Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
Artisti
Δημοσιεύσεις: 3314
Εγγραφή: Κυρ Φεβ 17, 2013 7:35 pm
Όνομα: Γιώργος
Μηχανή:: TECNOSYSTEM Magic
2η Μηχανή:: AeroPress
Μύλος:: Ascaso mini i2
2ος Μύλος:: Porlex tall
Οι καφέδες μου:: vescovicaffe.it
Τοποθεσία: West Side over the river

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Artisti » Παρ Αύγ 11, 2017 1:22 pm

Είναι το ίδιο με τις ταινίες σκληρότητας νερού.
Βοηθά να ξέρουμε τί νερό βάζουμε στην καφετιέρα και τί νερό βγαίνει από αυτή.
Για ολικά στερεά κ. α δεν μετράει αλλά πόσοιι τελικά θα ασχοληθούν με αυτό.

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από cosini » Παρ Αύγ 11, 2017 1:39 pm

τουλαχιστον το εχεις να μετρας τα αλατα του νερου , καθως οι ταινιες εχουν περιπου την ιδια τιμη ομως ειναι μιας χρησης.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

antonis21
Δημοσιεύσεις: 32
Εγγραφή: Παρ Ιαν 11, 2013 3:21 pm

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από antonis21 » Τετ Νοέμ 01, 2017 4:55 pm

Λέω να μπω στην διαδικασία να αγοράσω ένα αναλογικό δεδομένου ότι δεν θέλω να διαθέσω τώρα 400ε. Θα με βοηθήσει στο κομμάτι espresso? Και αν έχετε να μου προτείνετε καποιο. Η τι να προσέξω. Ευχαριστώ

Άβαταρ μέλους
cosini
Δημοσιεύσεις: 400
Εγγραφή: Παρ Ιουν 16, 2017 10:57 am
Όνομα: Δημητρης
Μηχανή:: Cosini DB espresso
2η Μηχανή:: Cosini Lever machine
Μύλος:: Baratza Sette 270Wi
2ος Μύλος:: HRM 350 ROASTING
Οι καφέδες μου:: all
Τοποθεσία: αθηνα
Επικοινωνία:

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από cosini » Τρί Δεκ 05, 2017 8:43 am

antonis21 έγραψε:Λέω να μπω στην διαδικασία να αγοράσω ένα αναλογικό δεδομένου ότι δεν θέλω να διαθέσω τώρα 400ε. Θα με βοηθήσει στο κομμάτι espresso? Και αν έχετε να μου προτείνετε καποιο. Η τι να προσέξω. Ευχαριστώ
εάν ακόμη ψάχνεις για αγορά μπορείς να δεις κι αυτό https://www.aliexpress.com/item/Beer-Wo ... 0.0.JtiDpw το οποίο μετράει σε brix και για να κάνεις την μετατροπή σε tds απλά ότι αποτέλεσμα σου βγάλει το πολλαπλασιάζεις επι 80% , πχ. εάν σου δείξει 10 τότε 10χ80% = 8 tds.
5M οι απόλυτοι κανόνες για έναν τέλειο εσπρέσσο.
1. Miscela: το χαρμάνι
2. Macchine caffe Espresso: Η μηχανή
3. Macinadosatore: Ο μύλος κοπής
4. Mano dell'operatore: Το «χέρι» του μπαρίστα
5. Manutenzione: Η συντήρηση

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Δεκ 29, 2017 9:34 pm

The 2:1 Ratio By Scott Rao

Ενα ενδιαφέρον άρθρο στο μπλογκ του γνωστού συγγραφέα βιβλίων για τον καφέ.

Βασικά μιλάει για το ratio εκχύλισης αλλά οι προεκτάσεις του αναφέρονται και σε διαλυτά στερεά ,ποσοστά εκχύλισης κτλ.Ενα άρθρο για όσους ενδιαφέρονται να πιούν καλύτερο καφέ απο ότι πίνουν σήμερα .Βασικά μόλις διαβάσεις οτι όλοι καφέδες που πίνουμε ειναι ''υποεκχυλισμένοι'' και οτι το ρατιο που πίνουμε σήμερα είναι ενδεχομένως (και υπο προυποθέσεις) μικρο λες ''τι @@@ λέει το παλικάρι'' ?Οταν ομως δοκιμάσεις κάποια απο αυτά που προτείνει καταλαβαίνεις οτι ΝΟΜΙΖΕΣ οτι πίνεις καλό καφέ.

