Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Ποσότητα καφέ στο portafilter, tamping, θερμοκρασία, χρόνος εκχύλισης και άλλα πολλά.
Άβαταρ μέλους
ioannisz
Δημοσιεύσεις: 139
Εγγραφή: Δευ Οκτ 30, 2017 8:29 pm
Όνομα: Γιάννης
Μηχανή:: ECM Giotto 2001
Μύλος:: Mazzer kony
Οι καφέδες μου:: Cup10, Kudu, Taf
Τοποθεσία: Μαρούσι

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από ioannisz » Δευ Δεκ 17, 2018 4:03 pm

Το να βάλεις απλά ένα θερμοζεύγος στην ροή του νερού, δεν θα μετρήσει σωστά και θα μπερδευτείς ακόμα παραπάνω. Θέλεις ένα scace αλλά είναι ακριβά.
Δεν χρειάζεται άλλωστε. Κοίτα την χαράδρα στις άκρες που πέρναγε το νερό κατά την εκχύλιση. Φυσικά και θα ήταν φαρμάκι. Το πάτημα δείχνει ότι φταίει. Ότι σου είπε ο Αποστόλης.
Και η μηχανή δεν φάνηκε να έχει κάτι. Ίσως να ήθελε λιγότερη προθέρμανση. Δες στα πόσα λεπτά προθέρμανση αρχίζει να έχει αρκετό ατμό.
Δοκίμασε στα 5', στα 10', στα 15'. Έτσι θα βρεις και τον χρόνο που θα φτιάχνεις καφέ.

galkar
Δημοσιεύσεις: 59
Εγγραφή: Τρί Μαρ 13, 2018 8:42 pm
Όνομα: Γαληνός
Μηχανή:: Lelit pl41 plust pid
2η Μηχανή:: Gaggiq baby class
Μύλος:: Ascaso mini i-2
Τοποθεσία: Καβάλα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από galkar » Δευ Δεκ 17, 2018 5:42 pm

Την δεύτερη φορά άσε να τρέξει νερό για πολύ λίγο μερικά δεύτερα 2 πχ όχι παραπάνω.

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Τρί Δεκ 18, 2018 10:10 am

Εν αναμονή του μεταλλικού τάμπερ έκανα μερικές μετρήσεις, έτσι από περιέργεια. Καθότι είναι και η δουλειά μου να πειραματίζομαι με τρώει η περιέργεια... :)

Έκανα τα εξής:
-Προθέρμανα καλά τη μηχανή και το πορταφιλτερ, χωρίς καλαθάκι.
-Άφησα να τρέξει νερό κάμποσες φορές πατώντας το κουμπί της εκχύλισης ώστε να ζεστάνω το πορταφιλτερ
- Έβαλα το θερμοζεύγος μέσα στην τρύπα του πορταφιλτερ, απο κει που βγαινει ο καφές ώστε να μπαίνει λίγο μέσα στο πορταφιλτερ, κάπου εκεί που θα ήταν ο πάτος του καλαθιού
- Περίμενα να ανάψει το λαμπάκι
-Μέτρησα θερμοκρασία νερού 97-98 C!! Στα πρώτα 2 sec μετραει χαμηλότερα εως ότου έρθει αρκετό νερό και ζεστάνει το θερμοζεύγος και δείξει την πραγματική θερμοκρασία. Μετά από 4-5 sec που έτρεχε άρχισε να μειώνεται σε 96-95 C και κάπου στους 93 άναψε η αντίσταση. Φυσικά μέσα στο boiler θα είχε ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία αφού εκει έμπαινε κρυο νερό.

Δεύτερη δοκιμή: Άναψε το λαμπάκι και περίμενα 30 Sec και μέτρησα πάλι. Νερό στους 95-96 C.

Έβρασα νερό σε ένα μπρίκι και μετά χαμήλωσα τη φωτια και έβαλα μέσα το θερμοζεύγος και μέτρησε 100 C ακριβως. Οπότε ήταν σωστά καλιμπραρισμένο.

Μήπως η θερμοκρασία του νερού είναι υψηλή; Δε θα έπρεπε τότε να παίρνω καμένο καφέ αν κάνω την εκχύλιση αμέσως μόλις ανάψει το λαμπάκι; Ή μήπως το channeling τον κάνει ξινό και υπερισχύει η ξινάδα της πικρίλας;

Σημείωση για όσους προσπαθήσουν να μετρήσουν απευθείας τη ροή του νερού από το ντουζ: Δε θα μπορέσετε! Το νερό πάει δεξιά-αριστερά και δεν επαρκεί η ροή για να βουτηχτεί το θερμοζεύγος μέσα και να μετρήσει σωστά. Άσε που κινδυνεύεις να καείς... Οπότε καλύτερα με τον τρόπο που έκανα, εκτός φυσικά κι αν υπάρχει scace, που είναι και ο μόνος ασφαλής τρόπος να μετράς!

Αυτά προς το παρόν. Με λιγότερη προθέρμανση κατάφερα να βελτιωθεί ο καφές λίγο, αλλά ακόμα δεν πίνεται. Λογικά το τάμπερ θα φτάσει αύριο οπότε θα δούμε... :)

SithNCoffee
Δημοσιεύσεις: 3
Εγγραφή: Τετ Δεκ 05, 2018 11:44 am

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από SithNCoffee » Τετ Δεκ 19, 2018 12:21 am

Σήμερα παρέλαβα την pl41tem pid! 1η "κανονική" μηχανή!
Μυλο δεν πήρα αλλά προορίζεται για τέλος του μήνα ή αρχές του Γενάρη. Ξεκίνα με CI classic blend και έβγαλα σήμερα 2 φλυντζανια για δοκιμή. 1η για δοκιμή γεύσης και 2η με παρακολούθηση της εκχύλισης.
Για πρώτα φλιτζάνια έμεινα πολύ ικανοποιημένος (συγκεκριμένα mind blown😁😁😁😎)
60 ml σε 29 secs... Με μια παρατήρηση. Η πίεση ήταν κάτω από 9 (παρέμεινε πάνω από 8) κ έβγαλε με μικρή ξυνιλα αλλά όχι κάτι το έντονο.
Λογικά με ρύθμιση της opv θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο το αποτέλεσμα;
Θα βοηθησει αυτό https://youtu.be/iCMWL6Sa-wY ?

Άβαταρ μέλους
brexei
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: Παρ Νοέμ 23, 2018 10:46 am
Όνομα: Αδάμ
Μηχανή:: Lelit PL41em
2η Μηχανή:: V60 ceramic
Μύλος:: Mahlkoenig Vario
Οι καφέδες μου:: Δοκιμάζω...
Τοποθεσία: Ηράκλειο

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από brexei » Τετ Δεκ 19, 2018 8:39 am

Η Lelit PL41 που πήρα εγώ πρόσφατα είχε ρυθμισμένη την OPV στα 9 bar! Με το τυφλό καλαθάκι μετράω 9.8 Bar στο μανόμετρο, οπότε περίπου 9 bar πραγματική πίεση στο καλαθάκι. Δε νομίζω ότι χρειάζεται ρύθμιση.

odys2008
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: Mazzer SJ
2ος Μύλος:: Compak K6
Τοποθεσία: Goteborg Sweden

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από odys2008 » Τετ Δεκ 19, 2018 9:18 am

SithNCoffee έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 12:21 am
60 ml σε 29 secs... Με μια παρατήρηση. Η πίεση ήταν κάτω από 9 (παρέμεινε πάνω από 8) κ έβγαλε με μικρή ξυνιλα αλλά όχι κάτι το έντονο.
Κόψε πιο ψιλά, και πρόσεξε κατανομή. Δεν έφταιγε η OPV σου, η ροή ήταν πολύ γρήγορη για να μπορέσει η αντλία να ανεβάσει 9 bar.

Αν παρόλα αυτά βγαίνει ξυνίλα και μετά ανέβασε 2 βαθμούς το PID σου

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1026
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Δεκ 19, 2018 10:09 am

odys2008 έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 9:18 am
...η ροή ήταν πολύ γρήγορη για να μπορέσει η αντλία να ανεβάσει 9 bar...
Μια μικρή διόρθωση, ο λεπτότερα αλεσμένος καφές θα ανεβάσει τα bar αυξάνοντας την αντίσταση. Η αντλία όσα έδινε πάντα αυτά θα συνεχίζει να δίνει, με την opv να ορίζει το ανώτατο σημείο (9bar). Στα υπόλοιπα συμφωνώ απόλυτα.

