Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
-
- Δημοσιεύσεις: 16
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 27, 2017 4:15 pm
- Μηχανή:: PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Delonghi Ec156
- Μύλος:: Graef cm 702
Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Έχω κανα μήνα την Lelit και ομολογώ ότι με την Delonghi (non presurized) έβγαζα ποιο σταθερά αποτελέσματα.
Στην αρχή δοκίμαζα καλές σειρές specialty, από γνωστούς τοπικούς roasters και τώρα μου μείναν οι φθηνές σειρές τους.
Που για κάποιο λόγο με αυτές δεν μπορώ να σταυρώσω καφέ.
Το εξής περίεργο είναι ότι ενώ η εκχύλιση είναι πολύ γρήγορη, η μηχανή ανεβάζει 12-13 Bar.
Αν κόψω ποιο ψιλά αργεί πολύ 40+ sec αλλά τουλάχιστον βγάζει καλό καφέ.
Πάντως το ουτοπικό 9 Bar δεν μπορώ να το πετύχω με τίποτα.....εδώ καταρράκτης τρέχει και πάλι 12 δείχνει.....
Τί κάνω λάθος??
Στην αρχή δοκίμαζα καλές σειρές specialty, από γνωστούς τοπικούς roasters και τώρα μου μείναν οι φθηνές σειρές τους.
Που για κάποιο λόγο με αυτές δεν μπορώ να σταυρώσω καφέ.
Το εξής περίεργο είναι ότι ενώ η εκχύλιση είναι πολύ γρήγορη, η μηχανή ανεβάζει 12-13 Bar.
Αν κόψω ποιο ψιλά αργεί πολύ 40+ sec αλλά τουλάχιστον βγάζει καλό καφέ.
Πάντως το ουτοπικό 9 Bar δεν μπορώ να το πετύχω με τίποτα.....εδώ καταρράκτης τρέχει και πάλι 12 δείχνει.....
Τί κάνω λάθος??
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Πρώτα θα ρυθμίσεις τα 9bar από την opv. Το ιδανικό είναι να το κάνεις με scase. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, κουμπώνεις το τυφλό και ρυθμίζεις την opv 1bar πάνω δλδ στα 10. Μετά από αυτό ρυθμίζεις το ρυθμό εκχύλισης πειραματιζόμενος με τις παραμέτρους άλεση/δοσολογια/πάτημα, ώστε να είσαι κοντά στος χρόνους-μπούσουλα και φυσικά σε κάτι που να σου αρέσει γευστικά.
-
- Δημοσιεύσεις: 16
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 27, 2017 4:15 pm
- Μηχανή:: PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Delonghi Ec156
- Μύλος:: Graef cm 702
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?
Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen
Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Πόσο καφέ βάζεις σε τι καλάθι?kivras έγραψε:Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?
Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Aυτο το θεμα to εχω κι εγω , συνηθως ειναι λογω χαμηλης δοσης..δεν ξερω αν συνδιαζεται καπως και με τα παραπανησια bar της πιεσης (απο τα 9 στα 12 περιπου που πρεπει να ειναι ρυθμισμενη) κατα την εκτονωση απο την 3way βαλβιδα οταν σταματα η εκχυληση με αποτελεσμα να ξεκολλαει το puck γιατι κι εμενα ειναι ρυθμισμενη πιο ψηλα απο τη μανα της .kivras έγραψε:Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?
Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen
-
- Δημοσιεύσεις: 16
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 27, 2017 4:15 pm
- Μηχανή:: PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Delonghi Ec156
- Μύλος:: Graef cm 702
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Στο μαμα καλάθι το 2πλό , δεν έχω ζυγαριά αλλά δοκιμάζω διάφορους συνδυασμούς, από το να το γεμίζω απλά - μέχρι να το "χτυπαω να κάτσει" και να ξαναγεμίζω όσο παει......harryv έγραψε:Πόσο καφέ βάζεις σε τι καλάθι?kivras έγραψε:Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?
Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Τι εννοείς το γεμίζεις οσο πάει...δλδ με το μάτι το γεμίζεις;
Ρε συ έδωσες 6 κατοστάρικα για εξοπλισμό κ δεν έχεις μια ζυγαριά του 10ευρου να κάνεις σωστά τη δουλειά;
Ρε συ έδωσες 6 κατοστάρικα για εξοπλισμό κ δεν έχεις μια ζυγαριά του 10ευρου να κάνεις σωστά τη δουλειά;
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Το "γεμιζω οσο παει,χτυπαω και ξαναγεμιζω" πιστευω θα ειναι κοντα στα 25 gr. Οταν βαζεις το tamper, παει καθολου μεσα??
Παρε ζυγαρια!!!
Παρε ζυγαρια!!!
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 15, 2017 5:54 pm
- Όνομα: Νεκτάριος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
- Μύλος:: sette 270
- Οι καφέδες μου:: Exo's,Taresso,Taf
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Μιας και άνοιξε θέμα για αυτό ας εκφράσω και εγώ τις παρατηρήσεις μου μήπως και με βοηθήσουν οι πιο έμπειροι..Έχω μία gaggia baby twin εδώ και 2-3 μήνες μαζί με τον sette 270 και δεν μπορώ και εγώ να πιάσω τους χρόνους των 30-35 sec ενώ κόβω αρκετά ψιλά στον sette (2-3) ενώ από βίντεο άλλων χρηστών βλέπω να κόβουν γύρω στο 5-7 .Σκέφτομαι μήπως φταίει το μαμά καλαθάκι το οποίο γενικά δεν μου φαίνεται να έχει και πολύ ομοιομορφία στην κατασκευή του αφού άλλες τρύπες είναι μεγάλες και άλλες μικρές και αυτό φαίνεται έντονα με το μάτι.Επίσης σκέφτομαι για την OPV που απ'όσο ξέρω είναι ρυθμισμένη περίπου στα 11-12 bar...Λέτε να παραγγείλω μία OPV από την κλάσικ να την βάλω πάνω..; Θα δω διαφορά;
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Νεκτάριε κάνε μια δοκιμή 18γρ. στο 2Ε πχ και δες τι χρόνο βγάζεις.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση