Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Τι να σου πουμε??? Η ρουτινα σου ειναι πιο κουραστικη και απο τη δικη μου ολα καλα
Θα πας στα 28 γρ στους ιδιους χρονους και μετα θα παιξεις με τη θερμοκρασια, νομιζω οτι ειναι λιγο υψηλη.
Noutation μπορεις και 3-4 στροφες να κανεις και να βαλεις και βαρος με το χερι σου
Θα πας στα 28 γρ στους ιδιους χρονους και μετα θα παιξεις με τη θερμοκρασια, νομιζω οτι ειναι λιγο υψηλη.
Noutation μπορεις και 3-4 στροφες να κανεις και να βαλεις και βαρος με το χερι σου
espresso junkie...
- tasosonic
- Δημοσιεύσεις: 168
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 22, 2014 12:20 am
- Όνομα: Τάσος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
οκ θα δοκιμάσω διαφορετικές ποσότητες να δω αν αλλάξει κάτι... παντως δοκιμασα και με pid 102-103 και πηρα νομιζω καλύτερα αποτελέσματα..xristospet21 έγραψε:Την τεχνικη αυτη το natution, δεν την εχω δουλεψει ποτε οποτε δεν μπορω να σου πω αν κανεις κατι σωστα η λαθος.
Παντως η εκχυλιση σου δεν φαινεται κακη.
Δοκιμασε να βγαλεις 20γρ ροφημα, δοκιμασε 30γρ ακομα και 40 βγαζουν καποιοι, μπας και τα 25 δεν σου ταιριαζουν γευστικα.
Γενικα δοκιμαζεις με ratio 1:2, 1:1,5 και 1:1 και οπου σου αρεσει.
Εγω παντως με 19γρ καφε βγαζω 20 - 25 γρ ροφημα στα 35" pid 101 και ειναι super.
Καπου ειδα στο βιντεο κανεις flush με το pf κουμπουμενο.Γιατι?
Flush κάνω για να ζεστανω το ποτηρι και να ζεσταθει ισως καλύτερα και το pf και το group. Πεφτει λίγο η θερμοκρασία αλλα μεχρι να αλέσω καφέ επανερχεται και κανω την εκχυλιση!
Παντως προβληματιζομαι μήπως φταίει ο μύλος μου... ώρες ωρες κάνει εναν ήχο σαν να ακουμπανε ελαχιστα τα μαχαιρια... ακουγεται και στο βιντεο.. αν αλλαξω την ρυθμιση προς το ψιλό και το επαναφερω φευγει αυτος ο θορυβος...
- tasosonic
- Δημοσιεύσεις: 168
- Εγγραφή: Τετ Ιαν 22, 2014 12:20 am
- Όνομα: Τάσος
- Μηχανή:: Lelit PL41 PlusT Pid
- Μύλος:: Mazzer SJ
- Τοποθεσία: Κοζάνη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
χαχα Άσε Βασίλη γολγοθάς κάθε μέρα για 25γρ καφέ!Edesso έγραψε:Τι να σου πουμε??? Η ρουτινα σου ειναι πιο κουραστικη και απο τη δικη μου ολα καλα
Θα πας στα 28 γρ στους ιδιους χρονους και μετα θα παιξεις με τη θερμοκρασια, νομιζω οτι ειναι λιγο υψηλη.
Noutation μπορεις και 3-4 στροφες να κανεις και να βαλεις και βαρος με το χερι σου
Θα δοκιμάσω και με μικρότερη θεμροκρασια που δεν το κανα μεχρι τωρα και θα σας πω συμπεράσματα
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
To pf να το εχεις κουμπωμενο πανω στη μηχανη οσο ζεσταινεται για 20-25 λεπτα.
Αυτο μετα ζεματαει δεν χρειαζεται κατι αλλο και δεν πρεπει να εχει ιχνος υγρασιας.
Τον μυλο μπορεις να τον πας σε εναν τεχνικο να τον ριξει μια ματια.
Αυτο μετα ζεματαει δεν χρειαζεται κατι αλλο και δεν πρεπει να εχει ιχνος υγρασιας.
Τον μυλο μπορεις να τον πας σε εναν τεχνικο να τον ριξει μια ματια.
- UltiMo_
- Δημοσιεύσεις: 959
- Εγγραφή: Παρ Οκτ 14, 2011 2:43 am
- Όνομα: Γιαννης
- Μηχανή:: Auber Gaggia Classic
- Μύλος:: Baratza Sette 270
- Οι καφέδες μου:: μπαγιατίλες!
- Τοποθεσία: Βόλος
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
αφου και το φλιτζάνι σου βλέπω προσπαθεί να φύγει!tasosonic έγραψε:χαχα Άσε Βασίλη γολγοθάς κάθε μέρα για 25γρ καφέ!
When life throws you curves, aim for the apex
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Tι εγινε Τασο? Τα καταφερες με τον Kanya αλλαζοντας το ratio? Ειμαι περιεργος...
Kαι λεγοντας για brew ratio...
Τελη του χρονου που μας περασε, η taf πηρε αλλη μια διεθνη πρωτια και κανω αντιγραφη απο την σελιδα της:
Μια ακόμα πρωτιά για την Taf, από τον διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον TISCA, Taiwan International Speciality Coffee Association. Το espresso της Taf, το οποίο ήταν ένας single estate καφές από την Κόστα Ρίκα και την φάρμα El Pilon, ποικιλίας Mokka συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε roasteries από όλον τον κόσμο.
Αναλυτικότερα, όλοι οι roasters που πήραν μέρος είχαν διακριθεί σε μια από τις πρώτες θέσεις σε κάποιο εθνικό πρωτάθλημα barista στις χώρες τους και ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος. Πέρσι στον ίδιο διαγωνισμό, ο Finca Kilimanjaro από την Aida Battle και το EL Salvador , καβουρδισμένος στο Taf Roastery είχε λάβει την τρίτη θέση.
Ο καφές που κέρδισε την πρώτη θέση προέρχεται από την φάρμα El Pilon και ο παραγωγός της Edgar Urena καλλιέργησε μια νέα ποικιλία στα εδάφη της Κόστα Ρίκα, την Mokka. Ο El Pilon Mokka στο Leon Cortez, Tarrazu, μεγαλώνει σε υψόμετρο 1600-1750m.
Η επεξεργασία του είναι natural. Μετά το καβούρδισμα στο Τaf Roastery, στο φλιτζάνι αποδίδει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο προφίλ με γεύση από αποξηραμένο σύκο, βύσσινο, και ζαχαροκάλαμο.
Η νικήτρια δόση espresso περιείχε 20 γρ. καφέ με εκχύλιση για 23 δευτερόλεπτα, που απέδωσαν ένα φλιτζάνι με 38 ml.
Aυτο που εκανε εντυπωση δεν ηταν φυσικα το brew ratio (1:1), με το οποιο συμβαδιζω στους περισσοτερους καφεδες, αλλα ο χρονος εκχυλισης, που πιστευω οτι πολλοι απο εμας μια τετοια εκχυλιση σε specialty μπορει και να τη ριχναμε στον νεροχυτη, χωρις καν να δοκιμασουμε, πιστευοντας οτι θα εχουμε υποεκχυλιση, ενω αυτη πηρε πρωτια σε διεθνη διαγωνισμο.
Σε ολες μου τις εκχυλισεις σκοπευα ο χρονος να ειναι στα 30"+ απο δω και περα θα κανω δοκιμες και πιο κατω.
Ο καφες ειναι διαθεσιμος στην τιμη των 18 ευρω τα 250γρ.
Kαι λεγοντας για brew ratio...
Τελη του χρονου που μας περασε, η taf πηρε αλλη μια διεθνη πρωτια και κανω αντιγραφη απο την σελιδα της:
Μια ακόμα πρωτιά για την Taf, από τον διεθνή διαγωνισμό που διοργανώνεται από τον TISCA, Taiwan International Speciality Coffee Association. Το espresso της Taf, το οποίο ήταν ένας single estate καφές από την Κόστα Ρίκα και την φάρμα El Pilon, ποικιλίας Mokka συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε roasteries από όλον τον κόσμο.
Αναλυτικότερα, όλοι οι roasters που πήραν μέρος είχαν διακριθεί σε μια από τις πρώτες θέσεις σε κάποιο εθνικό πρωτάθλημα barista στις χώρες τους και ο ανταγωνισμός ήταν εξαιρετικά μεγάλος. Πέρσι στον ίδιο διαγωνισμό, ο Finca Kilimanjaro από την Aida Battle και το EL Salvador , καβουρδισμένος στο Taf Roastery είχε λάβει την τρίτη θέση.
Ο καφές που κέρδισε την πρώτη θέση προέρχεται από την φάρμα El Pilon και ο παραγωγός της Edgar Urena καλλιέργησε μια νέα ποικιλία στα εδάφη της Κόστα Ρίκα, την Mokka. Ο El Pilon Mokka στο Leon Cortez, Tarrazu, μεγαλώνει σε υψόμετρο 1600-1750m.
Η επεξεργασία του είναι natural. Μετά το καβούρδισμα στο Τaf Roastery, στο φλιτζάνι αποδίδει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο προφίλ με γεύση από αποξηραμένο σύκο, βύσσινο, και ζαχαροκάλαμο.
Η νικήτρια δόση espresso περιείχε 20 γρ. καφέ με εκχύλιση για 23 δευτερόλεπτα, που απέδωσαν ένα φλιτζάνι με 38 ml.
Aυτο που εκανε εντυπωση δεν ηταν φυσικα το brew ratio (1:1), με το οποιο συμβαδιζω στους περισσοτερους καφεδες, αλλα ο χρονος εκχυλισης, που πιστευω οτι πολλοι απο εμας μια τετοια εκχυλιση σε specialty μπορει και να τη ριχναμε στον νεροχυτη, χωρις καν να δοκιμασουμε, πιστευοντας οτι θα εχουμε υποεκχυλιση, ενω αυτη πηρε πρωτια σε διεθνη διαγωνισμο.