Άβαταρ μέλους
Jazz
Δημοσιεύσεις: 1053
Εγγραφή: Κυρ Ιουν 12, 2016 4:12 pm
Όνομα: Σταυριάνα
Μηχανή:: Lelit PL41 PLUST PID
2η Μηχανή:: V60Hario,Bonavita
Μύλος:: Compak E10 ON DEMAND
Οι καφέδες μου:: Specialty
Τοποθεσία: Αθήνα

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Jazz » Τετ Δεκ 19, 2018 10:23 am

odys2008 έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 9:18 am
SithNCoffee έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 12:21 am
60 ml σε 29 secs... Με μια παρατήρηση. Η πίεση ήταν κάτω από 9 (παρέμεινε πάνω από 8) κ έβγαλε με μικρή ξυνιλα αλλά όχι κάτι το έντονο.
Κόψε πιο ψιλά, και πρόσεξε κατανομή. Δεν έφταιγε η OPV σου, η ροή ήταν πολύ γρήγορη για να μπορέσει η αντλία να ανεβάσει 9 bar.

Αν παρόλα αυτά βγαίνει ξυνίλα και μετά ανέβασε 2 βαθμούς το PID σου
Όπα, γιατί να κόψει πιο ψιλά;; Μιλάμε για το classic blend έτσι; Από coffee island. Μέτριο προς σκούρο καβούρδισμα, με 40% robusta, σοκολάτα, ξηροκάρπι, βότανα... Αν κάτι θέλει για το συγκεκριμένο είναι coarser και όχι finer. Και συγκεκριμένα:

Τα 60ml που έβγαλες, για την εταιρεία και τον καφέ που μιλάμε, είναι η δόση του διπλού espresso, που εκχυλίζεται από 16g καφέ, σε χρόνο ~25sec. (θερμοκρασία, εφόσον μπορείς να ρυθμίσεις, 92-94°C. Λογικά θα είσαι χαμηλότερα για να πάρεις ξινίλα ή έχεις θέμα με την κατανομή). Δηλώνω με υπευθυνότητα, ότι σε χρόνους μεγαλύτερους στον συγκεκριμένο καφέ, βγαίνεις από το προφίλ και εκχυλίζεις και μη επιθυμητά διαλυτά στερεά.

Άβαταρ μέλους
Luckees
Δημοσιεύσεις: 1026
Εγγραφή: Τρί Δεκ 22, 2015 12:37 pm
Όνομα: Αποστόλης
Μηχανή:: Rocket R58
2η Μηχανή:: Oscar ήταν και πάει
Μύλος:: Baratza Sette 270W
2ος Μύλος:: Compak K3,Hario Mini
Οι καφέδες μου:: Taresso, Kudu, Taf, Distretto
Τοποθεσία: Μελίσσια

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από Luckees » Τετ Δεκ 19, 2018 11:37 am

Για να ανεβάσει την πίεση πρέπει να κόψει πιο ψιλά βρε, ανεξάρτητα από την συνταγή. Επίσης δεν μας λέει και από πόσα γραμμάρια παίρνει 60ml και σε ποια θερμοκρασία έχει ρυθμίσει το pid.
Βασικά ο φίλος πρέπει πρώτα απ'όλα να κάνει έναν έλεγχο με το τυφλό για να δει αν η opv είναι σωστά ρυθμισμένη. Να βάλει το τυφλό και να δει την ένδειξη στο μανόμετρο(~10bar είναι το ζητούμενο). Μετά να αγοράσει μια ζυγαριά και το πιο βασικό να πάρει γρήγορα τον μύλο του γιατί με προαλεσμένο τίποτα δεν θα βγει σωστό.

odys2008
Δημοσιεύσεις: 105
Εγγραφή: Σάβ Φεβ 20, 2010 2:52 pm
Μηχανή:: Gaggia Classic
2η Μηχανή:: Gaggia Evolution
Μύλος:: Mazzer SJ
2ος Μύλος:: Compak K6
Τοποθεσία: Goteborg Sweden

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσίευση από odys2008 » Τετ Δεκ 19, 2018 11:54 am

Jazz έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 10:23 am
odys2008 έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 9:18 am
SithNCoffee έγραψε:
Τετ Δεκ 19, 2018 12:21 am
60 ml σε 29 secs... Με μια παρατήρηση. Η πίεση ήταν κάτω από 9 (παρέμεινε πάνω από 8) κ έβγαλε με μικρή ξυνιλα αλλά όχι κάτι το έντονο.
Κόψε πιο ψιλά, και πρόσεξε κατανομή. Δεν έφταιγε η OPV σου, η ροή ήταν πολύ γρήγορη για να μπορέσει η αντλία να ανεβάσει 9 bar.

Αν παρόλα αυτά βγαίνει ξυνίλα και μετά ανέβασε 2 βαθμούς το PID σου
Όπα, γιατί να κόψει πιο ψιλά;;
Για να δει αν η πίεση ανέβει πιο ψηλά. Μπορεί να το κάνει και με το τυφλό βεβαίως

Απάντηση