Τα 4 «Μ» του espresso: Miscela (το χαρμάνι του καφέ), Macinacaffe (ο μύλος), Macchina (η μηχανή espresso), Mano (το χέρι του barista). Τα έχετε όλα σωστά;

  • Διαφήμιση

Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό Jazz » Τετ. Μαρ. 01, 2017 7:21 pm

Είναι και αισθητά αλλά και πρακτικά πιο ρηχό. Παρ ' όλα αυτά όμως, αν θες κάνε μια δοκιμή και θα μας επιβεβαιώσεις. Βάλε 15gr στο καλαθάκι και δες. Αν το κέικ στο τέλος δεν είναι υγρό με νεράκι από πάνω, ή δεν κολλήσει στη ντουζιέρα κοκ, εγώ θα γίνω αστροναύτης! :lol:
Άβαταρ μέλους
Jazz
 
Δημοσιεύσεις: 922
Εγγραφή: Κυρ. Ιουν. 12, 2016 4:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή: V60Hario,Bonavita
Μύλος: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου: Specialty

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό Edesso » Τετ. Μαρ. 01, 2017 7:27 pm

ετοιμη εισαι για την νεοσυστατη ελληνικη διαστημικη υπηρεσια :lol: :lol:
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
 
Δημοσιεύσεις: 1074
Εγγραφή: Τετ. Φεβ. 13, 2013 5:46 pm
Τοποθεσία: Έδεσσα
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή: Espresso Baby DIY
2η Μηχανή: V60/Bonavita
Μύλος: Compak K10
2ος Μύλος: porlex more steps
Οι καφέδες μου: cup10 mokka

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό Jazz » Τετ. Μαρ. 01, 2017 7:49 pm

:P Δηλαδή μου προτείνετε να βάζω 15 gr πχ, και να αδιαφορώ για το οπτικό του θέματος;; Overdose, ξε-overdose, γευστικά ότι commercial έχω δοκιμάσει με 17 gr, έπαιρνα αυτό που ανέμενα. Μόνο στον Academia τα βρήκα σκούρα, αλλά εκεί έπεσα σε προπολεμικό σακούλι!

Πάντως είμαι της άποψης, ότι αν δε δοκιμάσουμε κάτι δεν μπορούμε να έχουμε 100% σωστή κρίση. Δε λέω τυχαία ότι έχω καλύτερο αποτέλεσμα στα 17gr. Όποτε βάζω 15g, χαλάω το οπτικό κομμάτι, αλλά και το γευστικό δε μου δίνει κάτι παραπάνω από τα 16.5 ή 17gr, ώστε να 'μείνω' σε αυτό. Μου κάνει εντύπωση μάλιστα που το λέει αυτό και ο Χρήστος, που αν δε κάνω λάθος στην αρχή έπινε commercial illy, hausbrantd κλπ. Εκεί με 15 gr, στο μαμά της lelit, ο καφές φτάνει με το ζόρι στη μέση του καλαθιού μετά το tamping(!) Πώς γίνεται να μη χάνεις γευστικά κάτι, όταν έχεις χιλιομετρική απόσταση από τη σήτα; Κατά πόσο η εκχύλιση θα είναι σωστή; Δε θα καταρρεύσει πιο εύκολα το pack, πού θα πάει όλο το νερό κοκ ;;

Το ιδανικό είναι να βάζεις τα προτεινόμενα gr, και να εξασφαλίζεις παράλληλα τις σωστές παραμέτρους (πχ απόσταση καφέ -σήτας). Αν το ένα αποκλείει το άλλο, ψάχνεις να βρεις τη χρυσή τομή. Ειδάλλως... πίνεις μόνο specialty single origin !! :D
Άβαταρ μέλους
Jazz
 
Δημοσιεύσεις: 922
Εγγραφή: Κυρ. Ιουν. 12, 2016 4:12 pm
Τοποθεσία: Αθήνα
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή: V60Hario,Bonavita
Μύλος: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου: Specialty

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό harryv » Τετ. Μαρ. 01, 2017 8:08 pm

