Την καλημερα μου σε ολους.Επανηλθα με καινουργια εκχειληση και φωτο για να μου δωσετε τα φωτα σας.Ο καφες ειναι 15 ημερων διαφορες ποικιλιες 100% arabica.17 gr στο καλαθακι και χρονος 25sec για τα 60 ml.θα ηθελα να ακουσω τις γνωμες σας και να ρωτησω για το χρωμα της κρεμας αν τη βρισκεται ανοιχτοχρωμη και σε τι μπορει να οφειλεται.
1η προσπαθεια με μυλο
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: 1η προσπαθεια με μυλο
Πωωωωω ρε φιλε τι μου θύμησες!!!!
Την είχα αυτη τη μηχανή και παλευα να βγάλω σωστό εσπρεσσο ,σαν κι εσενα!
Μόλις είδα αυτό το ασπρο καιμάκι ,θυμήθηκα τα δικά μου και μου ήρθε η ξινίλα στο στόμα !
Απάντησε μου σε μερικές ερωτήσεις μήπως σε βοηθήσουμε:
Κάνε 2 δοκιμές .Μια να βάλεις πιο ζεστό νερό στο δοχείο της μηχανής-οχι καυτό αλλά οχι και 15 βαθμούς όπως ερχεται απο τη βρύση.Ισως 30 άντε 40 βαθμούς οχι παραπάνω γιατι μετα θα έχεις άλλα προβλήματα . Αυτό βοηθάει τη θερμοκρασιακή σταθερότητα της μηχανής.Δεύτερη δοκιμή με ίδιες τις υπόλοιπες ρυθμισεις δοκίμασε να ''κοντίνεις ή να μακρύνεις'' την εκχύλιση και να πάρεις μικρότερο βάρος ροφήματος ή και μεγαλύτερο (λιγότερο πιθανό). Πάντα ζυγίζοντας το ρόφημα , μπορεί να βρείς καλύτερο αποτέλεσμα στη γεύση.Δεν υπάρχει κανονας που λέει Χ γραμμάρια ή ml ροφήματος ειναι το σωστό.
Την είχα αυτη τη μηχανή και παλευα να βγάλω σωστό εσπρεσσο ,σαν κι εσενα!
Μόλις είδα αυτό το ασπρο καιμάκι ,θυμήθηκα τα δικά μου και μου ήρθε η ξινίλα στο στόμα !
Απάντησε μου σε μερικές ερωτήσεις μήπως σε βοηθήσουμε:
- Νωρίτερα είπες οτι χρησιμοποιείς unpressurised καλάθι , αλλά δεν είπες για το portafilter αν του έχεις βγάλει την ελαστική βαλβίδα με το ελατήριο απο κάτω για να μετατρέψεις και αυτό σε unpressurised.
- Ο καφές που έφτιαξες σου αρέσει?Πίνεται ή ειναι ξύδι?Εχεις γευστική βάση αναφοράς ενος ''ισορροπημένου'' εσπρέσσο που πίνεται εύκολα χωρίς ζάχαρη?Κοινώς έχεις γνώση της γεύσης που πρέπει να πλησιάσεις ή τώρα μαθαίνεις?
- Το πρόβλημά σου είναι το χρώμα της κρέμας ή η γεύση του καφέ σου?Γιατι αν ειναι το χρώμα , είναι μόνο ασθητικό το ''θέμα''.
- Πες μας ποιόν καφέ πίνεις μήπως κάποιος τον έχει δοκιμάσει και μπορέσει να βοηθήσει λεπτομερώς.
Κάνε 2 δοκιμές .Μια να βάλεις πιο ζεστό νερό στο δοχείο της μηχανής-οχι καυτό αλλά οχι και 15 βαθμούς όπως ερχεται απο τη βρύση.Ισως 30 άντε 40 βαθμούς οχι παραπάνω γιατι μετα θα έχεις άλλα προβλήματα . Αυτό βοηθάει τη θερμοκρασιακή σταθερότητα της μηχανής.Δεύτερη δοκιμή με ίδιες τις υπόλοιπες ρυθμισεις δοκίμασε να ''κοντίνεις ή να μακρύνεις'' την εκχύλιση και να πάρεις μικρότερο βάρος ροφήματος ή και μεγαλύτερο (λιγότερο πιθανό). Πάντα ζυγίζοντας το ρόφημα , μπορεί να βρείς καλύτερο αποτέλεσμα στη γεύση.Δεν υπάρχει κανονας που λέει Χ γραμμάρια ή ml ροφήματος ειναι το σωστό.
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 4:16 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: PROFITEC GO
- Μύλος:: ascaso mini i2
- Τοποθεσία: Πετρουπολη
Re: 1η προσπαθεια με μυλο
Καλησπερα και σε ευχαριστω για το χρονο σου φιλε rallakia.Ας ξεκινησω να απαντησω πρωτα στις ερωτησεις σου.Στο PF εχω βγαλει τη βαλβιδα με το ελατηριο.Ο καφες μου αρεσει και δεν ειναι ξυδι με χαλαει το χρωμα της κρεμας που θα ηθελα να ειναι ποιο σκουρα προς πορτοκαλι. μου αφηνει μια ηπια γευση σοκολατας και στο τελος μενει μια πολυ λιγη οξυτητα που στο μαγαζι που παιρνω τον καφε οταν με κερασε ενα φλυτζανι δεν υπηρχε αυτη η οξυτητα.Γνωση στη γευση που πρεπει να πλησιασω δεν εχω σε καμια περιπτωση.Τωρα ξεκιναω να μαθαινω και το θεμα ειναι μεχρι που φτανει το maximoum των δυνατοτητων στην γευση με τα β κατηγοριας μηχανηματα που εχω? Θα ξεκινησω με gr αντι για ml οπως λες.Στα 17gr καφε στο basket ποσα gr εκχειληση να αφησω?Οσο για το ζεστο νερο για να βαλω στο δοχειο ,μηπως κανω κακο στο φιλτρακι που εχει μεσα το δοχειο?το λεω αυτο γιατι πολυ ψευτικο μου φενεται το φιλτρακι και ευαισθητο.
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: 1η προσπαθεια με μυλο
Το χρώμα της κρέμας φανερώνει τη ''χαμηλή'' θερμοκρασία του νερού κατα την εκχύλιση.
Το οτι το μαγαζι που πουλάει τον καφέ τον φτιάχνει χωρίς οξύτητα αλλα εσύ έχεις μια μικρή οξύτητα , πιστεύω οτι ειναι λόγω θερμοκρασίας μιας και η ποσότητα του νερού που εκχύλισε τον καφέ σου είναι αρκετή .Πάλι ομως πόσο νερο πέρασε απο τον καφέ σου?Τα 60ml μπορεί να ειναι 40γρ νερό σε πολύ φρέσκο καφέ με πολύ καιμάκι σαν το δικό σου , μπορεί ομως να ειναι και 50γρ νερό.Δεν θα μάθουμε αν δεν ξεκινησεις να ζυγίζεις το ρόφημά σου.
Κατ αρχήν θα κόψεις ψιλοτερα στο μύλο σου για να μειώσεις την ταχύτητα ροής του νερού κατα την εκχύλιση.Αυτό βοηθάει τη μηχανή σου στο να της δώσει χρόνο κατα την εκχύλιση ώστε το thermoblock που έχει να προλαβει να ζεστάνει καλύτερα το διερχόμενο νερό.Δοκίμασε εκχυλίσεις που να φτάνουν και 40 ή 45 δευτερόλεπτα (για light roasted καφέδες-οχι για medium roast) για να πάρεις για κάθε 1 γραμμάριο καφέ που θα βάλεις 1,8 έως 2,2 γρ ροφήματος . Αυτό που σου λέω ειναι ενας πολύ γενικός κανόνας με αρκετές εξαιρέσεις αλλά ειναι μια αρχή δοκιμών.Σκοπός σου ειναι να ξεπεράσεις το πρόβλημα που έχουν όλες οι μηχανές με thermoblock οτι μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα της εκχύλισης η θερμοκρασία του νερού πέφτει κατακόρυφα.Οσο μεγαλύτερη η ροή τόσο μεγαλύτερη η πτώση της θερμοκρασίας.
Μια άλλη ''λύση'' όπως σου είπα ειναι να βάλεις λίγο ζεστότερο νερό στο τανκ-οχι καυτό!Ελαφρώς χλιαρό νερό ας πούμε στους 30 βαθμούς δεν θα κάνει ζημιά στο φιλτράκι αλλά ούτε και στην αντλία (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον - για μακροπρόθεσμα δεν μπορώ να ξέρω).Αν κάνεις μια ίδια εκχύλιση με το κρύο νερο και με το χλιαρό ,θα δεις οτι με το δεύτερο θα έχεις λιγότερη οξύτητα στο φλυντζάνι σου.
Η μηχανή σου και οι παρόμοιες με αυτήν σε τιμή και κατασκευή ,έχουν πολλά ''προβλήματα'' να αντιμετωπίσουν γι αυτό και αυτά που σου προτείνω ειναι αλχημείες/πατέντες για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.''Σωστό'' εσπρέσσο δεν πρόκειται να πάρεις ποτέ , αλλά μπορείς να πάρεις τον καλύτερο δυνατό μέσα απο διάφορους συμβιβασμούς, δοκιμές και ''πατέντες'' .
Διάβασε όσα περισσότερα μπορείς απο το παρόν φόρουμ για να καταλάβεις όσο καλύτερα γίνεται τη διαδικασία του καφέ.Η γνώση εδω μέσα προσφέρεται απλόχερα και είμαστε κι εμεις εδώ να βοηθήσουμε όσο γίνεται με ''τηλε-διαγνώσεις''.
Θα σου πρότεινα πάντως να αποφύγεις τους μονοποικιλιακούς και τους light roast και να στραφείς σε πιο commercial χαρμάνια καφέ γιατι εκει νομίζω οτι θα τα πήγαινε καλύτερα η μηχανή σου.
Το οτι το μαγαζι που πουλάει τον καφέ τον φτιάχνει χωρίς οξύτητα αλλα εσύ έχεις μια μικρή οξύτητα , πιστεύω οτι ειναι λόγω θερμοκρασίας μιας και η ποσότητα του νερού που εκχύλισε τον καφέ σου είναι αρκετή .Πάλι ομως πόσο νερο πέρασε απο τον καφέ σου?Τα 60ml μπορεί να ειναι 40γρ νερό σε πολύ φρέσκο καφέ με πολύ καιμάκι σαν το δικό σου , μπορεί ομως να ειναι και 50γρ νερό.Δεν θα μάθουμε αν δεν ξεκινησεις να ζυγίζεις το ρόφημά σου.
Κατ αρχήν θα κόψεις ψιλοτερα στο μύλο σου για να μειώσεις την ταχύτητα ροής του νερού κατα την εκχύλιση.Αυτό βοηθάει τη μηχανή σου στο να της δώσει χρόνο κατα την εκχύλιση ώστε το thermoblock που έχει να προλαβει να ζεστάνει καλύτερα το διερχόμενο νερό.Δοκίμασε εκχυλίσεις που να φτάνουν και 40 ή 45 δευτερόλεπτα (για light roasted καφέδες-οχι για medium roast) για να πάρεις για κάθε 1 γραμμάριο καφέ που θα βάλεις 1,8 έως 2,2 γρ ροφήματος . Αυτό που σου λέω ειναι ενας πολύ γενικός κανόνας με αρκετές εξαιρέσεις αλλά ειναι μια αρχή δοκιμών.Σκοπός σου ειναι να ξεπεράσεις το πρόβλημα που έχουν όλες οι μηχανές με thermoblock οτι μετά τα πρώτα δευτερόλεπτα της εκχύλισης η θερμοκρασία του νερού πέφτει κατακόρυφα.Οσο μεγαλύτερη η ροή τόσο μεγαλύτερη η πτώση της θερμοκρασίας.
Μια άλλη ''λύση'' όπως σου είπα ειναι να βάλεις λίγο ζεστότερο νερό στο τανκ-οχι καυτό!Ελαφρώς χλιαρό νερό ας πούμε στους 30 βαθμούς δεν θα κάνει ζημιά στο φιλτράκι αλλά ούτε και στην αντλία (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον - για μακροπρόθεσμα δεν μπορώ να ξέρω).Αν κάνεις μια ίδια εκχύλιση με το κρύο νερο και με το χλιαρό ,θα δεις οτι με το δεύτερο θα έχεις λιγότερη οξύτητα στο φλυντζάνι σου.
Η μηχανή σου και οι παρόμοιες με αυτήν σε τιμή και κατασκευή ,έχουν πολλά ''προβλήματα'' να αντιμετωπίσουν γι αυτό και αυτά που σου προτείνω ειναι αλχημείες/πατέντες για να βελτιώσουν το αποτέλεσμα.''Σωστό'' εσπρέσσο δεν πρόκειται να πάρεις ποτέ , αλλά μπορείς να πάρεις τον καλύτερο δυνατό μέσα απο διάφορους συμβιβασμούς, δοκιμές και ''πατέντες'' .
Διάβασε όσα περισσότερα μπορείς απο το παρόν φόρουμ για να καταλάβεις όσο καλύτερα γίνεται τη διαδικασία του καφέ.Η γνώση εδω μέσα προσφέρεται απλόχερα και είμαστε κι εμεις εδώ να βοηθήσουμε όσο γίνεται με ''τηλε-διαγνώσεις''.
Θα σου πρότεινα πάντως να αποφύγεις τους μονοποικιλιακούς και τους light roast και να στραφείς σε πιο commercial χαρμάνια καφέ γιατι εκει νομίζω οτι θα τα πήγαινε καλύτερα η μηχανή σου.
-
- Δημοσιεύσεις: 78
- Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 4:16 pm
- Όνομα: Γιωργος
- Μηχανή:: PROFITEC GO
- Μύλος:: ascaso mini i2
- Τοποθεσία: Πετρουπολη
Re: 1η προσπαθεια με μυλο
ok σευχαριστω