(Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
-
- Δημοσιεύσεις: 57
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia Classic old
- Μύλος:: La San Marco 90/T
- Τοποθεσία: Μαραθώνας
(Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Καλησπέρα.
Απέκτησα πρόσφατα μία classic. Στις πρώτες δοκιμές που έκανα παρατηρώ οτι τον καφέ στην αρχή τον βγάζει μαύρο σαν καμμένο και απο την μέση και μετά αρχίζει να βγάζει κρέμα. Όλα τα βίντεο που έχω δεί γίνεται το αντίθετο.
Απο εκχύλιση είμαι στα 60ml στα 35" με 18gr portioli σε non pres καλάθι (θέλω λίγο πιο χοντρό κόψιμο λογικά?).
Ειναι λογικό αυτό ή κάνω καμιά βλακεία?
Απέκτησα πρόσφατα μία classic. Στις πρώτες δοκιμές που έκανα παρατηρώ οτι τον καφέ στην αρχή τον βγάζει μαύρο σαν καμμένο και απο την μέση και μετά αρχίζει να βγάζει κρέμα. Όλα τα βίντεο που έχω δεί γίνεται το αντίθετο.
Απο εκχύλιση είμαι στα 60ml στα 35" με 18gr portioli σε non pres καλάθι (θέλω λίγο πιο χοντρό κόψιμο λογικά?).
Ειναι λογικό αυτό ή κάνω καμιά βλακεία?
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Το κύριο θέμα είναι αν σου αρέσει γιατί σαν περιγραφή δεν ακούγεται άσχημη, στην αρχή ο καφές βγαίνει πηχτός και σκουρόχρωμος και σιγά σιγά ξανθαίνει και αυξάνεται η κρέμα. Για να μειώσεις το χρόνο κόβεις λίγο πιο χοντρά. Αν έχεις γυμνό θα σε βοηθήσει να δεις αν ο καφές βγαίνει ταυτόχρονα από τις τρύπες, αν έχεις channeling, αν ό κώνος είναι στο κέντρο και πότε έχεις blonding για να σταματήσεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 57
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia Classic old
- Μύλος:: La San Marco 90/T
- Τοποθεσία: Μαραθώνας
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Σαν γεύση καλός είναι αν και λίγο δυνατός για τα γούστα μου αλλά στην αρχή δεν βγαίνει πηχτός απλά σκουρο μαυρο σαν καμμενος...
- Luckees
- Δημοσιεύσεις: 1477
- Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
- Όνομα: Αποστόλης
- Μηχανή:: Rocket R58
- 2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
- Μύλος:: Sette 270Wi
- 2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
- Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
- Τοποθεσία: Μελίσσια
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Δεν το έχω πιει τον συγκεκριμενο, φαντάζομαι ότι πρόκειται για εμπορική darkιλα. Για ανέβασε κανένα βίντεο να αποφανθούν οι γνώστες.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
[quote="Dimkais"]
Απο εκχύλιση είμαι στα 60ml στα 35" με 18gr portioli
Για commercial italian roasted, 15γρ θα βαλεις, στα 25''-30'' και θα βγαλεις 30γρ ροφημα.Tα γνωστα δηλαδη.
Αλλα καλυτερα την αλλη φορα παρε κανα φρεσκοψημενο speciality καφεδακι.
Απο εκχύλιση είμαι στα 60ml στα 35" με 18gr portioli
Για commercial italian roasted, 15γρ θα βαλεις, στα 25''-30'' και θα βγαλεις 30γρ ροφημα.Tα γνωστα δηλαδη.
Αλλα καλυτερα την αλλη φορα παρε κανα φρεσκοψημενο speciality καφεδακι.
-
- Δημοσιεύσεις: 57
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia Classic old
- Μύλος:: La San Marco 90/T
- Τοποθεσία: Μαραθώνας
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Θελω 60ml επειδη πινω φρεντο εσπρεσο. Να βαζω λιγοτερη ποσοτητα καφε;
- Jazz
- Δημοσιεύσεις: 1084
- Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
- Όνομα: Σταυριάνα
- Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
- 2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
- Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
- Οι καφέδες μου:: Specialty
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Τα 30γρ που σου λέει ο Χρήστος, είναι περίπου 50ml (χοντρικά έτσι;; Γιατί παίζει ρόλο η πυκνότητα).Dimkais έγραψε:Θελω 60ml επειδη πινω φρεντο εσπρεσο. Να βαζω λιγοτερη ποσοτητα καφε;
Οπότε εσύ, θα κάνεις αυτό που σου είπε: Θα πέσεις σε χρόνο (δε θα ξεπεράσεις τα 30'' σε καμία περίπτωση. Ο portioli έχει και 10% robusta, γέρνει προς σκούρο το ψήσιμό του, δεν είναι για πολλά πολλά. Σε τέτοιους καφέδες, θες γρήγορο extraction. Δεν υπάρχει λόγος να έρχεται το νερό αρκετή ώρα σε επαφή με τα σωματίδια του καφέ. Στους commercial που ως επί το πλείστον απουσιάζουν φρου φρου, αρώματα και οξύτητες, σκοπός σου είναι να "κρύψεις" πράγματα. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο να
"βγάλεις". Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε vst baskets -θέλουν ψιλότερη άλεση- σε commercial καταστάσεις.)
Θα πέσεις σε gr σε γραμμάρια στο καλαθάκι. Από 18g που βάζεις θα πας max 16g.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Dimkais έγραψε:Θελω 60ml επειδη πινω φρεντο εσπρεσο. Να βαζω λιγοτερη ποσοτητα καφε;
Αφου εχει και robusta μεσα, στους πρωτους καφεδες απο το ανοιγμα της συσκευασιας τα πιανεις ανετα τα 60ml, μη σου πω τα ξεπαιρνας κιολας.
Καλυτερα να ζυγιζεις ομως το ροφημα, γιατι η κρεμα οσο παιρνανε οι μερες (και μπαγιατευει, η ηδη μπαγιατιλα) θα μειωνεται και δεν θα βγαζεις ακρη.
- Christos
- Συντονιστής
- Δημοσιεύσεις: 8794
- Εγγραφή: Σάβ Ιαν 23, 2010 12:26 pm
- Μηχανή:: Rancilio Silvia V3
- 2η Μηχανή:: Gaggia New Baby 06
- Μύλος:: Mahlkönig Vario
- 2ος Μύλος:: Anfim Best
- Τοποθεσία: Πτολεμαΐδα
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
@Dimkais
Έχεις δικό σου μύλο ή κάνεις εκχυλίσεις με προαλεσμένο καφέ;
Έχεις δικό σου μύλο ή κάνεις εκχυλίσεις με προαλεσμένο καφέ;
Δεν απαντώ ποτέ σε προσωπικά μηνύματα που αφορούν θέματα της δημόσιας συζήτησης.
-
- Δημοσιεύσεις: 57
- Εγγραφή: Τρί Οκτ 10, 2017 1:25 pm
- Όνομα: Δημήτρης
- Μηχανή:: Gaggia Classic old
- Μύλος:: La San Marco 90/T
- Τοποθεσία: Μαραθώνας
Re: (Μάλλον) Περίεργη εκχυλιση
Εχω έναν SM90/T μύλο αλλά μέχρι τώρα δεν εχω κόψει, πηρα καφέ απο τον Λουμίδη.