Εκχύλιση με pre-infusion

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από ioannisz » Πέμ Ιαν 25, 2018 3:01 pm

Μόλις τέλειωσα με το cafiza και όλα εντάξει.
Η σίτα είναι καινούρια. Σήμερα άλλαξα και φλάντζα και λάστιχο (είχα αμοιβά).
Μια χαρά δείχνουν όλα στο θέμα ροή νερού. Απλά να εξηγήσω ότι ο καφές όχι ότι ήταν άσχημος. Μια χαρά ήταν, απλά μου έλειπαν κάποια στοιχεία με την παλιά μου σύγκριση και επίσης αυτό που είδε ο Παναγιώτης για την ροή.
Να βάλω τον i2 σε ενέργεια και να δώσω video για σύγκριση? έχει νόημα? Δυστυχώς δεν έχω από τον Guji Sidamo (μόνο 40gr) και τα φυλάω για το τεστ του Edesso.
Έχω όμως Los Pirineos (El Salvador) και Los Robles (Costa Rica). Δεν βαριέμαι, το αντίθετο αλλά μπορεί να μην έχει νόημα αυτό το τεστ.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Δημοσιεύσεις: 505
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από PaNoSS » Πέμ Ιαν 25, 2018 3:54 pm

Έχει νόημα για σένα τον ίδιο οποιαδήποτε τεστ..ακούς πράττεις και βλέπεις..
Δεν χανεις..κερδίζεις..
Έτσι μαθαίνεις.

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από ioannisz » Πέμ Ιαν 25, 2018 6:33 pm

Ο καφές είναι El Salvador Los Pirineos
17 ημερών από το RD
Το καλαθάκι είναι vst 18 και έβαλα 19 gr
Η ρουτίνα ίδια.
Ο καφές δύσκολος και πρέπει να κόψεις ψιλά.
Θερμοκρασία 91 έως 92.
Εκχύλιση 38 δευτερολέπτων με αποτέλεσμα 27.5gr, αναλογία 1:1.44
Παρόμοια εκχύλιση από τον SJ με ratio 1:1.6
Δοκιμάσαμε δύο άτομα και είδαμε αυτό του i2 να είναι με λιγότερο σώμα αλλά πιο έντονες γεύσεις !!??!! Του sj ήταν όμως πιο smooth. Δεν μπορώ να πιώ άλλους σήμερα και σταματάω εδώ.
Η εκχύλιση είναι από τον καφέ του i2
https://youtu.be/nMSLfdAGZT8

@pavlosola
Παύλο ευχαριστώ, δεν το είχα δει αυτό το post. Θα το φτιάξω σύντομα.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
Edesso
Δημοσιεύσεις: 1083
Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Τοποθεσία: Έδεσσα

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από Edesso » Πέμ Ιαν 25, 2018 7:35 pm

91-92 για ψησιματα του Μιχαλη λιγα ειναι. 94 τον pirineos.
Επισης δεν βρισκω λογο να φλασαρεις τη μηχανη σου ακριβως πριν την εκχυλιση, ριχνεις θερμοκρασια
espresso junkie...

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από ioannisz » Πέμ Ιαν 25, 2018 7:45 pm

όχι, δεν είναι πριν από την εκχύλιση. Το έβαλα extra για να δείξω ότι τώρα είναι εντάξει η ροή.
Ναι το έχω υπ' όψιν μου ότι ρίχνω την θερμοκρασία. Έχω μια ρουτίνα που προσέχει το πάνω άκρο της διόρθωσης (μετά από αυτήν την εκχύλιση) και εκχυλίζω όταν βλέπω την επιθυμητή θερμοκρασία - κατά την κάθοδο του θερμομέτρου.

έτοιμο το εργαλείο, με kanthal 26ga :)
Συνημμένα
tool1.jpg
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
loft
Δημοσιεύσεις: 54
Εγγραφή: Δευ Ιουν 17, 2013 5:22 pm
Μηχανή:: La Pavoni Puccino
Μύλος:: 1Zpresso JE-Plus
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από loft » Πέμ Ιαν 25, 2018 7:56 pm

Το Kanthal μπορεί και να μην κάνει παραμορφώνεται εύκολα :f010:

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Δημοσιεύσεις: 505
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από PaNoSS » Πέμ Ιαν 25, 2018 8:42 pm

Να πω να δοκιμάσεις με 18 γρ με όλα τα άλλα ίδια;;; Φαίνεται σαν να στριμώχνεται το νερό και να μην έχει διόδους να περάσει λόγο μη σωστής διόγκωσης..
Για δοκίμασε αύριο με τον ίδιο καφέ και ίδιο μύλο με 18 και βάλε ένα βιντεάκι..
Να δούμε..

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από ioannisz » Παρ Ιαν 26, 2018 11:07 am

Και η πρωινή εκχύλιση από τον ίδιο μύλο (συγνώμη δεν λειτουργώ καλά πριν από αυτόν τον καφέ)
El Salvador Los Pirineos 18 ημερών από το RD
Το καλαθάκι είναι vst 18 και έβαλα 18 gr
Θερμοκρασία 94 βαθμούς
Πήρα 35.8 gr σε 35 δευτερόλεπτα (1:1.9)
Πάτησα στραβά και νομίζω ότι έπρεπε να το κόψω στα 30 δευτερόλεπτα.
Edesso, ναι από τον Μιχάλη είναι και :oneup: για το 94
Δεν άφησα ούτε σταγόνα, αλλά ποτέ δεν κρίνω από τον πρωινό καφέ (λόγω εξάρτησης :D )
https://youtu.be/wnBptM-QxmE
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Άβαταρ μέλους
PaNoSS
Δημοσιεύσεις: 505
Εγγραφή: Κυρ Δεκ 26, 2010 9:48 pm
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή:: Rocket R58v2
2η Μηχανή:: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος:: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος:: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου:: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile
Τοποθεσία: Πάτρα

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από PaNoSS » Παρ Ιαν 26, 2018 12:18 pm

Τελικά για σένα πως σου φάνηκε το 2ο συγκριτικά με το 3ο αποτέλεσμα..;
Ίσως στα λιγότερα γραμμαρια να εκοβες ελαφρά ψιλοτερα..κ αυτό μπορείς να το δοκιμάσεις..
Το ζητούμενο της γεύσης που ήταν καλύτερο για σένα;

Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 197
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001 mod
Μύλος:: Mazzer kony
2ος Μύλος:: niche zero
Οι καφέδες μου:: Αιθιοπίες
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Εκχύλιση με pre-infusion

Δημοσίευση από ioannisz » Παρ Ιαν 26, 2018 3:35 pm

Έπρεπε να κάνω την δεύτερη με θερμοκρασία 94 για να μπορώ να συγκρίνω σωστά.
Αυτό και έκανα. Με μικρή διαφορά στην γεύση διάλεξα την δεύτερη (με 94) όχι την τρίτη.
Μηχανήματα παρελθόντος :Lelit Victoria PL91T, Gaggia Classic, Bezzera bz99s, Brasilia Century, Ascaso i2, Mazzer Super Jolly, K10

Απάντηση