UltiMo_ έγραψε:Ποιος oro;


google danesi oro
harryv
 
Δημοσιεύσεις: 419
Εγγραφή: Κυρ. Δεκ. 28, 2014 10:34 pm
Όνομα: Χάρης
Μηχανή: French press :((
Μύλος: Hario χειροκίνητος
Οι καφέδες μου: Προς το παρόν απέξω

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό UltiMo_ » Τετ. Μαρ. 01, 2017 11:34 pm

οι μισές εταιρίες εχουν καφέ που τον ονομάζουν oro. γιαυτό ρώτησα. στον lavazza oro αναφερόταν ο φίλος οχι τον danesi
When life throws you curves, aim for the apex
Άβαταρ μέλους
UltiMo_
 
Δημοσιεύσεις: 959
Εγγραφή: Παρ. Οκτ. 14, 2011 2:43 am
Τοποθεσία: Βόλος
Όνομα: Γιαννης
Μηχανή: Auber Gaggia Classic
Μύλος: Baratza Sette 270
Οι καφέδες μου: μπαγιατίλες!

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό Rallakias » Πέμ. Μαρ. 16, 2017 10:01 am

Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουν στους διαγωνισμούς αλλά ακούστε πώς εκχυλίζουν

20gr in - 50 gr out 25 sec

https://youtu.be/ZPXLAD90o9A?t=594

αλλιώς 20,5 gr in - 38.5 gr out σε 20 sec (δεν το λέει αλλα η εκχύλιση ξεκιναει στο 5:58 του βιντεο και τελειωνει στο 6:18)

https://youtu.be/uZra7LSXRxU?t=353

Γινεται να μην ειναι ξύδι αυτό που πίνουν ? :a058:
Rallakias
 
Δημοσιεύσεις: 396
Εγγραφή: Τετ. Ιούλ. 27, 2016 2:21 pm
Τοποθεσία: Πειραιας
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή: Bezzera Unica pid
2η Μηχανή: Illy francis X7.1
Μύλος: Sette 270W
2ος Μύλος: OE Pharos

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό Rallakias » Παρ. Μαρ. 17, 2017 1:04 pm

Εκχύλιση σε gaggia classic με espresso blend απο Mokka , roasted 3 ημέρες πριν . :a058:

Rallakias
 
Δημοσιεύσεις: 396
Εγγραφή: Τετ. Ιούλ. 27, 2016 2:21 pm
Τοποθεσία: Πειραιας
Όνομα: Βασίλης
Μηχανή: Bezzera Unica pid
2η Μηχανή: Illy francis X7.1
Μύλος: Sette 270W
2ος Μύλος: OE Pharos

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό PaNoSS » Παρ. Μαρ. 17, 2017 1:51 pm

Πολύ degas φίλε..πολυ φρεσκαδουρα..
Άβαταρ μέλους
PaNoSS
 
Δημοσιεύσεις: 352
Εγγραφή: Κυρ. Δεκ. 26, 2010 10:48 pm
Τοποθεσία: Πάτρα
Όνομα: Παναγιώτης
Μηχανή: Rocket R58v2
2η Μηχανή: Gaggia Baby Twin PID
Μύλος: OE Pharos v2.0
2ος Μύλος: Ascaso iSteel i2mini
Οι καφέδες μου: Mokka, Redd, Nomad, Square Mile

Re: Παράθεση δεδομένων για διαγνώσεις...

Δημοσίευσηαπό Luckees » Παρ. Μαρ. 17, 2017 3:56 pm

Aπαπαπαπα...τι κώνος είναι αυτός :shock:
Άβαταρ μέλους
Luckees
 
Δημοσιεύσεις: 797
Εγγραφή: Τρί. Δεκ. 22, 2015 1:37 pm
Τοποθεσία: Μελίσσια
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή: Rocket R58
2η Μηχανή: Oscar ήταν και πάει
Μύλος: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου: Taresso, Kudu, Taf, Distretto

Προηγούμενη

Επιστροφή στο ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ESPRESSO

Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης