- 17 gr in 39 out (2.2 - 2.3 ratio)
- 91.8 PID
- 25-30 sec εκχύλιση
- Μύλος στην ρύθμιση 14.
Μερικές φορές παρατηρούσα οτι ο μύλος ισως χρειαζόταν ρύθμιση από το 14 στο 13 η στο 15, ανάλογα την μέρα. Δεν είχα δώσει και πολύ σημασία.
Σήμερα η απόλυτη καταστροφή
Ξεκινάω εκχύλιση, ούτε σταγόνα. Εξαιρετικά δύσκολο να κάνει penetrate το puck το νερό.
Βαζω τον μυλο στο 15 (λίγο πιο χοντρό κόψιμο ). Τίποτα. Αναρωτιέμαι, Μηπως δεν ζύγισα καλα?
Μύλος στο 16. Ουτε σταγόνα. .
Αρχιζώ και πιστεύω οτι πεθαίνει η αντλία της Gaggia ή ότι χάλασε η ζυγαριά.
Μην τα πολυλογώ, μετά απο πολλά νευρά έφτασα στο 21!!!! (ρύθμιση μύλου) για να μπορέσω να πιω καφέ. Πέταξα 6 καφέδες. (100gr καφέ σίγουρα) Να σημειώσω οτι στον συγκεκριμένο μύλο, 1 μονάδα διαφορά είναι περίπου 5-7 sec +/- στην διάρκεια εκχύλισης !!
Σε συζήτηση σχετικά παλαιότερα, μου είχε αναφέρει παλαιότερα ο συμφορουμίτης Βασίλης (rallakias), οτι η υγρασία επηρεάζει τους κόκκους καφέ.
Ερευνώντας λίγο παραπάνω, βρήκα διάφορες αναφορές που το επιβεβαιώνουν :
https://www.thecoffeebrewers.com/adcogrevmo.html
"Coffee grounds will absorb water from the air. This is one of the reasons that you should empty the chamber of your commercial coffee grinder every night, and start with fresh coffee beans in the morning. On a humid day, or on a day that becomes humid, the coffee grounds will absorb water from the air more quickly than on a dry day"
"If you do an extraction with coffee grounds that had absorbed water from the air, the water from the espresso machine will not penetrate it as quickly. This will result in a slower extraction than normal. Essentially, as a day grows humid, the effect on extraction is the same as if the grind got finer. Humidity will slow the extraction down. You have to compensate by making the grind a little coarser. "
https://www.espressoparts.com/resources ... -the-grind
"As the temperature, humidity, and barometric pressure change, you will need to adjust your grind size. If your shot times are off or pour too slow or fast, there's a good possibility the grind of the coffee is either too coarse (time too short) or too fine (time too long)."
Digging deeper
Κανω graph την υγρασία στο σπίτι μου, ειδικα στον χώρο που ειναι ο μύλος και η Gaggia έχω αισθητήρα.
24 ωρες πισω 3 μέρες πίσω Χθες ειχα κανει καφε γυρω στις 10:00 , εκχύλιση με 65% σχετική υγρασία.
Σημερα καφέ γυρω στις 10:30, εκχύλιση με 75% σχετική υγρασία.
Επιπλεον απ'οσο φαίνεται ολο το βράδυ ο καφές ειχε εκτεθεί σε +70% υγρασία, αρα ειχε απορροφίσει αρκετό νερό. Να σημειώσω οτι εχω γεμμάτο το Hopper στον μυλο, δεν μπάινω στη διαδικασία να το γεμίζω καθε μερα (μαλλον λαθος)
Εχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά?