Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Ξεχασα να ρωτησω τον αρχικο ποστερ. Εχεις pressurised ή unpressurised? Το καλαθακι εχει μια ή πολλες τρυπες?
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Στο 2 κόβω και εγώ κ είμαι μια χαρά, αλλά η πίεση μου ξέρω οτι είναι η "σωστή". Για να πας στο 5~7 και να αυξήσεις τις επιλογές για ψιλότερη άλεση πρέπει να βάλεις τους αποστάτες που είχε μέσα η συσκευασία. Περισσότερα εδώ.
H πίεση κατά τη διάρκεια της εκχύλισης πρέπει να είναι 9bar, άρα κατά τη γνώμη μου χρειάζεσαι μια opv. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει είτε από σένα αν έχεις ένα scace (το έγραψα λάθος πιο πάνω), είτε αν τη δώσεις σε ένα τεχνικό για να στην τοποθετήσει σωστά και να τη ρυθμίσει.
Σχετικά με το καλαθάκι θα δεις βελτίωση και επαναληψιμότητα με ένα vst. Αν επιμείνεις στο μαμά καθάρισέ το καλά με cafiza.
H πίεση κατά τη διάρκεια της εκχύλισης πρέπει να είναι 9bar, άρα κατά τη γνώμη μου χρειάζεσαι μια opv. Η ρύθμιση μπορεί να γίνει είτε από σένα αν έχεις ένα scace (το έγραψα λάθος πιο πάνω), είτε αν τη δώσεις σε ένα τεχνικό για να στην τοποθετήσει σωστά και να τη ρυθμίσει.
Σχετικά με το καλαθάκι θα δεις βελτίωση και επαναληψιμότητα με ένα vst. Αν επιμείνεις στο μαμά καθάρισέ το καλά με cafiza.
-
- Δημοσιεύσεις: 16
- Εγγραφή: Τρί Ιουν 27, 2017 4:15 pm
- Μηχανή:: PL41TEM PID
- 2η Μηχανή:: Delonghi Ec156
- Μύλος:: Graef cm 702
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Έδινε η Lelit pressurised ? Γενικά Unpressurized είναι...Gaggia BC έγραψε:Ξεχασα να ρωτησω τον αρχικο ποστερ. Εχεις pressurised ή unpressurised? Το καλαθακι εχει μια ή πολλες τρυπες?
Όσον αφορά το θέμα της ζυγαριάς, απλά είχα την νοοτροπία ότι θα έχω ένα καλό εμπειρικό workflow να πίνω καλό καφέ κάθε μέρα (Δουλέυω από το σπίτι οπότε πίνω συνέχεια όλη μερα).
Δεν ήθελα να μπαίνω σε διαδικασία ιεροτελεστίας κάθε φορά.....το ξέρω θα με αρχίσετε στις φάπες ότι για να μάθω πρέπει να ξεκινήσω από ιεροτελεστίες...
Αλλά δοκίμασα όλα τα ενδεχόμενα ποσότητας.... από το να πατιέται στο μισό ο καφές μέσα στο καλάθι μέχρι να χωράει ίσα ισα πατημένος......
-
- Δημοσιεύσεις: 801
- Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
- Όνομα: Μάκης
- Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
- Μύλος:: Mazzer Kony
- 2ος Μύλος:: Γουδί
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Δε θυμομουν οτι η Lelit δεν εχει pressurised.
Οταν παρεις ζυγαρια θα δεις ποσο αλλαζει τη ροη σου μισο γραμμαριο. Παρε μια της πλακας,απλα βεβαιωσου οτι μετραει και δεκατα γραμμαριου
Οταν παρεις ζυγαρια θα δεις ποσο αλλαζει τη ροη σου μισο γραμμαριο. Παρε μια της πλακας,απλα βεβαιωσου οτι μετραει και δεκατα γραμμαριου
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Κανένας δεν θα σε αρχίσει στις φάπες, απλά είναι κρίμα να πετάς καφέ κ να σπας τα νεύρα σου για 10 ευρώ.
Δες το σαν μια συνταγή: τόσα γραμμάρια αλέθεις, τόσα γραμμάρια εκχυλίζεις...έτσι θα έχεις επαναληψιμότητα όταν βγάλεις κάτι καλό αλλά και βάση σύγκρισης για οποιαδήποτε αλλαγή κάνεις.
Όσο για το χρόνο, το ζύγισμα είναι η λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία...που να του έκανες κ ψεκάσματα με νερό και wdt και leveling και μασάζ για να χαλαρώσει...
Δες το σαν μια συνταγή: τόσα γραμμάρια αλέθεις, τόσα γραμμάρια εκχυλίζεις...έτσι θα έχεις επαναληψιμότητα όταν βγάλεις κάτι καλό αλλά και βάση σύγκρισης για οποιαδήποτε αλλαγή κάνεις.
