Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ
Αγοράζοντας ενα σακουλάκι 250γρ απο εναν καφέ που δοκιμάζουμε πρώτη φορά πρέπει να ''θυσιάσουμε'' κάποιες δόσεις καφέ μέχρι να βρούμε το σωστό κόψιμο που θα μας δώσει τον σωστό χρόνο εκχύλισης , να δοκιμάσουμε διάφορες θερμοκρασίες εκχύλισης για να βρούμε τι μας ταιριάζει περισσότερο και μετά να κάνουμε καποιες δοκιμές συνδυαστικά για να πετύχουμε τον ''τέλειο'' εσπρέσσο.Ολα αυτά απαιτούν τουλάχιστον 1-2 δοκιμές για το κόψιμο του μύλου , άλλες 1-2 για τη θερμοκρασία και όλα αυτά υπο την προυπόθεση οτι ο καφές ειναι απο τους ''εύκολους''.Πολλαπλασιάζοντας τα παραπάνω επι 15-20γρ ανα δόση-δοκιμή ,φτάνουμε να φάμε το μισό σακουλάκι δοκιμάζοντας!Μέχρι να ευχαριστηθείς τον καφέ που δοκίμασες έχει τελειώσει το σακουλάκι και πρέπει να αρχίσεις τα ίδια με το επόμενο σακουλάκι.
Εσείς με τι μεθοδολογία κάνετε τις δοκιμές σας σε άγνωστους καφέδες?Χρησιμοποιείτε το μονο καλάθι για να σπαταλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο καφέ?Απο τι θερμοκρασία εκχύλισης ξεκινάτε ,αλλάζετε 2 παραμέτρους κάθε φορά π.χ. κόψιμο/θερμοκρασία μαζί ?Μήπως πρέπει να καταλήξουμε σε εναν καφέ που μας αρέσει για να μην σπαταλάμε το χρόνο μας σε δοκιμές ?
Εσείς με τι μεθοδολογία κάνετε τις δοκιμές σας σε άγνωστους καφέδες?Χρησιμοποιείτε το μονο καλάθι για να σπαταλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο καφέ?Απο τι θερμοκρασία εκχύλισης ξεκινάτε ,αλλάζετε 2 παραμέτρους κάθε φορά π.χ. κόψιμο/θερμοκρασία μαζί ?Μήπως πρέπει να καταλήξουμε σε εναν καφέ που μας αρέσει για να μην σπαταλάμε το χρόνο μας σε δοκιμές ?
- gsisr
- Δημοσιεύσεις: 491
- Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
- Όνομα: Αντώνης
- Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
- Μύλος:: Eureka Atom 75
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ
Με 250γρ δουλειά δε γίνεται. Θες τουλάχιστον 350γρ οπότε παίρνεις δύο σακούλια
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ
Πρωτα εχεις αποφασισει με πιο καλαθακι θα πορευτεις σιγουρα διπλο, το μονο δεν πρεπει να υπαρχει οχι μονο λογω ποσοτητας αλλα και κατασκευης. Η προταση μου στο καλαθακι γνωστη. Ξεκινας απο 19 γρ, σε natural μπορει να καταβεις αναλογως το χρωμα του, σε washed light θα ανεβεις. Προταση για commercial δεν εχω
Δευτερο θερμοκρασια, αφου ανοιξεις και αντικρισεις το χρωμα των κοκκων ρυθμιζεις θερμοκρασια, για αρχη και στις επομενες 2-3 δοκιμες που θα κανεις για fine tunning στο κοψιμο θα βρεις την ιδανικη, ξεκινας απο 93+ για light ψησιματα σε medium παιζεις γυρω στους 90. Τα σκουρα δε τα θελει ουτε ο
Για το κοψιμο γνωριζεις πλεον στο μυλο σου το ευρος του εσπρεσσο, ξεκινας καπου απο τη μεση και οπου σε βγαλει συνηθως σε πολυ light πας σε πολυ ψιλο κοψιμο αλλα και αυτο σιγουρα δεν ειναι κανονας, εξαρταται απο το καφε.
Στη τελικη θες 4 περιπου καφεδες για το fine tunning οι υπολοιποι 8-9 ειναι για γευτικους πειραματισμους και ναι αλλαζεις 2-3 παραμετρους ταυτοχρονα, απο τη πρωτη δοκιμη καταλαβαινεις που το παει ο καφες στο σακουλακι
Δευτερο θερμοκρασια, αφου ανοιξεις και αντικρισεις το χρωμα των κοκκων ρυθμιζεις θερμοκρασια, για αρχη και στις επομενες 2-3 δοκιμες που θα κανεις για fine tunning στο κοψιμο θα βρεις την ιδανικη, ξεκινας απο 93+ για light ψησιματα σε medium παιζεις γυρω στους 90. Τα σκουρα δε τα θελει ουτε ο
Για το κοψιμο γνωριζεις πλεον στο μυλο σου το ευρος του εσπρεσσο, ξεκινας καπου απο τη μεση και οπου σε βγαλει συνηθως σε πολυ light πας σε πολυ ψιλο κοψιμο αλλα και αυτο σιγουρα δεν ειναι κανονας, εξαρταται απο το καφε.
Στη τελικη θες 4 περιπου καφεδες για το fine tunning οι υπολοιποι 8-9 ειναι για γευτικους πειραματισμους και ναι αλλαζεις 2-3 παραμετρους ταυτοχρονα, απο τη πρωτη δοκιμη καταλαβαινεις που το παει ο καφες στο σακουλακι
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 684
- Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Decent DE1XL
- Μύλος:: Ek43s
- Τοποθεσία: Πειραιας
Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ
Ενα θέμα ειναι οτι π.χ. ξεκινας το κόψιμο και σου βγαίνει γρήγορη η ροή , υποεκχύλιση και ξύδι.Δεν μπορείς να ξέρεις αν ειναι θέμα θερμοκρασίας η υποεκχύλιση ή χοντρού κοψίματος , οπότε αναγκαστικά πρώτα κοβεις ψιλότερα για να αυξήσεις το χρόνο της εκχύλισης και μετά σε άλλη εκχύλιση δοκιμάζεις με άλλη θερμοκρασία (2 δοκιμές χαμμένες).Μήπως ειναι καλύτερα να ξεκινάμε απο πιο λεπτό κόψιμο παρά απο πιο χοντρό ?
Με το μονό καλάθι δεν εχω καταφέρει να κάνω σωστή εκχύλιση.Απορώ πώς γινεται να το γεμίσεις με κάτω απο 10γρ καφέ και να μην εχεις channeling περιφερειακά του καφέ!
Με το μονό καλάθι δεν εχω καταφέρει να κάνω σωστή εκχύλιση.Απορώ πώς γινεται να το γεμίσεις με κάτω απο 10γρ καφέ και να μην εχεις channeling περιφερειακά του καφέ!
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ
Με βαση το χρωμα του κοκκου ξερεις πανω κατω που θα εισαι θερμοκρασιακα αν αλλαξεις 1-2 βαθμους, το παν ειναι να βρεις σωστη ροη ratio 1,5 σε 30" για αρχη, θα αλλαξεις γρ ή κοψιμο ή και τα δυο, τοτε μπορεις να βρεις τη σωστη θερμοκρασια στη γευση σου, να καταλαβεις αν ειναι υψηλη ή χαμηλη ή τι προφιλ θελεις να βγαλεις αλλαζοντας θερμοκρασια ή και χρονους.
Υποεκχυλισμενους ουτε καν τους δοκιμαζεις, υπερεκχυλισμενους ναι γιατι μπορει ο καφες να αντεχει και να παρεις αλλα πραματα που δεν περιμενες
Υποεκχυλισμενους ουτε καν τους δοκιμαζεις, υπερεκχυλισμενους ναι γιατι μπορει ο καφες να αντεχει και να παρεις αλλα πραματα που δεν περιμενες
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 72
- Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2015 10:53 pm
- Όνομα: Ιωάννης
- Μηχανή:: ECM Classika II pid
- Μύλος:: Graef CM 800
- Οι καφέδες μου:: BEAN HAUS Πάφος.
- Τοποθεσία: makedonia
Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ
Ξέχασες Βασίλη να μας πείς και στα πόσα Bar πρέπει να ρυθμίσει για light ψησίματα, ή δεν παίζει ρόλο.