Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Καλησπερα σε ολους,
Επειτα απο χρονια χρησης της Illy francis με καψουλες ειπα να κανω το επομενο βημα και να παω σε μηχανη με αλεσμενο καφε.
Ειμαι κατοχος μιας Gaggia Carezza Deluxe και μυλος Graef cm702, με ολα τα αξεσουαρ, ζυγαρια ακριβειας, χρονομετρο, μεταλλικο tamper κλπ.
Πηρα λοιπον ενα κιλο Lavazza crema aroma, και ειπα να ξεκινησω απο χθες τα πειραματα μου να δω τι καφε θα βγαλω!
Ο μυλος εχει διαβαθμιση απο 1 εως 25. Κοβω καφε στο 5 και ξεκιναω βαζω 16 γρ. στο pf (pressurized) με μετριο tamping και ξεκιναω την εκχυλιση. Εβγαλα 60ml σε περιπου 15 δευτερολπετα, χρονος λιγος γιατι απ οτι διαβαζω πρεπει να φτασω στο 25. Αλεθω πιο λεπτο τον καφε και ακομα και στο 1 που ειναι πουδρα ο χρονος μενει περιπου ο ιδιος, και ο καφες γευστικα μου φαινεται "καμμενος" με πολυ λιγο σκουρο καιμακι. Πειραματιστικα και εκανα de pressurize το pf και εκει τα ιδια περιπου το ιδιο αποτελεσμα. Δεν ξερω τι μπορω να κανω γιαυτο παρακαλω τα φωτα σας!
Γνωριζω οτι δεν εχω την τελεια μηχανη η τον τελειο μυλο αλλα τουλαχιστον συμφωνα με αυτα που διαθετω ψαχνω να βρω το βελτιστο.
Σημειωση οτι πολλες φορες η "ντουζιερα" εχει σημαδι απο τον καφε, μειωσα την ποσοτητα σε 14 γρ. και πανω κατω γινονται τα ιδια. Εννοειται επαιξα και με το πατημα αλλοτε ελαφρυ αλλοτε πιο βαρυ αλλα δεν βγηκε κατι καλο.
Επισης το καιμακι εστω και αυτο το λιγο που βγαινει εξαφανιζεται γρηγορα. Δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα οταν ανοιξα την συσκευασια του καφε οι δυο τρεις πρωτοι καφεδες ηταν καλυτεροι σε οψη μετα οτι και να εκανα εβγαινε το ιδιο.
Σας ευχαριστω για την κατανοηση!
Επειτα απο χρονια χρησης της Illy francis με καψουλες ειπα να κανω το επομενο βημα και να παω σε μηχανη με αλεσμενο καφε.
Ειμαι κατοχος μιας Gaggia Carezza Deluxe και μυλος Graef cm702, με ολα τα αξεσουαρ, ζυγαρια ακριβειας, χρονομετρο, μεταλλικο tamper κλπ.
Πηρα λοιπον ενα κιλο Lavazza crema aroma, και ειπα να ξεκινησω απο χθες τα πειραματα μου να δω τι καφε θα βγαλω!
Ο μυλος εχει διαβαθμιση απο 1 εως 25. Κοβω καφε στο 5 και ξεκιναω βαζω 16 γρ. στο pf (pressurized) με μετριο tamping και ξεκιναω την εκχυλιση. Εβγαλα 60ml σε περιπου 15 δευτερολπετα, χρονος λιγος γιατι απ οτι διαβαζω πρεπει να φτασω στο 25. Αλεθω πιο λεπτο τον καφε και ακομα και στο 1 που ειναι πουδρα ο χρονος μενει περιπου ο ιδιος, και ο καφες γευστικα μου φαινεται "καμμενος" με πολυ λιγο σκουρο καιμακι. Πειραματιστικα και εκανα de pressurize το pf και εκει τα ιδια περιπου το ιδιο αποτελεσμα. Δεν ξερω τι μπορω να κανω γιαυτο παρακαλω τα φωτα σας!
Γνωριζω οτι δεν εχω την τελεια μηχανη η τον τελειο μυλο αλλα τουλαχιστον συμφωνα με αυτα που διαθετω ψαχνω να βρω το βελτιστο.
Σημειωση οτι πολλες φορες η "ντουζιερα" εχει σημαδι απο τον καφε, μειωσα την ποσοτητα σε 14 γρ. και πανω κατω γινονται τα ιδια. Εννοειται επαιξα και με το πατημα αλλοτε ελαφρυ αλλοτε πιο βαρυ αλλα δεν βγηκε κατι καλο.
Επισης το καιμακι εστω και αυτο το λιγο που βγαινει εξαφανιζεται γρηγορα. Δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα οταν ανοιξα την συσκευασια του καφε οι δυο τρεις πρωτοι καφεδες ηταν καλυτεροι σε οψη μετα οτι και να εκανα εβγαινε το ιδιο.
Σας ευχαριστω για την κατανοηση!
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Καλωσόρισες στο forum!
Ο μύλος σου είναι μια χαρά, οπότε δες άμα χρειάζεσαι να προσθέσεις κάποια από τις ροδέλες που λογικά έρχονται μαζί για να κόβει πιο ψιλά ή δες μήπως δεν έχει μπει σωστά το πάνω μαχαίρι.
Επίσης με τόσους καλούς Έλληνες roasters δεν θα συνιστούσα εισαγωγής καφέδες τύπου Lavazza ούτε για αρχή. Επίσης γενικά να ξέρεις ότι όσο πιο πολύ μπαγιατεύει ο καφές τόσο χάνει στην ικανότητα του για αντίσταση στο νερό με αποτέλεσμα μικρούς χρόνους εκχύλισης που δεν μπορούν να διορθωθούν από τον μύλο ακόμα και στην ψιλότερη κοπή που μπορεί να κάνει.
Ο μύλος σου είναι μια χαρά, οπότε δες άμα χρειάζεσαι να προσθέσεις κάποια από τις ροδέλες που λογικά έρχονται μαζί για να κόβει πιο ψιλά ή δες μήπως δεν έχει μπει σωστά το πάνω μαχαίρι.
Επίσης με τόσους καλούς Έλληνες roasters δεν θα συνιστούσα εισαγωγής καφέδες τύπου Lavazza ούτε για αρχή. Επίσης γενικά να ξέρεις ότι όσο πιο πολύ μπαγιατεύει ο καφές τόσο χάνει στην ικανότητα του για αντίσταση στο νερό με αποτέλεσμα μικρούς χρόνους εκχύλισης που δεν μπορούν να διορθωθούν από τον μύλο ακόμα και στην ψιλότερη κοπή που μπορεί να κάνει.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 12
- Εγγραφή: Πέμ Απρ 24, 2014 12:30 am
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Expobar Brewtus IV
- 2η Μηχανή:: Gaggia Classic 2014
- Μύλος:: Mahlkönig Vario 2014
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Καλημέρα!dmarin έγραψε:Πειραματιστικα και εκανα de pressurize το pf και εκει τα ιδια περιπου το ιδιο αποτελεσμα. Δεν ξερω τι μπορω να κανω γιαυτο παρακαλω τα φωτα σας!
Όταν λες ότι έκανες de pressurize το pf, εννοείς ότι έβγαλες το pressurized καλαθάκι (αυτό που έχει μία τρυπούλα στον πάτο του) και έβαλες το non pressurized καλαθάκι (αυτό με τις πολλές μικρές τρυπούλες στον πάτο του)?
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Καλώς σας βρήκα!Christos έγραψε:Καλωσόρισες στο forum!
Ο μύλος σου είναι μια χαρά, οπότε δες άμα χρειάζεσαι να προσθέσεις κάποια από τις ροδέλες που λογικά έρχονται μαζί για να κόβει πιο ψιλά ή δες μήπως δεν έχει μπει σωστά το πάνω μαχαίρι.
Επίσης με τόσους καλούς Έλληνες roasters δεν θα συνιστούσα εισαγωγής καφέδες τύπου Lavazza ούτε για αρχή. Επίσης γενικά να ξέρεις ότι όσο πιο πολύ μπαγιατεύει ο καφές τόσο χάνει στην ικανότητα του για αντίσταση στο νερό με αποτέλεσμα μικρούς χρόνους εκχύλισης που δεν μπορούν να διορθωθούν από τον μύλο ακόμα και στην ψιλότερη κοπή που μπορεί να κάνει.