Ειναι στα αγγλικά αλλά δεν νομιζω οτι ειναι δύσκολο στην κατανόηση.Επίσης πολύ ενδιαφέροντα ειναι και τα σχόλια των αναγωνστών,όπως και οι απαντήσεις σε αυτά.

Άβαταρ μέλους
Βασιλης Α.
Δημοσιεύσεις: 256
Εγγραφή: Παρ Φεβ 28, 2014 7:51 pm
Μηχανή:: LM GS3 MP 2017
2η Μηχανή:: LP Prof. 83
Μύλος:: Monolith Flat
2ος Μύλος:: Comandante C40
Οι καφέδες μου:: Taf, Gardelli, The Barn,Coff. Collective
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Βασιλης Α. » Σάβ Δεκ 30, 2017 10:06 am

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο Βασίλη, καθώς και η κουβέντα που γίνεται στα σχόλια από κάτω, ευχαριστούμε.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Ιαν 02, 2018 12:56 pm

Μας προτείνει δλδ να πάμε προς τη lungo μεριά του φεγγαριού ή κάνω λάθος; :a014:

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Rallakias » Τρί Ιαν 02, 2018 6:14 pm

Δεν προτείνει συγκερκιμένα το Lungo αλλα σταχυολογόντας θα διάλεγα τα ακόλουθα:
The best extraction is the highest extraction, within reason
By “underextracted” I simply mean the coffee would taste better if the extractions were higher.
Δηλαδή αυτό που θέλει να πεί ειναι οτι όσο μεγαλύτερη ειναι η εκχύλιση ,τόσο περισσότερα γευστικά συστατικά του καφέ μεταφέρονται στο ποτήρι μας, τόσο πιο ''κρυστάλλινη'' είναι η γεύση του εσπρέσσο μας.Περιορίζοντας την εκχύλιση μας σε ενα συγκεκριμένο ratio π.χ. 1:1,6 ή 1:2,0 ,χάνουμε το να πάρουμε ακομα περισσότερη γεύση απο τον καφέ.Πόσο μεγαλύτερο μπορεί να γινει το ratio?Οσο το δυνατόν μεγαλύτερο χωρίς να βγάζει την πίκρα της υπερεκχύλισης στη γεύση .Με διάφορες τεχνικές αυτό ειναι εφικτό και μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα το πόσο ακόμα μπορούμε να τραβήξουμε τη γεύση χωρίς να την ''χαλάσουμε''.
Το μειονέκτημα ειναι οτι μεγαλώνοντας το ratio ,αδυνατίζουμε το σώμα του εσπρέσσο ,αν και μέχρι σε κάποιο βαθμό αυτό δεν ειναι τόσο αντιληπτό στο στόμα μιας και η γεύση συνεχίζει να ειναι επικρατούσα.Αν κάποιος θέλει οπωσδήποτε πολύ εντονο σώμα και το μέγιστο δυνατό της γεύσης που μπορεί να πάρει απο τον καφέ , θα πρέπει να εχει τον κατάλληλο εξοπλισμό (κυρίως μύλο αλλά και καλάθι) αλλιώς θα πρέπει να συμβιβαστεί σε κάτι λιγότερο σε κάποιον τομέα-είτε στο σώμα είτε στη γεύση.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1477
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Sette 270Wi
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Luckees » Τρί Μαρ 13, 2018 3:30 pm

Μια ακόμα αναφορά σε "εναλλακτικές συνταγές".
Έχω να πω πλέον οτι τα παιχνίδια με manual preinfusion και αύξηση της αναλογίας της συνταγής δίνουν πολύ γευστικά αποτελέσματα.

Thodorisrama
Δημοσιεύσεις: 1
Εγγραφή: Πέμ Φεβ 07, 2019 2:50 am

Re: Σωστή εκχύλιση-ολικά στερεά-διαθλασίμετρο

Δημοσίευση από Thodorisrama » Πέμ Μάιος 02, 2019 1:05 am

Na rotiso iparxei kanena metaxeirismeno diathlasiometro.euxaristw poli

Απάντηση