Σε ολες μου τις εκχυλισεις σκοπευα ο χρονος να ειναι στα 30"+ απο δω και περα θα κανω δοκιμες και πιο κατω.
Ο καφες ειναι διαθεσιμος στην τιμη των 18 ευρω τα 250γρ.
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος buddy την Σάβ Φεβ 25, 2017 10:48 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά συνολικά.
- Edesso
- Δημοσιεύσεις: 1083
- Εγγραφή: Τετ Φεβ 13, 2013 4:46 pm
- Όνομα: Βασίλης
- Μηχανή:: Espresso Baby DIY
- 2η Μηχανή:: V60/Bonavita
- Μύλος:: Comandante C40
- 2ος Μύλος:: Compak K10
- Οι καφέδες μου:: cup10 mokka
- Τοποθεσία: Έδεσσα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
1,5 περιπου ειναι το ratio Χρηστο,γιατι 1:1? τα 38μλ κοντα στα 28-30γρ εσπρεσσο ειναι
espresso junkie...
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
20γρ ροφημα espresso ειναι 35ml, το εχω ζυγισει πολλες φορες.
30γρ ροφημα εισαι στα κοντα στα 50 ml.
Δεν ξερω βεβαια αν αλλαζει το βαρος του ροφηματος αναλογα με τον καθε καφε, αλλα δεν νομιζω.
Aλλα αυτο που μου εκανε εντυπωση δεν ηταν το ratio, αλλα ο χρονος εκχυλισης που στους specialty εχουμε την ταση να τραβαμε την εκχυλιση παραπανω, αλλα καθε καφες ειναι διαφορετικος.
30γρ ροφημα εισαι στα κοντα στα 50 ml.
Δεν ξερω βεβαια αν αλλαζει το βαρος του ροφηματος αναλογα με τον καθε καφε, αλλα δεν νομιζω.
Aλλα αυτο που μου εκανε εντυπωση δεν ηταν το ratio, αλλα ο χρονος εκχυλισης που στους specialty εχουμε την ταση να τραβαμε την εκχυλιση παραπανω, αλλα καθε καφες ειναι διαφορετικος.
-
- Δημοσιεύσεις: 1017
- Εγγραφή: Σάβ Απρ 23, 2016 3:13 pm
- Όνομα: Χρήστος
- Μηχανή:: Izzo Alex Duetto IV
- Μύλος:: Woodsman tΑlΩς
- Οι καφέδες μου:: Natural
- Τοποθεσία: Αλεξανδρούπολη
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Tωρα εκχυλισα ethiopia warka απο taf στα 25'' με 19γρ 40 ml περιπου 25 γρ ροφημα, βγηκε πολυ ωραιος πολυ blackberry πολυ εντονο.
Σιγουρα θα δοκιμασω και στα 30" και στα 35'' και στα 40''.
Αρκετα ελαφρυ ψησιμο και ειναι natural και αυτος.
Tα ml βεβαια τα λεω λιγο στο περιπου γιατι το δοσομετρικο ποτηρακι που εχω παει απο τα 30ml στα 44ml οποτε εκει υπαρχει ενα κενο και δεν με απολυτη ακριβεια αποτε μαλλον εχεις δικαιο.
Σιγουρα θα δοκιμασω και στα 30" και στα 35'' και στα 40''.
Αρκετα ελαφρυ ψησιμο και ειναι natural και αυτος.
Tα ml βεβαια τα λεω λιγο στο περιπου γιατι το δοσομετρικο ποτηρακι που εχω παει απο τα 30ml στα 44ml οποτε εκει υπαρχει ενα κενο και δεν με απολυτη ακριβεια αποτε μαλλον εχεις δικαιο.
- petros182
- Δημοσιεύσεις: 56
- Εγγραφή: Δευ Ιαν 26, 2015 12:41 am
- Όνομα: Πέτρος
- Μηχανή:: ECM Classika Pid
- 2η Μηχανή:: DIY Roaster 250g
- Μύλος:: Compak K5 Platinum
- 2ος Μύλος:: Delonghi KG79 mod
- Οι καφέδες μου:: Specialty ή Home Roast!
- Τοποθεσία: Φλώρινα
Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...
Χρήστο να ξέρεις το βάρος του ροφήματος αλλάζει ακόμα και στον ίδιο καφέ λόγω του ψησίματος, πόσο μάλλον σε διαφορετικούς καφέδες! Για να καταλάβεις όταν ψήνω πχ μια Αιθιοπία light έχει αρκετά λιγότερα ml απο αυτήν που εχει βγάλει και λαδάκι. Η light θα σου δώσει μέτριο σώμα ενώ η καμένη θα σου δώσει φουλ σώμα άρα και περισσότερα ml.xristospet21 έγραψε:20γρ ροφημα espresso ειναι 35ml, το εχω ζυγισει πολλες φορες.
30γρ ροφημα εισαι στα κοντα στα 50 ml.
Δεν ξερω βεβαια αν αλλαζει το βαρος του ροφηματος αναλογα με τον καθε καφε, αλλα δεν νομιζω.