Με το νερό βρύσης μπορεί να βλέπεις 0 ,μπορεί ομως και να έπρεπε να βλέπεις κάτι μεγαλύτερο απο το 0!Για σιγουριά χρησιμοποιούμε απεσταγμένο νερό .
Σε κάθε περίπτωση μέχρι να βρείς απεσταγμένο νερό κάνε όπως εισαι τη δουλειά σου έτσι και το πολύ πολύ να έχεις μια ελάχιστη απόκλιση της τάξης του 0,1-0,2 .
Δεν υπάρχει πεδιο τιμών με βέλτιστες τιμές, αυτό μεταβάλλεται αναλογα με την κάθε εκχύλιση.
Σε κάθε μέτρηση θα πρέπει να μετατρέπεις τα brix σε tds.Εδω υπάρχει ενα μεγάλο θέμα για το ποσοστό μετατροπής αλλά προσωρινά θα έλεγα οτι η εύκολη λύση (την οποία χρησιμοποιώ κι εγώ) ειναι το 0,8 .Δηλαδή ότι διαβάζεις σε brix θα το πολλαπλασιάζεις με 0,8 και θα ειναι tds .Στην περίπτωσή σου τώρα έχεις πάρει 34g εσπρέσο από 19g καφέ , άρα έχεις ενα λόγο 34/19=1,79 .Οσα
tds βρείς θα τα πολλαπλασιάσεις με το 1,79 για να δείς το ποσοστό της εκχύλισής σου.Αν στο διαθλασίμετρο δείς ας πούμε 14 brix δηλαδή 11.2 tds , τότε θα έχεις 11,2*1,79=
20,05% εκχύλισης .
Θα σου πρότεινα αν μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις μια απο τις δύο εφαρμογές που υπάρχουν διαθέσιμες για τον υπολογίσμό του ποσοστού και αναφέρονται στο πρώτο πόστ, οι οποίες σου βγάζουν ενα ποσοστό ελάχιστα μεγαλύτερο απο το ας πούμε 20,05 στην προκειμένη περίπτωση γιατι υπολογίζουν και το νερό που έχει μείνει στον αλεσμένο καφέ , την αρχική υγρασία του καφέ, το διοξείδιο του άνθρακα του καφέ κτλ.
Προσωπικά χρησιμοποιώ την vst coffee tools απο την οποία ειναι και τα ακόλουθα screenshots με βάση τα νούμερα που σου ανέφερα πριν.
Οπως βλέπεις το πρόγραμμα υπολόγισε λίγο μεγαλύτερο ποσοστο εκχύλισης 20,77% με βάση το υποθετικό νούμερο που σου είπα των 11,2tds.
Εσύ στο συγκεκριμένο shot πόσα Brix είδες στο διαθλασίμετρο?