Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Απάντηση
Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Μαρ 24, 2017 9:34 pm

Αγοράζοντας ενα σακουλάκι 250γρ απο εναν καφέ που δοκιμάζουμε πρώτη φορά πρέπει να ''θυσιάσουμε'' κάποιες δόσεις καφέ μέχρι να βρούμε το σωστό κόψιμο που θα μας δώσει τον σωστό χρόνο εκχύλισης , να δοκιμάσουμε διάφορες θερμοκρασίες εκχύλισης για να βρούμε τι μας ταιριάζει περισσότερο και μετά να κάνουμε καποιες δοκιμές συνδυαστικά για να πετύχουμε τον ''τέλειο'' εσπρέσσο.Ολα αυτά απαιτούν τουλάχιστον 1-2 δοκιμές για το κόψιμο του μύλου , άλλες 1-2 για τη θερμοκρασία και όλα αυτά υπο την προυπόθεση οτι ο καφές ειναι απο τους ''εύκολους''.Πολλαπλασιάζοντας τα παραπάνω επι 15-20γρ ανα δόση-δοκιμή ,φτάνουμε να φάμε το μισό σακουλάκι δοκιμάζοντας!Μέχρι να ευχαριστηθείς τον καφέ που δοκίμασες έχει τελειώσει το σακουλάκι και πρέπει να αρχίσεις τα ίδια με το επόμενο σακουλάκι.

Εσείς με τι μεθοδολογία κάνετε τις δοκιμές σας σε άγνωστους καφέδες?Χρησιμοποιείτε το μονο καλάθι για να σπαταλάτε όσο το δυνατόν λιγότερο καφέ?Απο τι θερμοκρασία εκχύλισης ξεκινάτε ,αλλάζετε 2 παραμέτρους κάθε φορά π.χ. κόψιμο/θερμοκρασία μαζί ?Μήπως πρέπει να καταλήξουμε σε εναν καφέ που μας αρέσει για να μην σπαταλάμε το χρόνο μας σε δοκιμές ? :ban:

Άβαταρ μέλους
gsisr
Δημοσιεύσεις: 491
Εγγραφή: Παρ Αύγ 15, 2014 1:13 pm
Όνομα: Αντώνης
Μηχανή:: Νuova Simoneli Oscar
Μύλος:: Eureka Atom 75
2ος Μύλος:: Compak K10
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη

Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ

Δημοσίευση από gsisr » Παρ Μαρ 24, 2017 9:42 pm

Με 250γρ δουλειά δε γίνεται. Θες τουλάχιστον 350γρ οπότε παίρνεις δύο σακούλια

Άβαταρ μέλους
Edesso
Δημοσιεύσεις: 1083
Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Τοποθεσία: Έδεσσα

Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ

Δημοσίευση από Edesso » Παρ Μαρ 24, 2017 10:23 pm

Πρωτα εχεις αποφασισει με πιο καλαθακι θα πορευτεις σιγουρα διπλο, το μονο δεν πρεπει να υπαρχει οχι μονο λογω ποσοτητας αλλα και κατασκευης. Η προταση μου στο καλαθακι γνωστη. Ξεκινας απο 19 γρ, σε natural μπορει να καταβεις αναλογως το χρωμα του, σε washed light θα ανεβεις. Προταση για commercial δεν εχω :OOPS:
Δευτερο θερμοκρασια, αφου ανοιξεις και αντικρισεις το χρωμα των κοκκων ρυθμιζεις θερμοκρασια, για αρχη και στις επομενες 2-3 δοκιμες που θα κανεις για fine tunning στο κοψιμο θα βρεις την ιδανικη, ξεκινας απο 93+ για light ψησιματα σε medium παιζεις γυρω στους 90. Τα σκουρα δε τα θελει ουτε ο :priest:
Για το κοψιμο γνωριζεις πλεον στο μυλο σου το ευρος του εσπρεσσο, ξεκινας καπου απο τη μεση και οπου σε βγαλει :lol: συνηθως σε πολυ light πας σε πολυ ψιλο κοψιμο αλλα και αυτο σιγουρα δεν ειναι κανονας, εξαρταται απο το καφε.
Στη τελικη θες 4 περιπου καφεδες για το fine tunning οι υπολοιποι 8-9 ειναι για γευτικους πειραματισμους και ναι αλλαζεις 2-3 παραμετρους ταυτοχρονα, απο τη πρωτη δοκιμη καταλαβαινεις που το παει ο καφες στο σακουλακι
espresso junkie...

Rallakias
Δημοσιεύσεις: 684
Εγγραφή: Τετ Ιούλ 27, 2016 2:21 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Decent DE1XL
Μύλος:: Ek43s
Τοποθεσία: Πειραιας

Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ

Δημοσίευση από Rallakias » Παρ Μαρ 24, 2017 10:40 pm

Ενα θέμα ειναι οτι π.χ. ξεκινας το κόψιμο και σου βγαίνει γρήγορη η ροή , υποεκχύλιση και ξύδι.Δεν μπορείς να ξέρεις αν ειναι θέμα θερμοκρασίας η υποεκχύλιση ή χοντρού κοψίματος , οπότε αναγκαστικά πρώτα κοβεις ψιλότερα για να αυξήσεις το χρόνο της εκχύλισης και μετά σε άλλη εκχύλιση δοκιμάζεις με άλλη θερμοκρασία (2 δοκιμές χαμμένες).Μήπως ειναι καλύτερα να ξεκινάμε απο πιο λεπτό κόψιμο παρά απο πιο χοντρό ?
Με το μονό καλάθι δεν εχω καταφέρει να κάνω σωστή εκχύλιση.Απορώ πώς γινεται να το γεμίσεις με κάτω απο 10γρ καφέ και να μην εχεις channeling περιφερειακά του καφέ!

Άβαταρ μέλους
Edesso
Δημοσιεύσεις: 1083
Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή:: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή:: V60/Bonavita
Μύλος:: Comandante C40
2ος Μύλος:: Compak K10
Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
Τοποθεσία: Έδεσσα

Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ

Δημοσίευση από Edesso » Παρ Μαρ 24, 2017 11:17 pm

Με βαση το χρωμα του κοκκου ξερεις πανω κατω που θα εισαι θερμοκρασιακα αν αλλαξεις 1-2 βαθμους, το παν ειναι να βρεις σωστη ροη ratio 1,5 σε 30" για αρχη, θα αλλαξεις γρ ή κοψιμο ή και τα δυο, τοτε μπορεις να βρεις τη σωστη θερμοκρασια στη γευση σου, να καταλαβεις αν ειναι υψηλη ή χαμηλη ή τι προφιλ θελεις να βγαλεις αλλαζοντας θερμοκρασια ή και χρονους.
Υποεκχυλισμενους ουτε καν τους δοκιμαζεις, υπερεκχυλισμενους ναι γιατι μπορει ο καφες να αντεχει και να παρεις αλλα πραματα που δεν περιμενες
espresso junkie...

Giovanni
Δημοσιεύσεις: 72
Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2015 10:53 pm
Όνομα: Ιωάννης
Μηχανή:: ECM Classika II pid
Μύλος:: Graef CM 800
Οι καφέδες μου:: BEAN HAUS Πάφος.
Τοποθεσία: makedonia

Re: Σωστές ρυθμίσεις σε νεο καφέ

Δημοσίευση από Giovanni » Σάβ Μαρ 25, 2017 7:51 pm

Ξέχασες Βασίλη να μας πείς και στα πόσα Bar πρέπει να ρυθμίσει για light ψησίματα, ή δεν παίζει ρόλο.

Απάντηση