Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
kivras
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί Ιουν 27, 2017 4:15 pm
Μηχανή:: PL41TEM PID
2η Μηχανή:: Delonghi Ec156
Μύλος:: Graef cm 702

Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από kivras » Κυρ Φεβ 04, 2018 2:56 pm

Έχω κανα μήνα την Lelit και ομολογώ ότι με την Delonghi (non presurized) έβγαζα ποιο σταθερά αποτελέσματα.
Στην αρχή δοκίμαζα καλές σειρές specialty, από γνωστούς τοπικούς roasters και τώρα μου μείναν οι φθηνές σειρές τους.
Που για κάποιο λόγο με αυτές δεν μπορώ να σταυρώσω καφέ.

Το εξής περίεργο είναι ότι ενώ η εκχύλιση είναι πολύ γρήγορη, η μηχανή ανεβάζει 12-13 Bar.
Αν κόψω ποιο ψιλά αργεί πολύ 40+ sec αλλά τουλάχιστον βγάζει καλό καφέ.

Πάντως το ουτοπικό 9 Bar δεν μπορώ να το πετύχω με τίποτα.....εδώ καταρράκτης τρέχει και πάλι 12 δείχνει.....

Τί κάνω λάθος??

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από Luckees » Κυρ Φεβ 04, 2018 3:57 pm

Πρώτα θα ρυθμίσεις τα 9bar από την opv. Το ιδανικό είναι να το κάνεις με scase. Αν δεν έχεις αυτή τη δυνατότητα, κουμπώνεις το τυφλό και ρυθμίζεις την opv 1bar πάνω δλδ στα 10. Μετά από αυτό ρυθμίζεις το ρυθμό εκχύλισης πειραματιζόμενος με τις παραμέτρους άλεση/δοσολογια/πάτημα, ώστε να είσαι κοντά στος χρόνους-μπούσουλα και φυσικά σε κάτι που να σου αρέσει γευστικά.

kivras
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί Ιουν 27, 2017 4:15 pm
Μηχανή:: PL41TEM PID
2η Μηχανή:: Delonghi Ec156
Μύλος:: Graef cm 702

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από kivras » Κυρ Φεβ 04, 2018 6:40 pm

Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?

Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen :shock:

harryv
Δημοσιεύσεις: 511
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή:: DIY Mod G Classic
Μύλος:: Niche Zero
Οι καφέδες μου:: Newbie roaster

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από harryv » Κυρ Φεβ 04, 2018 7:04 pm

kivras έγραψε:Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?

Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen :shock:
Πόσο καφέ βάζεις σε τι καλάθι?

Άβαταρ μέλους
nodasgr
Δημοσιεύσεις: 134
Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
Όνομα: Νώντας
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
Μύλος:: Eureka Mignon
Τοποθεσία: Ιωάννινα

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από nodasgr » Κυρ Φεβ 04, 2018 8:32 pm

kivras έγραψε:Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?

Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen :shock:
Aυτο το θεμα to εχω κι εγω , συνηθως ειναι λογω χαμηλης δοσης..δεν ξερω αν συνδιαζεται καπως και με τα παραπανησια bar της πιεσης (απο τα 9 στα 12 περιπου που πρεπει να ειναι ρυθμισμενη) κατα την εκτονωση απο την 3way βαλβιδα οταν σταματα η εκχυληση με αποτελεσμα να ξεκολλαει το puck γιατι κι εμενα ειναι ρυθμισμενη πιο ψηλα απο τη μανα της .

kivras
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: Τρί Ιουν 27, 2017 4:15 pm
Μηχανή:: PL41TEM PID
2η Μηχανή:: Delonghi Ec156
Μύλος:: Graef cm 702

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από kivras » Κυρ Φεβ 04, 2018 10:49 pm

harryv έγραψε:
kivras έγραψε:Γιατί όμως από κατασκευής να το είχαν ρυθμίσει ποιο ψηλά?

Επίσης ένα ακόμα που παρατηρώ είναι ότι όταν βγάζω το πορταφίλτερ ο καφές μένει κολλημένος πάνω στο Shower screen :shock:
Πόσο καφέ βάζεις σε τι καλάθι?
Στο μαμα καλάθι το 2πλό , δεν έχω ζυγαριά αλλά δοκιμάζω διάφορους συνδυασμούς, από το να το γεμίζω απλά - μέχρι να το "χτυπαω να κάτσει" και να ξαναγεμίζω όσο παει......

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από Luckees » Κυρ Φεβ 04, 2018 11:38 pm

Τι εννοείς το γεμίζεις οσο πάει...δλδ με το μάτι το γεμίζεις;
Ρε συ έδωσες 6 κατοστάρικα για εξοπλισμό κ δεν έχεις μια ζυγαριά του 10ευρου να κάνεις σωστά τη δουλειά;

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από Gaggia BC » Δευ Φεβ 05, 2018 8:21 am

Το "γεμιζω οσο παει,χτυπαω και ξαναγεμιζω" πιστευω θα ειναι κοντα στα 25 gr. Οταν βαζεις το tamper, παει καθολου μεσα??
Παρε ζυγαρια!!!

mopremme
Δημοσιεύσεις: 28
Εγγραφή: Τετ Μαρ 15, 2017 5:54 pm
Όνομα: Νεκτάριος
Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
Μύλος:: sette 270
Οι καφέδες μου:: Exo's,Taresso,Taf

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από mopremme » Δευ Φεβ 05, 2018 9:32 pm

Μιας και άνοιξε θέμα για αυτό ας εκφράσω και εγώ τις παρατηρήσεις μου μήπως και με βοηθήσουν οι πιο έμπειροι..Έχω μία gaggia baby twin εδώ και 2-3 μήνες μαζί με τον sette 270 και δεν μπορώ και εγώ να πιάσω τους χρόνους των 30-35 sec ενώ κόβω αρκετά ψιλά στον sette (2-3) ενώ από βίντεο άλλων χρηστών βλέπω να κόβουν γύρω στο 5-7 .Σκέφτομαι μήπως φταίει το μαμά καλαθάκι το οποίο γενικά δεν μου φαίνεται να έχει και πολύ ομοιομορφία στην κατασκευή του αφού άλλες τρύπες είναι μεγάλες και άλλες μικρές και αυτό φαίνεται έντονα με το μάτι.Επίσης σκέφτομαι για την OPV που απ'όσο ξέρω είναι ρυθμισμένη περίπου στα 11-12 bar...Λέτε να παραγγείλω μία OPV από την κλάσικ να την βάλω πάνω..; Θα δω διαφορά;

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...

Δημοσίευση από cosini » Δευ Φεβ 05, 2018 10:07 pm

Νεκτάριε κάνε μια δοκιμή 18γρ. στο 2Ε πχ και δες τι χρόνο βγάζεις.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Απάντηση