Με τον μύλο ναι ήρθα και τρείς ροδέλες μαζί αλλά δεν ξέρω ούτε που μπαίνουν ούτε πως μπαίνουν, δεν έχει πειράξει τίποτα, και το πάνω μαχαίρι είναι οκ ευθυγραμμισμένο.
Ο καφές που πήρα γράφει 2/2018 οπότε δεν είναι περσινός κλπ αλλά μόλις τελειώσει εννοείται ότι θα ψάξω για φρέσκο!
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Καλημέρα!tsapi έγραψε:Καλημέρα!dmarin έγραψε:Πειραματιστικα και εκανα de pressurize το pf και εκει τα ιδια περιπου το ιδιο αποτελεσμα. Δεν ξερω τι μπορω να κανω γιαυτο παρακαλω τα φωτα σας!
Όταν λες ότι έκανες de pressurize το pf, εννοείς ότι έβγαλες το pressurized καλαθάκι (αυτό που έχει μία τρυπούλα στον πάτο του) και έβαλες το non pressurized καλαθάκι (αυτό με τις πολλές μικρές τρυπούλες στον πάτο του)?
Το καλαθάκι του pf είναι αυτό με τις πολλές τις τρύπες απλά από κάτω έχει ένα μαύρο λάστιχο και έναν μηχανισμό που το αφαίρεσα με αυτό τον τρόπο
https://www.youtube.com/watch?v=C4WsTyJj0Is&t=77s
Βέβαια δεν είδα διαφορά και αυτό είναι το εντυπωσιακό. Ο χρόνος εκχύλισης είναι πολύ μικρός περίπου 15δευτ για 60ml και το αποτέλεσμα μου φαίνεται "καμένο" δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω. Ξανα έκανa pressurize το pf και πάλι τα ίδια. Βέβαια δεν ξέρω και τι δύναμη χρησιμοποιώ για το πάτημα. Τα 20kg που αναφέρονται ως το ιδανικό δεν ξέρω πως είναι σε δύναμη οπότε μπορεί να παίζει και αυτό ρόλο.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Γιατί δεν χρησιμοποπιείς ένα κανονικό καλάθι unpressurized να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς πατέντες, φτηνό είναι. Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος που έχει τον μύλο για το πως να βάλεις τις ροδέλες, πάρε την εταιρεία απ' όπου τον αγόρασες να σου εξηγήσουν. Το πιο σημαντικό: αγόρασε φρέσκο ποιοτικό καφέ!.. καφές απ' τον Φλεβάρη λογίζεται ως μπαγιάτικος! Για τη δύναμη που πρέπει να βάλεις, πάτα με το χέρι σου πάνω σε μια αναλογική ζυγαριά για να έχεις μια τάξη μεγέθους.
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Φίλε μου τέτοιο ακριβώς καλάθι χρησιμοποιώ όπως αυτό που μου έστειλες στο λινκ, με πολλές τρύπες (αυτό είχε από την μάνα του). Απλά αφαίρεσα τον μηχανισμό που είχε από κάτω με τον τρόπο που έστειλα σε προηγούμενο λινκ! Όσο για τον καφέ σίγουρα θα προσπαθήσω να βρω φρέσκο (αν και δεν ξέρω κατά πόσο γιατί είμαι Αλεξανδρούπολη). Ωραίο tip αυτό με την ζυγαριά θα το κάνω!Luckees έγραψε:Γιατί δεν χρησιμοποπιείς ένα κανονικό καλάθι unpressurized να κάνεις τη δουλειά σου χωρίς πατέντες, φτηνό είναι. Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος που έχει τον μύλο για το πως να βάλεις τις ροδέλες, πάρε την εταιρεία απ' όπου τον αγόρασες να σου εξηγήσουν. Το πιο σημαντικό: αγόρασε φρέσκο ποιοτικό καφέ!.. καφές απ' τον Φλεβάρη λογίζεται ως μπαγιάτικος! Για τη δύναμη που πρέπει να βάλεις, πάτα με το χέρι σου πάνω σε μια αναλογική ζυγαριά για να έχεις μια τάξη μεγέθους.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Τα βήματα που πρέπει να κάνεις ειναι απλά :
- Σύμφωνα με το βίντεο που εχεις δει βγάζεις εντελώς το λάστιχο με το ελατήριο απο το πορταφίλτερ και το κάνεις οριστικά unpressurised.Φυλάς σε ενα συρτάρι το μηχανισμό για παν ενδεχόμενο και απλά το ''ξεχνάς''.Δεν ξαναδοκιμάζεις να φτιάξεις καφέ με αυτό.
- Η μηχανή σου ήρθε με κανονικό καλάθι Unpressurised το οποίο θα δουλέψεις σε συνδυασμό με μεταλικο τάμπερ.Πετάς το πλαστικό μαραφέτι που μοιάζει με τάμπερ ,το οποίο ήρθε με τη μηχανή σου.
- Βάζεις απο εδώ και μπρός γενικά στο καλάθι σου 14-16γρ ,ας πούμε για αρχή 15γρ αλεσμένου καφέ (όχι περισσότερα) και σκοπός σου ειναι να πάρεις 30-34γρ εσπρέσσο σε 25-30''.Ξεχνάς τον κανόνα των 60ml και αρχίζεις να ζυγίζεις τον εσπρέσσο σου σε γραμμάρια!
- Σκοπός σου για αρχή τουλάχιστον ,ειναι να ''μπουκώσεις'' τη μηχανή σου.Δηλαδή να αλέσεις τόσο ψιλά τον καφέ ώστε να μην μπορεί να περάσει απο μέσα το νερό κατα την εκχύλιση.Για να το πετύχεις αυτό άλεσε όσο πιο ψιλα σου επιτρέπει ο μύλος σου.Αν δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό όπως σου το περιγράφω πάει να πει οτι ο μύλος σου δεν αλέθει αρκετά ψιλά.Διάβασε το μάνιουάλ του , πρόσθεσέ του αποστάτες-ροδέλες και κάνε τον να αλέσει ακόμα πιο ψιλά.Αν δεν πιάνουν τα χέρια σου ,βρές κάποιον άλλον να στο κάνει στο μύλο σου.Δεν ειναι κάτι δύσκολο.
- Απο τη στιγμή που θα καταφέρεις να μπουκώσεις τη μηχανή σου,μετά αρχίζεις να αλέθεις πιο χοντρά με σκοπό να πετύχεις αυτό που σου έγραψα πιο πρίν: 30-34γρ εσπρεσσο απο 15γρ αλεσμένου καφέ σε 25-30'' .Αν φτάσεις εκεί και ο καφές δεν εχει καλή γεύση ,τότε πάμε αλλού .Μέχρι τότε πρέπει να βρούμε το λάθος που ο χρόνος σου δεν ανεβαίνει πάνω απο τα 15''.
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Καλημέρα
Θα προσθέσω έναν παράγοντα στην συζήτηση σας. Η συγκεκριμένη μηχανή στέλνει όλη σχεδόν την δύναμη της αντλίας. Έτσι φτάνει στα 15 bar στον καφέ.
Στο τέλος στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η πίεση , χωρίς να την αφήσω να φτάσει στο μέγιστο.
Θα προσθέσω έναν παράγοντα στην συζήτηση σας. Η συγκεκριμένη μηχανή στέλνει όλη σχεδόν την δύναμη της αντλίας. Έτσι φτάνει στα 15 bar στον καφέ.
Στο τέλος στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η πίεση , χωρίς να την αφήσω να φτάσει στο μέγιστο.
Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe
Σε ευχαριστώ πολύ για τον κόπο που μπήκες! Σχετικά με αυτά που μου ανέφερες:Rallakias έγραψε:Τα βήματα που πρέπει να κάνεις ειναι απλά :Δοκιμάζεις τα παραπάνω και μας λές εντυπώσεις.
- Σύμφωνα με το βίντεο που εχεις δει βγάζεις εντελώς το λάστιχο με το ελατήριο απο το πορταφίλτερ και το κάνεις οριστικά unpressurised.Φυλάς σε ενα συρτάρι το μηχανισμό για παν ενδεχόμενο και απλά το ''ξεχνάς''.Δεν ξαναδοκιμάζεις να φτιάξεις καφέ με αυτό.
- Η μηχανή σου ήρθε με κανονικό καλάθι Unpressurised το οποίο θα δουλέψεις σε συνδυασμό με μεταλικο τάμπερ.Πετάς το πλαστικό μαραφέτι που μοιάζει με τάμπερ ,το οποίο ήρθε με τη μηχανή σου.
- Βάζεις απο εδώ και μπρός γενικά στο καλάθι σου 14-16γρ ,ας πούμε για αρχή 15γρ αλεσμένου καφέ (όχι περισσότερα) και σκοπός σου ειναι να πάρεις 30-34γρ εσπρέσσο σε 25-30''.Ξεχνάς τον κανόνα των 60ml και αρχίζεις να ζυγίζεις τον εσπρέσσο σου σε γραμμάρια!
- Σκοπός σου για αρχή τουλάχιστον ,ειναι να ''μπουκώσεις'' τη μηχανή σου.Δηλαδή να αλέσεις τόσο ψιλά τον καφέ ώστε να μην μπορεί να περάσει απο μέσα το νερό κατα την εκχύλιση.Για να το πετύχεις αυτό άλεσε όσο πιο ψιλα σου επιτρέπει ο μύλος σου.Αν δεν μπορείς να το πετύχεις αυτό όπως σου το περιγράφω πάει να πει οτι ο μύλος σου δεν αλέθει αρκετά ψιλά.Διάβασε το μάνιουάλ του , πρόσθεσέ του αποστάτες-ροδέλες και κάνε τον να αλέσει ακόμα πιο ψιλά.Αν δεν πιάνουν τα χέρια σου ,βρές κάποιον άλλον να στο κάνει στο μύλο σου.Δεν ειναι κάτι δύσκολο.
- Απο τη στιγμή που θα καταφέρεις να μπουκώσεις τη μηχανή σου,μετά αρχίζεις να αλέθεις πιο χοντρά με σκοπό να πετύχεις αυτό που σου έγραψα πιο πρίν: 30-34γρ εσπρεσσο απο 15γρ αλεσμένου καφέ σε 25-30'' .Αν φτάσεις εκεί και ο καφές δεν εχει καλή γεύση ,τότε πάμε αλλού .Μέχρι τότε πρέπει να βρούμε το λάθος που ο χρόνος σου δεν ανεβαίνει πάνω απο τα 15''.
1. Έκανα οριστικά depresurrize το portafilter αλλά διαπίστωσα ότι το κουμπώνω στην μηχανή είναι αρκετά χαλαρό έχει δηλαδή "τζόγο". Δεν ξέρω εάν είναι φυσιολογικό αυτό απλά το αναφέρω. Το δείχνω και σε αυτό το βίντεο για να καταλάβεις τι εννοώ https://vimeo.com/272548167
Δεν έχει διαρροή από την φλάντζα κλπ απλά όπως θα δείς και στο βίντεο "παίζει".
2. Χρησιμοποιώ πάντα μεταλλικό tamper!
3. Ξεκίνησα με 15γρ καφέ, αλεσμένου στην πιο λεπτή θέση (1 από 25) και είναι όντως πούδρα. Σε 18 περίπου δευτερόλεπτα πήρα 58γρ. πολύ περισσότερα από τα 30-34 που πρότεινες! Και πάλι δηλαδή ήταν γρήγορη η εκχύλιση ακόμη και στην πιο ψιλή άλεση. Τα 30γρ. τα πήρα σε 10δευτερόλεπτα περίπου. Δείτε και το σχετικό βίντεο https://vimeo.com/272549176 Επίσης η κρέμα είναι "λεπτή" και εξαφανίζεται πολύ γρήγορα. Να σημειώσω ότι η κατανομή στο καλαθάκι είναι ομοιόμορφη και το πάτημα περίπου στα 20κιλά (το τσέκαρα με ζυγαριά).
4. Δεν μπόρεσα να "μπουκώσω" την μηχανή για τους λόγους που προανέφερα και δεν ξέρω εάν φταίει και ο μύλος (Graef cm702). Ήρθε μαζί με κάποιες έξτρα ροδέλες αλλά ενώ πιάνουν τα χέρια μου δεν ξέρω που ακριβώς μπαίνουν ούτε έχω βρει κάποιο σχετικό βίντεο ούτε γράφει κάτι το μάνουαλ.