμοκρασία δεν είναι το πρόβλημα μου.
Τα δεδομένα που έχω να παραθεσω είναι:
- χρήση έτοιμου καφέ lavazza
- Χρήση του "μαμά" διπλού καλαθιού της λελιτ με γραμμάρια περίπου 18-20 για να γεμίσει
- δοκίμασα και το vst με χειρότερα αποτελέσματα (λογικό)
- Πίεση εκχύλισης ελάχιστη περί τα 2-3 bar. Αυτό για μένα σημαίνει πολύ απλά τεράστια ροή(το βλέπω κιόλας) άρα ελάχιστη αντίσταση στο καλαθάκι
- έχω δοκιμάσει κάθε δυνατή πίεση στο tamper, κάνω κατανομή με χέρι
- Το tamper αφήνει μικρή τρυπούλα στο puck μετά την πίεση και στρέψη. Διάβασα σε άλλο παλιό νήμα πως αυτό είναι σημάδι χοντρής άλεσης
- Η πίεση στην μηχανή είναι σεταρισμένη στα 10 bar ΣΤΟ ΤΥΦΛΟ = για 9 κατά την εκχύλιση
-Μήπως αυτοί οι καφέδες προορίζονται για pressurised καλαθάκια με αυξημένη αντίσταση εκχύλισης για αυτό δε κάνουν για το non-pressurised μου?
-Υπάρχει σωτηρία για τέτοιο καφέ μέχρι να φτιάξω τον μύλο μου? (έχω περίσσευμα-κρίμα είναι να τον πετάξω)