Σελίδα 2 από 17

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 10, 2016 9:13 pm
από vaflito
Ναι αναφέρομαι σε φρέσκους καφέδες, με roasting προ 10μερου. Ειναι απο τοπικο roastery,οχι μαζικης παραγωγης. Ακολουθούμε εντολή για διπλή δόση 18γραμμαριων καφέ, και τα καλαθάκια δεν χωράνε παραπάνω...Ίσως εάν κάνω πολύ ψιλή άλεση να χωρέσουν περισσότερα γραμμάρια?όμως μετά θα ανέβουν κατά πολύ τα δευτερόλεπτα εκχυλισης. Έστω ότι το κάνω αυτό...και όντως πετύχω blonding point περίπου στα 60ml αλλά σε χρόνο >40" η τόση επαφή(σε διαρκεια) του καυτού νερού με το Coffee pack μου, δεν το καιει?άρα και το πικρό αποτέλεσμα..? Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή :inlove:

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 10, 2016 9:23 pm
από Edesso
Αν ειναι λαιτ ψημενοι δεν εχεις κανενα προβλημα αρκει βεβαια να ξερεις τη θερμοκρασια σου και εκχυλισεις με 94-92 C, για μενα τα 18 γρ ειναι μια χαρα με χρονους 40"+ και 40μλ στη κουπα αντε 50 με μιση καρδια :lol: δε θα χεις και blonding τοσο νωρις, αρκει να κανεις καλη κατανομη. Γενικα στη δικη σου μηχανη και σ ολες τις HX μεγαλες χρονικα εκχυλισεις, σφιχτες δηλ 40"-40μλ, αποδιδουν καλυτερα και δε καις το πακ

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 10, 2016 11:04 pm
από leon68
vaflito έγραψε:Ναι αναφέρομαι σε φρέσκους καφέδες, με roasting προ 10μερου. Ειναι απο τοπικο roastery,οχι μαζικης παραγωγης. Ακολουθούμε εντολή για διπλή δόση 18γραμμαριων καφέ, και τα καλαθάκια δεν χωράνε παραπάνω...Ίσως εάν κάνω πολύ ψιλή άλεση να χωρέσουν περισσότερα γραμμάρια?όμως μετά θα ανέβουν κατά πολύ τα δευτερόλεπτα εκχυλισης. Έστω ότι το κάνω αυτό...και όντως πετύχω blonding point περίπου στα 60ml αλλά σε χρόνο >40" η τόση επαφή(σε διαρκεια) του καυτού νερού με το Coffee pack μου, δεν το καιει?άρα και το πικρό αποτέλεσμα..? Ελπίζω να γίνομαι κατανοητή :inlove:
Δουλευετε μυλο με δοσομετρητη η ηλεκτρονικο?Στο ρωταω αυτο γιατι οι δικοι μου στο μαγαζι (Mazzer robur doserless) δεν βγαζουν πανω απο 8,2 γρ σε καθε τραβηγμα οποτε στο διπλο βαρια 16,5 γρ.Παντως συμφωνω με την τοποθετηση του triptsis οτι οι ΗΧ θελουν πιο σφιχτη εκχυλιση.Θα σου ηταν ευκολο να μας πεις τι μονοποικιλιακους χρησιμοποιειτε?

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Παρ Ιουν 10, 2016 11:41 pm
από coolmind
Αν αυξησεις τον χρονο που κοβει ο μυλος για την καθε δοση,μονη-διπλη θα ανεβουν τα γραμμαρια.
Επισης οταν το καλαθακι δεν φτανει για να παρει τα γραμμαρια που θελει ο καφες σου βαζεις μεγαλυτερο

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 11, 2016 2:37 pm
από vaflito
Είναι ηλεκτρονικοί οι μύλοι μου..θα ήθελα να κρατήσω μια ανωνυμία όσο γίνεται για αυτό μιλάω λιγάκι γενικά. Σας παραθέτω ένα βίντεο εκχυλισης ποικιλίας από Γουατεμάλα, στα 17.8γρ καφέ , στα 31 δευτερόλεπτα , καλώς ή κακώς οι εντολές που πρέπει να ακολουθώ είναι 17.5-18 γρ με 60-70 ml για freddo και 60 για ζεστό..αν δώσω καφέ πακέτο με λιγότερα θα μας κυνηγάνε!δυστυχώς ο Έλληνας θέλει να χορταίνει το μάτι του στο ποτήρι :down: https://youtu.be/T21HZscMfWE

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 11, 2016 6:32 pm
από leon68
Το σεβομαι αυτο για την ανωνυμια.Το να χρησιμοποιει το μαγαζι φρεσκους μονοποικιλιακους για freddo,για μενα προσωπικα ειναι ιεροσυλια!!Μου θυμιζει περιπτωση εδω και χρονια που ηρθε πελατης στο μαγαζι μου και ζητησε Johnnie Walker Blue Label σε ψηλο ποτηρι με coca-cola και πολυ παγο!

