(Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

(Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Dimkais » Κυρ Ιαν 21, 2018 2:06 pm

Καλησπέρα.
Απέκτησα πρόσφατα μία classic. Στις πρώτες δοκιμές που έκανα παρατηρώ οτι τον καφέ στην αρχή τον βγάζει μαύρο σαν καμμένο και απο την μέση και μετά αρχίζει να βγάζει κρέμα. Όλα τα βίντεο που έχω δεί γίνεται το αντίθετο.
Απο εκχύλιση είμαι στα 60ml στα 35" με 18gr portioli σε non pres καλάθι (θέλω λίγο πιο χοντρό κόψιμο λογικά?).
Ειναι λογικό αυτό ή κάνω καμιά βλακεία?

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Luckees » Κυρ Ιαν 21, 2018 3:00 pm

Το κύριο θέμα είναι αν σου αρέσει γιατί σαν περιγραφή δεν ακούγεται άσχημη, στην αρχή ο καφές βγαίνει πηχτός και σκουρόχρωμος και σιγά σιγά ξανθαίνει και αυξάνεται η κρέμα. Για να μειώσεις το χρόνο κόβεις λίγο πιο χοντρά. Αν έχεις γυμνό θα σε βοηθήσει να δεις αν ο καφές βγαίνει ταυτόχρονα από τις τρύπες, αν έχεις channeling, αν ό κώνος είναι στο κέντρο και πότε έχεις blonding για να σταματήσεις.

Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Dimkais » Κυρ Ιαν 21, 2018 3:12 pm

Σαν γεύση καλός είναι αν και λίγο δυνατός για τα γούστα μου αλλά στην αρχή δεν βγαίνει πηχτός απλά σκουρο μαυρο σαν καμμενος...

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Luckees » Κυρ Ιαν 21, 2018 3:57 pm

Δεν το έχω πιει τον συγκεκριμενο, φαντάζομαι ότι πρόκειται για εμπορική darkιλα. Για ανέβασε κανένα βίντεο να αποφανθούν οι γνώστες.

buddy
Δημοσιεύσεις: 1017
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Ιαν 21, 2018 5:30 pm

[quote="Dimkais"]
Απο εκχύλιση είμαι στα 60ml στα 35" με 18gr portioli


Για commercial italian roasted, 15γρ θα βαλεις, στα 25''-30'' και θα βγαλεις 30γρ ροφημα.Tα γνωστα δηλαδη.

Αλλα καλυτερα την αλλη φορα παρε κανα φρεσκοψημενο speciality καφεδακι.

Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Dimkais » Κυρ Ιαν 21, 2018 8:24 pm

Θελω 60ml επειδη πινω φρεντο εσπρεσο. Να βαζω λιγοτερη ποσοτητα καφε;

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Jazz » Κυρ Ιαν 21, 2018 8:48 pm

Dimkais έγραψε:Θελω 60ml επειδη πινω φρεντο εσπρεσο. Να βαζω λιγοτερη ποσοτητα καφε;
Τα 30γρ που σου λέει ο Χρήστος, είναι περίπου 50ml (χοντρικά έτσι;; Γιατί παίζει ρόλο η πυκνότητα).
Οπότε εσύ, θα κάνεις αυτό που σου είπε: Θα πέσεις σε χρόνο (δε θα ξεπεράσεις τα 30'' σε καμία περίπτωση. Ο portioli έχει και 10% robusta, γέρνει προς σκούρο το ψήσιμό του, δεν είναι για πολλά πολλά. Σε τέτοιους καφέδες, θες γρήγορο extraction. Δεν υπάρχει λόγος να έρχεται το νερό αρκετή ώρα σε επαφή με τα σωματίδια του καφέ. Στους commercial που ως επί το πλείστον απουσιάζουν φρου φρου, αρώματα και οξύτητες, σκοπός σου είναι να "κρύψεις" πράγματα. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να
"βγάλεις". Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε vst baskets -θέλουν ψιλότερη άλεση- σε commercial καταστάσεις.)

Θα πέσεις σε gr σε γραμμάρια στο καλαθάκι. Από 18g που βάζεις θα πας max 16g.

buddy
Δημοσιεύσεις: 1017
Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
Όνομα: Χρήστος
Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
Οι καφέδες μου:: Natural
Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από buddy » Κυρ Ιαν 21, 2018 9:38 pm

Dimkais έγραψε:Θελω 60ml επειδη πινω φρεντο εσπρεσο. Να βαζω λιγοτερη ποσοτητα καφε;

Αφου εχει και robusta μεσα, στους πρωτους καφεδες απο το ανοιγμα της συσκευασιας τα πιανεις ανετα τα 60ml, μη σου πω τα ξεπαιρνας κιολας.
Καλυτερα να ζυγιζεις ομως το ροφημα, γιατι η κρεμα οσο παιρνανε οι μερες (και μπαγιατευει, η ηδη μπαγιατιλα) θα μειωνεται και δεν θα βγαζεις ακρη.

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Christos » Κυρ Ιαν 21, 2018 11:25 pm

@Dimkais
Έχεις δικό σου μύλο ή κάνεις εκχυλίσεις με προαλεσμένο καφέ;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Dimkais » Δευ Ιαν 22, 2018 7:13 pm

Εχω έναν SM90/T μύλο αλλά μέχρι τώρα δεν εχω κόψει, πηρα καφέ απο τον Λουμίδη.

Απάντηση