(Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση-ξινιλα

Δημοσίευση από Dimkais » Τρί Φεβ 06, 2018 7:52 pm

Ρε παιδια θέλω τη βοηθεια σας γιατι θα σκασω!
Δεν εχω καταφερει να βγαλω ενα καφε που να μην ειναι ξινος!
Διαβασα απο πολλους εδω για τον τιγκρατο τον οποιο και δοκιμασα αλλα τελικα τον πεταξα! Υπεθεσα οτι εχω συνηθισει τις μπαγιατιλες και commercial καφεδες. Οποτε πηρα lavazza tierra. Οτι και να δοκιμασα απο τον πρωτο καφε μεχρι και τωρα που υποθετω οτι απο κοψιμο ειμαι καλα, μονο ξινιλες βγαζω.
Σημερα λοιπον πηρα απο Λουμιδη ενα naked να δοκιμασω εκει 19 γρ. γιατι στο διπλο με 19 εβρισκε στο γκρουπ.
Δεδομενου οτι πινω μονο κρυο καφε κανω το πρωτο φλιτζανι 16γρ. και χωρις πολυ πιεση ο καφες βγηκε νωρις με αποτελεσμα ξινο. Πεταμα και φτιαχνω δευτερο με 19γρ, κανονικο πατημα και τον κρατησα περισσοτερη ωρα στα 45´´ για να παρω 55-60 ml. Ακομα χειροτερη ξινιλα....

Τραβηξα ενα βιντεακι αλλα η αναλυση ηταν αισχρη λογω φωτισμου οποτε δεν το βαζω!

Εχετε καμια ιδεα για το τι κανω λαθος?Η τι αλλο να δοκιμασω?

Άβαταρ μέλους
Christos
Συντονιστής
Συντονιστής
Δημοσιεύσεις: 8794
Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
Μύλος:: Mahlkönig Vario
2ος Μύλος:: Anfim Best
Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Christos » Τρί Φεβ 06, 2018 8:06 pm

Εξακολουθείς να παίρνεις έτοιμο αλεσμένο ή άρχισες να λειτουργείς τον μύλο σου; Εάν το δεύτερο, ξεκίνα την φασίνα και σε μύλο και σε μηχανή. Ο μύλος άμα είναι πολύ χρησιμοποιημένος ίσως να θέλουν άλλαγμα και τα μαχαίρια του.

Μετά την καθαριότητα μαθαίνεις να γεμίζεις και να διανέμεις σωστά τον καφέ στο καλάθι. Εννοείται ξεκινάς να κάνεις διπλούς που είναι πιο εύκολοι.
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.

Άβαταρ μέλους
phoinix_gr
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Σάβ Απρ 22, 2017 12:27 pm
Όνομα: Ακης
Μηχανή:: Gaggia Classic PID
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από phoinix_gr » Τρί Φεβ 06, 2018 8:13 pm

Μηπως μπερδεύεις το ξυνό με το πικρό?
Αν το τοποθετούσες στην γλώσσα σου, θα το εβαζες μπροστα η πισω?

Για εμπορικό καφε όπως Lavazza Tierra, θα έβαζα λιγότερα γραμμάρια καφέ.
Με την ακόλουθη συνταγή, εβγαλα καλό αποτελεσμα σε Lavazza Tierra:
  • 17 γραμμάρια καφε
  • Ratio 2,25 (17 γραμμάρια καφε ---> 38 γραμμάρια ρόφημα espresso)
  • Εκχύληση σε 27-32 δευτερόλεπτα
Επιπλεόν, ειναι σημαντικό να εχεις naked pf και να βλέπεις αν εχεις προβλήματα στην εκχύληση σου (channeling, στραβό πατημα κτλ)
Gaggia Classic|Chinese PID|Auber temperature sensor|OPV 9bar|Rancilio silvia wand
Brass shower plate holder|IMS shower screen|IMS basket|Baratza Sette 270W Grinder|Belogia Jug

Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Dimkais » Τρί Φεβ 06, 2018 8:52 pm

Christos έγραψε:Εξακολουθείς να παίρνεις έτοιμο αλεσμένο ή άρχισες να λειτουργείς τον μύλο σου; Εάν το δεύτερο, ξεκίνα την φασίνα και σε μύλο και σε μηχανή. Ο μύλος άμα είναι πολύ χρησιμοποιημένος ίσως να θέλουν άλλαγμα και τα μαχαίρια του.

Μετά την καθαριότητα μαθαίνεις να γεμίζεις και να διανέμεις σωστά τον καφέ στο καλάθι. Εννοείται ξεκινάς να κάνεις διπλούς που είναι πιο εύκολοι.
Φρεσκοκομμένοι και ο τιγκρατο και ο τιερρα.Αρχισα να χρησιμοποιώ τον μύλο (3100 κλικ)αφου τον καθάρισα καλά όπως και στην gaggia εχω κάνει καθαρισμό την προηγούμενη εβδομάδα. Με το naked δεν ειδα κάποιο ιδιαίτερο θέμα στην εκχύληση..


phoinix_gr έγραψε:Μηπως μπερδεύεις το ξυνό με το πικρό?
Αν το τοποθετούσες στην γλώσσα σου, θα το εβαζες μπροστα η πισω?

