Σελίδα 19 από 51

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 25, 2016 1:57 pm
από Christos
Καλησπέρα Κώστα,
κατ΄αρχήν κάτι τέτοιο πρέπει να το ζητήσει ο δημιουργός του νήματος και κατά δεύτερον οι όγκοι/χρόνοι που προτείνει είναι γενικά αποδεκτοί και είναι απλά για να ξεκινήσει κάποιος. Μετά πρέπει να πειραματιστεί ανάλογα με το καφέ ώστε να φέρει την γεύση σε αυτήν της αρεσκείας του.
Επίσης γι αυτούς που θα ζυγίζουν το ρόφημα στο τέλος του κειμένου υπάρχουν προτάσεις.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 12:58 pm
από civeng
Christos έγραψε:Οι περισσότεροι καφέδες του εμπορίου έχουν πιο χοντρή άλεση απ΄αυτήν που χρειάζεται για espresso. Επιπρόσθετα ο προαλεσμένος καφές παρουσιάζει ολοένα και λιγότερη αντίσταση στο νερό όσο περνάν οι ημέρες, οπότε αναγκαστικά περιμένεις μέχρι να αγοράσεις καφέ σε σπυρί και να τον αλέσεις εσύ.
Καλορίζικος ο εξοπλισμός.
καλήμερα,
αν σε non pressurized basket βάλουμε μισό gr καφέ και το κουνήσουμε ελαφρώς (κοσκίνισμα) είναι λογικό να περνάνε έστω και λίγοι κόκκοι ?

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 6:55 pm
από harryv
Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 8:07 pm
από civeng
harryv έγραψε:Ναι, είναι τα λεγόμενα fines. Όσο πιο πολλά παράγει ο μύλος σου, τόσο χειρότερη η άλεση και τόσο πιο πικρό το αποτέλεσμα, αφού αυτά υπερεκχειλίζονται.
Τα fines που αναφέρω προέρχονται από κομμένο καφέ του σουπερμάρκετ. Και απόρησα μιας κ γράφει παραπάνω ο συντονιστής ότι έχουν πιο χοντρή αλεση σε σχέση με την αλεση για εσπρέσο.
Κοινώς ανησύχησα Μήπως το basket έχει πιο μεγάλες τρύπες από τις προβλεπόμενες ή/και αν κόβω χοντρά με το μύλο.

Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 9:28 pm
από Luckees
civeng έγραψε:...Με το πρωτόκολλο 60ml 15 gr και 30sec έχω 50gr ρόφημα (και πολύ ή λίγο πιτσιλισμα). Γιατί 50gr και όχι πολύ λιγότερα που βγάζουν άλλοι...Δεν ξέρω.
50γρ ροφήματος από 15γρ καφέ...του άλλαξες το φώτα του πρωτοκόλλου :a016:

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Κυρ Ιαν 22, 2017 10:23 pm
από buddy
To εκανε πρωτο-κωλο :lol: προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 23, 2017 1:04 am
από civeng
xristospet21 έγραψε:To εκανε πρωτο-κωλο :lol: προφανως θα εννουσε ml (ελπιζω)
Μην ελπίζεις αγαπητέ Χρήστο.
60_61 ml εκ των οποίων 22_23 ml crema.
Εκχύλιση σε 30 sec από 15 gr cafe (της σειράς)

Και ζύγιζε το ρόφημα 50gr. Γιατί??? Αυτό ρωτάω.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 23, 2017 8:32 am
από buddy
Ειναι αξιοπιστη η ζυγαρια?
Τα 50 γρ μου φαινονται πολλα.
Γυρω στα 35 - 40 γρ το πολυ, ειναι τα 60 ml.
Δεν ξερω ισως αλλο βαρος να εχει οταν εκχυλιζεις με 15 γρ καφε και αλλο βαρος οταν εκχυλιζεις με 19 - 20.
Εγω στους καφεδες που πινω βαζω 19 - 20 γρ καφε βγαζω γυρω στα 20γρ ροφημα και ειναι 35 - 40 ml.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 23, 2017 9:14 am
από harryv
Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ? :lol:
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.

Re: Οδηγός για αρχάριους στον κόσμο του Espresso.

Δημοσιεύτηκε: Δευ Ιαν 23, 2017 9:22 am
από civeng
harryv έγραψε:Μπας και ζυγίζεις και το ποτηράκι μαζί ? :lol:
Σε πειράζω. 50 γρ είναι υπερβολικά πολλά. Η μεγαλύτερη αναλογία που θεωρώ καφέ είναι 2:1. (γρ ροφήματος / γρ καφέ). Από κει και πάνω είναι νερό με προσμίξεις.
Θεωρητικά συμφωνώ με αυτό που λές.
Οι ζυγίσεις είναι προσεχτικές.

Αλλά 60ml με 20ml κρέμα πως είναι δυνατόν να ζυγίζουν τόσο λίγο που λές?

Μήπως 60 ml είναι πολλά, μήπως δεν παράγεις 60 ml και ζυγίζεις το 2:1 που λες ??

Σκέφτηκα μήπως είναι λάθος χαραγμένο το ποτηράκι αλλά το γέμισα νερό και 60ml ήταν 60gr.

Τελος πάντων θα ξαναπροσπαθήσω.
Καλημέρα σε όλους και
Καλή εβδομάδα