Όσο για το χρόνο, το ζύγισμα είναι η λιγότερο χρονοβόρα διαδικασία...που να του έκανες κ ψεκάσματα με νερό και wdt και leveling και μασάζ για να χαλαρώσει...
- nodasgr
- Δημοσιεύσεις: 134
- Εγγραφή: Πέμ Οκτ 19, 2017 8:34 pm
- Όνομα: Νώντας
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST
- Μύλος:: Eureka Mignon
- Τοποθεσία: Ιωάννινα
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Στο ebay εχει με ακριβεια 0.001 γραμμαριου(που η αληθεια ειναι δε χρειαζεται αλλα anyway) στα 5 ευρω , αμα δε βαριεσαι να περιμενεις καμια 20αρια μερες να ερθει παρε απο εκει
Παντως στο μαμα της Lelit πιστευω δε θα χρειαστεις υπερβολικα λεπτο κοψιμο γιατι αν ειναι οπως το 58αρι εχει αρκετα μικρες τρυπες , τσεκαρε μηπως κατι κανεις λαθος στην κατανομη σου ή στο tamping . Κανε κ ενα ρυθμισμα την OPV στα 9 αφου εχεις και το barometro . Οσο δεν εχεις τη ζυγαρια απλα δες να μην εισαι πολυ πανω απο το ridge του καλαθιου (μετα το tamping) γιατι μπορει να βρισκεις εξ αρχης ντουζιερα.
Παντως στο μαμα της Lelit πιστευω δε θα χρειαστεις υπερβολικα λεπτο κοψιμο γιατι αν ειναι οπως το 58αρι εχει αρκετα μικρες τρυπες , τσεκαρε μηπως κατι κανεις λαθος στην κατανομη σου ή στο tamping . Κανε κ ενα ρυθμισμα την OPV στα 9 αφου εχεις και το barometro . Οσο δεν εχεις τη ζυγαρια απλα δες να μην εισαι πολυ πανω απο το ridge του καλαθιου (μετα το tamping) γιατι μπορει να βρισκεις εξ αρχης ντουζιερα.
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 15, 2017 5:54 pm
- Όνομα: Νεκτάριος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
- Μύλος:: sette 270
- Οι καφέδες μου:: Exo's,Taresso,Taf
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
18,5 gr 1:2 ratio 20 sec στο 2D .Είναι άραγε θέμα πίεσης;cosini έγραψε:Νεκτάριε κάνε μια δοκιμή 18γρ. στο 2Ε πχ και δες τι χρόνο βγάζεις.
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Κόψε πιο ψιλά.
- cosini
- Δημοσιεύσεις: 400
- Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
- Όνομα: Δημητρης
- Μηχανή:: Cosini DB espresso
- 2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
- Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
- Οι καφέδες μου:: all
- Τοποθεσία: αθηνα
- Επικοινωνία:
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Εχεις δοκιμάσει και με άλλους καφέδες ?
Εγώ με έναν είχα φτάσει μέχρι και 1Α (από Coffee Dive ) οπότε μπορείς να κόψεις και ψιλότερα.
Εαν τώρα αυτό το έχεις και με άλλους καφέδες και εφόσον κάνεις σωστό tamping και βάζεις τα σωστά γραμμάρια στο καλάθι τότε ίσως πρέπει να κοιτάξεις την πίεση .
Εγώ με έναν είχα φτάσει μέχρι και 1Α (από Coffee Dive ) οπότε μπορείς να κόψεις και ψιλότερα.
Εαν τώρα αυτό το έχεις και με άλλους καφέδες και εφόσον κάνεις σωστό tamping και βάζεις τα σωστά γραμμάρια στο καλάθι τότε ίσως πρέπει να κοιτάξεις την πίεση .
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Εγγραφή: Τετ Μαρ 15, 2017 5:54 pm
- Όνομα: Νεκτάριος
- Μηχανή:: Gaggia Baby Twin
- Μύλος:: sette 270
- Οι καφέδες μου:: Exo's,Taresso,Taf
Re: Εμ τρέχει γρήγορα, εμ ανεβάζει πίεση...
Καλημέρα!!Τελικά χρειάστηκε να το πάω στο 1Α,να το τερματίσω δηλαδή,για να πάρω εκχύλιση στο 33'' με ratio 1:2 tigrato με 17 γρ στο καλάθι..Τόσο καιρό επηρεασμένος από άλλους χρήστες που έβλεπα και έκοβαν στο 4-5 δεν δοκίμαζα στο 1 ...λέω δεν μπορεί...Όλα καλά όμως,από εδώ και πέρα καφεδάρες !! Ευχαριστώ για τις συμβουλές!!