Για εμπορικό καφε όπως Lavazza Tierra, θα έβαζα λιγότερα γραμμάρια καφέ.
Με την ακόλουθη συνταγή, εβγαλα καλό αποτελεσμα σε Lavazza Tierra:
  • 17 γραμμάρια καφε
  • Ratio 2,25 (17 γραμμάρια καφε ---> 38 γραμμάρια ρόφημα espresso)
  • Εκχύληση σε 27-32 δευτερόλεπτα
Επιπλεόν, ειναι σημαντικό να εχεις naked pf και να βλέπεις αν εχεις προβλήματα στην εκχύληση σου (channeling, στραβό πατημα κτλ)
Έβαλα λίγο παραπάνω γιατι ήθελα περισσοτερη ποσότητα καφέ λόγω φρέντο.

Περιμένω να έρθει το pid γιατι απο θερμοκρασίες δεν ξέρω καθόλου τι παίζει (απλά περιμένω 15-20 λεπτά).

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
2η Μηχανή:: LP Prof. 83
Μύλος:: Monolith Flat
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Τρί Φεβ 06, 2018 9:12 pm

Κάνε ένα κόπο ξανά αν μπορείς να ανεβάσεις ένα 2 λεπτο βίντεο από τη στιγμή που κόβεις το καφε μέχρι να τελειώσεις την εκχύλιση, λογικά μπορεί να έχεις θέματα με την κατανομή σου.

Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Dimkais » Τρί Φεβ 06, 2018 9:23 pm

Μπορεί να έχω τέτοια ξινιλα απο κατανομή?
Αυριο θα προσπαθησω να τραβηξω ενα βιντεο ....

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Φεβ 06, 2018 10:05 pm

Dimkais έγραψε:Μπορεί να έχω τέτοια ξινιλα απο κατανομή?
Αυριο θα προσπαθησω να τραβηξω ενα βιντεο ....
Φίλε Δημήτρη, από την μέχρι τώρα εμπειρία μου, αυτή η περιβόητη Κατανομή είναι τελικά, το Α και το Ω! Λεπτές οι ισορροπίες (ειδικά σε vst baskets). Μια απρόσεχτη κατανομή, μπορεί να καταστρέψει ένα φλιτζάνι σε βαθμό, που λόγω υποεκχυλισμένων/υπερεκχυλισμένων σωματιδίων, να γεύεσαι κάτι απροσδιόριστο και ξινόπικρο :f010:

Dimkais
Δημοσιεύσεις: 57
Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
Όνομα: Δημήτρης
Μηχανή:: Gaggia Classic old
Μύλος:: La San Marco 90/T
Τοποθεσία: Μαραθώνας

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Dimkais » Τρί Φεβ 06, 2018 10:10 pm

Αν πάρω ενα εργαλειο ισοκατανομής και ένα δυναμομετρικό tamper, ησυχαζω απο αυτή την παράμετρο ή όχι τελείως?

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1084
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από Jazz » Τρί Φεβ 06, 2018 10:23 pm

Dimkais έγραψε:Αν πάρω ενα εργαλειο ισοκατανομής και ένα δυναμομετρικό tamper, ησυχαζω απο αυτή την παράμετρο ή όχι τελείως?
Εργαλείο πραγματικής ...κατανομής, δεν υπάρχει δυστυχώς. Μόνο leveling tools. (Τύπου ocd + τα φθηνότερα φυσικά όμοιά του). Από εκεί και έπειτα, για σωστή κατανομή, είναι μάλλον απαραίτητη η μέθοδος wdt. Δοκιμάζεις διάφορες τεχνικές ωστόσο, και βρίσκεις αυτό που δουλεύει καλύτερα σε σένα. :)

Τώρα το δυναμομετρικό, για μένα είναι περιττή αγορά. Το πάτημα είναι καθαρά θέμα συνήθειας. Το βασικό είναι να πατάς 'ευθεία', κάθετα και όχι στραβά. Τη δύναμη, τη βρίσκεις και με δοκιμές σε ζυγαριά μπάνιου στην αρχή.

Άβαταρ μέλους
gsisr
Δημοσιεύσεις: 491
Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Eureka Atom 75
2ος Μύλος:: Compak K10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση

Δημοσίευση από gsisr » Τετ Φεβ 07, 2018 8:02 am

εγώ είμαι υπέρ του δυναμομετρικού γιατί έχεις μία παράμετρο για πάντα στάνταρ. τώρα όσων αφορά την ξυνίλα άσε τη μηχανή κανα μισάωρο αναμένη και τσέκαρε κι αυτό που αναφέρθηκε αν είναι ξυνίλα ή πικρίλα..

Απάντηση