1η προσπαθεια με μυλο

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
ΓΙΩΡΓΟΣ Π
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 4:16 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: PROFITEC GO
Μύλος:: ascaso mini i2
Τοποθεσία: Πετρουπολη

1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ Π » Τρί Μάιος 09, 2017 2:03 pm

καλη αρχη να εχω και με την βοηθεια σας να φτασω σενα αξιοπρεπες σταδιο στον καφε. μπηκα κι εγω στο club με τους μυλους αφου εχθες παρελαβα τον ascasio mini ι2 :a049: . αφου μετρησα οτι ο μυλος εχει 62 στροφες για τη ρυθμιση, το πηγα στη μεση ακριβως στο 31.το pf το μετετρεψα σε ανοιχτο και ξεκινησα τις αλχημειες.καφες (δωρο απο solino 80-20) εβαλα 17 gr και το πατημα αρκετα ελαφρυ ισα ισα στρωσιμο. αποτελεσμα τα 60 ml σε 40sec. να υποθεσω οτι θελει ποιο χοντρο
κοψιμο ο καφες η λιγοτερα γραμαρια? το οτι βγηκε σκουρο το υποτιθεμενο καιμακι (σαν ελληνικος με φουσκαλες ειναι :lol: ) ειναι θεμα κοψιματος , ψησιματος η χαλια ποιοτητα καφε? .
20170508_202953.jpg
20170508_202831.jpg
20170508_202807.jpg
20170508_202804.jpg
20170508_202754.jpg
20170508_202746.jpg
20170508_202742.jpg
20170508_202736.jpg
Συνημμένα
20170508_202958.jpg

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Μάιος 09, 2017 2:07 pm

Γιωργο καλημερα. Τι καλαθακι χρησιμοποιεις? Pressurized ή μη?Σε τι χρονους ολοκληρωνεται η εκχυλιση?

ΓΙΩΡΓΟΣ Π
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 4:16 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: PROFITEC GO
Μύλος:: ascaso mini i2
Τοποθεσία: Πετρουπολη

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ Π » Τρί Μάιος 09, 2017 2:13 pm

Gaggia BC έγραψε:Γιωργο καλημερα. Τι καλαθακι χρησιμοποιεις? Pressurized ή μη?Σε τι χρονους ολοκληρωνεται η εκχυλιση?
καλημερα , το καλαθακι ειναι unpressurized αν το λεω σωστα. oσες τρυπες εχειαπο επανω εχει και απο κατω.απο τη στιγμη που παταω τον διακοπτη μεχρι να μου δωσει 60 ml κανει 40 sec

Gaggia BC
Δημοσιεύσεις: 801
Εγγραφή: Τετ Σεπ 23, 2015 11:12 am
Όνομα: Μάκης
Μηχανή:: Vibiemme Domobar DB
Μύλος:: Mazzer Kony
2ος Μύλος:: Γουδί

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από Gaggia BC » Τρί Μάιος 09, 2017 2:16 pm

απο τη στιγμη που ειναι πιο commercial ο καφες μεινε στα 16gr και κοψε πιο χοντρα ωστε να ολοκληρωσεις ποσοτικα την εκχυλιση στα 25-30. Τωρα το puck γιατι βγαινει ετσι δεν ξερω..

Άβαταρ μέλους
UltiMo_
Δημοσιεύσεις: 959
Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
Μύλος:: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
Τοποθεσία: Βόλος

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από UltiMo_ » Τρί Μάιος 09, 2017 2:23 pm

πρώτο λάθος είναι το πολυ ελαφρύ πάτημα, ίσα ισα στρώσιμο.
θέλει αρκετά δυνατό πάτημα σε σχέση με οτι εχεις συνηθίσει. άρα και πολύ πιο χοντρή άλεση. ρύθμισε πιο χοντρά το μύλο, πάτα πιο δυνατά, και συνεχίζεις απο εκει τα πειράματά σου και την ακριβέστερη ρύθμιση του μύλου. ο καφες σου είναι μάπα αρα μη φοβάσαι να τον πετάξεις προσπαθώντας να ρυθμίσεις τον μύλο. κανε 4-5 καφεδάκια μεχρι να ερθεις στους σωστούς χρόνους
λασπωμένος βγήκε ο καφές πρώτον γιατι δεν έχεις τρίοδη βαλβίδα, αλλα κυρίως γιατι έχεις αλέσει πολύ ψιλά και έχει πολύ λίγο όγκο ο καφές σου, αρα και εχεις μεγάλο κενό απο τον καφέ μεχρι το shower
When life throws you curves, aim for the apex

ΓΙΩΡΓΟΣ Π
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 4:16 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: PROFITEC GO
Μύλος:: ascaso mini i2
Τοποθεσία: Πετρουπολη

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ Π » Τρί Μάιος 09, 2017 2:54 pm

ευχαριστω για τις συμβουλες παιδια.το βραδυ θα δοκιμασω με ποιο χοντρο αλεσμα (5 στροφες στο μυλο για αρχη και εχει ο Θεος :priest: ).αν μπορουσε καποιος να μου πει πως ανεβαζουμε και βιντεο αναλυτικα.

