βοηθεια
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 20, 2015 11:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic Old
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Τοποθεσία: Λευκωσία
βοηθεια
γεια σας.θα ηθελα την βοηθεια σας.εχω στην κατοχη μου την gaggia classic και τον μυλο ascaso mini i-2.θα ηθελα τα φωτα σας σχετικα με την βελιστοποιηση του εσπρεσο που φτιαχνω γιατι οσο και αν προσπαθησα δεν καταφερα ακομη να ρυθμισω τον μυλο.επισης αγορασα ενα δυναμομετρικο tamper απο ebay για το οποιο επισης δεν καταφερα να βρω μια καλη ρυθμιση.
- todoornot
- Δημοσιεύσεις: 338
- Εγγραφή: Παρ Ιαν 27, 2017 10:58 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: Flair Pro 2
- Μύλος:: DF64, SSP cast burrs
- 2ος Μύλος:: Aergrind
- Τοποθεσία: Αθήνα
Re: βοηθεια
Παναγιώτη γεια σου, με τόσο μεγάλου εύρους ερωτήσεις είναι δύσκολο να σε βοηθήσει κάποιος. Ή πρέπει πρώτα να κάνεις ένα καλό ψάξιμο και αρκετό διάβασμα από το πλούσιο υλικό του φόρουμ, ή αν το έχεις ήδη κάνει, να γίνεις πιο συγκεκριμένος για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις.
-
- Δημοσιεύσεις: 511
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 28, 2014 9:34 pm
- Όνομα: Χάρης
- Μηχανή:: DIY Mod G Classic
- Μύλος:: Niche Zero
- Οι καφέδες μου:: Newbie roaster
Re: βοηθεια
Καλημέρα Παναγιώτη.
Το μυστικό για τη ρύθμιση είναι να αλλάζεις 1 μόνο παράμετρο τη φορά και όχι όλες μαζί.
Κοινώς, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις στο καλάθι σου ακριβώς τα ίδια γρ κάθε φορά και ότι το tamping σου είναι το ίδιο κάθε φορά (διαφορές του +/- 2 kg) δε θα παίξουν τεράστιο ρόλο. H σωστή κοπή για κάποιον καφέ δεν είναι απαραίτητα η σωστή για κάποιον άλλο ή ακόμα και για το ίδιο blend με διαφοροποίηση του χρόνου από την ημερομηνία ψησίματος. Oι αλλαγές ωστόσο που χρειάζονται μετά την αρχική ρύθμιση είναι μικρές.
Σα μπούσουλα στην αρχή θα πρέπει να έχεις να πάρεις 60ml σε 30". Αργότερα και ανάλογα με τον καφέ μπορεί να πας σε γρηγορότερη (σκούρο ψήσιμο) ή αργότερη (ανοιχτόχρωμο ψήσιμο) εκχύλιση. Βέβαια με τη classic το τελευταίο δε στο συνιστώ λόγω της θερμοκρασιακής αστάθειας που έχει ελέω μικρού boiler.
Το μυστικό για τη ρύθμιση είναι να αλλάζεις 1 μόνο παράμετρο τη φορά και όχι όλες μαζί.
Κοινώς, θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι έχεις στο καλάθι σου ακριβώς τα ίδια γρ κάθε φορά και ότι το tamping σου είναι το ίδιο κάθε φορά (διαφορές του +/- 2 kg) δε θα παίξουν τεράστιο ρόλο. H σωστή κοπή για κάποιον καφέ δεν είναι απαραίτητα η σωστή για κάποιον άλλο ή ακόμα και για το ίδιο blend με διαφοροποίηση του χρόνου από την ημερομηνία ψησίματος. Oι αλλαγές ωστόσο που χρειάζονται μετά την αρχική ρύθμιση είναι μικρές.
Σα μπούσουλα στην αρχή θα πρέπει να έχεις να πάρεις 60ml σε 30". Αργότερα και ανάλογα με τον καφέ μπορεί να πας σε γρηγορότερη (σκούρο ψήσιμο) ή αργότερη (ανοιχτόχρωμο ψήσιμο) εκχύλιση. Βέβαια με τη classic το τελευταίο δε στο συνιστώ λόγω της θερμοκρασιακής αστάθειας που έχει ελέω μικρού boiler.
- Artisti
- Δημοσιεύσεις: 3314
- Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
- Όνομα: Γιώργος
- Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
- 2η Μηχανή:: AeroPress
- Μύλος:: Ascaso mini i2
- 2ος Μύλος:: Porlex tall
- Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
- Τοποθεσία: West Side over the river
Re: βοηθεια
Νομίζω υπάρχει έμπειρος συνφορουμίτης από την Κύπρο που θα μπορούσε να σε βοηθήσει.
-
- Δημοσιεύσεις: 28
- Εγγραφή: Κυρ Δεκ 20, 2015 11:46 pm
- Μηχανή:: Gaggia Classic Old
- Μύλος:: Ascaso i2 mini
- Τοποθεσία: Λευκωσία
Re: βοηθεια
αρα χρειαζομαι ζυγαρια και δοσομετρικο ποτηρι για περισσοτερα;εαν υπαρχει καποιος απο Κυπρο που μπορει να βοηθησει θα του ειμαι υποχρεος.το θεμα που αντιμετωπιζω συγκεκριμενα ειναι το οτι δεν καταφερα ακομη να πετυχω εσπρεσακι ειτε λογω καφε αλλα και ρυθμισης του μυλου.
-
- Δημοσιεύσεις: 222
- Εγγραφή: Κυρ Ιαν 22, 2012 1:09 pm
- Όνομα: Μιχάλης
- Μηχανή:: QM Silvano Evo
- Μύλος:: Niche zero
- Τοποθεσία: Λευκωσία
Re: βοηθεια
Παναγιώτη όπως σωστά λέχθηκε πρέπει να διατηρείς σταθερές τις παραμέτρους της ποσότητας και του τάμπινγκ και στη συνέχεια να παίζεις με το κόψιμο του μύλου. Υπόψιν ότι η μηχανή χρειάζεται κανά μισάωρο προθέρμανση και επιπλέον εφόσον δεν έχει pid, temperature serfing. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείς φρεσκοψημένους καφέδεςκαι οχι μπαγιάτικους από supermarket.