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 11, 2016 7:44 pm
από coolmind
Αυτο που γραφεις για το Blue Label ειναι αλλη περιπτωση.
Υπαρχουν μονοποικιλιακοι που ειναι παρα πολυ καλοι και στο κρυο αρκει να ξερει τι κανει ο παρασκευαστης.
Με το ηλεκτρονικοι τι θελεις να πεις;
Ολα τα μηχανηματα ειναι καλα οταν μπορουν να κανουν σωστά αυτο που τους ζητας εσυ να εκτελεσουν.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 11, 2016 8:02 pm
από leon68
Ο καθενας οπως το βλεπει.Τα κορυφαια πραγματα παντως απολαμβανονται οπως πρεπει.Δεν διαφωνω με την αποψη σου αλλα ειναι "εξω" απο εμενα.Εχω δει porsche να τραβαει τρειλορ με ξυλα.Η να τρωει καποιος μπον φιλε γαλακτος με σαλτσα και μακαρονια.Ανεφερα τα freddo με μονοποικιλιακους σαν παραδειγμα οτι μπαινοντας παγος,ζαχαρη και αφρογαλα συν την μεγαλυτερη εκχυλιση,χανονται ολα οσα ζηταμε απο εναν τετοιο καφε.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Σάβ Ιουν 11, 2016 9:26 pm
από vaflito
Συμφωνώ απολυτως!Αλλά στην χώρα του ήλιου ζούμε και ο κρύος καφές έχει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση...συν τη συνήθεια να λιβανιζουμε έναν καφέ ολημερίς και ολονυκτις και ο ζεστός εσπρέσο φαίνεται "λίγος"..και επειδή επίσης ο πολυς ο κόσμος έχει συνηθίσει σε πικρους ή καμμενους εσπρέσο ως τώρα τους φοβάται...έχουμε ακόμα δρόμο για να αναγνωριστουν οι specialty! Γενικα, με μια υπερβολικά λεπτή άλεση ενός καφέ, υπάρχει πιθανότητα να παίρνεις λιγότερα γευστικά χαρακτηριστικα από όσα έχει τη δυνατότητα να σου δώσει?

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 12, 2016 2:07 am
από leon68
vaflito έγραψε:Συμφωνώ απολυτως!Αλλά στην χώρα του ήλιου ζούμε και ο κρύος καφές έχει και τη μεγαλύτερη κατανάλωση...συν τη συνήθεια να λιβανιζουμε έναν καφέ ολημερίς και ολονυκτις και ο ζεστός εσπρέσο φαίνεται "λίγος"..και επειδή επίσης ο πολυς ο κόσμος έχει συνηθίσει σε πικρους ή καμμενους εσπρέσο ως τώρα τους φοβάται...έχουμε ακόμα δρόμο για να αναγνωριστουν οι specialty! Γενικα, με μια υπερβολικά λεπτή άλεση ενός καφέ, υπάρχει πιθανότητα να παίρνεις λιγότερα γευστικά χαρακτηριστικα από όσα έχει τη δυνατότητα να σου δώσει?
Μην περιμενεις να αναγνωριστουν αυτοι οι καφεδες.Μιλαω για την μεγαλη μαζα βεβαια.Στον ελληναρα δωσε φθηνο και πολυ!Αναρωτιεμαι μερικες φορες,πως γινεται και πουλανε (street cafe συνηθως) 1 ευρω καφε νερο και τυροπιτα!Η το να υπαρχουν σε μαγαζια 4-5 μυλοι(αλλον καφε για εσπρεσσο,αλλον για φρεντο αλλο για καπουτσινο κλπ).Φιλος καλος και συναδελφος ειχε ενα cafe στην εισοδο της πολης και εκανε μονος του εισαγωγη εναν καφε μαρκας ROVI.Απο νοτιο ιταλια με ποσοστο robusta 75%.Τιμη?μονοψηφιο νουμερο!Πουλουσε εσπρεσο 1,5 ευρω και ειδικα νωρις το πρωι ειχε ουρα!Το προφιλ των πελατων του ηταν ατομα που θελανε με ενα δυο εσπρεσσακια στις 7 το πρωι να ειναι στην τσιτα ολη μερα.Σε αυτο το πελατολογιο δεν μπορεις να πουλησεις speciality.Μακαρι να ενημερωνοτανε ο κοσμος για την διαφορα μονοποικιλιακου-ιταλικου χαρμανιου,τι σημαινει κακης ποιοτητα robusta στα περισσοτερα χαρμανια και τοτε ισως αλλαζαν πολλα στον χωρο μας!Με την υπερβολικη αλεση που αναφερεις,σιγουρα θα αλλοιωθουν καποια χαρακτηριστικα λογω μεγαλου χρονου εκχυλισης.