ΓΙΩΡΓΟΣ Π
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 4:16 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: PROFITEC GO
Μύλος:: ascaso mini i2
Τοποθεσία: Πετρουπολη

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ Π » Τετ Μάιος 10, 2017 1:30 pm

Την καλημερα μου σε ολους και ευχαριστω τον Χρηστο για το μηνυμα. 2η προσπαθεια στα 17gr. τρεις ολοκληρες στροφες του μυλου προς το χονδροτερο.Πατημα 15 kg με ζυγαρια μπανιου πανω στο τραπεζι της κουζινας και την γυναικα μου να σταυροκοπιεται λες και μπηκε στην εκκλησια :priest: :a116:. το χρονο τον εριξα στα 28 sec για τα 60ml. πιστευω καλυτερη οψη ο καφες αλα παραμενουν καποιες φουσκαλες. να κοψω κιαλο ποιο χοντρο τον καφε η να πειραξω τα gr τωρα? κΚατι αλο που προσεξα ειναι οτι ο καφες μεσα στη συσκευασια ειναι ψιλο υγρος με αποτελεσμα οταν τον αλεθω να ειναι νωπος μεσα στο basket.τι σημαινει αυτο ειναι φυσιολογικο?
Συνημμένα
20170509_205718.jpg
20170509_205401.jpg
20170509_205332.jpg

coolmind
Δημοσιεύσεις: 296
Εγγραφή: Παρ Ιαν 08, 2016 2:01 pm
Όνομα: Νάσος
Μηχανή:: Unic Stella Mini
Μύλος:: Custom Made By Me
2ος Μύλος:: Mazzer Mini Manual
Οι καφέδες μου:: Natural Coffees

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από coolmind » Τετ Μάιος 10, 2017 2:43 pm

Αυτο με την ζυγαρια μην το κάνεις.
Ειχα δει καπου ενα βιντεο του matt perker στο οποιο αναφεροταν στο πατημα του καφε και οτι ειναι πολυ λαθος αυτο με την ζυγαρια.
Παιζει πολυ μεγαλο ρολο το σωστο tamper(κατα την γνώμη μου μονο reg barber)αλλα οχι για την μηχανη που έχεις γιατι ετσι και αλλιως εκει εχεις αλλα θέματα.
Οσο περίεργο και αν σου φαίνεται ,με ενα σωστο tamper καταλαβαινεις τι πατας και πως, και τα κιλα δεν ειναι τοσο πολλα οσο αναφερεται.Παιζει πολυ μεγαλο ρολο ο καφες ο οποιος οσο ποιο παλαιος ειναι τοσο περισσοτερο πατημα θέλει,αλλα για να καταλάβεις αυτο που σου λέω βαλε και δες βιντεο απο τα παγκόσμια πρωταθληματα barista,και αν δεις εκει πατηματα θα καταλάβεις οτι δεν πατανε σχεδον καθόλου ,αλλα πατανε σωστα.

pavlosola
Δημοσιεύσεις: 215
Εγγραφή: Πέμ Μάιος 19, 2016 2:17 pm

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από pavlosola » Τετ Μάιος 10, 2017 2:49 pm

Ο καφές είναι μπαγιάτικος. Καλύτερο αποτέλεσμα με αυτόν ή παρόμοιο καφέ δε νομίζω να πάρεις ότι και να αλλάξεις σε χρόνους, κόψιμο κλπ.
Δοκίμασε με κάποιο blend, κατα προτίμηση, φρεσκοψημένο!

viewforum.php?f=34

Αν επιμένεις σε commercial δοκίμασε στα 23-25'' max και στα 30- 50 ml

ΓΙΩΡΓΟΣ Π
Δημοσιεύσεις: 78
Εγγραφή: Παρ Μαρ 10, 2017 4:16 pm
Όνομα: Γιωργος
Μηχανή:: PROFITEC GO
Μύλος:: ascaso mini i2
Τοποθεσία: Πετρουπολη

Re: 1η προσπαθεια με μυλο

Δημοσίευση από ΓΙΩΡΓΟΣ Π » Τετ Μάιος 10, 2017 2:59 pm

pavlosola έγραψε:Ο καφές είναι μπαγιάτικος. Καλύτερο αποτέλεσμα με αυτόν ή παρόμοιο καφέ δε νομίζω να πάρεις ότι και να αλλάξεις σε χρόνους, κόψιμο κλπ.
Δοκίμασε με φρεσκοψημένο!
viewforum.php?f=34
εχεις ακουσει το ανεκδοτο με τον βλαχο και το σαπουνι?ετσι κανω κι εγω.αφριζεις ξεαφριζεις εγω θα σε πιω :lol: :lol: .Προς το παρων εχω ενα κιλο ολοκληρο σακουλι και λυπαμαι να το πεταξω. σιγουρα μολις τελειωσει θα παμε στα φρεσκα. το οτι ειναι γ διαλογης ο καφες ειναι σιγουρο.το οτι ειναι υγρος ο σπορος του καφε δειχνει αν ειναι φρεσκος η δεν εχει να κανει?

Απάντηση