Λοιπόν, άς πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω γιατί πιστεύω ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μηχανή:
Την πήρα πρόσφατα. Το μύλο τον έχω σχεδόν 3 χρόνια και έκοβε γαλλικό που και που...
Έχω διαβάσει πολλά νήματα εδώ στο φόρουμ και είμαι ευγνώμων που μας παρέχετε τόσες πληροφορίες, οπότε αποφάσισα κι εγώ να πάρω την Anna!
Ξεκίνησα με φτηνό καφέ, οι πρώτες εκχυλίσεις έβγαζαν πολύ καφέ (100 γρ) και ήταν ξινός. Έκοβα όλο και πιο ψιλά και μετά από 5-6 προσπάθειες κατάφερα να έχω περίπου 40-45γρ καφέ σε ~27 sec. Η γεύση βελτιώθηκε πολύ, είχα καϊμάκι που δεν έπεφτε για αρκετή ώρα και επι τέλους ο καφές (αν και φτηνιάρικος) πίνονταν! Και πάνω που προσπαθούσα να κάνω μερικές ρυθμίσεις ακόμα κάτι δεν πήγαινε καλά, αλλά ταυτόχρονα ξερύθμίστηκε και ο Vario λιγάκι γιατί έπαιζα.
Οπότε είπα να τον ανοίξω για καθάρισμα... Έβγαλα το πάνω μαχαίρι και το καθάρισα και τον καθάρισα κι απο μέσα με πινελάκι κτλ και έδιωξα όλο τον καφέ από μέσα και τον σκούπισα. Τον ξανακαλίμπραρα (στο 1Q να ακουγονται μολις τα μαχαίρια, όπως στο βίντεο της εταιρίας) και ξαναδοκίμασα. Και κάθε φορά ήταν χειρότερα! Ο καφές πάντα ξινός! Έκανα διάφορα κοψίματα και πέτυχα 40γρ καφέ σε περίπου 28 sec. Γεύση χάλια, ξινός! Ακόμα κι αν μπούκωνα τη μηχανη πάλι ξινός ήταν.
Επίσης παρατήρησα ότι το λαμπάκι του νερού σβήνει πολύ νωρίς, κάπου στα 15 sec από το πάτημα του πλήκτρου! Ακόμα κι όταν μπούκωνε η μηχανή και μου είχε βγάλει 10γρ καφέ σε 25 sec πάλι το λαμπάκι έσβηνε! Να σημειώσω εδώ ότι τη μηχανή την είχα προθερμάνει σχεδόν 1 ώρα με το πορταφιλτερ πάνω!! Ετοιμαζα τον καφέ, τον ανάδευα λίγο με μια οδοντογλυφίδα, μετά τον άπλωνα με το δάχτυλο, όπως έχω δει στα βίντεο και μετά πάτημα (δυστυχώς με το πλαστικό τάμπερ ακόμα) και τσεκάρισμα με το μάτι ότι έχει πατηθεί ομοιόμορφα. Μετά μικρά φλασαρίσματα μέχρι να σβήσει το λαμπάκι (ανάβει η αντίσταση), κουμπώνω το χερούλι και μόλις ανάψει το λαμπάκι (που σημαίνει ότι έπιασε τη θερμοκρασία) τότε ξεκινάω την εκχύλιση. Δηλαδή την αρχίζω στο μέγιστο της θερμοκρασίας!! Και ο καφές ξίδι!! Την προηγούμενη εβδομάδα όμως έβγαινε πικρός σε κάποιες δοκιμές. Τώρα με τίποτα!
Δοκίμασα να κάνω εξαέρωση. Δηλαδή πατάω το κουμπί του ατμού και την αντλία ταυτόχρονα και ανοίγω τη βάνα του αφρόγαλου για να φύγει ο ατμός. Το έχω κάνει άπειρες φορές. Το αποτέλεσμα είναι ίδιο!
Σήμερα άλλαξα καφέ. Δοκίμασα τον Tigrato (ηλικίας περίπου 3 εβδομάδων). 43 γρ σε 30 sec. Καιμάκι καλό, αλλα ο καφές ξινός, σε σημείο που δεν πίνεται!!! Τραγικός!! Και η διαδικασία ίδια. Πάλι στο μέγιστο της θερμοκρασίας. Επίσης δοκίμασα να περιμένω λίγο αφού ανάψει το λαμπάκι (ready) και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα!
Μερικές ακόμα παρατηρήσεις:
- Όταν τελειώσει η εκχύλιση ακούγεται η τρίοδη να εκτονώνει το νερό που είναι υπό πίεση (9 bar στο μανόμετρο). Την προηγούμενη εβδομάδα ακουγόταν ο χαρακτηριστικός ήχος (φλατς!), ενώ τώρα ακούγεται να βγάζει και ατμό και η εκτόνωση κρατά 2-3 δευτερόλεπτα!
- Χωρίς να έχω κουμπώσει το portafilter κάνω φλασαρίσματα για να σβήσει το λαμπάκι (ανάβει η αντίσταση θέρμανσης) και μετά μόλις ανάψει το λαμπάκι (νερό ζεστό) πατάω να γίνει εκχύλιση (χωρις portafilter) και βλέπω νερό από το ντουζ και ατμό, στην αρχή με πίεση και μετά απλά ατμό και νερό μαζί και μετά σκέτο νερό. Έχω βγάλει και ένα βίντεο. Θα δω αν μπορώ να το ανεβάσω αύριο για να το δείτε.
- Κοίταξα τις τρύπες του καλαθιου και δεν είναι βουλωμένες. Επίσης δοκιμασα και το μονό καλάθι και πάλι χάλια ο καφές
- Κάθε βράδυ κάνω backflush με το τυφλό 2-3 φορές (με σκέτο νερό) και καθαρίζω και τη ντουζιέρα
Σας ζάλισα λιγάκι με το μεγάλο κείμενο, αλλά δεν ξέρω τί να κάνω. Κάτι δε μου ταιριάζει καλά εδώ... Μπορεί να μη βρίσκομαι στις τέλειες συνθήκες, πιθανόν να έχω λιγο channeling, αλλά να είναι ο καφές τόσο χάλια δε γίνεται! Την προηγούμενη εβδομαδα (που ημουν και πιο άπειρος ακομα) είχα φτάσει σε ένα λιγάκι αξιοπρεπές αποτέλεσμα που πίνονταν άνετα. Τώρα σκουπίδια! Δεν ξέρω τί άλλο να κάνω...